Könyvbemutató a könyvtárban

Megjelent a Kalocsai szó és kép antológia

2013.01.12 14:20    |    Lovass-Nagy Anna  

Negyvenegy alkotó. Negyven képzőművészeti alkotás reprodukciója, majd hatvan történet. Így vonhatnánk meg egyszerűen a mérleget. De a most bemutatott kötet jóval több ennél, hiszen alkotóit mindannyian ismerjük. Itt élnek közöttünk, ebben a városban élik mindennapi életüket, vagy ebből az érseki városból indultak el művészi pályájukra.

December 3-án teljesen megtelt a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár második emeleti gyermekkönyvtár részlege, ahol a Kalocsai szó és kép című antológiás kötetet mutatták be az érdeklődőknek. A bemutatón Tamás László köszöntötte az alkotókat, a hozzátartozókat és a kultúrára fogékonyakat. Örömmel jelentette be:

– A mű megszületett! Mindenképpen örömteli feladat házigazdának lenni a mai napon. Igazi művészeti értékekkel gazdagodik az ünneplő közönség azáltal, hogy kezébe veszi ezt az alkotást. A mostani találkozó azt a tévhitet is cáfolja, hogy a tömegkommunikáció, a média mindezek fölött áll. Nem csak a celebek és celebicák kellenek; az igazi érték, ami ma kell, s ezt képviseli ez a kötet. A könyvtár arra hivatott, hogy kultúrát, igazi értéket közvetítsen, összekapcsolja a város lakóit a könyvekkel, az igazi értékekkel. Úgy gondolom, ebben a médiamérgezett világban, hogy megszületett ez a mű, a Kalocsai szó és kép, igazán nagy dolog. Igazi ajándék így karácsony közeledtével!

A könyvtárigazgató felkérte az egyik alkotót, Török Ferenc polgármestert, hogy mondja el köszöntőbeszédét.

kalocsai_szo_kep_360– Nagyon fontos, hogy elmondjam mindazt, amit gondolok és érzek úgy is, mint alkotó, úgy is, mint polgármester és úgy is, mint művészeteket szerető ember. A kötet címében szerepel: szó és kép. Amikor szavakat, verseket hallunk, novellát, esszét olvasunk, megvan az a jó tulajdonsága az agyunknak, hogy képeket vetít. Amikor nézünk egy képet, érzéseket kelt bennünk. Nagyon szép ez így együtt, hogy szó és kép, hisz nagyon összeforr ez a két dolog a művészvilágban. És a legszebb még az, hogy az egész rendezvényünk a zenével kiegészülve vette kezdetét. Nagyon finom szellemi feltöltődést tud adni nekünk a zene, a kép és a hang és a szó. Ebben az ellaposodott, elanyagiasodott világban, amit élünk, azt érezzük, hogy egy helyi alkotókat bemutató könyv ennyi embert megmozgat egy városban, akkor nagyon jó ennek a városnak az első emberének lenni. Itt még vannak érzések, vágyak az emberekben, hogy megnézzük, elolvassuk másoknak a gondolatát, vagy, hogy hogyan fejezi ki képben magát valaki. Merítsünk a saját tiszta forrásunkból, ami belőlünk született, az itt élő emberek gondolataiból, az itt élő festőművészek ecsetvonásaiból. Jó úton járunk, hogy újból egy polgári, cívisváros legyünk. A város számára is ez egy nagyon büszke dolog, hogy van egy ilyen kiadványunk, azzal szeretném befejezni a gondolataimat, hogy felhívjam az alkotók figyelmét, hogy nem lehet pihenni, ez még csak a kezdet, sok munka vár még ránk.

kalocsai_szo_es_kep_280Az antológia alkotóit név szerint mutatta be Tamás László, a közönség pedig a kivetített képekről azonosíthatta be őket: Bábel Balázs, Balogh Csaba Zoltán, Baranyainé Tóth Éva, Békési Imre, Benke Ferenc, Bukor Tibor, Csapai Lajos, Csókás Kinga, Dávid Attila, Deák Gábor, Farkas Tibor, Farkas Zoltán, Fekete Andrea, Gábor Erika, Gróf József, Győri Andrea, Hubert László, Kákonyi Ildikó, Kékesi Gyuris István, Kiss Benedek, Kiss Ernő, Kiss Ferenc Lajos, Kiss Gy. Csaba, Kiss István, Kovács László, Köhler Péter, Kőrösi Tamás, Lakatos Ervin, Madár Helga, Mihó Izabella, Mondovics Vince, Moretti Gemma, Nagy Sári Attila, Németh Sándor, Novák Tibor, Papp Róbert, Póli Róbert, Ranga Tibor, Steiber Valentina, Szűcs Brigitta Z., Török Ferenc, Vinczellér Imre.

A bemutató után Németh Sándor vette át a szót, aki megismertette a könyv születésének körülményeivel a meghívott vendégeket.

– Tegnap este jött meg az utolsó szállítmány a nyomdából, boldogok vagyunk, hogy minden sikerült és nagyon jó érzés, hogy ennyi ember kíváncsi a kötetre. Volt annak idején egy ötlet, hogy mit is csináljunk, és ahhoz képest, mondhatnám kiforgatva a szólást, a jó édesapja sem ismer rá. Egészen más lett, mint amit terveztünk annak idején, mindig változtattunk rajta, mert jött egy újabb ötlet, egy újabb szereplő. Más lett, de nem bánom, nem bánjuk! Talán javára vált ez az állandó bővítés, változtatás, kiegészítés. Nagyon jó az alkalom, hogy a megjelent könyv mellett az alkotókkal is ismerkedjünk, hiszen többségük itt van. A másik lehetőség, hogy ünnepelhetünk is egy kicsit. Ünnepelhetünk olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság elé most lépnek először, gratulálunk nekik és kívánjuk, ez a mai megjelenésük adjon egy kis lendületet és sikeresen folytassák a művészeti próbálkozást. Ünnepeljük azt is, hogy ennyire változatos, színes lett ez a könyv, hiszen a tizennyolc évestől a nem mondom ki hány évesig vannak a szerzők között. Ez hozza magával a velejáró más-más gondolkodásmódot, más ízlést, mely által mindenki megtalálja azt a szerzőt, alkotót, aki neki szól. Színesség jellemzi ezt a könyvet, stílusban, kifejezésmódban, ábrázolásmódban, közérzetben, világnézetben mást és mást ad. Ez is egy gesztus az olvasó felé, hogy biztosan érdemes a kezébe venni a kötetet. Azt is ünnepelhetjük még a könyvben, hogy karácsonyi könyvnek terveztük kezdetben, és mára úgy lett karácsonyi, hogy a történetek talán 40-45 százaléka közvetlenül kötődik a karácsonyhoz. A többi pedig legalább ünnepi tartalomnak mondható, mert olyan emberség, olyan humanizmus, olyan öröm, olyan bánat fogalmazódik meg benne, amitől a lelkünk ünnepi tud lenni. Sokat kell köszönnünk a szerkesztőknek, Balogh Csabának, Gróf Józsefnek, Kiss Istvánnak, és a legtöbbet Balogh Györgyinek, aki hajnali két órakor is rendelkezésünkre állt. Köszönettel tartozunk egész Kalocsának, s ez nem túlzás. Nem volt olyan szerző, akit felkerestünk, aki azt mondta volna, őt nem érdekli; nem volt olyan támogatónk, aki első szóra ne segítette volna a kiadást; és a volt és jelenlegi polgármesterek mellett támogatott bennünket az önkormányzat, de a volt tanácsi vezetők is.

A köszöntőket követően Balogh Csaba, Lakatosné Jambrik Ibolya, Gróf József és András Judit egy-egy novellát, verset olvastak fel, majd ismét a technika és Farkas Beáta segítségével a kivetítőn egy-egy képzőművészeti alkotással ismerkedhetett meg a közönség, a gitárzenét Tóth Viktor szolgáltatta, a rendezvény elején pedig Bréti Anna szavalatát és énekét hallhattuk. Szép gesztusként a megjelent alkotók köszönetként egy szál virágot vehettek át a könyvtár dolgozóitól.


Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás