A közös örökség és küldetés érdekében

2012.07.15 22:38    |    -mond  

Együttműködési megállapodás a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Szent István Egyetem között

egyhaz_egyetem_300A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Szent István Egyetem együttműködési megállapodást kötött. Az erről szóló dokumentumot dr. Bábel Balázs érsek és dr. Solti László rektor írták alá június 15-én a Főszékesegyházi Könyvtárban. A megállapodás révén lehetővé válik szorosabb együttműködés kialakítása, az ismeretek megosztása, dokumentumokkal és információkkal való ellátás szélesebb körű, kölcsönös biztosítása.

Fischerné Grócz Zita könyvtárvezető bevezető szavai után dr. Bábel Balázs érsek köszöntőjében a magyarok első királyáról, Szent Istvánról beszélt, az államalapítóról, aki a hitet tette első helyre parancsai között. A hitből fakadt az a kultúra, amely a magyarságot belevitte a nyugati keresztény megújhodásba, és a kultúrából pedig született az a civilizáció, amit mi keresztény kornak mondunk.

– Egyetemnek fiatal, de múltjában mégis régi intézmény köt szerződést a mi ősi könyvtárunk és levéltárunk dolgozóival, hogy egymás segítésére lesznek. Van múltja és van jövője a könyvnek, de össze kell kötni a mai kor modern lehetőségeivel. Azt meg kell tartani, ezt meg kell fogadni. A régit és az újat is szeretnénk felhasználni arra, hogy jobb világot teremtsünk – mondta érsek úr.

Dr. Solti László rektor beszédében a kapcsolat lehetőségének a megfogalmazásakor felvetődött kérdéseket mondta el, milyen szálakon kapcsolódhat össze a túlnyomóan mezőgazdasági képzésre szakosodott egyetem és a kalocsai főszékesegyházi könyvtár.

– Az egyház az évszázadok során a tudás hordozója volt, és rengeteg mezőgazdasági, biológiai, matematikai és egyéb tudományos jellegű művet halmozott föl a könyvtár, amit ma is hasznosítani tudunk. S bár szerintem ma már nincs különösebb jelentősége annak, hogy a tudás hordozója papír vagy elektronikus alapú, tehát, hogy milyen formában jut el az emberekhez, hanem az a fontos, hogy eljusson. De bármi is legyen a tudás hordozója, a könyvtárak szerepe megmarad. A régmúltat viszont csakis ilyen könyvtárakban lehet tanulmányozni, és ez mindenképpen indokolja azt az együttműködést, amit aláírunk – hangsúlyozta a rektor.

Az eseményről kiadott sajtóközleményben mindkét fél hangsúlyozza, hogy egyaránt fontosnak tartják hagyományaik ápolását, a tudomány és a hit vidékmegtartó szerepét, ezért a közös örökség és küldetés érdekében kötik meg ezt az együttműködési szerződést. Az egyes egyetemi szakokon tanuló hallgatók a botanika, növénytan, növényismeret témaköreiben számos dokumentumhoz és illusztrációhoz férhetnek hozzá, mint például madár-, rovar- és növényábrákat tartalmazó szakkönyvek, a füveskönyvek, vagy például a borászati művek, a szőlő- és borkultúra körében megjelent művek, melyek a sommelier képzésben részt vevőknek tartogathatnak érdekességeket.

Az aláírási ceremónia után Török Ferenc polgármester elmondta, hogy a város több szálon folytat együttműködést már az egyetemmel, nagyon örül a mostani újabb kapcsolatnak, és reméli, hogy ez mind az ország, mind a város hasznára válik majd.

Az ünnepség után Fischerné Grócz Zita vezetése mellett megtekinthették a könyvtártörténeti kiállítást és magát a könyvtárat is.

Az együttműködés aláírásának kiegészítő programja keretében a kalocsai születésű dr. Mócsy János állatorvos, akadémikus szülőházán elhelyezett emléktábla megkoszorúzására is sor került a magyar állatorvosképzés 225. évfordulója alkalmából.

 


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

Ahol számít a méret: karbonlábnyom

Az emberi tevékenység – legyen az közlekedés, energiatermelés vagy éppen az öltözködés –...

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az...

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás