Hartman János: „Egyszer vége lesz!”

2020.05.07 12:05    |    MMSz  

Szinte megállt az élet. A korona vírus szinte megbénította az egész világot. Térdre kényszerült az emberiség, amely igyekszik a helyzetből felocsúdni és a legjobbat kihozni. Megállt az élet a sportágak számára is. Törölték a mérkőzéseket, edzéseket, így már több mint egy hónapja csendes Kalocsán is a Városi Sportcsarnok. Nem szűrődik ki a B Közép ütemes dobszója és a Kalocsai KC szurkolótáborának zúgó tapsa sem. A COVID-19 teremtette helyzetről, sportolóink mindennapjairól, a jövőről a KKC elnökével, Hartman Jánossal beszélgettünk.

-          A vírus megjelenésével és annak megelőzésével különböző kormányrendeletek léptek életbe, amelyek új helyzeteket teremtett. Milyen válaszra kényszerítette ez az új helyzet a KKC-t?

-        -  Épp Nagyatádra készültünk bajnoki mérkőzésre. Előbb csak arról volt szó, hogy zárt kapus mérkőzést játszunk, majd pár nap múlva kiderült, hogy betiltották az adott létszám feletti rendezvényeket. Nagyon nem könnyű, amikor március 13-án még készülsz a másnapi meccsedre, aztán törlik az eseményt. Akkor mi is azonnali intézkedéseket vezettünk be egyesületi és tagsági szinten is, azonnal töröltünk minden edzésünket, járványügyi intézkedéseket vezettünk be. Bekértük a külföldi utazásokra vonatkozó információkat a tagoktól, leltárt készítettünk, hogy adott esetben milyen eszközökkel tudjuk segíteni a környezetünket, és megvizsgáltuk, hogy esetleg milyen anyagi forrásokat tudunk átcsoportosítani. Emellett otthoni edzésekhez eszközöket szereztünk be a játékosok számára. Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük azokat az intézkedéseket, amelyeket központilag hoznak, legyen szó kormányrendeletről, a WHO iránymutatásáról vagy épp a Magyar Kézilabda Szövetségtől érkező javaslatokról. Ezeknek a tudatában végezzük a mindennapi munkánkat az otthoni edzéseket, ezek alapján tervezzük a jövőnket is. A szövetség befejezettnek nyilvánította a hazai bajnokságokat, ez természetesen nagyon nehéz helyzetet teremt a kézilabda, mint sport részére. Egyik sorozatban sem kerültek helyezések kiosztásra. Egyik osztályban sincsenek kiesők és feljutók sem. Azonban a nemzetközi kupa-indulásra azok az egyesületek lesznek jogosultak, akik tavaly jogosultak voltak. Ha nagyon egyszerűen akarnék fogalmazni, a mostani szezon olyan mintha törlésre került volna, mintha egyetlen mérkőzés sem lett volna. bár ez nem így van, hiszen tanultunk belőlük, fejlődtünk általuk, de papíron tényleg törlésre került.

 

Kezilabda_HJ 

 

-          A KKC-től soha nem állt messze a társadalmi szerepvállalás, az összefogás. Említetted, hogy leltárt is végeztetek. Van vagy volt olyan eszköz, amellyel sikerült segítséget nyújtani más területeken?

-        -  Egy felelős egyesülettől joggal elvárható, hogy olyan lépéseket tegyen, amellyel segíteni tudja a környezetét. Mi felelős egyesületnek tartjuk a miénket, így egyértelmű volt, hogy azonnal listázzuk, és ha szükséges rendelkezésre is bocsájtjuk azokat a dolgokat, amelyekkel könnyíteni tudjuk mások számára ezt a nehéz helyzetet. Ezért önkéntesek jelentkeztek tagságunkból, akik nem csak az időseket segítenék, hanem azon honfitársainkat is, akiknek nehezebben megy például a bevásárlás vagy éppen olyan házimunkája van, amelyet nem tud egyedül ellátni. Emellett a KKC azonnal felajánlott tárgyi eszközként két laptopot online tanulásra, erről tájékoztattuk Filvig Géza polgármester urat is, illetve a 9 személyes kisbuszunkat is felajánlottuk az önkormányzat részére.

 

-          Mindenki kényszerpihenőn van, vagy tartják a kapcsolatot az edzők és a játékosok?

-        -  Természetesen a vezetők, az edzők és a játékosok is folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot. Edzőink hétről hétre edzéstervet készítenek, amelyet online juttatnak el a játékosoknak, az elnökséggel is konzultálnak a trénerek, ha például valamilyen eszközt kell beszerezni otthonra a játékosoknak. Legutóbb például gumiszalagokat küldtünk a fiúknak.

 

-          Milyen a hangulat a játékosok között?

-        -  Változó. Megoszlanak a hangok. A diákok, így hogy nincs iskola, szünetnek fogják fel az online tanulást. Vannak akik viszont úgy gondolják, hogy most megváltják a világot. Természetesen mindenkinek hiányoznak a mérkőzések annak élménye miatt, hiányoznak a közös edzések, hogy együtt fejlődjünk, tanuljunk. Játékosaink érzik ennek a súlyát, próbálnak formában maradni. Nyilván az otthon elvégzett edzésmunka nem olyan intenzitású és nem olyan koncentrált, mintha azt Kolics mester, Dávidházi Sándor vagy épp Szvétek Balázs vezényelné azt le a sportcsarnok falai között. Mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy mennyire tartja be az előírtakat. De úgy gondolom, hogy nekünk nagyon felelősségteljes tagságunk van, akik becsülettel dolgoznak otthon is.

 

-          Mi okozza most számotokra a legnagyobb nehézséget? És milyen megoldások lehetnek?

-         - Nyilván pénzügyi vonatkozásai is lesznek, de szerintem a legnagyobb nehézség az az, hogy az évről évre nagy népszerűségnek örvendő döntők, rájátszások és minden kézilabda mérkőzés, amely ugye kiváló lehetőség a sportág népszerűsítésére most elmaradnak. Mégis megpróbáljuk nem a nehézségek oldaláról nézni a dolgokat. Ami talán a legnagyobb kihívás, hogy kapcsolatban tudjunk maradni játékossal, támogatókkal, szurkolóinkkal, hiszen bajnoki mérkőzés híján nehéz fenntartani az érdeklődést, az izgalmat, hogy hétről hétre esemény van, amire lehet készülni, ahol lehet szurkolni. Természetesen nehézséget jelent a bizonytalanság, ezért is tájékoztatjuk a tagságot minden egyes döntésről, még akkor is ha a dolgok napról napra változnak. Napról napra változhatnak akár jogszabályok, amelyekről például folyamatosan összefoglalókat írunk a játékosoknak. Az éves költségvetést átértékeltük. És talán „öröm az ürömben”, hogy vannak olyan folyamatban lévő beruházásaink, amelyek előkészítő szakaszban vannak, de most fel tudjuk gyorsítani. De még egyszer hangsúlyoznám, hogy a legfontosabb az emberi kapcsolattartás. Van olyan játékosunk, aki lelki támaszra szorul, aki fél a bizonytalanságtól, akik esetleg érzékenyebbek, őket is biztosítani kell, hogy itt vagyunk.

 

-          Melyek azok a beruházások, amelyeket most van lehetőség felgyorsítani?

-          -Van két futó beruházásunk a sportcsarnokkal kapcsolatban. A világítás és a fűtés korszerűsítése. Eddig fejtőrést okozott összehangolni, hogy melyik legyen az az idő, ami megfelel a kivitelezőnek, össze tudjuk rakni a pénzügyi forrásokat, és hogy ne legyen a csarnokban esemény. Viszonylag szűkös határidőn belül kellett volna ezeket megvalósítani, most viszont  sajnos-  kényelmes pozícióban tudjuk ezt előkészíteni. Száguldó InterCity-nek volt első körön tervezve, most azonban van időnk felkészülni. Újra gondoltuk azóta a világításkorszerűsítési projektünket és egy kicsivel jobb technológiát próbálunk megvalósítani.

 

-          A klub első embere vagy, de emberi tulajdonságaid és más területen végzett munkád miatt is egyfajta véleményvezér vagy nem csak a KKC-n belül. Mi a te személyes véleményed a vírus teremtette helyzetről. Félsz?

-         - Hogy félek-e…Jó kérdés. Az ember számára a három legerősebb érzés a gyász, a félelem és a hit. Én a hitre teszem a hangsúlyt. Hiszem, hogy minden embertársam felelősségteljes, szolidáris egymással, hiszem, hogy mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik betartani mind a nemzetközi és itthoni iránymutatásokat. Hiszem, hogy hamarosan túl leszünk ezen a nem mindennapi helyzeten, és hiszem azt is, hogy kiváló magyar orvosaink és ápolóink ki tudnak tartani. Ők eddig is emberfeletti munkát végeztek, de most minden szempár rájuk szegeződik. A legfontosabb üzenet talán mégis az, hogy nem elég magunkra ügyelni, ténylegesen nagyon kell figyelni más embertársunkra is. Lojálisnak, empatikusnak kell lennünk! Szívből hiszem, hogy így túl leszünk ezen a helyzeten és egyszer vége lesz.

 

-          Hogyan tovább, mi történik a csapatokkal a közeljövőben?

-          -Tesszük a dolgunk, igyekszünk, hogy az egyesületünk a lehető legkisebb mértékben sérüljön. Nyilván az élet nem állhat meg az egyesületen belül, vezetőknek az a dolgunk hogy építsük a jövőt. Azon dolgozunk, hogy ha vége lesz, akkor villámrajtot tudjunk venni és a kiesett idő a lehető legkisebb mértékben befolyásolja azt a lendületet, amely a KKC-t jellemzi több mint egy évtizede. Kérdéses volt Virág Roland, Katona Bence és Nagy Richárd játéka, de mindhárman vállalták a következő szezont. Így nincs visszavonuló, viszont egy balkezes, utánpótláskorú játékos érkezik Veszprémből, így erősödni tudunk. A hölgyeknél sincs távozó, az utánpótlásnál pedig folytatódik a gézengúzzal közös munka a fiatalok beépítése, ami megalapozza a kézilabdát a városban.

 

-          A közösségi oldalatokon elindult egy sorozat! Mi az a #maradjotthonmozgásban?

-        -  Szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy maradjanak otthon, de maradjunk mozgásban. Hétről hétre játékosaink a kiadott heti edzéstervükből mutatnak be feladatokat. Igyekszünk példát mutatni és követőkre szert tenni. Reméljük, hogy sokan csatlakoznak és kérjük, hogy aki így tesz, ossza meg velünk online.

 

-          Sok követőt kívánok és azt, hogy mihamarabb találkozzon kalocsai szurkoló és sportoló.

 

-          Hasonlóban bízunk mi is!

MMSz

 


Kalocsai hírek

A hartai Duna-part komplex fejlesztése folytatódik

Harta jellegzetes, egyenesutcás településszerkezetével, téglahomlokzatú házaival, felújított...

Miénk volt a tér és nagyon élveztük!

Szombat délelőtt indulók, klasszikusok és slágerek melódiái töltötték meg a kalocsai zöldségpiac...

Megalakult és jelöltet állít a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület

Mint az közismert, néhány hónapja lemondott mandátumáról a kalocsai 7. számú, kertvárosi körzet...

Bakai Károly: nem naiv vagyok, csak bízom a jövőben!

A faluközpontban kopácsolás, fúrás, ásás, amerre fordulok. A Polgármesteri Hivatal épületével...

Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Elkezdődött a Paksra tervezett atomerőművi blokkok létesítésének engedélyezése. A...

Igen mozgalmas tíz évet tudhat maga mögött

Városunkban az elmúlt tíz évben igen változatosan alakult az ingatlanok átlagára. A 2011-2016-as...

A HubArt Galéria kiállítással állított emléket Trianonnak

Aki Kalocsa felől, a „nagyhídon” keresztül érkezik Dusnokra, nem kerülheti el a...

Húsz ártatlant végeztek ki a Lenin-fiúk

1919. június 24-25-én leginkább értelmiségieket, illetve vagyonosabb polgárokat ért utol a végzet, a...

Bűnmegelőző kávézgatás a piactéren

Nagy sikerrel vezényelt le újabb Police Café kampányeseményt a Kalocsai Rendőrkapitányság, múlt...

Hagyományos Jézus Szíve-búcsú Kalocsán

Idén 158. alkalommal került megrendezésre a jezsuita atyák által elindított, mára hagyományosan...

A Gyermekosztály új főorvosa vette át az adomány-vénaszkennert

Június 22. több szempontból is különleges nap volt a kalocsai Szent Kereszt Kórház, kiváltképp annak...

Feszített költségvetés, COVID19, Kalocsáért-díjak

A veszélyhelyzet március közepi kihirdetése, majd annak nemrég történt visszavonása óta, múlt...

Mérföldkőhöz érkezett a Paks 2. projekt

Negyvenhét település polgármestere és a Paksi Társadalmi Tanács országgyűlési képviselői voltak...

Dr. Pata Ildikó: munkabérbiztonság és fejlesztés, ilyen lesz 2020!

„A fajszi Pata József Gépipari Kft. egy olyan családi vállalkozás, amely a Magyar Suzuki...

Eredményesen zárta 255. tanévét a Kalocsai Szent István Gimnázium

A 2019-2020. tanév eseménydús, különleges, de végül eredményes volt a nagymúltú intézmény tanárai és...

Járási polgármester-találkozó a Városházán

Az elmúlt csütörtökön huszonkét járásbéli település polgármester fogadta el Kalocsa vezetésének...

„Tisztelegjünk emlékük előtt!”

Immáron 21 éve annak, hogy minden esztendő júniusában Kalocsa történetének egy sötét foltjára...

Technológiát fejleszt és munkahelyeket teremt az EMIKA

A koronavírus okozta gazdasági környezetben ritkák a jelentős sikerekről, komoly fejlesztésekről,...

Nem maradt el a Kék Madár Fesztivál, sőt!

2020. június 5. minden bizonnyal dőltbetűvel szedett napként vonul be a kalocsai Kék Madár Fesztivál...

Ízleld meg Kalocsát és Bács-Kiskunt!

Különlegesnek ígérkezik a tervek szerint szeptember 11-13-ig tartó, harmincegyedik Kalocsai...

A harangok feltámadást hirdetnek

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás ünnepén szentmisét...

Újra működik a Szent Kereszt Kórház valamennyi szakrendelése

Június 2-től kezdődően a Kalocsai Szent Kereszt Kórház valamennyi szakrendelése - egyelőre az...

Át kell élni a közös történelmi múltat

A veszélyhelyzet vége felé közeledve az első megtartható ünnep az Összetartozás napja volt, az...

Az atomenergia tiszta és kiszámítható

A klímavédelmi célok teljesítéséhez a jövőben is szükség lesz atomerőművekre. A nukleáris energia a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás