Adrian Stokes, Kalocsa angol tájképfestője

2016.11.28 10:13    |    Bikfalvi Géza  

Kalocsa kulturális és művészettörténetében különleges helyet foglal el, Adrian Stokes (1854–1935), teljes nevén Charles Adrian Scott Stokes angol tájképfestő.

Az eredetileg gyapotkereskedelemmel foglalkozó Stokes, John Rogers Herbert (1810-1890) – aki felismerte tehetségét – tanácsára, 1872-ben beiratkozott a londoni Királyi Akadémia festőiskolájába, majd 1876-ban az Akadémia tagja lett. Ugyanebben az évben, Fontai-nebleau-ba utazott és megismerkedett a barbi-zoni iskola francia festőivel, egyben teljesen elkötelezte magát a plein air tájképfestés iránt, ami meghatározta későbbi munkásságát is, bár portrékat is festett. 1884-ben megnősült, feleségül vette Marianne Preindlesberger (1855–1927) gráci születésű festőnőt, akivel Dániában és Franciaországban élt és alkotott hosszabb ideig, majd visszatértek Nagy-Britanniába, ahol a cornwalli St. Ives művésztelepén festettek. Magyarországra, Kalocsára többször is ellátogattak, mivel a művészházaspárt nagyon megfogta az alföldi táj szépsége és különleges mivolta, a légköri hatások és a dekoratív tájak szerelmesei lettek.

Stokes két alkalommal, 1909-ben és 1919-ben elnyerte a Királyi Akadémia díját, valamint kitüntették a párizsi és a chicagói világkiállításon is. 1890-ben megválasztották a St. Ives-i Művészeti Társaság elnökének, illetve 1932-ben pedig a Királyi Akvarell Társaság alelnöke lett.

Adrian Stokes feleségével együtt, 1905 és 1907 között több alkalommal ellátogatott hazánkba és köztük Kalocsára is, amelyet a magyar városok közül a legjobban megismert és megszeretett, az 1909-ben, Londonban megjelent Hungary (Magyar-ország) útleírásának több mint egyötödöt városunknak szentelte. Az angol útikönyvekben és útleírá-sokban Kalocsáról rendszerint egyetlen megjegyzést lehet olvasni, hogy a város régi érseki székhely. Éppen ezért Stokes könyve, amelyben – a festőművész szemével – részletesen beszámol a város és lakosainak mindennapi életéről, amiben maga is részt vett, teljesen egyedülálló, értékes helytörténeti forrás:

„A többszörös magyarországi utazásunk több mint három évre tejed ki. A sok város közül, amiket meglátogattunk, Kalocsát ismertük meg a legjobban. Először a prelátus Boromissza Tibor, későbbi szatmári püspök meghívására utaztunk Kalocsára, ahová eltávozása után is gyakran visszatértünk, mert ott sok barátunk és ismerősünk mindig nagy szeretettel fogadott bennünket.

 

adrian_stokes_450
 

 

Kalocsa öt kilométerre fekszik a Dunától, jó termőtalajon, egy kis emelkedésben, ami csak messziről érzékelhető. Az egyik legrégebbi és legfontosabb érseki székhely az országban. A kalocsai érsek hozta Rómából 1001-ben [!] II. Szilveszter pápától István királynak a koronát.

Kalocsa 10.000-20.000 lakosával hasonlít a többi alföldi városhoz. Van két-három széles utcája, a sárgára vagy szürkére meszelt házak kényelmesnek tűnnek, itt-ott egy bank, egy iskola, ami két emeletre is felnyúlik. A mellékutcai, fehérre meszelt házak csúcsos oromzatának a vége az utcára néz, amíg az épület maga hosszan elnyúlik az udvarba, ahol általában egy magas gémeskút áll. Az oromzat alatt egy kb. fél méter széles, kékre festett sávban, narancs, piros és fehérszínű gyümölcsök és virágok zöld levelekkel kelnek életre. Mindez a rajzoló- és festőasszonyok munkája. Számos minta közöttük igen elbájoló. Néhány házon, ahol a kék helyett sárga csík van festve, ott cigányok laknak. A kék szín jelzi, hogy lakói szláv eredetűek.

Kalocsa főutcája csaknem egy mérföld hosszú. Az egyik végén a székesegyház áll – egy XVIII. századi templom két magas toronnyal – mellette az érseki kastély, az utca másik vége pedig kivezet a városból a határba. Ezen a részen tartják a piacokat, és a falvakból bejött asszonyok itt rakják le áruikat: libát, kacsát, tyúkot, gyümölcsöt, zöldséget, fazekasárut stb. A kofák között svábok is vannak, akik az elmúlt századok alatt, amióta itt élnek a környéken, nagyon elromlott tájszólásban beszélik az eredeti német anyanyelvüket

Azt hiszem, hogy a főszékesegyház minden érseki székhely legfontosabb épülete, és ebben Kalocsa sem kivétel. A város felett magasan uralkodik, már messziről látható az alföldi síkságon. Vasárnapokon és ünnepeken a fényes pompával tartott nagymisén a templom mindig tele volt hívekkel. A férfiak a jobb, az asszonyok a bal oldali padsorokban ültek, a helyi népviseletbe öltözött parasztlányok és cselédek a padok között álltak. Minthogy a leányok vasárnap 15-21 bőszoknyát is viseltek, így a padokban nem volt elég hely a számukra, hogy leüljenek.

Szép időben, amikor a nép a mise után kijön a templomból, ragyogó látványt nyújt. A legények piros virággal és zöld levéllel szegélyezett rövid fekete bársonykabátot és csizmát viselnek. A frissen borotvált, tömzsi, életteljes, bajuszos fiatalok valami cirkuszi látványt idéznek fel. De ők is háttérbe szorulnak a vidám és szép mozgású leányok mögött, akik színes ruházatát még arany és ezüst tollazatú fácánok is megirigyelhetnék.

A főszékesegyház mellett épült az érseki kastély. Az út a bíborosi kalappal díszített vaskapun keresztül, rózsafák között vezet az épület kapujához. A kétszárnyú, nagy, kellemes kinézésű kastély egy időben épült a főszékesegyházzal. A kastélyban található kápolna, számtalan fogadó- és vendégszoba, ebédlő – mindegyik teljesen bebútorozva – ezen kívül egy nagyon híres könyvtár, amelyben számos ritka kiadványt őriznek. A kastély mögött a nagy kiterjedésű érseki kert és erdő húzódik egészen a várost az árvíztől védő körgátig, a kert állandóan nyitva áll a helyi lakosság számára. A főszékesegyház és a kastély között befásított teret az egyszerű, öreg kanonoki házak szegélyezik.

A Duna Kalocsa mellett széles és csendes, a levegő a partján nyáron és ősszel meleg, és az enyhe szellő gyengén fújdogál. A fűzfák olyan nagyok, mint az erdei tölgy. Nádas, mező, szántóföld és párás messzeség – mind ellágyul a Duna befolyása alatt. És sehol egy kemény hang. Amikor még az erősen tűző nap lemegy a folyón túl, sugarai töretlenek maradnak, amíg el nem érik a látóhatár végét, a színek hatása a fák között, és amint a nádas vize visszaveri, elbűvölő. Kalocsa környékén a gólyák gyakori látogatók, kémények tetejére épített fészkeikben, gyakran láthatók a hosszú lábú fiatalok, amint állva várják ebédjüket.

Kalocsától mindig nehéz szívvel búcsúztunk, és számunkra elszomorító a gondolat, hogy minden bizonnyal, oda mi nem fogunk visszatérni többet. Azokon kívül, akiket megemlítettem, udvariassággal és figyelmességgel még sokan mások különböző módon elhalmoztak bennünket. Mi soha nem fogjuk elfelejteni őket.

Később nagy megelégedettséget adott, hogy az itt készült festményeimet nagy elismeréssel fogadták. És remélem, hogy új ismerőseink más szemmel fogják nézni azokat a helyeket és tájakat, ami eddig elkerülte figyelmüket.”

Adrian Stokes a XX. század első évtizedében valóban nagy sikereket ért el, főként londoni kiállításokon, a magyarországi, Kalocsán festett tájképeivel, felkeltve a művelt angol közönség figyelmét az addig ismeretlen, elmaradottnak tartott vidék iránt.


(Fontosabb felhasznált irodalom:

Stokes, Adrian: Hungary: painted by Adrian & Marianne Stokes London, 1909

Stokes, Adrian: Landscape Painting London, 1925

Evans, Magdalen:: Hungarian journeys: landscapes and portraits, 1905-1910, Marianne & Adrian Stokes London, 1996

Adrian Stokes: Hungary. Kalocsai kollégium 1994. 6. sz. 15-24.)


Kalocsai hírek

A politikus is ember: a polgármester mutatta meg privát oldalát

Múlt kedden indult útjára a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében „A politikus...

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás