Nem sok esély van rá

Körüljártuk az 51-est elkerülő utat

2015.10.08 11:19    |    Gábor Erika  

Elméletben, persze, miután még csak a fejekben létezik. Kiében és mennyire – erre kereste a választ a Kalocsai Városvédő Egyesület és a tárgyban korábban aláírásgyűjtést kezdeményező Mezeiné Vörös Rózsa egy lakossági fórumon. Font Sándor ország-gyűlési képviselő nem sok esélyét látja egy teljes elkerülő út megépítésének.

A Kalocsai Színházban rendezett összejövetelen Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József polgármester, Sza-bóki László, a Kalocsai Városvédő Egyesület elnöke és Mezeiné Vörös Rózsa vállalták, hogy segítenek eligazodni a városunk lakosságát erősen érintő kérdésben: megépüljön-e az 51-es út régóta tervezett, Kalocsát elkerülő szakasza. Hogy eközben az említett főútvonal városon belüli részének felújítása is szóba került, az természetes.

Vitaindítóként Szabóki László foglalta össze a jelenlegi helyzetet. A városunkon átvezető 51-es főúton, főként a Bátyai út, Meszesi út, Széchenyi út, Pataji út csomópontjain egyre növekszik a forgalom, ezen belül egyre nagyobb a tehergépjárművek aránya, amelyek az útdíjak miatt előszeretettel választják a jóval kisebb anyagi terhet jelentő alsóbbrendű utakat – még ha ez többletkilométert jelent is számukra. Ez a forgalom az út mellett lakók számára éjjel-nappal zajt, nagy mennyiségű kipufogógázt, azaz környezetszennyezést, és közlekedési veszélyhelyzeteket, továbbá mindezek miatt az ingatlanok elértéktelenedését jelenti. Mezeiné Vörös Rózsa idén tavasszal aláírásgyűjtést indított az ügyben, amelynek alakulásáról lapunk is tudósított, legutóbb júliusban. A forgalom-, lég- és zajszennyezés 2007-es mérési adatainak pontosítását, az elkerülő út megépítését szorgalmazó indítványt 635-en írták alá, az íveket Mezeiné eljuttatta a kérdésben illetékes személyekhez.

A városi önkormányzat álláspontjáról nyáron közleményt adott ki dr. Bálint József polgármester, amelyben jelezte, hogy a testület támogatja a kezdeményezést, és levélben fordul a kormány döntéshozóihoz, kérve a korábban megépített, 3,6 km-es északi elkerülő útszakasz folytatásaként az elkerülő út tovább építését és a városon belüli szakasz felújítását. Azóta az önkormányzat határozatot hozott ez ügyben, és dr. Bálint József felolvasta a fórumon azt a levelet, amelyet Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterhez intézett. Ebben ismertette az út és a forgalom problémáit, a korábban ez ügyben megtett lépéseket, és utalt a lakosság számára gondot okozó forgalom mellett a turizmus érdekében végrehajtott fejlesztésekre, amelyek Kalocsa fejlődését jelentősen előremozdíthatják, és amelyekhez szintén szükség volna az elkerülő út megépítésére. A levélben az elkerülő út kérdése, és a városi szakasz felújítása ugyanazzal a hangsúllyal szerepel, bár dr. Bálint József kiemelte: a pénzKalocsai Néplap ügyi lehetőségek ismeretében mindkettő megvalósulása valószínűtlen, nagyon fontos mérlegelni ezért a következő lépéseket. A polgármester hozzáfűzte: Kalocsa részéről korábban már elkészültek az elkerülő útra vonatkozó tervek, a nyomvonalat is kijelölték, és a város Általános Rendezési Terve tartalmazza az úttal kapcsolatos teendőket. A kész anyagban több határidő már lejárt, ezeket megújítani szükséges. Ám az említett szakaszok nemcsak Kalocsához, hanem Foktőhöz és Bátyához tartozó útvonalat is érintenének, és a két település ÁRT-je nem tartalmazza a szükséges módosításokat. Jelezte, hogy kérni fogja a két önkormányzattól az erre vonatkozó döntések meghozatalát.

Mezeiné Vörös Rózsa levélben fordult a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központhoz, amelyben az új Duna-híd építése kapcsán várható forgalomnövekedés megoldására vonatkozó tervről, illetve az 51-es főút elkerülő szakaszának megépítéséről és a meglévő városi szakasz felújításáról kérdezte az illetékeseket. Válaszában a KKK kifejtette: nem várható a városban forgalomnövekedés, mert az 51-es főút és az M6-os autópálya között új közúti kapcsolat épül, a forgalom ezen és az 512-es, valamint az 5106-os mellékúton fog történni. Jövőre egyébként hatástanulmányt fognak készíttetni a Paks-Kalocsa híd építésével kapcsolatos, lehetséges forgalomváltozásokról. Az 51-es főút fejlesztése nem a projekt része, és a híd, meg a hozzá vezető, megépítendő felvezető utak nagyban enyhítik majd Kalocsa gondjait.

Font Sándor először is ismertette a kormány távlati terveit az ország közlekedésének átszervezéséről, majd tájékoztatott minket az útdíjfizetés rendszeréről, EU-s áttekintést adva a kérdésről. Elmondta továbbá, hogy az EU csak a sztrádák és a gyorsforgalmi utak építését támogatja, az alsóbbrendű utak építése, felújítása hazai forrásokból kell, hogy megtörténjen. Az elkerülő úttal kapcsolatban a korábban az aláírásgyűjtő ívekre adott válaszát ismételte meg: az önkormányzat tegye meg a szükséges kezdeti lépéseket, mert ő csak konkrét, létező, folyamatban lévő ügyet tud támogatni. Megjegyezte, nem sok esélyét látja egy teljes elkerülő út építésének, a meglévő szakasz mellé a Foktői útról Bátya felé kivezető utat tud maximum elképzelni. Hangot adott annak a véleményének is, hogy egyáltalán nincs meggyőzve arról, hogy a kalocsaiak többsége szorgalmazza az elkerülő út megépítését, több vállalkozó a város kiüresedését prognosztizálja ennek esetleges elkészülése után.

Az 51-es út felújítása az év elején még lehetségesnek tűnt, azután az anyagi fedezet eltűnt mögüle, így jelenleg nem aktuális. Az úthálózat fejlesztése mögött mindig komoly lobbi tevékenység húzódott. Kérdés, hogy a lakossági fórumon jelen lévő, mintegy 25-30 érdeklődő vajon bizonyította-e, hogy a kalocsaiak többsége akarja az elkerülő út megépítését és a városi szakasz felújítását? Tartok tőle, hogy aligha. Pedig az kevés, hogy aláírások kerülnek egy ívre. Hosszú, évekig tartó folyamat egy ilyen beruházás megtervezése, engedélyeztetése, pláne az anyagi háttér megteremtése. Ha nincs mögötte lakossági összefogás, az ügy szép lassan el fog aludni. A tét a város fejlődése.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás