Képeikből összeállt kiállításon és egymás között gyűjtenek

Az állampusztai rabok is adakoznak a Kék Madárnak

2014.06.14 17:37    |    -r-s  

A TÁMOP 5.6.3. kiemelt projekt keretében az állampusztai börtönben raboskodók is hozzájárulnak a hétvégi Kék Madár Fesztivál bevételéhez. A beteg gyermekek kezelését huszonkettedik éve támogató rendezvényt szervező alapítvány számlája a bv. intézetben megvalósuló reintegrációs programban részt vevő rabok jóvoltából is gazdagodik majd.

– A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje című, országos projekt keretében megvalósuló programok által a fogvatartottaknak lehetőségük nyílik a szimbolikus jóvátételre – magyarázta a jótékonykodás előzményeit Schneider Ilona. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehaj-tási Intézet utógondozó koordinátora hangsúlyozta: ez a karitatív akció nem csupán a jótékonysági szervezet számára hasznos, de segíti a fogvatartottakat is a társadalomba való visszailleszkedés rögös útján.

– A fogvatartottak heteken át, kreatív szakköri tevékenység keretében készítettek rajzokat és cérnaképeket. Ezek megtekinthetők a június 6-a és 8-a között megrendezésre kerülő Kék Madár Fesztivál keretében, a Kalocsai Színház előcsarnokában – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az adománygyűjtéssel egybekötött tárlatot Schneider Ilona. Ezeket a műveket a programban részt vevők azért készítették, hogy „a külvilág felé megmutassák megbánásukat és a szándékukat a társadalomba való visszailleszkedésre”. – Ők is családos emberek, így ezeknek a rajzoknak az elkészítésekor saját, személyes, korábbi tapasztalataikra is támaszkodtak. Úgy gondolják, hogy ezzel a kiállítással támogatni tudják a Kék Madár Alapítványt – mondta a koordinátor.

A sajátos tárlat helyszínén felállítanak majd egy adománygyűjtő urnát – a hétvégén remélhetőleg ily’ módon is sokan járulnak hozzá az alapítvány gyógykezeléseket támogató munkájához. Ezzel persze közvetve segíthetjük a „helyreállító igazságszolgáltatási módszereket” és „a társadalomba visszavezető célokat” is, amelyek első lépcsője tehát a szimbolikus, nem anyagi jellegű jóvátétel. Nem mintha a rabok nem találták volna meg a módját, hogy a bv. intézet falain belülről pénzzel is támogassák a Kék Madarat.

– A fogvatartottak részéről felmerült az igény, hogy letéti pénzükből felajánlást tegyenek az alapítvány számára. A bv. intézet ennek lehetőségét biztosítja számukra – jelezte Schneider Ilona.


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás