A cukorbetegségről közérthetően

2016.06.24 09:48    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Egészségfejlesztési Iroda (EFI) és a Művelődési Központ tavasszal hatrészes előadássorozatot indított útjára, amely a leggyakoribb betegségekről szolgáltat információkat közérthető módon. Az előadásokat a Szent Kereszt Kórház orvosai tartják. Az első, áprilisi alkalommal dr. Körmendy Szabolcs a tüdőbetegségekről, május 31-én dr. Pap Gizella a cukorbetegségről beszélt az érdeklődőknek.


Negyvennapos séta, Párizsból haza

Elindult Kinyó Zsolt zarándokútja

E heti lapszámunk megjelenésével egy időben vág bele negyvennapos zarándokútjába Kinyó Zsolt. A kalocsai sportoló első hasonló túrája után tíz évvel indul újabb nagy „sétára”, aminek során fogalma sincs, hogy hol eszik, vagy alszik, esetleg ki nézi majd komplett idiótának. Életfilozófiája szerint ez utóbbi is mindegy, mert komoly testi-lelki megújulást nyújt az út, aminek során felértékelődnek az emberi kapcsolatok.

Kalocsai Egészségfejlesztési Iroda (EFI) és a Művelődési Központ tavasszal hatrészes előadássorozatot indított útjára, amely a leggyakoribb betegségekről szolgáltat információkat közérthető módon. Az előadásokat a Szent Kereszt Kórház orvosai tartják. Az első, áprilisi alkalommal dr. Körmendy Szabolcs a tüdőbetegségekről, május 31-én dr. Pap Gizella a cukorbetegségről beszélt az érdeklődőknek.

A cukorbetegséget népbetegségként említeni nem költői túlzás: a kór különböző típusaiban szenvedők, a csökkent glükóztolerancia miatt veszélyeztettek, és a fel nem ismert betegek száma összesen több mint egymillióra tehető Magyarországon!

Dr. Pap Gizella ismertette a betegség történetét, okait, fajtáit, felismerésének és kezelésének lehetőségeit, kitérve a diabétesszel foglalkozó kutatások legújabb eredményeire.

Kalocsai Néplap

– Rengeteg a tévhit a fejekben, először is azért, mert a cukorbetegségnek nincsenek hirtelen fellépő, riasztó tünetei, nem fáj, nem vérzik, ezért nem mennek időben orvoshoz a betegek – dr. Pap Gizella az előadás előtt beszélt arról, miért van szükség felvilágosításra. – Gyakran előfordul, hogy a hozzánk forduló és gyógyszerei között a diabéteszre felírt készítményeket felsoroló pácienstől megkérdezzük, mióta cukorbeteg, és csodálkozva feleli, hogy ő nem az. Nagyon sok dolgot kell helyre tenni a fejekben ezzel kapcsolatban. Az emberek nem veszik komolyan a cukorbetegséget a súlyos szövődmények bekövetkezése előtt, nem figyelnek magukra eléggé – a táplálkozásra, a mozgásra –, és naponta érezzük: a káros életmódbeli szokások megváltoztatása nagyon nehéz. Pedig a betegség gyors tempóban terjed, és ez figyelmeztető jel.

– Nagyon sok embert érint ez a kór a világon, rengetegen kutatják az okokat, a kezelési módokat, mégis úgy érezzük, nincs igazán áttörés, látványos javulás.

– A terápiák terén óriási áttörések vannak, és vannak országok, ahol a hozzáállásban is hatalmas a változás. Például az USA-ban, ahol nagyon nagy volt az elhízottak aránya, már sikerült elindítani egy látványos javulást. Magyarország világviszonylatban az ötödik helyen van a világon az elhízottak arányát tekintve, és ezzel együtt a cukorbetegek száma is folyamatosan nő. Egészségtelenül táplálkozunk: sokat és nehéz ételeket eszünk, és a hagyományos magyar konyha hívei nem akarnak ezen változtatni. Francia- vagy Olaszországban, ahol szintén szeretnek enni, de ott rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal jobb a helyzet, és ott eredményesebben tudnak érvelni a mozgás és az életmód kérdéseiben.

– Mi volna a legfontosabb változtatás?

– Sokszor szoktam mondani, hogy a cukorbeteg diétája semmiben sem különbözik az egészséges, korszerű étkezéstől. Gyakran hangzik el ugyanis az az érv, hogy nehéz és megterhelő mást enni-készíteni, mint amit a család többi tagja fogyaszt. Pedig a túlzott szénhidrát-bevitel és a finomított cukrok elhagyása, a zöldségek, gyümölcsök bevitele, a rostdús étrend mindenkinek ajánlott. Másrészt a betegek kezelésében nagyon komoly akadály a betegség tagadása, az étkezési szokásokkal kapcsolatos csúsztatás, az előírt terápia elbagatellizálása, a szükséges mérések rendszertelensége. A beteg úgy érzi, most jól becsapta az orvost, és nem jön rá, hogy önmagát csapja be, de nagyon. Nekem mindegy, hogy hatos, vagy tizenhatos a cukorszintje, neki nem mindegy!

– Mi lenne a megoldás?

– Furcsának tűnhet, de a legeredményesebb „propaganda” az volt, amikor egy idős férfi – akinek szintén hiába beszéltünk, hogy vegye komolyan a betegségét, és egy benőtt köröm (!) okozta fertőzés miatt elveszítette a fél lábát – megjelent a rendelőben, és fennen hirdette, hogy higgyenek a doktornőnek, én nem fogadtam szót, és ez lett belőle. Aznap mindenki maximálisan együttműködött… Nem lehet állandóan riogatni a betegeket, nem is kell félelemben élni, többnyire jól lehetne kezelni a betegséget, de kell hozzá a beteg is, aki elfogadja, hogy az orvos a szövetségese.

Aki érintett a cukorbetegségben és többet tudni, vagy tenni szeretne a témában, az Egészségfejlesztési Irodához fordulhat. Dr. Pap Gizella klubot is működtet a diabéteszesek részére.

Az előadássorozat nyáron szünetel, szeptemberre ígértek folytatást az EFI munkatársai.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás