Kis kék krónika

2014.06.28 22:35    |    Gábor Erika  

Túlzás nélkül állítható, hogy Pünkösd hétvégéjén mindenből bőség volt. Celsius fokokból, programkínálatból, élményből, tapsból. Idézzük meg pár mondat erejéig a XXII. Kék Madár Fesztivál eseményeit.

A Vujicsics!

Hosszú idő után újra eljött a Kék Madár Fesztiválra a Vujicsics együttes. A délszláv, horvát és magyar népzene csupaszív, egyben hallatlanul profi előadói, a (végre!) Kossuth-díjas csapat a déli hőségre fittyet hányva felejthetetlen előadással ajándékozott meg minket. „A hét mesterzenész” nemcsak meglepő hangszerekkel (láttak már hegedűtrombitát? Mi igen!), de a népzenével és a zenekar életével kapcsolatos érdekes infókkal is ellátott minket.

A borbély

A színházi előadás ezúttal a színház előcsarnokában zajlott. Budapesthez hasonlóan Kalocsán is egy utcára nyíló borbélyműhely adta a helyszínt a Katona József Színház vendégjátékához. Bán János játékában a keserű humort a keresetlen egyszerűséggel ötvözte, majd váltott egy pillanat alatt a mindenéből kisemmizett, végsőkig megalázott kisember figurájára torokszorító módon.

Hatalmas élmény volt, melyhez a két kalocsai „fő-szereplő”: Bíró Zoltán és Bolvári Ferdinánd is hozzájárult életük első nyilvános borotválkozásával. (A darabot Tolnai Ottó Végeladás című műve alapján átdolgozta Imre Zoltán és Hudi László)

Péterfy Bori és a Love Band

A fesztivált záró esemény a Tomori Pál Főiskola udvarán megrendezett Péterfy Bori és a Love Band koncert volt.

A népszerű énekesnő kedvelői nem csalódtak: ismert és új számok, frappáns szöveg és fokozódó hangulat jellemezte a bulit, ahol már a szervezők is megkönnyebbült sóhajjal engedtek a hetek óta tartó feszültségből: idén is sikerült emlékezetes programokkal megfelelni a rendezvényt minden évben újra izgatottan váró kalocsai közönségnek.

A „hangulatkeltők”!

Ne feledkezzünk meg azokról a lelkes fiatalokról – Lakatos György tanítványairól – sem, akik a fesztivál hetében fáradhatatlanul járták a várost, és a zene eszközeivel hívták fel a figyelmet a rendezvényre. Reméljük, jól érezték magukat nálunk, köszönjük a kedvességüket!

A Kék Madár Fesztivál színe és fonákja

Több hónapos szervezőmunka, csaknem egy évig tartó egyeztetés a fellépőkkel, hatalmas találékonyság a váratlan problémák megoldása terén, izgatott várakozás a műsorok előtt, hogy hányan is jönnek el megnézni – ez és még sok minden jelenti a Kék Madár Fesztivál megrendezését. Sokan nem tudják, vagy talán nem is veszik komolyan, hogy június első hétvégéjén Kalocsa az ország kulturális fővárosa, és a fesztiválunk olyan színvonalas eseménynek számít, amit Európa bármely váro-sában szívesen fogadnának. De a Kék Madár Fesztivál a miénk. Tudja az a néhány száz ember, aki egész évben szívrepesve várja, és tudhatná az a több ezer ember a városban, aki még sosem tette be a lábát egyetlen rendezvényre sem. Hogy miért? Nem tudjuk. De nagy kár.

Pünkösd hétfőjén egy igen-igen fáradt és gondolataiba merült Lakatos Györggyel ültem le beszélgetni, hogy összegezze a főszervező szemével a rendezvénysorozatot.

– Kicsit félelmetes belegondolni, hogy 23 éve szervezzük már Kalocsán ezt a fesztivált – Lakatos György, mint egy mozaikot, kezdte összerakni tapasztalatait.

– Ez már történelem! Generációk nőttek fel azóta! Nekem még egyik gyermekem sem született meg akkor, és egyikük ma már felnőtt. Úgy érzem olykor, hogy egy megállíthatatlan folyamatot indítottunk el, ami már visz bennünket magával, hozza a jó és néha elkeserítő dolgokat. Mi már csak asszisztálunk a kerék forgásához.

– Nézzük például a kiállításokat. Az az érzésem, szinte rajtam kívül álló tényezők sodornak addig, míg megtalálom a pont ide valót, a városhoz és a fesztivál mondanivalójához is illőt. Most is, amikor felkerültek a falakra a képek, jöttem rá, mennyire találó anyag. Látom, hogy a kalocsaiak szeretik a megnyitóünnepséget, minden évben többen jönnek el, és jó volt látni, milyen óriási – megérdemelt! – sikere volt Hsin-Ni Liunak. Péntek este a templomba pótszékeket kellett hordani előadás előtt, örömteli meglepetés volt. A zenekar és a kórus tagjai elképedten mesélték, hogy előző nap adták elő a h-moll misét Szegeden, a Dómban, jóval kevesebb és jóval kevésbé lelkes közönség előtt. Ők imádnak Kalocsára jönni!

– Jó érzéssel „avattuk fel” a volt zsinagógát, mint új helyszínt, mert bár meleg volt kissé, de nagyon jó az akusztikája és remek volt a koncert. A két új együttes nagy sikert aratott – a közönség közül nagyon sokan odajönnek hozzám a műsorok végén, köszönetet mondanak, elmondják a véleményüket – nekem ez nagyon fontos! Annyira törzsközönség a miénk, hogy szinte név szerint ismerem őket! Azért minden évben van néhány új arc. Régebben keseregtem, miért nem jön el sok olyan ember, akiről fel lehet tételezni, hogy akár mint kulturális, akár mint jótékonysági esemény fel kéne, hogy keltse érdeklődését a fesztivál – ma sem értem és nem tudom az okot, de inkább azoknak örülök, akik ott vannak.

– A Vujicsics együttes fantasztikus volt. Azon még gondolkodom, mit lehetne a meleg ellen tenni, egyébként nagyon jó helyszín a Klub Étterem udvara. Kicsit féltem, hogyan fogadja majd a közönség az esti színdarabot, a közeg és a mondanivaló sem mindennapi, groteszk és megrázó mű, de Bán János nagyszerű volt. Aggódtam, hogy sokan nem férnek majd be – utólag is elnézést kérek azoktól, akik nem tudták megfelelő körülmények között megnézni a darabot. Én szerettem volna két előadást, de Bán János nem vállalta, ami érthető, mert nagyon nehéz szerep.

– Mit szólsz a sétálóutcai, raklapokból álló ülőhelyekhez? Úgy láttam, örömmel vették birtokba az emberek, már agyalok, mit lehetne még jövőre kitalálni. A vásár jó hangulatú volt, több mestert is hívtunk idén – lehet, hogy estére kellene több programot szervezni, mert napközben nagyon meleg van, még gondolkodom rajta.

– A gyerekműsor minimális látogatottsága nagy csalódás volt számomra. A Katáng zenekar egy jó csapat, de nem annyira ismert név, talán ez volt az ok – bár évről évre kevesebben jönnek be szombat délelőtt. Ami tényleg visszatetsző, hogy azok, akikért van, akik a támogatást kapják, véletlenül sem jelennek meg rajta. Én tudom, hogy mi nem kirívóan nagy összegű támogatásokat tudunk szétosztani, de ez nem egy milliárdokból gazdálkodó alapítvány, és mi valamennyien nagyon megdolgozunk azért a bevételért, amit azután szétosztunk!

– Egymillió hétszázezer forint körüli a bevételünk, ez ilyen ínséges időkben megbecsülendő összeg. A legtöbb rendezvény tömegeket vonzott, a tanítványaim városszerte próbálták népszerűsíteni a fesztivált, és a helyi média is sokat segített. A lényeg, hogy a szereplők és a nézők is nagyon jól érezték magukat. Már rengeteg ötletem van jövőre, vannak benne igazi csemegék – úgy tervezem, már szeptemberben hozzáfogok a tervezéshez. Köszönöm mindenkinek, aki közreműködött a megvalósításban és minden nézőnknek, hogy velünk voltak. Viszontlátásra jövőre!

(Fotók: Benke Ferenc, Gábor Erika, Viczay Lajos, Vörös István)

A Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért kuratóriuma az idei évben a benyújtott 46-ból 39 család pályázatát fogadta el és támogatja. Összesen 43 gyermek kezeléséhez, gyógyításához nyújtanak segítséget (4 családban van 2-2 gyermek). A támogatás összege körülbelül 50.000 Ft, a bevételek és kiadások elszámolása után pontosítható. Idén három család, de az évek során ennél jóval több nem nyújtott be a támogatás felhasználásáról a pályázati feltételekben előírt elszámolást, amivel kizárták magukat a következő évi támogatásból. (Adatok: Kék Madár Alapítvány)

 

Kalocsai hírek

Változatlan formában működik tovább a kórház Gyermek- és a Szülészeti Osztálya

Az országos sajtót is bejárt hír ügyében, miszerint orvoshiány miatt felfüggesztik a Bács-Kiskun...

Paks II. részt vesz a nemzetközi szakmai párbeszédben

A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai...

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás