Online próbálnak

Rejtő-sorozattal készül a Thália Társulat

2020.05.07 11:58   

A március közepe óta tartó veszélyhelyzet az élet számos területét, amit ideiglenesen nem fagyasztott be (lásd, rendezvények szervezése), az online térbe „küldte”. Akik ebben a szituációban is feltalálták magukat (hiszen mégiscsak színészekről beszélünk), ők a Kalocsai Thália Társulat amatőr színjátszói. Mint megtudtuk, lázasan készülnek azokra az időkre, amikor ismét a színpad deszkáin, közönség előtt léphetnek fel.

Addig is online meglepetésekkel szórakoztatják követőiket és ugyancsak online dolgoznak készülő, új produkciójukon. Bizony! Önkéntes karantén ide, #MaradjOtthon oda, a színjátszó társulat hetente egyszer „virtuálisan” összeül, hogy ebben az alternatív formában csiszolgassa készülő műsorát.

 Rejto_Thalia3

 

Szándékosan nem használjuk a darab kifejezést, a leendő előadás ugyanis nem egy konkrét mű feldolgozása, hanem egy kisebb sorozat „kalocsai adaptációja” lesz – árulta el lapunknak Lakatosné Jambrik Ibolya társulatvezető-színjátszó.

 

- Az új bemutatónk főszereplője Rejtő Jenő, akinek négy egyfelvonásosából készítünk egy egészestés produkciót. A történeteket átvezetők, dalok kötik össze – mondja Ibolya, aki azt is elárulta, hogyan tudnak a város több pontján, ha időben nem is, de térben egymástól távol, mégis együtt próbálni.

 

 

– Csütörtök esténként, amikor eredetileg is próbát tartanának, mindenki beül az otthonának egy csendes zugába, ahol elkezdődnek az olvasópróbák csoportos online beszélgetés formájában.

 

 

Azért döntöttünk e mellett a produkció mellett, mert azt szerettük volna, hogyha a legutóbbi bemutatóinkból, a „Csak kétszer vagy fiatal”, illetve a „Kalocsa” darabokból ismert társulati tagok egyaránt megmutathatták volna magukat egy nagy, közös előadásban. Azért dolgozunk fel négy rövidebb történetet, mert így mind a tizenöten szerepelhetünk, akik jelenleg a Thália Társulat tagságát alkotjuk – meséli a társulatvezető. – A produkció Rejtő vidámabb darabjaira koncentrál, és annyit elárulhatok, hogy az említett négyes közül az egyik a „Herkules bonbon” című bohózat – súgja Ibolya, emlékeztetve, hogy drámaibb, illetve kevésbé kacagtató terepen is villantottak már színészi vénát, gondolva például az „Acélmagnóliák” darabra.

 

 

Ez volt a társulat debütáló produkciója, amely a környék települései mellett országos versenyen is megmérettetett. Ennek részleteit a veszélyhelyzet idejére elérhetővé tették a Kalocsai Thália Társulat közösségi oldalán, valamint itt osztották meg a társulat másik sikerprodukciójáról, Dunai Ferenc: A nadrág című komédiájából készült felvételt, hogy legalább ilyen formában a közönséggel lehessenek a legközelebbi személyes találkozásig. De nem ez volt az egyetlen meglepetés, amivel Lakatosné Jambrik Ibolya szolgált beszélgetésünk alkalmával.

 

 

- Új rendezővel dolgozunk Romsics Imréné Anikó személyében. Mivel a legutóbbi saját produkciónkat rendező Mészáros Máté jelezte, hogy ő kisebb szünetet tartana, felkértünk egy e területen tapasztalt embert Anikó személyében a rendezésre, akinek a javaslatára egyébként Rejtő felé fordultunk – újságolja örömmel Lakatosné, hozzátéve, hogy Romsicsné neve onnan lehet ismerős a helyi kulturális események követőinek, hogy a Viski Károly Múzeumban rendezett Múzeumok éjszakája alkalmával bemutatott amatőr játékok közül többet is ő rendezett.

-sist-


Kalocsai hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

30 éve Török Gusztáv Andorral és öt környékbeli polgármesterrel alakult a Megyei Közgyűlés

Harminc évvel ezelőtt, december 11-én alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mellyel új fejezet...

Húsz éve az utánpótlás szolgálatában Faragó László, Susu

A kalocsai labdarúgás-utánpótlásképzés immár két évtizede egyre centrálisabb helyet vívott ki...

Filvig Géza karácsonyi köszöntője

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves kalocsai lakost! Lassan ismét eltelik egy esztendő, és...

Font Sándor karácsonyi gondolatai

Már a szó is misztikus, az egész világ kultúrnépe tudja vallástól függetlenül, hogy ez a szó a...

Bábel Balázs érsek: Karácsony legyőzhetetlen Napunk ünnepe

Az ókori világ nagy tisztelője volt a Napistennek, ezért Aurelianus római császár a 3. században...

Hazánk második legszebb adventi dekorációja a kalocsai

A kozelstavol.hu által indított legszebb adventi dekoráció országos verseny második helyezet lett...

Gyermekotthonban élőket ajándékoztak meg a Paks II. munkatársai

A Paks II. csapata idén karácsonykor is csatlakozott a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás