Neveket akarok hallani!

2016.07.13 12:06    |    Hirsch Zsolt  

„A Kalocsa Szíve Program fő célkitűzése a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, innovatív, egyedi, nemzetközi szinten is versenyképes turisztikai attrakciók kialakítása, valamint a befektetők számára inspiráló turisztikai attrakciók számának növelése, idényjellegének csökkentése.”

A „projekt sikeresen lezárult”, és én nem vagyok turista, csak türelmetlen. Gondoltam, nem hiszek a saját szememnek, megnézem a hivatalos web- és Facebook-oldalát a Kalocsa Szíve Programnak, hogyan is áll? Mert az nem lehet, hogy ez már készen van. Találtam ott egy listát, vegyük át tételesen:

„Csillás park – turisztikai fogadóhely”

Kalocsai Néplap

Csilás, könyörgöm! Fogadóhelynek fogadóhely, mert rengetegen fogadtak, hogy nem fog tudni lemenni a busz a parkolóba, és nyertek. A költségvetés veszített. Az pedig szerintem példa nélküli, hogy egy olyan buszparkolóba, ahová várhatóan egyszerre minimum negyven élemedett korú utazó érkezik Prosta-mol nélkül, nem terveznek toalettet. De hát nem lehet ennyi pénzből minden igényt kielégíteni. Hová vezetne ez?

„Gyalogos felvezető zóna – Gyalogos-kerékpáros híd”

„Biztonságos közlekedési megoldások a Csillás parknál.” Ez a projektelem az egész fejlesztés állatorvosi lova. Minden egyes eleme kritikus, még a csónakkikötőnek nevezett használhatatlan trambulin nélkül is. A híd kapcsán muszáj megjegyeznem, ha egy kalocsai lakos vagy társasház nem gondoskodik a síkosítás-mentesítésről, akkor 50.000 forint bírságra számíthat. Hogy azon a rozsdás fémlemezen, ami most is a kerékpáros- és gyalogos útfelületet hivatott képezni, még nem törte el lábát senki, az kizárólag szerencse. A korlátot a korlátoltak lekorlátozták, de a balesetveszély folyamatos. A „vízesést” meg talán azért nem merik üzemeltetni, mert a látogatók a csobogástól összepisilnék magukat, ha lenne hová.

„Asztrik tér, Érsekkert + Platán rendezvényközpont”

A halmokon álló kiskirályokról néhány hónapja egy külön cikkben megemlékeztem már. Vigyázó szemetek a pázsitra vessétek! Vagy hát inkább a kandikáló disznóparéjokra, mert fű ugyan ott nem nagyon akar kinőni. A halmok is kissé összeroskadtak, s a katolikus óvoda elé sikerült egy randa és olvashatatlan tördelésű feliratot rittyenteni. (Más szót nem találok rá.) Az Érsekkertben „gyermekek és családok számára, szórakozási lehetőséget nyújtó szabadidős terek, kreatív játszóterek, állatsimogató, és egyéb látványosságok megvalósítása a cél.” Ezt se sikerült tökéletesen. A szerkesztőségünkben hever egy szatyornyi beton-, fém- és üvegdarab, amelyet egy aggódó anyuka hozott be az érsekkerti játszótéren homokozónak nevezett sitthalomból: kívánságra megtekinthető. Volt a tetején homok is egy kevés, csak azok a cudar gyerekek lelapátolták!

„Schöffer torony + múzeum”

A torony már majdnem jóra sikeredett, kár, hogy nem színes, de az ilyen kákán is csomót keresők, mint én, nem számítanak. Arra viszont a Múzeumok Éjszakáján derült fény, hogy a Schöffer gyűjteményre miért van kiírva, hogy „Ide-geneknek belépni tilos!” Egy olyan múzeumot, mely többnyire fényjátékkal teljes kinetikus szobrokat mutatna be, tervezési hiba miatt nem lehet elsötétíteni! Szó, ami szó, nem gondolhat mindenre egy mérnök.

„Látogató központ”

Látogatóközpont, az bizony egy szó (mint száz). Fél évvel átadása után már találtak is belé üzemeltetőt: „Az érdeklődés annak ellenére töretlen, hogy a turisztikai cégek a nagy létszámú csoportokat már egy-két évre előre lekötötték, így programkínálatukban a Látogatóközpont majd csak a jövő évtől szerepelhet.” (Kalohírek.hu) Végül is addigra lesz kész megint a Nagytemplom is.

„Kálvária”

Ez talán a legkisebb fajsúlyú fejlesztés. Ezt a kifejezést se véletlenül használom. Ha Jézus keresztje is ilyen anyagból készült volna, mint ezeknek a stációknak a fedele, indiánszökelléssel szalad fel a Golgotára. Időtálló lesz ez is, csak siessenek megnézni, mielőtt a madarak elhordják.

Végül találtam még egy ilyet a program leírásában, ami amúgy a Csilás-parki bronz térképen is fel van tüntetve, mintha lenne: „az egykori érseki parádés istálló és lovarda hattornyú épületegyüttesének helyreállítása, és kézműves udvarként történő fejlesztése, ahol népi mesterségekkel és iparművészetekkel ismerkedhetnének a turisták és a tanulni vágyók a fazekasságtól a kosárfonáson és a pingáláson át a ló patkolásig” A ló pikuláját! Ha keresnék, akkor itt a Kunszt utcai óvoda van és a fazekasműhely.

Az érsekséget is érintő, még folyamatban lévő fejlesztéseket nem csak helyhiány miatt hagyom ki. Nagyon kíváncsi leszek azokra az attrakciókra is, s ha csak feleolyan jól sikerülnek, mint a Schöffer Múzeum, már megérte beleölni azt a temérdek pénzt. Legutóbb az érsek úr által tartott sajtótájékoztatón megütötte a fülemet, hogy az érsekség az L. Simon államtitkár által biztosított „saját pénzből” fogja a Szentháromság teret helyreállítani. Igen, az csakugyan „saját pénz”, a miénk, adófizetőké, mi hordtuk ide össze, meg főleg azok, akik az unió számos országában, családjuktól elszakítva dolgoznak.

Valahogy így áll Kalocsa Szíve, hiába írjuk kéthavonta, hogy majd mindjárt dobog. És ezt az egészet még „5 évig működtetni kell”, ahogy a polgármester úr fogalmaz. Miért, utána mi lesz?

Ez is egy érdekes kérdés, amire éppúgy nem találni választ az elvileg tájékoztatásra szolgáló www.kalocsaszive.hu weboldalon. Ahogy „lapozgatom”, az egyik szemem sír-, a másik térkő. Egy élhető városból egy alig lakható várost csináltunk 2.291 milliárd forintból, nesztek.

Azt hiszem, lenne jogunk ahhoz, hogy normálisan tájékozódjunk egy olyan projektről, amelynél „nagyobb beruházás még soha nem volt a városban”, s amely a saját célkitűzése szerint is „századokra határozza meg a város turisztikai jövőjét”. Az az egy tábla, a nagytemplom mögött eléggé soványka, én a propaganda helyett számokat szeretnék látni. Számokat és neveket!

Minden tervrajzon szerepel a tervező neve, a kiadott engedélyeken az engedélyező szignója, de a kivitelezőről is illene tudnunk, ki volt ő, aki végül elkövette a hibákat. Nem megtérkövezni szeretném őket, csak tudni, kik ők, nehogy az anyósomtól örökölt felsőereki disznóólam felújításával őket bízzam meg véletlenül. De félek, ezek az adatok épp Loibl László tavaly elrabolt laptopján lehettek, s bottal üthetjük a nyomukat.

Mondjuk egy nevet találtam a weboldalon, egyetlen egyet: Andrea Bocelliét. A programajánlóban az ő budapesti koncertjét hirdetik (és csak azt), a webáruház-ban jegyet is lehet rendelni. Ha ez nem „játszik szerepet a város gazdasági versenyképességét célul kitűző stratégiában”, akkor semmi!

Bár lehet, hogy ez is csak parasztvakítás.

(Az idézetek a www.kalocsaszive.hu weboldalról, vagy a projekt Facebook-on és Youtube-on is közölt videójából származnak, az ettől eltérő helyeket jelöltük.)


Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás