„Komolyan gondolják” Kalocsán

Duplájára növeli dolgozói állományát az ANDA

2016.09.28 12:45    |    V.I.  

Az 1996-ban, vagyis idén éppen húsz éve alakult budapesti székhelyű ANDA Present Kft. vezetője ezer szállal kötődik Kalocsához. András Attila ügyvezető-tulajdonos erről személyesen mesélt azon a 2014-ben városunkban tartott sajtótájékoztatón, amikor bejelentették, hogy a volt tejüzem telephelyét felrázva, 20-25 dolgozót alkalmazva elindítanák a fővárosi vállalat Kalocsára hozását. Legutóbb múlt pénteken volt szerencsénk találkozni vele, amikor is egy helyi csapatépő rendezvény előtt beszélgettünk az elmúlt két év történéseiről, a cég jelenéről és annak remélt jövőjéről.

Kalocsai Néplap

Hazahúzó szív, hazai munkahelyteremtés

András Attila egy busznyi vendégre és egy helikopterre várva fogadta a helyi média érdeklődő képviselőit múlt péntek délután az ANDA kalocsai telephelyén, annak megújult főépületének bejáratánál. Mint elmondta, a cég Kalocsára költöztetésének indításakor elérkezettnek látta az időt, hogy „valamit visszaadjon szülő- és egykori iskolavárosának”. 2014-ben kezdett új életet lehelni az egykori tejüzem Határ úti komplexumába, amelyben azóta a promóciós termékek gyártására és forgalmazására szakosodott társaság termékgyártási és emblémázási teendőit látják el több helyszínen, speciális munkagépek garmadájával. A húsz országra üzleti tervvel rendelkező ANDA katalógusai nyolc különböző idegen nyelven jelennek meg, és annak teljes, azaz 280 fős dolgozói állományát ebben a pillanatban 40 fővel erősíti Kalocsa (két éve ennek a felével indult a cég), a hosszú távú cél pedig az, hogy jövőre nyolcvan-száz főre bővüljön helyben a létszám.

Tizenharmadik havi fizetés is jár

– Az elmúlt két év viharos volt ugyan, de a cég kalocsai telephelyének megnyitásakor kijelentettük, hogy eltökélt szándékunk idehozni annak a növekedését. A budapesti telephelyen maradt a raktározás, és a gyártás-termékfejlesztés került Kalocsára. Jelenleg itt negyven helyi ember dolgozik, és nem titkolt célunk a további bővítés – foglalta dióhéjba a máig vezető utat András Attila, aki rendületlenül állta a rázúduló kérdések sorát.

Nyilván nem kerülhettük el, hogy a majdani állománybővítést a helyi munkaerőpiacról merítve tervezik véghezvinni, vagy „kész csapat, esetleg csapatok” jönnének a városba. – Abszolút a helyi munkaerőpiacra támaszkodunk, de el kell, hogy mondjam, hogy ez elég komoly nehézséget is okoz, hiszen kemény harc folyik a leendő dolgozókért, tekintve, hogy több multinacionális cég is a környékbe telepítette üzemét. Mi igyekszünk vonzó alternatívát nyújtani, többek között például azzal is, hogy ebben az évben bevezettük a tizenharmadik havi fizetést, amelynek nyilván mondanom sem kell, hogy nem volt rossz visszhangja „házon belül” – így az ANDA első embere, hozzátéve, hogy a helyi munkaerő alkalmazása mellett szól, hogy „itt van”, és az is, hogy az itteni munkaerőköltség lényegesen versenyképesebb a budapestinél.

Komolyan terveznek Kalocsával

– Ha itt most körülnézünk, véleményem szerint látszik az, hogy mi komolyan gondoljuk, amit csinálunk! Versenyképes fizetési csomagot kínálunk a dolgozóinknak, arról nem is beszélve, hogy egy dinamikusan fejlődő céget erősítenek, hiszen az elmúlt öt évben az Anda megduplázta az árbevéte-lét, ami évi húsz százalékos emelkedést jelent. Úgy vélem, a mai bonyolult világban ezt jó eredménynek tekinthetjük, ami stabil hátteret teremt úgy a cégnek, mint a munkavállalóknak – folytatta András Attila.

– Jelen pillanatban a termékek emblémázása folyik Kalocsán szitanyomás, tamponnyomás és gravírozás technológiával. A jövőbeni terveink között szerepel, hogy a Kínában gyártott termék-alapanyagokat is Magyarországra hozzuk, mert már a hazai munkaerő-költség is versenyképes az ottanival. Természetesen senki ne gondoljon itt túl bonyolult termékekre, főképp részben, vagy egészben összeszerelendő alapanyagokról beszélünk. Többek között ezt is Kalocsán szeretnék megvalósítani, csakúgy, mint speciális emblémázási technológiák bevezetését, illetőleg a mögöttem látható csarnokba helyeződik idővel az üzem nagyobbik része, ahová a jövő évi tervek szerint háromszázmillió forint értékben fogunk új gépeket beszerezni, amelyek hozzájárulnak a már említett gyártásbővítéshez, illetve az új termékek előállítási hatékonyságának növeléséhez – tekint a jövőbe és mutat a háttérben álló, hatalmas „ANDA” logóval ellátott gyáregységre a cégvezető.

Azt is megkérdeztük tőle, hogyan látja a helyszínt, ahol beszélgetésünk folyt, újabb öt esztendő távlatában? – Öt év hosszú idő, de az biztos, hogy szeretnénk jobban beépíteni a jelenlegi telephelyünket, ami addigra talán jóval nagyobb is lesz. Hosszú ez az idő, viszont, ha sikerül a továbbiakban is tartanunk azt az árbevétel-növekedés, amiről korábban beszéltem, akkor komoly további fejlesztéseket kell végeznünk.

Helikopteres városnézés a kollégáknak

Talán Önnek is feltűnt, hogy péntek délután órákon át helikopter cikázott Kalocsa felett. Az ANDA ugyanis megadta a módját annak az első, városunkban szervezett „belsős programjának”, amikor is a kollegáknak megmutatták a cég telepét, és annak székhelyét. Ők csodálhatták meg madártávlatból Kalocsát a csapatépítő rendezvény egyik programelemeként, de a vendégek, akik közül Hollandiából, Lengyelországból, Franciaországból és Csehországból is érkeztek látogatók, szétnézhettek az üzemegységekben, megismerkedhettek Kalocsa „piros aranyával”, halászlevet és túrós csuszát fogyasztgattak a meszesi Duna-parton, majd Kalocsa új kedvence, a Chili-Train is begördült a telepre a szórakoztatásukra.

Találkozzon az „andásokkal” a Paprikafesztiválon!

Hogy mindazt, amiről eddig olvasott, még közelebb érezze magához, az ANDA legénységével találkozhat a Paprikafesztiválon. András Attila ugyanis kijelentette, hogy szeretnék a helyiek számára is közelebbről megismertetni a céget, tisztázni, hogy milyen formában is vannak jelen a város gazdasági vérkeringésében. Ennek első lépcsőjeként kitelepülnek majd a Paprikafesztiválra, amelyen nem csak a bemutatkozó sátorok sorában álló „ANDA” feliratnál futhat össze a vállalkozás csapatával, ők ugyanis konyhaművészeti ismereteiket is latba vetve mérettetnek meg a Paprikás Ételek Főzőversenyén, ezzel is üzenve, hogy igyekeznek aktív részesévé válni a város mindennapjainak.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás