A Kék Madár Fesztiválon kiállító művészek

2015.05.14 09:34    |    g-era  

Az idei, XXIII. Kék Madár Fesztivál a rendkívül sokoldalú és roppant izgalmas életművet létrehozó művész házaspár, Konok Tamás és Hetey Katalin tárlatával kezdődik.

Konok Tamás Kossuth-díjjal kitüntetett és a Nemzet Művésze címmel elismert festő- és szobrászművész. A Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél tanítványa volt. A figurális ábrázolásmódtól az absztrakt stíluson át a geometrikus absztrakcióig ívelő pályáján mégsem a kemény, elvont, hanem inkább a líraian oldott, a keleti kalligráfia világát is idéző formák jellemzik alkotásait. Több mint hetven egyéni, és majdnem száz csoportos kiállításon jelent már meg műveivel az idén 85 éves alkotó.

Hetey Katalin Kossuth-díjas grafikus, szobrász- és festőművész már öt éve nincs közöttünk. A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István volt a mestere. Olaszországi tanulmányútja után Párizsban telepedett le, meg is kapta a francia állampolgárságot. Élt és alkotott Kaliforniában és New Yorkban is. A ’80-as évektől egyre gyakrabban látogatott haza, a győri és nagyatádi alkotótáborok gyakori résztvevője volt. Alkotásaiban ő is a geometrikus elemek világát kutatta, melyeken át a rész és egész, a mozgás és az energia, a fény és árnyék ellentéteit ábrázolta. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt, gyakran a férjével közösen rendeztek tárlatot műveikből, amelyeket hamarosan Kalocsán is megismerhetünk.(forrás: wikipédia)


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás