Nyertes pályázat 150 milliós támogatást hozott

Megoldódhat a belvíz-probléma a Rokkanttelepen

2013.01.12 11:41    |    -mond  

Tavaly októberben 13 település részvételével konzorcium alakult Kalocsa vezetésével, hogy belvízvédelmi rendszerek javítása, felújítása munkálatokra pályázati forrásokat nyerjenek. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, a konzorcium 348 millió forint támogatást nyert, így a szokásos procedúrák lezajlása után tavasszal el is kezdődhetnek a munkálatok.

– Kalocsán belül van két rész, a Szőlők köze és a Rokkanttelep, ami nagyon régóta várt arra, hogy ilyen irányú fejlesztés történjen a területén. Mint emlékezetes, a 2009–2010-es esztendők nagyon csapadékosak voltak, és az említett városrészekben szenvedtek legtöbbet az ottlakók a belvíztől.

Nagyon örültünk a pályázatnak, amelyben 348 milliót nyert a konzorcium – jelentette be elmúlt héten sajtótájékoztatón Török Ferenc polgármester.

Tihanyi Tiborné, a 4. számú választókörzet (Rokkanttelep, Gödrök köze) képviselője a sajtótájékoztatón felidézte a 2010-es évet, amikor körzetében az állandó esőzések miatt a belvíz mintegy százötven lakóházat veszélyeztettet, homokzsákokkal védték a lakók házaikat, és látszott, hogy a meglévő rendszer nem képes megbirkózni a víz elvezetésével. Akkor többen az előző önkormányzatot hibáztatták, hogy nem kezelte egyformán a városrészeket, és kevesebb figyelmet fordított a rokkanttelepi részre. Mint a polgármester elmondta, a képviselőasszony szinte heti rendszerességgel tájékoztatta körzete állapotáról, de erről maga is meggyőződött egy lakossági fórum alkalmával. Ezért is nagyon örültek, amikor tavaly októberben egy kiírt pályázattal megnyílt a lehetőség arra, hogy ezekre a munkákra pályázati forrásból szerezzenek pénzt.

Konzorciumot alakított a kalocsai önkormányzat 12 településsel karöltve, mert nagyobb sikerre számítottak, ha nem egyedüli településként, hanem kistérségként vesznek részt a pályázaton. Erről már Boromisza Viktor, a VÜFI irodavezetője számolt be. A beadás óta eltelt egy év várakozást siker koronázta, a konzorcium pályázatát bruttó 388 millió Ft-os teljes bekerülési költséggel fogadták el, ebből 348 millió forint a támogatástartalom. Kalocsa esetében ebből bruttó 162 millió forintos bekerülési költséggel – melyből 150 millió a támogatás – valósulhatnak meg a döntően rokkanttelepi városrész belvíz elvezetési problémái. Egy kertvárosi fejlesztendő terület, a Tamási Áron utca is bekerült a pályázatba. Az utcákban nyílt csapadékvíz-elvezető rendszereket fognak kiépíteni, illetve felújítani, valamint zárt gravitációs csatornahálózatot fognak létesíteni. Ezek az utcák a Szőlők közében a Gödrök köze, a Rokkanttelepen a Honvéd, a Kiss Ernő, a Vasút, a Tartsay, a Táncsics, a Huszár utca, valamint a Deák Imre és a Nemzetőr utca bizonyos szakasza, és egy záportározót is kialakítanak, pontosabban egy meglévőnek a rekonstrukcióját fogják végrehajtani, hogy a felsorolt utcákból be tudja fogadni az odavezetett csapadékvizet.

Folyamatban van a támogatási szerződés megkötése, ez 2-3 hónap, ezt követően lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat. A munkálatokat két ütemben tervezik megvalósítani, 2013 tavaszától, nyár elejétől késő őszig, hogy a rendszer már működjön az őszi esős időszak előtt, a többi konzorciumi partner település területén pedig 2014 tavaszán fognak befejeződni a munkálatok. Reményeik szerint a munkák elkészülte után már megoldódnak a rokkanttelepi városrész „belvizes” problémái – mondta az irodavezető.

Még ugyanezen a napon délután Tihanyi Tiborné lakossági fórumot tartott, ahol tájékoztatta körzete lakóit a nyertes pályázatról és a munkálatok várható kezdési időpontjáról. Részt vett még a fórumon Török Ferenc polgármester, Boromisza Viktor irodavezető és Szigeti Attila, a Kalocsavíz Kft. ügyvezetője. Az ő jelenléte azért is volt indokolt, mert ebben a városrészben jelentkeznek leggyakrabban az elöregedett ivóvízhálózat problémái, a gyakori csőtörések. Elmondta, hogy a városban 520 km az ivóvízhálózat hossza, az elöregedett, 50-60 éves csöveket szinte mindenhol ki kellene cserélni, de sajnos erre nincs pénz. Ami öröm az ürömben, hogy egy ivóvízminőség javító program keretében tavasszal a város több utcájában is sor kerül a vízhálózat cseréjére, felújítására, ebben a körzetben ez a Táncsics és a Huszár utcát érinti – mondta el a szakember.


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás