A képviselő szerint akár le is állíthatják a programokat

Négy önkormányzati projekt feketelistán

2015.03.05 12:14   

A múlt heti testületi ülés végén, az egyéb napirendi pontok között Simon Zoltán képviselő kérdést intézett a polgármesterhez. A kormányzati portálon Kalocsának február 23-i állapot szerint négy késedelmes projektje van nyilvántartva. Úgy vélte, ez egy hatalmas probléma. Azt is előrevetítette, hogy a törvény szerint amennyiben a kormány ezeket soron kívül megvizsgálja, akkor joga van a projektek leállítására, a támogatás teljes megvonására is. Dr. Bálint József polgármester írásbeli választ ígért az ügyben.

Mint Simon képviselő elmondta, az előző önkormányzat által 2013-ban és 2014-ben megnyert pályázatokról van szó, ezek a Vízvédelmi rendszerek fejlesztése a Kalocsai kistérségben, Kalocsa város közvilágításának energiatakarékos átalakítása, Épületenergetikai fejlesztés Kalocsán, valamint a Napelemes rendszer kiépítése a kalocsai Zöldfa utcai Tagóvodában. A kormányzati portálon feltüntetett számok tükrében az elmaradás 50-30-20, illetve az utolsó esetében 100 százalékos.

Dr. Bálint József elmondta, hogy egyes projektekre határidő módosítást kértek, de megköszönte az észrevételt, hiszen mint mondta, közös érdek, hogy ezek megvalósuljanak és írásbeli választ ígért a képviselőnek.

Kedden lapunkhoz a témában a képviselő felvetésével kapcsolatban az alábbi kimutatást juttatta el dr. Angeli Gabriella sajtókapcsolatokért felelős képviselő.

„Kalocsa Város vonatkozásában a négy pályázat késedelmének indokait szeretném ismertetni:

A Vízvédelmi rendszerek fejlesztése a Kalocsai kistérségben című projektünk 12 település összefogásával megvalósuló kistérségi vízvédelmi fejlesztést tartalmaz.

A 2014. december 31. napi állapotra tervezett pénzügyi ütemtervhez képest a pályázat 176 millió Ft késedelemben áll.

Ez a késedelem több okra is visszavezethető:

A fejlesztés 12 településen valósul meg, ezért a koordináció meglehetősen bonyolult, a dokumentumok 12 településen érhetőek el eredeti példányban.

Több településen, így Kalocsán is, a pályázatban tervezett műszaki tartalom felülvizsgálatra került a megvalósítási időszakban, így szinte kivétel nélkül engedélymódosítás vált szükségessé.

Szakmár és Újtelek települések úgy döntöttek, hogy – a magasabb kivitelezési költséget előrejelző – átdolgozott tervek megvalósításától elállnak, és nem kívánnak részt vállalni a projektből, így az ő költségeik teljes egészében elmaradásként jelentkeznek.

Az esős őszi időjárás sok településen nehezítette a kivitelezési munkálatokat, ezért az előrehaladás némileg lassabb ütemben történt, mint azt eredetileg terveztük, és több esetben is a vállalkozási szerződések módosításra kerültek a befejezési határidő vonatkozásában.

Projektünk tervezett befejezési ideje 2015. június 30., mely időpont teljes biztonsággal tartható a megmaradt 10 település mindegyike vonatkozásában.

Kalocsa város, közvilágítás energiatakarékos átalakítása projektünk a 2014. december 31. napi állapotra tervezett pénzügyi ütemtervhez képest a pályázat 139 millió Ft késedelemben áll.

Ez a késedelem egyetlen okra vezethető vissza: még 2014. október 7-én érkezett a Démásztól egy levél, mely javaslatot fogalmazott meg az Önkormányzat és a Démász között évek óta fennálló vitás ügy rendezése érdekében. Mint ismeretes, Önkormányzatunk 2011 májusa óta nem fizet a Démász felé sem Energiahatékonysági, sem Hálózatfejlesztési díjat. A vitatott 230 millió Ft-ra hivatkozva 2014 novemberében a Démász megtagadta a munkakezdéshez való hozzájárulását. Polgármester úr rendezte a Démász vitás ügyét, így már megkezdhetjük a lámpatestek cseréjét, felszerelését.

Projektünk tervezett befejezési ideje 2015. június 30., mely időpont teljes biztonsággal tartható.

Épületenergetikai fejlesztés Kalocsán projekt a 2014. december 31. napi állapotra tervezett pénzügyi ütemtervhez képest a pályázat 81 millió Ft késedelemben áll.

A késedelem oka: a kiviteli tervdokumentációk némi késedelemmel készültek el, és a közbeszerzési eljárások lefolytatását követően megkötött szerződések teljesítése késedelmesen kezdődhetett meg. A Zöldfa utcai óvoda kivitelezési szerződése 2014. december 10. napján, míg a Csokonai utcai óvoda kivitelezési szerződése 2015. február 2. napján lépett hatályba. A gimnázium energetikai fejlesztését egyébként eleve 2015. évre terveztük.

Projektünk tervezett befejezési ideje 2015. szeptember 30., mely időpont teljes biztonsággal tartható mindhárom épület vonatkozásában.

Napelemes rendszer kiépítése a kalocsai Zöldfa utcai Tagóvodában projekt a 2014. december 31. napi állapotra tervezett pénzügyi ütemtervhez képest a pályázat 7 millió Ft késedelemben áll.

Projektünkben a napelemes rendszer telepítését a tetőre terveztük. Műszakilag mindenképpen irracionális lenne először a napelemes rendszert telepíteni, majd ezt követően szigetelni. A napelemek egyébként beszerzésre kerültek, mindössze kb. 2 hetes kivitelezési időigénnyel a telepítés teljesíthető, amint az időjárás engedi és a lapostető szigetelése elkészül. A tetőszigetelési munkák jelenleg is zajlanak.

Projektünk tervezett befejezési ideje 2015. április 30., mely időpont teljes biztonsággal tartható.

Mint minden évben, most is megvizsgálták, hogy a folyamatban levő pályázatok 2014. december 31. napi állapot szerint milyen stádiumban állnak. A projekteket három csoportba sorolják: lesznek teljesen lefújt, átütemezett és módosított projektek.

Teljes meggyőződéssel állítom, hogy Kalocsa város mind a négy érintett projektje az átütemezett kategóriába tartozik, illetve fog tartozni. Semmilyen forráselvonás nem veszélyezteti egyik fejlesztésünket sem.” – áll a közleményben.

 


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás