Méltó végtisztesség a koronahozónak

Bábel érsek: 2017 Asztrik éve lesz!

2016.11.28 09:48    |    V.I.  

Idén a Mindenszentek napján tartott szentmise más volt a korábbiaknál Kalocsán, úgy történelmi, mint hitéleti szempontból. Sokéves szünet után ismét a Főszékesegyház oltárán celebrálta az alkalmat dr. Bábel Balázs főpásztor, majd a mise részeként megáldotta az őt megillető, végső nyughelyére került Asztrik földi maradványait a szentély alatt húzódó – a nagytemplommal együtt megújult – érseki kriptában. A jeles pillanatot százak követhették kivetítőn, majd a mise végén személyesen is lemehettek Kalocsa első főpapjának sírjához, pontosabban az egyikhez!

Hosszú folyamat végére került pont

2014-ben söpört végig a hazai sajtón a hír, miszerint a Főszékesegyház felújításakor újra felnyitott sírkamrában őrzött csontmaradványról bebizonyosodott, hogy azt eddig, a sírmellékletek művészettörténeti elbírálása alapján, tévesen azonosították egy korábbi érseknek, nevezetesen Győr-nembeli Saulnak. A kriptában őrzött sírládában ugyanis Asztrik koronahozó főpap, Kalocsa első érseke földi maradványai találhatók. Bábel érsek úgy fogalmazott, hogy november 1-jével pont került egy hosszas folyamatra, amelyet alapos vizsgálódás és kutatás előzött meg. Ezek összességének eredményeképpen bizonyosodott be, hogy Asztrikot rejti a kripta – ettől a pillanattól pedig csak azt az időpontot keresték, amikor méltósággal és kellő előkészítettséggel átalakított sírboltjába tudják őt helyezni, lehetőleg egy olyan napon, ami egyszerre a szenteknek, másrészt a halottaknak az ünnepe.

 

foszekes1_450
 

 

– Ugyan ő hivatalosan nincs szentté avatva – mondja a főpásztor –, az a mi Szent István királyunkkal történt meg elsőként a világegyházban, hogy oltárra emelték és a szentté avatás procedúrájával kinyilvánították őt szentnek. Viszont Pannonhalmán, ahol Asztrik apát volt, máig szentként tisztelik. Mi több, volt róla elnevezve iskola is Sopronban! Az 1800-as évektől a XX. század '50-es évekig fennálló intézmény pedig Szent Asztrik néven működött – folytatja. – Most mi úgy helyeztük őt a sírjába, hogy egyrészt megadtuk neki a keresztény végtisztességet, mint Asztrik érseknek, tiszteletünk és vágyunk pedig arra is irányul, hogy ez majd egy hivatalos elismertséget is kapjon – így dr. Bábel Balázs.

 

foszekes2_600
 

 

A Pantheontól a „legkedvesebb halottjainkig”

– A Mindenszentek estéje, a szentek közösségére való emlékezésnek az ünnepe, ami egészen a keresztény ókorra vezethető vissza, amikor is Bonifác pápa a megkapott Pantheont, a minden istenek pogány templomát megtöltötte a katakombákból kivett szent ereklyékkel, magyarán csontokkal – tért rá az ünnep múltjára a kalocsai főpásztor. – Mintegy huszonnyolc szekér csontot vittek a Pantheonba és akkortól kezdődően a szentek ünnepe a vértanúkon, a hitvallókon, a szentéletű embereken át elérkezett a mai naphoz, amikor is az egész egyház arra gondol, hogy vannak, akik már az Istenhez jutottak és ők élvezik a teljes boldogságot. Egyrészt ezért is ekkorra tettük Asztrik újratemetését, másrészt, ő a legkedvesebb halottaink közé tartozik, ennek okán is időzítettük a halottak estéjéhez azt, hogy emlékezzünk rá, mint elöljárónkra, mint a Szent Koronát hozó főpapra, és úgyis, mint a Kalocsai Egyházmegyének megalapítójára – mondja Bábel érsek, tovább fűzve a gondolatmenetet azzal, hogy a múlt heti aktus az előszele volt annak, ami 2017-ben történik majd. – A jövő évet a mi egyházmegyénkben január 1-jétől december 31-ig Asztrik-évnek hirdetjük, ezzel kapcsolódva az állami Szent László-évéhez. Jól kiegészíti egymást a kettő, hiszen Asztrik volt az első érsekünk, akinek az idejében megteremtődött az egyházmegye, Szent László idejében pedig az érseki tartomány – mutat rá. – Nagy kultuszát szeretném kifejleszteni Asztrik érseknek! Jönnek majd az egyházközség vezető emberei 2017-ben, de minden hívőt szeretettel várunk majd, a szentmisékhez kapcsoltan, hogy lemehessenek a sírjához, ott imádkozzanak és esetlegesen a boldoggá avatásáért is könyörögjenek!

Két „Asztrik-sír” az altemplomban

Vörös Márta, a nagytemplom, a körülötte lévő épületek és a Szentháromság tér megújulását is tervező főegyházmegyei építészmérnök vallja, hogy a történelem feltárása nemcsak egyház-, hanem államtörténeti szempontból is minden olyan lépéssel, amit a régészet megtesz, olyan folyamattá válik, ami kapaszkodót nyújt a múltba, jelenleg Asztrik érsek személye által.

 

foszekes3_450
 

 

– A jogfolytonosság rendkívül erős kötelék és az ő személye itt szó szerint a kriptába levezető első lépcsőfokokat meglépve ezeréves múltba vezet minket. Az ásatás és az építészeti feltárás azokba a korai székesegyházak maradványaiba is betekintést enged, amelyek Szent István korától a mai napig láthatóak – mondja a mérnökasszony.

 

foszekes4_450
 

 

– Ismét egy új szelete tárul fel ezzel az újjáéledő Főszékesegyháznak, ráadásul olyan szelet ez, amely a korok egymásra rakódását, összhatását ábrázolja. A híveket északi és déli sekrestyéken keresztül engedtük be a kriptába, ahol immáron Asztrik érsek megáldott nyughelye található. Ez a kripta egyébként a múlt század elején épült, és az ennek kialakításához szükséges ásatásokkor találtak rá arra a tardosi vörösmárvány szarkofágra, amelynek egy részét behelyeztük Asztrik múltszázadban épített sírkamrájába. Akkor egy teljes sírláda került elő, ami most is megvan, és ennek a nagyobbik része látható Asztrik kriptájába, egy másik oldalát viszont vissza tudtuk helyezni arra az eredeti helyre, ahol az feltárult anno – jelentette be Vörös Márta, egyértelműsítve, hogy a majdan megnyíló altemplomban az érdeklődők azt a pontot is megtekinthetik idővel, ahonnan előkerült a koronahozó apát szarkofágja, több mint egy évszázaddal ezelőtt.

 

Karácsonyi meglepetések!

Nem ez volt az egyetlen érdekesség, amelyet Vörös Márta megosztott velünk a november 1-i ünnepi alkalom kapcsán! Ha szereti a karácsonyi ajándékát a fa alatt, annak napján kibontani, akkor most ne olvasson tovább – mi szóltunk! Ekkor ugyanis, ha a Jóisten is segít, fogalmazott, terveink szerint megszólal a Főszékesegyház addigra teljesen megújult, spanyolkürtökkel kiegészült, Angster gyártmányú orgonája. Ennek fényét emeli majd a jelenleg tisztítás és újraaranyozás alatt álló szószék látványa, valamint felzúg az érseki nagyharang is, amely a legsúlyosabb, a legnagyobb a harangjaink közül, az északi toronyban – jelentette be a nagy hírt a főmérnök. – Bízom benne, hogy ez szép ajándék lesz a híveknek, amit szeretettel fogadnak – tette hozzá, megerősítve, hogy ettől a naptól folyamatosan szólni fog ez a harang, amelyet Bábel érsek az első kondulás előtt fog megáldani.Kalocsai hírek

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás