„Múltunk kötelez a méltó folytatásra” (Teleki Pál)

A 250. tanév

2015.04.09 13:28   

A Kalocsai Szent István Gimnázium ebben a tanévben ünnepli fennállásának 250 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból ünnepi események színesítik az intézmény hétköznapjait. Hat hónap elteltével érdemes áttekinteni…

MI TÖRTÉNT EDDIG?

Még a tanév megkezdése előtt a Korona Rádió segítségével nyereményjátékot szerveztünk. A hatvanas évektől kezdve évtizedenként egy-egy diák volt a stúdió vendége, akik diákéveikről meséltek, majd feltettek egy kérdést, amire a hallgatók válaszolhattak élő adás keretében.

Október 11-én, az ünnepi megnyitó előtt került sor a „Generációk a gimiért” című vetélkedőre, amelyben Szarvas Kristóf 10.C osztályos tanuló csapata szerezte meg az első helyet.

November 6-án végül elérkezett a 250. tanév megnyitója. Az ünnepi beszédek után Lakatos György Liszt-díjas fagott-művész, a Zeneakadémia tanszékvezetője (egyébként 1974-ben végzett diák) és zenész barátai (többek között a lánya is) adtak koncertet. A rendezvény végén Varajtiné Krisztina „ehető” tankönyvekkel díszített torta-mestermű-vével lepte meg a megjelent közönséget.

Lehetőség volt a jezsuita atyák által gyűjtött kiállítási anyag, az Öveges labor, valamint a Haynald obszervatórium megtekintésére is.

November 12-én első részéhez érkezett az „Egy gimnazista emlékei” sorozat: dr. Szentkereszty György látogatott hozzánk, aki 1948-ban, a magyar történelem sorsdöntő időszakában fejezte be tanulmányait a gimnáziumban. Régi és új diákok egyaránt megdöbbenve hallgatták beszámolóját a felnőtté válás embert próbáló hónapjairól.

November 19-én „Rad-nóti nyomában” címmel szavalóversenyt rendeztünk a tankerület általános- és középiskolai tanulói számára. Az első helyen Kasi Vanessza (SZIG) és P. Szabó Mirjam (Belvárosi Iskola) végzett.

November 20-21-én jezsuita napok következtek. Iskolagyűlés keretében dr. Lakatos István (1943–51), a Baráti Kör elnöke elevenítette fel diákkora legemlékezetesebb pillanatait. A mostani diákok egy napig időutazást tehettek a jezsuita kor szigorú szellemű oktatási rendszerébe, néhány tanórát is ennek szentelve. Másnap este egy – remélhetőleg hagyományteremtő – fáklyás felvonulásra invitáltuk a város lakosságát. Soha nem látott hosszú sor ballagott a Szentháromság térre, ahol koszorút helyeztünk iskolánk névadójának szobrához, majd a gimnáziumba visszatérve zsíros kenyér, forralt bor és tea várta a vendégeket.

November 29-én jótékonysági bált szerveztünk, amelyen szép számmal jelentek meg a mostani tanulók szülei, valamint régi diákok is, akik ezt az alkalmat egyben osztálytalálkozónak is tekintették. Kellemes zene, színvonalas műsor, finom vacsora, tánc és némi nosztalgia alapozta meg a jó hangulatot. Az est bevételét a jubileumi év eseményeinek lebonyolítására gyűjtöttük. Köszönjük mindenkinek, aki megjelent.

December 3-án tudományos előadás következett a sorban. Dr. Romsics Ignác (1965–69) történészprofesszor előadásában „Az első világháború 100 év távlatából” címmel egy kicsit más szemszögből mesélt a múlt század elején történt eseményekről. A népes közönség előtt szívesen visszaemlékezett diákkora emlékezetes pillanataira is.

December 11-én ismét egy régi diák Hajdu István (1973–77) ült az egykori gimnazista székébe, aki egyben jelenleg intézményünk tanára is. Nemcsak a hetvenes évek gimnáziumi életébe tekinthettünk vissza, hanem felidézte a legendás Szvétek-kollégium hétköznapjait, annak nem mindennapi szigorát és értékrendjét.

A második félév első eseménye a január 23-án nyílt kiállítás volt. „Az Alma Mater művészei” címmel a Szent István Gimnáziumhoz kötődő képzőművészek tárlatát dr. Magóné Tóth Gyöngyi nyitotta meg, majd Perity Lajos intézményvezető és Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója is megosztotta gondolatait a népes közönséggel. Az est fényét a Liszt Ferenc AMI (természetesen egykori gimnazista) tanárai emelték. A kéthetes kiállítás sok érdeklődőt vonzott, akik minden bizonnyal szép élményekkel távoztak.

Február 18-án kezdetét vette a még jelenleg is tartó „Dr. Csont nyomoz” című természettudományos vetélkedő, amelyben négy fős csapatok vesznek részt, akiknek különböző kísérletek és vizsgálódások segítségével kell kinyomozniuk egy tengerparton történt gyilkosság körülményeit. A színhely ezúttal az Öveges labor, ahol szaktanáraink (Szeleczki Attiláné, Hajduné Dienes Szilvia) és laboránsaink (Hartai Hen-rikné, Tóth Ágnes) segítik a diákok munkáját. Eredményhirdetésre áprilisban kerül majd sor, ha minden csapat befejezte a „nyomozást”.

Február 25-én ismét egy vetélkedő szerepelt a jubileumi év programjában, amely az iskola elmúlt 25 évét dolgozta fel. A hat fős csapatok a négy évfolyam tanulóiból kerültek ki, akik közül végül a 11. osztályosok nyerték el az első helyezést. A csapat tagjai: Vass Dóra, Bozó Bendegúz, Szabó Tamás, Busa Dóra, Katona Laura, Maros Kitti.

Március 3-án az iskola könyvtárában Pécsi László volt a vendégünk, aki 1965-ben, éppen a 200. tanévben érettségizett intézményünkben. Amint megtudtuk tőle, a Szent István Gimnáziumban eltöltött évek jelentősen meghatározták életét, pályáját, rendkívüli tisztelettel és szeretettel beszélt régi tanárairól, diáktársairól. Egykori bizonyítványok, dolgozatfüzet, tankönyv, oklevelek, fényképek segítettek a hallgatóságnak az időutazásban.

Március 11-én egy 1974-ben érettségizett „istvános diák” előadására hívtuk a közönséget. „A kenguruk földjén” – már a cím is sokat sejtető. Elter Károly rendkívüli bemutatójából bepillantást nyertünk Ausztrália történelmébe, földrajzába, az ott lakók hétköznapjaiba, az őslakosok szokásaiba, megcsodálhattuk a földrész állat-és növényvilágát.

(Folytatjuk)


Kalocsai hírek

Megalakult a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. létrejöttének alapvető célja, hogy városunk az előtte...

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás