Zöldül a város

Megnyílt a kalocsai ÖKO Pont iroda

2015.06.22 13:45    |    STVN  

Május 11. zöldbetűs ünnep volt Kalocsa életében. Ezen a napon nyílt meg ugyanis a Kossuth Lajos utca és a Széchenyi út találkozásában a 150 milliós uniós pályázati projekt részeként elkészült ÖKO Pont iroda, mely bemutatóteremmel, demonstrációs eszközökkel és tanácsadással segíti majd a környezettudatosabb működés kialakításában a lakosságot, cégeket, vállalkozókat.

Eddig a pillanatig számos program és egy tévét, rádiót és többek között a Néplap hasábjait is megtöltő kampány vezetett – mind-mind egy cél által vezérelve. Ez a cél pedig nem más, mint valamennnyiünknek ráirányítani a figyelmét arra, hogy mennyire törékeny földünk ökoszisztémája és milyen apró, ám annál fontosabb lépésekkel járulhat hozzá Ön is ahhoz, hogy környezetünk természetes adottságait és kincseit ne szipolyozzuk ki teljesen, ha van más út. Kalocsa zöld programja és az újonnan megnyílt ÖKO Pontja pedig pontosan arra hivatott, hogy ráirányítsa a figyelmet: igenis van más út!

Kalocsai Néplap

Aki pedig első kézből beszélt erről a kívül-belül új arcot kapott épület átadásán, Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő volt. Felidézte, hogy két véletlen folytán csöppent bele Kalocsa zöld vérkeringésébe – először gerillakertészként segédkezett egy szemétszedő-akcióban, majd a gyermekeket és fiatalokat megcélzó „Színek hete” programsorozatban közreműködött, akkor már városatyai minőségben.

– Nagy örömmel tapasztaltam meg, hogy a környezetvédelemnek mennyi síkja van és, hogy szó szerint végtelen a lehetőségek tárháza, ahogyan népszerűsíthetjük azt. A Színek hete program során megtapasztaltam, amikor a sétálóutcában 250 óvodás buborékokat eregetett. Hiszem, hogy velük kell kezdeni a környezettudatos nevelést, amely a mostani felnőtt generációnak kimaradt. Tudomásul kell venni, hogy mi jelenleg fogyasztjuk a Földet, ami azt is jelenti, hogy a jövőnk mellett a mindennapi létünk elemeit is fogyasztjuk – nyilatkozta a megnyitó alkalmával Bolvári Ferdinánd. – Öröm az is, hogy uniós forrásból felújíthattuk ezt a korábban omladozó épületet. Mostantól rajtunk, kalocsaiakon múlik, hogy meg tudjuk-e tölteni tartalommal ezt a helyet, ki tudjuk-e használni mindazon lehetőségeket, amelyeket ez a pályázat biztosít számunkra – kacsintott ki a képviselő, remélve, hogy nagy lesz a sürgésforgás Kalocsa „zöld szigetében”.

Kalocsai Néplap

Mint az avatóünnepségen tartott kerekasztal-beszélgetéskor is kiderült, az iroda fenntartója a Kalocsa Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. lesz, így a cégre háruló feladatokról és teendőkről annak ügyvezetőjét, Loibl Lászlót kérdeztük.

– Hivatalosan a mai napon adjuk át ezt a szép épületegyüttest, amelyben kiállító- és bemutatótér, valamint konferenciaterem is helyet kapott. A környezetéről annyit el kell mondani, hogy némi tereprendezés és parkosítás még folyamatban van az épület körül, de rövidesen ezzel is készen leszünk. Ha pedig zöld és öko-gondolkodásról beszélünk, örömmel mondhatom, hogy az épület maga is mintául szolgál, hiszen az ebben használt energia egy részét természetes módon, napelemekkel állítjuk elő – foglalta dióhéjba a fontosabb műszaki paramétereket Loibl László.

Kalocsai Néplap

Bolvári Ferdinánd szavait idézve nincs más hátra, mint tartalommal megtölteni az új életre kapott épületet – kíváncsian várjuk, mi mindennel készülnek majd számunka!


Kalocsai hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás