„Soha ne nézz szánakozva engem!”

TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001

2015.05.14 09:14    |    H. Zs.  

Tegye fel a kezét, akinek a címként szereplő azonosító kódról nem a „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” projekt jut az eszébe! Akinek mégis, az mind ott volt május 8-án fél tizenkettőkor a Martinovics utcai vadonatúj épületben. A társadalomtól elzártan élő, jellegéből adódóan kicsi és zárt közösség, a lakók, gondozók, pályázók és kivitelezők nyitották meg ezt a programot. (Most már nyugodtan letehetik a kezüket.)

Ha ősszel befejeződik, ez a projekt közvetlenül 60 most még bentlakó, s közvetve még néhány ember életét fogja gyökeresen megváltoztatni a városban. Az enyhébb fogyatékkal élők a Malom utcai otthon helyett végre a város lakói lehetnek, igényeiknek és szükségleteiknek megfelelő körülmények között élhetnek teljesebb életet. A projekt célja az infrastrukturális beruházásokon, a lakhatás megteremtésén túl az életminőségük javítása, az öngondoskodásra való áttérés, sőt a foglalkoztatás. E mellé az állandó gondozó-ápoló szolgálat helyett mentori segítséget kapnának.

Kalocsai Néplap

Jól láthatóan izgalommal töltötte el a megjelent gondozottakat a lehetőség, hiszen ők azok, akiknek nem adatott meg, hogy családban élhessenek, így sorstársaikkal laknak több éve összezárva. Várakozásaikból, vágyaikból össze is gyűjtöttek egy csokorral, melyet a műsor keretében egyikük, Lakatos Gizella olvasott fel, s szavai nyomán ferences rendi barátom mondása jutott eszembe: rendtársaim a penitenciám…

No, de menjük sorjában. A bensőséges hangulatú rendezvényt Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Tóth Mária, a SZGYF Bács-Kiskun megyei kirendeltség igazgatója köszöntőbeszédei nyitották. Két gordonkaszám elhangzása után az egyik szivárványon túl lakó, Czikk Árpád kapta a legnagyobb tapsot, aki Urgyán Tibor György versét adta elő, olyan hatással, hogy emiatt a felcímünket is innen kölcsönöztük.

Kalocsai Néplap

Ezután a számok beszéljenek magukért:

2013-ban még mint fenntartó, Kalocsa Város Önkormányzata pályázott Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 893.500.000 Ft vissza nem térítendő támogatásra, melyet 100 %-os intenzitás mellett meg is kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Tavaly január elsején az intézményt államosították, és Kalocsai Szociális Szakellátási Központ néven megörökölték a beruházást, ami, mint említettük, a régi intézetből 60 férőhelyet vált ki.

Kalocsai Néplap

Ebből az összegből a későbbiekben a nagyközönség számára is nyitva álló szolgáltató központ, továbbá hat helyszínen családi házak, lakások és lakáscentrumok épülnek, újíttatnak fel. Így a Mócsy utcában épülő 24 fős lakócentrum mellett – amelynek már kész alapja tövébe most tették le az alapkövét – már teljesen elkészült a Martinovics utcában, a megnyitónak is helyet adó 12 fős lakóotthon. A Kossuth Lajos és Petőfi Sándor utcában ugyancsak egy-egy lakóotthont alakítanak ki, 10 és 8 fő részére, míg a Sörös Imre utcában négy, a Kossuth u. 40. szám földszintjén két egykori Malom utcai gondozott élhet együtt békességben.

Amíg az épületek épülnek, a bentlakók terveket szőnek, addig a szakellátási központ dolgozóinak megújult és kibővült feladatai is formálódnak: a szerencsés lakók teljesen más jellegű gondozást-felügyeletet igényelnek, így a jelenlegi munka mellett a leendő mentorok szakmai képzése is folyik.

Kalocsai Néplap

Nem csak a Malom utcaiak izgatottak, a leendő szomszédok is azok. A Sörös Imre utcában jó magyar szokás szerint már meg is kezdődött az aláírásgyűjtés a nemkívánatos jövevények ellen. Ez is egyfajta fogyatékkal élés: így a váltás nem jósolható akadálymentesítettnek. Hiába a kormányzati szándék, az európai forrás, a befogadás terén nekünk magunknak akad még jócskán tennivalónk, amihez maga a projekt is tervez segítséget nyújtani.

Kalocsai Néplap

Novemberben visszanézünk. Reméljük, nem szánakozva, hanem elégedetten, s ha a Malom utca lakói kiköltöznek az áhított kis lakásaikba, itt lesz egy újabb alkalom előítéleteink leküzdésére is: ki-ki a fogyatékkal élőkkel szembeni ellenérzéseit, én magam pedig a közpénzek kreatív felhasználóival kapcsolatos averzióimat vizsgálhatom felül.

H. Zs.

Soha ne nézz szánakozva engem,
én is az ÉLET szépségét zengem,
lenn a mélyben összeér a lelkünk
Isten hívására egyszerre keltünk.
Igaz, a logika nem a kenyerem,
de ha megnézed jól a tenyerem
a szívvonalam nagyon hosszú,
s nem tudom mit jelent a bosszú.
Közös az életünk, közös a halálunk
tudom, egyszer majd közös nevezőt találunk,
csak soha ne nézz szánakozva engem,
hisz én is az ÉLET szépségét zengem...

(Urgyán Tibor György)


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás