Könyvbemutató a könyvtárban

Megjelent a Kalocsai szó és kép antológia

2013.01.12 14:20    |    Lovass-Nagy Anna  

Negyvenegy alkotó. Negyven képzőművészeti alkotás reprodukciója, majd hatvan történet. Így vonhatnánk meg egyszerűen a mérleget. De a most bemutatott kötet jóval több ennél, hiszen alkotóit mindannyian ismerjük. Itt élnek közöttünk, ebben a városban élik mindennapi életüket, vagy ebből az érseki városból indultak el művészi pályájukra.

December 3-án teljesen megtelt a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár második emeleti gyermekkönyvtár részlege, ahol a Kalocsai szó és kép című antológiás kötetet mutatták be az érdeklődőknek. A bemutatón Tamás László köszöntötte az alkotókat, a hozzátartozókat és a kultúrára fogékonyakat. Örömmel jelentette be:

– A mű megszületett! Mindenképpen örömteli feladat házigazdának lenni a mai napon. Igazi művészeti értékekkel gazdagodik az ünneplő közönség azáltal, hogy kezébe veszi ezt az alkotást. A mostani találkozó azt a tévhitet is cáfolja, hogy a tömegkommunikáció, a média mindezek fölött áll. Nem csak a celebek és celebicák kellenek; az igazi érték, ami ma kell, s ezt képviseli ez a kötet. A könyvtár arra hivatott, hogy kultúrát, igazi értéket közvetítsen, összekapcsolja a város lakóit a könyvekkel, az igazi értékekkel. Úgy gondolom, ebben a médiamérgezett világban, hogy megszületett ez a mű, a Kalocsai szó és kép, igazán nagy dolog. Igazi ajándék így karácsony közeledtével!

A könyvtárigazgató felkérte az egyik alkotót, Török Ferenc polgármestert, hogy mondja el köszöntőbeszédét.

kalocsai_szo_kep_360– Nagyon fontos, hogy elmondjam mindazt, amit gondolok és érzek úgy is, mint alkotó, úgy is, mint polgármester és úgy is, mint művészeteket szerető ember. A kötet címében szerepel: szó és kép. Amikor szavakat, verseket hallunk, novellát, esszét olvasunk, megvan az a jó tulajdonsága az agyunknak, hogy képeket vetít. Amikor nézünk egy képet, érzéseket kelt bennünk. Nagyon szép ez így együtt, hogy szó és kép, hisz nagyon összeforr ez a két dolog a művészvilágban. És a legszebb még az, hogy az egész rendezvényünk a zenével kiegészülve vette kezdetét. Nagyon finom szellemi feltöltődést tud adni nekünk a zene, a kép és a hang és a szó. Ebben az ellaposodott, elanyagiasodott világban, amit élünk, azt érezzük, hogy egy helyi alkotókat bemutató könyv ennyi embert megmozgat egy városban, akkor nagyon jó ennek a városnak az első emberének lenni. Itt még vannak érzések, vágyak az emberekben, hogy megnézzük, elolvassuk másoknak a gondolatát, vagy, hogy hogyan fejezi ki képben magát valaki. Merítsünk a saját tiszta forrásunkból, ami belőlünk született, az itt élő emberek gondolataiból, az itt élő festőművészek ecsetvonásaiból. Jó úton járunk, hogy újból egy polgári, cívisváros legyünk. A város számára is ez egy nagyon büszke dolog, hogy van egy ilyen kiadványunk, azzal szeretném befejezni a gondolataimat, hogy felhívjam az alkotók figyelmét, hogy nem lehet pihenni, ez még csak a kezdet, sok munka vár még ránk.

kalocsai_szo_es_kep_280Az antológia alkotóit név szerint mutatta be Tamás László, a közönség pedig a kivetített képekről azonosíthatta be őket: Bábel Balázs, Balogh Csaba Zoltán, Baranyainé Tóth Éva, Békési Imre, Benke Ferenc, Bukor Tibor, Csapai Lajos, Csókás Kinga, Dávid Attila, Deák Gábor, Farkas Tibor, Farkas Zoltán, Fekete Andrea, Gábor Erika, Gróf József, Győri Andrea, Hubert László, Kákonyi Ildikó, Kékesi Gyuris István, Kiss Benedek, Kiss Ernő, Kiss Ferenc Lajos, Kiss Gy. Csaba, Kiss István, Kovács László, Köhler Péter, Kőrösi Tamás, Lakatos Ervin, Madár Helga, Mihó Izabella, Mondovics Vince, Moretti Gemma, Nagy Sári Attila, Németh Sándor, Novák Tibor, Papp Róbert, Póli Róbert, Ranga Tibor, Steiber Valentina, Szűcs Brigitta Z., Török Ferenc, Vinczellér Imre.

A bemutató után Németh Sándor vette át a szót, aki megismertette a könyv születésének körülményeivel a meghívott vendégeket.

– Tegnap este jött meg az utolsó szállítmány a nyomdából, boldogok vagyunk, hogy minden sikerült és nagyon jó érzés, hogy ennyi ember kíváncsi a kötetre. Volt annak idején egy ötlet, hogy mit is csináljunk, és ahhoz képest, mondhatnám kiforgatva a szólást, a jó édesapja sem ismer rá. Egészen más lett, mint amit terveztünk annak idején, mindig változtattunk rajta, mert jött egy újabb ötlet, egy újabb szereplő. Más lett, de nem bánom, nem bánjuk! Talán javára vált ez az állandó bővítés, változtatás, kiegészítés. Nagyon jó az alkalom, hogy a megjelent könyv mellett az alkotókkal is ismerkedjünk, hiszen többségük itt van. A másik lehetőség, hogy ünnepelhetünk is egy kicsit. Ünnepelhetünk olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság elé most lépnek először, gratulálunk nekik és kívánjuk, ez a mai megjelenésük adjon egy kis lendületet és sikeresen folytassák a művészeti próbálkozást. Ünnepeljük azt is, hogy ennyire változatos, színes lett ez a könyv, hiszen a tizennyolc évestől a nem mondom ki hány évesig vannak a szerzők között. Ez hozza magával a velejáró más-más gondolkodásmódot, más ízlést, mely által mindenki megtalálja azt a szerzőt, alkotót, aki neki szól. Színesség jellemzi ezt a könyvet, stílusban, kifejezésmódban, ábrázolásmódban, közérzetben, világnézetben mást és mást ad. Ez is egy gesztus az olvasó felé, hogy biztosan érdemes a kezébe venni a kötetet. Azt is ünnepelhetjük még a könyvben, hogy karácsonyi könyvnek terveztük kezdetben, és mára úgy lett karácsonyi, hogy a történetek talán 40-45 százaléka közvetlenül kötődik a karácsonyhoz. A többi pedig legalább ünnepi tartalomnak mondható, mert olyan emberség, olyan humanizmus, olyan öröm, olyan bánat fogalmazódik meg benne, amitől a lelkünk ünnepi tud lenni. Sokat kell köszönnünk a szerkesztőknek, Balogh Csabának, Gróf Józsefnek, Kiss Istvánnak, és a legtöbbet Balogh Györgyinek, aki hajnali két órakor is rendelkezésünkre állt. Köszönettel tartozunk egész Kalocsának, s ez nem túlzás. Nem volt olyan szerző, akit felkerestünk, aki azt mondta volna, őt nem érdekli; nem volt olyan támogatónk, aki első szóra ne segítette volna a kiadást; és a volt és jelenlegi polgármesterek mellett támogatott bennünket az önkormányzat, de a volt tanácsi vezetők is.

A köszöntőket követően Balogh Csaba, Lakatosné Jambrik Ibolya, Gróf József és András Judit egy-egy novellát, verset olvastak fel, majd ismét a technika és Farkas Beáta segítségével a kivetítőn egy-egy képzőművészeti alkotással ismerkedhetett meg a közönség, a gitárzenét Tóth Viktor szolgáltatta, a rendezvény elején pedig Bréti Anna szavalatát és énekét hallhattuk. Szép gesztusként a megjelent alkotók köszönetként egy szál virágot vehettek át a könyvtár dolgozóitól.


Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás