Ha beteg a test…

ILCO Klub a sztómásokért

2016.08.19 08:23    |    G.E.  

Soha nem könnyű szembesülni azzal, ha valakinél súlyos – főleg, ha daganatos – betegséget állapítanak meg, ám legjobban az viseli meg az érintetteket, amikor a testük visszafordíthatatlanul megváltozik, és úgy vélik, a boldog egészségesek között nincs helyük, mert önmagukat már nem érzik teljes embernek. Akinél például az alapbetegség miatt sztóma kialakítására van szükség, őt nem csak fizikailag, lelkileg is megviseli ez a helyzet. Az országos szervezet, a Magyar ILCO Szövetség, és a vidéki – így Kalocsán is működő – ILCO Klubok nekik próbálnak segíteni.

-vis-

Közel negyedszázados a fazekas alkotótábor

Mi az a sztóma? Különböző, súlyos bélbetegségek miatt a hasfalon mesterségesen kialakított nyílás, amelyen keresztül a széklet távozni tud a szervezetből, és egy cserélhető zsákba kerül. Érthető, ha a betegségtudat mellett ez a változás megrázza a beteget, és fokozott szüksége van felvilágosításra, megerősítésre, támogatásra, szeretetre. Mindehhez hozzájárul a kalocsai és környékbeli sztómásokat segítő ILCO Klub, melynek lelke és motorja a Szent Kereszt Kórház sztómaterápiás nővére, Kunosné Kothencz Anna. Vele beszélgettünk a szervezetről, a betegekről, a munkájáról. (Érdek-lődőknek a telefonszáma: 06-20/569-2290)

Kalocsai Néplap

– Negyvenegy évet dolgoztam az egészségügyben, legtöbbet a sebészeten, jelenleg nyugdíjas vagyok – mutatkozik be Kunosné Anna. – Húsz éve elvégeztem a sztó-materápiás nővérképzőt, öt éve a hospice képzőt, és mindkét munkában részt veszek. Ezenkívül vezetek két, az Egészségfejlesztési Iroda égisze alatt működő klubot. Ezek a daganatos betegek és hozzátartozóik, valamint az idősek gondozásában működnek közre. De a szívem a sztó-másoké, őket soha nem tudnám cserbenhagyni! (mielőtt valaki a NAV-ért kiáltana, gyorsan közlöm: ezekért a munkákért a fizetés a „köszönöm”! – a szerző)

– Ezek után meg sem kérdezem, szabadidejében mit csinál!

– Hát unokázom – vágja rá Anna –, meg papírbrikettet csinálok, és dolgozom a ház körül. Néha tényleg kicsit sok, de be tudom osztani az időmet.

– Honnan az indíttatás, hogy az egészségügyben végzett, alapból is nehéz munkát a legsúlyosabb betegek gondozásával „egészítse ki”?

– Jómagam is gyógyíthatatlannak bélyegzett beteg voltam, az orvosok azt jósolták, a 30. évemet meg sem érem. Hát én úgy döntöttem, nem mások fogják megmondani, meddig élek! Megtapasztaltam, milyen érzés, amikor segítség helyett rád vágják az ajtót, és megfogadtam: én ilyent soha nem teszek. A szüleim is tumorban haltak meg – mindez együtt hozzájárult ahhoz, hogy arra tegyem fel az életem, hogy az ilyen embereken segítsek. Egyébként tagja vagyok a Nővér Akadémiának, az általuk szervezett tréningek sok erőt adnak vállalt kötelezettségeim elvégzéséhez.

– Mi történik az ILCO Klubban? Milyen formában tudnak segíteni a betegeknek?

– A legelső trauma, amikor azzal szembesül a műtétből felébredve a beteg, hogy ott a zacskó a hasán. Ettől sokan összeomlanak, úgy érzik, nekik végük van, innen nincs visszaút. Ezt kell valahogyan feloldani, és elindítani a gyógyulás útján a beteget. Ez hosszú út, melyhez – a szakmai munka mellett – nagyon sok lelki segítség kell. Mint sztómaterápiás nővér, már a kórházban találkozom az új beteggel, tehát a kezdetektől mellette tudok állni. Azonnal próbálom eljuttatni az ILCO Klubba – kinél hosszabb, kinél rövidebb az út –, hogy ne zárkózzon be, ne érezze, hogy egyedül van a bajával. A rendszeres beteglátogatás mellett negyedévenként van klubnapunk – mindkét formában a felvilágosítás, az alkalmazandó eszközök bemutatása, használatuk, beszerzésük módja, a követendő életvitel a téma, de megtartjuk a Nőnapot, a Férfinapot, a Karácsonyt, közös, rehabilitációs kirándulásokat szervezünk, és egyáltalán: állandóan figyelünk mindenkire és a klubtagok is egymásra. Nemcsak a betegek, a családtagok támogatása is fontos, mert rengeteg múlik azon, hogyan állnak a beteg mellett. A gyó-gyuláshoz elengedhetetlenül fontos, hogy érezze a beteg a szeretetet és hogy szükség van rá! Együttműködök én ennek érdekében bárkivel, az összes vallással például, ha a helyzet úgy kívánja. Egyénenként kell megtalálni azt a módszert, amitől talpra tud állni valaki.

– Hány tagja van a klubnak? Mindenki sztómás?

– Jelenleg 67 tagból áll a tagság, nemcsak kalocsaiak, vidékiek is. Zömében sztómások, de nem utasítunk el senkit, ha megkeres minket, pártoló tagként közénk állhat. Klubunk 16. éve működik. Tevékenységünkről naplót vezetünk – mutat több, vaskos kötetre, amely fényképekkel, feljegyzésekkel van tele a közös élményekről. – Vannak támogatóink, akiknek köszönhetően nemcsak felvilágosítást tudunk nyújtani, például a Béres Alapítvány támogatásának köszönhetően Béres cseppet tudunk adni a tagoknak. Az ILCO Szövetséghez tartozunk szervezetileg, rajtuk keresztül pályázatokat is tudunk benyújtani. Tagsági díjunk szerény, évi ezerötszáz forint, amelyről és a kapott támogatásokról szigorú, bizonylatokkal alátámasztott elszámolást kell vezetni.

– Mindezt a munkát hányan végzik?

– Hát én – mondja magától értetődően Kunosné Anna. – Jókora az adminisztráció, de már megszoktam. Nem könnyű eligazodni a számtalan szabály között, meg kell gondolnom minden beszerzést, hogy el tudjam számolni.

– Jellemző, hogy milyen életkorban éri utol a sztó-mához vezető betegség az embereket?

– Nem, ez nagyon változó. Nemcsak tumorosoknál alkalmazzák a megoldást, például a Crohn-betegek, a colitis ulcerosa, bélelzáródás, stb. miatt is sor kerülhet a műtétre. Van a gondozottaim között hétéves kisfiú, de sok 20-30 éves is van közöttük. A negyven év fölötti korosztálynál jellemzőbb a daganatos betegség, a többiek más bélbetegségben szenvednek.

– Anyagi szempontból mekkora terhet jelent a betegnek, a családnak?

– A műtét utáni diéta elég szigorú, utána maguk tapasztalják meg, mit ehetnek, hogy ne legyen gondjuk. A sztóma-zsákokat most még 98 százalékban támogatja az OEP (valamikor ingyenes volt). Régebben a gyerekeknek annyit írhattunk fel, amennyire csak szükségük volt, de megszigorították, és gyakran elég nehéz kijönni a támogatott mennyiségből. Az ILCO Szövetség folyton próbálja elérni, hogy ne terheljenek többet a betegekre. Sokan nem tudják megvenni a speciális törlőkendőket, nekik próbálok tanácsot adni, mivel helyettesíthetik. Sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket kell fogyasztaniuk, meg kell inniuk napi 2-3 liter folyadékot, bizony, nem mindenki tudja ezt megvásárolni.

– Anna, ha találkozna egy jó tündérrel, mit kérne tőle?

– Több pénzt, hogy segíthessük a sztómásokat – vágja rá beszélgetőtársam. – Valamikor közhasznú szervezet voltunk, de annyira megnehezítették a civil szervezetekre vonatkozó új jogszabályok a feltételeket, hogy azoknak nem tudunk megfelelni. Legalább az SZJA 1 százalékát gyűjthetjük, de több pénz mellett sokkal több lehetőségünk nyílna a rehabilitációra.

Kunosné Kothencz Anna felsorolta a klub munkáját helyben támogatókat: Szent Kereszt Kórház, Újvárosi Óvoda, Eperföldi és Nebuló iskola, Dunapataji önkormányzat, Iszkra Mgtsz és a kirándulásaikat segítő Etzenhauser Konrád vállalkozó.

Úgy gondolom, napjaink elkeserítő történései közepette reményt ad a tudat, hogy léteznek emberek, akik ellenszolgáltatás nélkül segítenek másokon. Remélem, kedves olvasó, egyetért velem!


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás