Kőszegi Ferenc 70 éves

Sportra alapozott életpálya

2015.05.21 11:56    |    Gábor Erika  

Mielőtt elkezdtem volna megírni ezt az interjút, gondoltam, keresek valami igazán hatásos gondolatot, idézetet a sportról az interneten. Amikor a szót bepötyögtem, 3.770.000.000 (!) találatot jelzett. A „sport dicsérete” kifejezésre több mint 900.000-et, és 510.000 idézet kering a nagy kékségben a fogalommal kapcsolatban. Aki viszont a kalocsai sportéletről a legtöbbet tudja és jelen volt a legnagyszerűbb eredmények mögött az utóbbi 39 évben, az Kőszegi Ferenc, a Kalocsai Sport Egyesület elnöke. Amiért pedig éppen most beszélgetünk erről a gazdag életpályáról: interjúalanyom a napokban ünnepelte 70. születésnapját.

Kőszegi Ferencet a Városháza épületében található egyesületi irodában kerestem fel. Büszkén mutatta a szép, nemrég felújított helyiségben álló, mennyezetig érő polcot, amelyen a KSE sikereit felidéző kupák, serlegek, érmek sorakoznak. A falon hatalmas oklevél, amelyet Kalocsa mint „A birkózás városa” kapott dr. Hegedűs Csabától, aki az elismerés átadásakor a Magyar Birkózó Szövetség elnöke volt. Szóval, induljunk csak el az országhatártól Kalocsáig, és kalandozzunk át hamar hetven évet. Jöjjön, kedves olvasó, eldördült a startpisztoly.

Kalocsai Néplap

– Miért is indulunk az országhatártól, ha az életedről beszélünk? – kérdeztem kíváncsian Kőszegi Ferenctől.

– Még át is lépjük, mert Jenke, ahol születtem, mára már Szlovákiához tartozik – simítja meg a homlokát, és indítja az időutazást a KSE elnöke. – Általános iskolába Sárospatakon jártam, már akkor elkezdtem sportolni. Versenyszerűen atletizáltam, nyolcadik osztályosként megyei bajnok voltam Borsodban magasugrásból. Középiskolában és a honvédségnél is állandó résztvevője voltam a különböző szintű versenyeknek. 1961-ben kerültem Kalocsára, azóta itt élek. A „Vibrátorban” dolgoztam (idősebb kalocsaiak tudják, mi volt ez a nevezetes vállalat – a szerző), itt alapítottuk meg a város első kézilabda csapatát, és abban játszottam. Hamarosan sportfelelős, majd a sportkör elnöke lettem.

– Ez már a fiataloknak legendaszámba megy, hogy egy munkahelyen sportkör működik!

– Akkoriban a vállalatok rendszeresen támogatták a sportéletet, és nemcsak a munkahelyeken, de a város vezetésével történt megállapodás keretében meghatározott összeggel a városi sportkörök működéséhez is hozzájárultak. Az üzemek különböző csapatai között bajnokságokat rendeztek, városi és települések közötti szinten is, és ezeknek komoly rangja volt.

– Ezek szerint egy csomó ember rendszeresen sportolt!

– Ez így van. Jelentős sportélet volt akkoriban Kalocsán! Az edzések, versenyek mellett gyakran hívtunk híres sportolókat is élménybeszámolókat tartani. Gondolom, a munkahelyi sportszervezői munkám alapján gondoltak rám, amikor létrehozták a Kalocsai Sport Egyesületet 1976. február 22-én, és megválasztottak az elnökének.

– Kik hozták létre?

– A városi tanács. Az egyesület elődje a VTSK volt, vagyis a Városi Tanács Sportköre, meg a Spartacus. Ám egy jogszabályváltozást követően a város nem működtethetett sportkört, ezért kellett új formát, hátteret adni a szervezetnek.

– Értsem úgy, hogy 1976 óta folyamatosan te vezeted a KSE-t?

– Igen. Jövőre lesz negyven éve ennek, és már tervezzük is a szakosztályokkal, hogy nagyon komolyan megünnepeljük az egyesület fennállását!

– Ez fantasztikus! Négy évtized városi sportjában állandóan jelen lenni, ez csodálatos érzés lehet. Mennyi nagyszerű eredmény született ez idő alatt!

– És nálam minden eredmény, minden adat megvan! Minden egyes szakosztály története, versenyeredmények, a versenyzők, edzők neve – mindent rögzítettem ez idő alatt. Kicsit szomorú is vagyok, mert erről eszembe jut, hogy megbeszéltük Asbóth Miklóssal (a városi könyvtár nemrégiben elhunyt igazgatója, lapunk állandó szerzője volt – a szerző), hogy összeállítunk egy kiadványt a 40. évfordulóra, de erre – az említett ok miatt – már csak a nyugdíjas éveimben kerülhet sor.

– Mit tudnál kiemelni ebből a csaknem negyven évből a sporteredményekből válogatva?

– Kiemelni nagyon nehéz. Ha végiggondolom, szinte csodaszámba megy, hogy ez a kisváros hány magyar bajnokot, nagyszerű sportolót, válogatottak sorát és sikeres csapatot tud felmutatni! Az asztalitenisz csapatunk NB II szinten működött évekig. Vörös Marci bácsi idejében a művelődési ház pincéjében edzettünk, de egy megyebajnokságra 40-50 emberrel tudtunk megjelenni, és elhoztuk az érmek zömét. A birkózó szakosztály szintén nagyszerű eredményeket tud felmutatni, rengeteg versenyzővel és magyar bajnoksági részvétellel, sőt, válogatott versenyzőnk is volt Ham-zók József személyében, aki junior világbajnok, felnőtt Európa Bajnokságon második, világbajnokságon 6. helyezést ért el. De említhetjük a többi szakosztályt is: az evezősök mindig is kiválóan szerepeltek: Szigeti Sándor, Németh Zoltán, és most Tamás Bence személyében van ígéretes versenyzőnk, aki már világbajnokságokon indul. A karate, a röplabda csapat, amely 13 évig NB I-ben játszott, a tájfutók, élükön a sportág kalocsai szövetségei kapitányával, Dénes Zoltánnal – mind-mind öregbítették Kalocsa jó hírét. A labdarúgók is a KSE-hez tartoztak 1976-1991-ig, és az ifik, serdülők sorozatban nyerték a megyebajnokságokat, a három Ferenc: Tamás, Petrovics, Molnár irányítása mellett. De a felnőtt csapat is volt megyebajnok, és eljutott NB III szintig. Sakkban szintén jelentős eredményeket értünk és érünk el a mai napig. De voltak nagyszerű tornászaink is, és a sajnos megszűnt cselgáncs, atlétika és ulti szakosztály is remekül szerepelt. Nem is merek neveket említeni, nehogy kihagyjak valakit!

– Vajon minek köszönhető ez a sok siker? Anyagi vagy emberi erőforrás volt a döntő az elérésükben?

– Egyértelműen az emberi! A sok lelkes, idejét, erejét nem kímélő sportoló és edző, hiszen ha egy-egy szakszövetség közgyűlésén megjelentem, sokszor nem hitték el, milyen hihetetlenül kevés pénzből gazdálkodunk és hozzuk el a trófeákat.

– Nem zavar, hogy közhírré tesszük a 70. születésnapodat?

– Egyáltalán nem. Inkább jólesik. Inkább az a lényeges, hogyan éli meg az ember ezt a kort. Én, amióta az eszemet tudom, mindig sportoltam. Jól érzem magam a bőrömben, és tudom, hogy ezt ennek köszönhetem. Ezért is tartom fontosnak, hogy minél több gyermeknél elérjük: legyen az élete része a sport, a mozgás, mert alapvetően meghatározza az életminőséget!

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Szeretném, ha 2016-ban meg tudnánk ünnepelni méltó módon a Kalocsai Sport Egyesület negyvenéves fennállását, és átadhatnám a stafétabotot egy hasonlóan elhivatott, sportbarát embernek. A sport továbbra is az életem része lesz, a közelmúltig fociztam, és ma is rendszeresen teniszezek. Szeretnék több időt tölteni a családommal, elsősorban a feleségemmel, aki elfogadta, hogy nekem a sport, a munka tölti ki minden időmet, és mindig mellettem állt!


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás