Önálló életet kezdhetnek a bentlakásos intézményekben

Hét új ingatlant kaptak a fogyatékkal élők

2015.11.24 12:11    |    géjé  

Csaknem 900 millió forintos fejlesztést zártak le a múlt pénteken, Kalocsán: hét újjá- és felépített létesítményt adtak át ünnepélyes keretek között. Ezek a lakóotthonok, valamit egy lakás és egy központi intézmény a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ égisze alatt működik.

Az ingatlanokban bentlakásos otthonokat, egészségügyi kezelésre alkalmas helyiségeket is kialakítottak, de a legfontosabb feladatuk az egészségesekkel való együttélés biztosítása, ezzel pedig az előítéletek lebontása. A város élen jár az évekig tartó uniós projektben.

Kalocsai Néplap

– Ez a projekt iránymutató és nem mindennapos, sem Magyarországon, sem az EU-ban. Azt gondolom, hogy ez jó integráció: a város különböző területein olyan, a bentlakók adottságainak megfelelő életkörülményeket valósítunk meg, amiben úgy érezhetik, ez élhető környezet – méltatta az új létesítményeket a múlt pénteki megnyitó ünnepségen Font Sándor. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: büszke az itt végzett munkára, és arra is, hogy Kalocsának magas színvonalon sikerült kiviteleznie a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek lebontását célzó programot. – A társadalom tagjai, így remélem a kalocsaiak is úgy érzik, hogy ez jár, ez a minimum az emberi méltósághoz, ahhoz, hogy ilyen körülmények között élhetik az életüket. Most már méltóbb, élhetőbb nagyságú intézményben lakhatnak, Kalocsa különböző utcáiban, beintegrálva a nem fogyatékkal élők közé – összegezte.

Az összesen 893 és félmillió forint elegendő volt három, teljesen új ingatlan felépítésére, három lakóotthon kialakítására, valamint egy lakás felújítására. Ezek közül a Komló soron felhúzott épület lesz az immáron teljes intézményrendszer, kalocsai központja. Épült még egy 24 személyes lakócentrum a Mócsy, és egy 12 fős a Martinovics utcában. Ezek mellett sikerült kisebb létszámú, gyakorlatilag családias hangulatú otthonokat is kialakítani: ezek a Kossuth, a Petőfi és a Sörös Imre utcákban működnek majd. A tökéletes mintát az együttélésre viszont biztosan az a kétszemélyes lakás fogja biztosítani, amit a fogyatékkal élők speciális igényeinek megfelelően építettek át, a Kossuth utca 40. alatti tömbben. Ilyen mintákkal gyakorlatilag csak a legmodernebb nyugati kultúrákban találkozni – ez elhangzott összehasonlításként a megnyitón is.

Kalocsai Néplap

– Amikor egyszer Dániában jártam, elvittek egy ilyen intézménybe, ahol akkor csak ámultam-bámultam, hogy milyen felszerelés van, milyen emberi körülmények között laknak ott a „sérült” emberek. Nem azt mondom, hogy elértünk arra a színvonalra, de megközelítjük, ahogy azt is, hogy felismerte a társadalom: nem eldugni kell ezeket az embereket, hanem bevinni az életbe – érvelt az intézmények és a modern szemlélet mellett dr. Bálint József kalocsai polgármester, azt is hangsúlyozva, hogy maximálisan ki kell használni az otthonokkal adódó új lehetőségeket. A projekt fontos sarokkövének nevezte az önálló életvitel kialakítását, és kijelentette, hogy támogatni kell a központnak dolgozó szakszemélyzetet, akik nap mint nap képesek erősíteni az ápoltakat. – Természetesen van még feladatunk: a befogadást és a társadalmi szerepkört nekünk is erősítenünk kell, azzal, hogy ezeket az embereket normális állampolgároknak tekintjük , és a megfelelő helyzetbe hozzuk őket ahhoz, hogy éljék a városi életüket – szögezte le.

A „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című projekt két évig tartott, és most sikerrel zárult, új lakókörnyezetet adva 60 fogyatékkal élő számára. A régi otthonban az elhelyezésük meglehetősen zsúfoltnak és az EU-straté-giába már semmiképpen sem illeszthetőnek számított; ám az új kalocsai szakellátás már megugorja az uniós elvárásokat. A kisebb épületegységek lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára az önálló életre alkalmas lakóközösségek kialakítását: a fent írt, több tucatnyi férőhellyel rendelkező centrumok mellett tíz-, nyolc-, négy- és kétfős otthonokat létesítettek, egytől egyig olyan közegben, ahol egészséges emberek közelében lakhatnak.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás