Tábor vegyes érzelmekkel

2016.08.19 08:32    |    Gábor Erika  

Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központjának szervezete az Origo Család és Gyermekjóléti Központ. Csak a nevük új – január óta egy jogszabályváltozásnak köszönhetően működnek ebben a formában –, amúgy munkatársai évek óta szerveznek nyári napközis tábort a Szőlők-közi sportcentrumban. A környéken lakó, hátrányos helyzetű családok gyermekeit várják a két héten át tartó foglalkozásokra.

A Szőlők-közi sportcentrum épületében, teraszán, a szép játszótéren és a salakospályákon a bevezetőben említett „Origo” munkatársai és önkéntesek irányítása mellett kézműves- és sportfoglalkozások, korrepetálás, „hu-manisztikus angol” éppúgy megtalálható, mint játékos fodrászkodás és pszichológusok által vezetett önismereti csoportfoglalkozás. Az egyik nap végén Gerencsér-Sze-gezdi Gabriellával, a tábor főszervezőjével beszélgettünk a szervezés és a megvalósítás tapasztalatairól.

– Talán még soha nem volt ennyire nehéz a szervezés – mondta lehangoltan az „Origo” szakmai vezetője – évek óta látjuk, hogy a környéken lakó, elsősorban roma családok egyre nehezebb körülmények között élnek, egészen elképesztően nyomorúságos körülmények között. A gyermekeik már 10-12 éves korban valamilyen formában dolgoznak, és nem mobiltelefonra gyűjtenek, hanem a család megélhetéséhez járulnak hozzá. Ezek alapján érthető, ha a táborba főként a tíz év alatti gyermekek jönnek.

– Személyesen keresték fel a családokat?

Kalocsai Néplap

– Legtöbbjükkel, mint gondozottakkal, napi kapcsolatban vagyunk a munkakörünk révén. Rengeteg az adminisztratív feladatunk, kevés az idő a velük való beszélgetésre, ezért is örülünk, ha eljönnek ide, hiszen gyakran a szülő (főleg az anya) is elkíséri a gyerekeket a táborba. Idejük sajnos van, mert munkájuk az nincs.

– Van igény a táborra az érintettek részéről?

– Van, persze, az előbb említett nehézségek mellett is. Szerencsére az Eperföldi Általános Iskola és az óvodák is kínálnak nyári napközis tábort, ami nagyon jó, mert sok az olyan család, akiknek nem telik nyaralásra és fizetős táborokra sem.

– A leírt program alapján sokféle foglalkozást kínálnak a gyerekeknek.

– A munkatársaimmal együtt örömmel vezetünk játékos foglalkozásokat, nekünk is jó, hogy köztük lehetünk és nem csak a hivatalban találkozunk. Sokat köszönhetünk az önkénteseinknek, akik munkájukkal támogatják a tábort: Dargayné Panyik Márta tanárnő, az eperföldi iskolából Sikariné Marika. Szántó Szabina fodrász a munkájába enged bepillantást, a CKÖ Kalocsai Fiúk együttese zenével örvendeztette meg a résztvevőket, míg Bálint Miklós (Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezete) sportfoglalkozásokat vezet. Az MPE Szociális Alapprogramjának köszönhetően tudunk kis csemegét, üdítőt is kínálni a gyerekeknek. Nekünk, mint önkormányzati intézménynek nincs túl sok lehetőségünk támogatás szerzésére, és a családok sorsát sem tudjuk alapjában megváltoztatni.

– Szavaiból arra következtetek, hogy nem egyértelműen örömteli ez az íróasztal mögüli kipillantás.

– Azt fel tudtuk/tudjuk mérni, hogy van egy réteg, akik egyre lejjebb csúsznak, és nem csak a felnőtteknek, a gyerekeknek is meglehetősen kilátástalan a jövőjük. A mi munkánk elsősorban hatósági, adminisztratív jellegű, kevés a lehetőségünk a családok megsegítésére. Látjuk viszont, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kapott egy lehetőséget a „Je-lenlét program” megvalósításával, amellyel az ország különböző településein szó szerint beköltöznek a hátrányos helyzetű családok életébe. A csoportban van pedagógus, pszichológus, jogász, akik a személyes kapcsolat megteremtése után az emberekkel együtt próbálnak kitalálni a reménytelen helyzetből, és megoldást, jövőképet mutatni ezeknek a családoknak. Ennek van értelme, de ez hosszú távú munka, 10-20 év múlva lehet majd látni az eredményét.

(A programot szervező Origo team munkatársai Gerencsér-Szegezdi Gabriella mellett: Beck Evelyn, Farkasné Bagó Emília, Gordos Éva, Herczeg József, Kiss-Csepregi Nóra, Kru-pincza Eszter, Laki Éva, Nagy Mariann, Romsics Linda, Schőn Andrea, Varga Gabriella.)

A beszélgetésben említett egyik önkéntes segítőt, Dargayné Panyik Márta tanárnőt arról kérdeztem, mit is jelent a programban „humanisz-tikus angol” névvel feltüntetett foglalkozás.

– Kétféle gyakorlatot csináltam, mindkettő úgynevezett humanisztikus gyakorlat, az angol óráimon használtam őket – tájékoztatott a nyugdíjas középiskolai tanár. – Az első egy ön-montázs készítése volt, ahol a gyerekek maguk állítottak össze újságkivágásokból egy képet, ami az ő érdeklődésüket, egyéniségüket, vágyaikat tükrözi. Ezt hamar, figyelmesen, gyorsan megcsinálták. Azután a papír hátuljára felírták a nevüket, majd én egyenként felmutattam, ők pedig kitalálták, melyik kié, és egy-két kérdést is feltettünk róla. Egy másik feladatot négy nagyobb gyermekkel csináltam, a születési dátumuk alapján vizsgáltuk a csillagjegyeiket, és hogy illenek-e rájuk az ott megfogalmazott tulajdonságok – mindezt angolul. Nagyon érdekesnek találták.

– Hogyan fogadták a gyerekek ezeket a számukra szokatlan helyzeteket?

– Itt több korosztály volt együtt, így sok elem kimaradt az eredeti programból, viszont tetszett, hogy a testvérek és az idősebbek segítettek a többieknek. Kedvesek voltak, tiszták és rendesek. Az egyikük beteg volt, haza akart menni, de sikerült lebeszélnem. Egy kisfiú a tőlem kapott maroknyi cukorkával hazament, aztán visszajött, és kért a többieknek is, gondolom, szétosztotta a testvéreinek.

A Szőlők-közi sportcentrum udvarán apróságok száguldoznak, játszanak. Az épület fala melletti padon az anyukák tereferélnek, az utcán pár felnőtt és kamasz kártyával múlatja az időt. Idilli kép, mondhatnánk. De nem az. Nagyjából sejtem, milyen gondolatok fogalmazódnak meg a látványtól, vagy a cikket olvasva. De a dolgok, az emberek sohasem csak fekete-fehérek. Ám a lényeg meglátásához fel kellene találni (a térhatású mozifilmek példájára) egy olyan szemüveget, amivel a felszín mögé lehet látni.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás