Doppingolt a korábbi első helyezett

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

2018.12.01 16:45    |    eMeMeSz  

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán, akiért izgulhatott az egész város. A kishuszárok között Kalocsa színeiben induló Varga Maja az előfutamban 5. helyezettként esett ki, míg az idén Zirc képviseletében, Virág nyergébe pattanó Rigó Loretta a dobogó második fokára állhatott fel. A napokban azonban kiderült, hogy a győztes sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs lova pozitív eredményt produkált a doppingvizsgálaton, így a címétől megfosztották, így a Kishuszár Vágta új győztese a kalocsai lány lett.

 

NV-Rigo_Loretta01

 

 

Az olyan nagyszabású lovas versenyeken, mint amilyen a Nemzeti Vágta is, bevett gyakorlat, hogy az elsőként befutó lótól a verseny után a helyszínen vért vesznek, amelyet külföldre, Franciaországba, Angliába vagy éppen Németországba küldenek vizsgálatra.

 

Ez az eljárás a felnőtt lovasok futamában kötelező, hiszen ott egyébként komoly pénzjutalom is üti a nyertes markát az erkölcsi elismerés mellett. A fiatal kishuszároknál azonban nem beszélhetünk pénznyereményről, az ellenőrzési protokoll mégis vonatkozik az ebben a kategóriában nyertes lóra is.  Amint azt az esemény rendezőbizottsága múlt kedden a vágta hivatalos oldalán közölte: „.A 2018. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta döntőjében Sepsiszentgyörgy település színében győztes Kolumbán Örs-István által lovagolt Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult. A Szervezőbizottság a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020. évi Nemzeti Vágtán és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől, a települést pedig a 2019. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől eltiltotta.„ – idézzük szó szerint a közleményt, amely úgy folytatódik, hogy a fent említett intézkedések és szankciók mellett új befutót állapítottak meg. Vagyis, a döntőben 2. helyen végzett kalocsai Rigó Loretta Zirc színeiben, Virággal az 1. helyezett lett, míg mögötte a második Hernádnémeti, a harmadik pedig Csetény lovasa lett. 

 

A címtől megfosztott 13 éves lovas családja a történtek kapcsán szintén egy közleményt tett közzé: „A doppingvétséggel vádolt fiatal sepsiszentgyörgyi lovas családja hamisnak tartja és elutasítja a Nemzeti Vágta szervezőinek vádjait. Sepsiszentgyörgy önkormányzata pedig elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt és remélik, hogy a doppingteszt eredménye mögött nincs szándékosság.” Azóta kiderült, a ló vérében olyan gyulladás gátlót, fájdalomcsillapítót találtak a minta vizsgálata során, amely hatással lehetett az állat teljesítményére is.

 

 

NV-Rigo_Loretta02

 

 

A kalocsai lovast egyébként az a Molnár Gyöngyi készítette fel, aki maga kétszeres vágtabajnok, és aki elmondta, Lotti különleges tanítványa volt és segít neki, hogy a lány újabb álmát valóra váltsa: „Lotti két hónap alatt készült fel Virággal, úgy hogy szinte oda költözött hozzánk Zircre és csak látogatóba ment haza. Nagyon alázatos, kitartó és nagyon ügyes. Sajnáljuk, hogy azt az élményt, hogy a dobogó legtetején állva emelhette volna magasba a babérkoszorút, úgymond elvették Tőle, de a sors kárpótolni fogja őt, hiszen a Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gáláján avatják őt bajnokká. Ez volt az utolsó futam, amin indulhatott, két év múlva már a felnőttek között indulhat és Lotti szándékozik is indulni. Akkor is mellette leszek, büszke vagyok rá!” A kalocsai lányt is megkérdeztük, Lottival teljesen érthető módon madarat lehetett fogatni: „Nagyon boldog vagyok! A második hely kapcsán sem voltam csalódott, mert csak tizedekkel maradtam le Örstől, aki egyébként kiváló lovas, jó időt futottunk Virággal! Amikor az edzőm felhívott, majd megkaptam a hivatalos értesítőt is a szervezőktől és azt mondták, hogy én vagyok a vágta győztese, sírva fakadtam örömömben és szóhoz sem jutottam. Köszönöm Gyöngyinek és köszönöm Virágnak…ez nem csak az én győzelmem, hanem hármunké.

eMeMeSz


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás