Az Angeli-ügy

„Ellehetetlenítés” kontra „megtakarítás”

2018.03.08 10:50    |    -s-n  

Arról múlt heti számunkban írtunk, hogy dr. Angeli Gabriella kalocsai önkormányzati képviselő, illetve az MSZP-Párbeszéd közös térségi parlamenti képviselő-jelöltje sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Elios Zrt. által végzett közvilágítás-beruházások körülményeit vizsgáló OLAF-jelentés Kalocsát érintő részleteiről. Ugyanezen a napon, délután küldték ki a kalocsai testület február 22-i ülésének napirendi pontjait, amelyek között szerepelt, hogy a képviselő civil munkahelyi státusát az Ökopont Irodában megszüntetésre javasolják, és mint utóbb kiderült, valamennyi önkormányzati bizottságból is kitessékelnék Angelit. Az őt támogató pártszövetség válaszul tüntetést szervezett az ülést megelőző órákban.

Villámszervezés, villámdemonstráció, villámként lesújtó szavak

„Ne hagyjuk, hogy az országgyűlési képviselő-jelöltünket minden önkormányzati funkciójától megfosszák és munkahelyéről is eltávolítsák”, olvashattuk a Facebookon a testületi ülés előestéjén feltűnt, MSZP-Párbeszéd logójával fémjelzett meghívón, ami a másnapra, a kalocsai Városháza elé hirdetett szimpátiatüntetésre invitált dr. Angeli Gabriella oldalán. A szemmértékkel körülbelül félszáz szimpatizáns és főképp a helyi média képviselőinek jelenlétében zajlott a demonstráció, amelyen az előre meghirdetettek szerint a kialakult helyzetről osztotta meg véleményét a megjelentekkel Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, valamint Angeli is a mikrofon mögé lépett – megköszönve a megjelenteknek, hogy eljöttek.

tuntetes_angeli1_450
 

– Nagyon megható számomra, hogy ezt a tüntetést megszervezték, bevallom, nem tudtam róla. A testületi ülés anyagában több pont foglalkozik arról, hogy engem ellehetetlenítsenek. A Jogi és a Közbeszerzési Bizottsági tagságaim megszüntetését tartom súlyosabbnak – nyilatkozta a demonstráció végén Angeli. – Bár, mint képviselő, bármelyik ülésre bemehetek és be is fogok ezután is, de szavazni nem szavazhatok. Azért tartom jogtalannak a leváltásom a Jogi Bizottság éléről, mert egyetlen szabálytalanságot sem követtem el, ami ezt indokolná. Az valóban előfordult, hogy a testületi üléseken a bizottság nem azt az álláspontot képviselte, amint a polgármester úr szeretett volna, de ennek több oka van. Az egyik, hogy az előterjesztéseknek csak egy része jól előkészített. Mindenképpen a város érdekét képviseltük, függetlenül a párttagságtól és attól, mit szeretne polgármester úr. Ha már az elnöki posztról leváltanak és mást tesznek a helyemre, rendben van, de azt továbbra sem értem, hogy miért fosztanak meg a tagságoktól is – folytatja.

tuntetes_angeli3_450
 

– A Közbeszerzési Bizottságról már most tudom, mit fog mondani polgármester úr, nevezetesen, hogy a többi bizottság elnöke képezi ezen bizottság tagságát a jövőben [ez így is történt – a szerk.]. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy olyan elnököt kívánnak kinevezni ennek az élére, akinek semmi köze a jogi kérdésekhez [ez is így történt – az elnök személyéről alább tájékozódhat]. Ha megszavazzák ezeket a pontokat, és el kell mennem a munkahelyemről, nincsen különösebb problémám, hiszen ötéves, határozott idejű szerződésem van az Ökopontban, ami azt jelenti, hogy egy évig úgy kapom a fizetésem, hogy nem kell bemennem a munkahelyemre. A városvezetés tehát semmit nem spórol azon, ha elmegyek az Ökopont Irodából – zárta mondandóját Angeli Gabriella, utalván az előterjesztésre, ami valóban költséghatékonyságra hivatkozott. Ugyanakkor a felmondási körülményeket ismerve ez valóban disszonánsan hat.


Gőgös: kiállunk Gabriella mellett, ami történik, elfogadhatatlan!

– Itt egy olyan esemény történt, ami teljesen elfogadhatatlan – deklarálta az esemény végén a politikus, majd ki is fejtette, mit ért ez alatt. – Van egy országos, sőt, nemzetközi ügy, amiből kiderül, hogy a miniszterelnöknek a veje, a „nemzet veje” egy bűnszervezetet hozott létre, hogy uniós támogatások milliárdjait tudja lenyúlni. Ezt nem mi mondjuk, hanem az OLAF vizsgálat. Ennek kapcsán Kalocsán is zajlott egy tender, amit képviselő-jelöltünk, Gabriella nyilvánosságra hozott, majd ugyanezen a napon előkerültek az előterjesztések, miszerint őt az önkormányzati funkcióiból, illetve az állásából is elmozdítanák. Nem tudjuk elvonatkoztatni a két dolgot egymástól, és nagyon határozottan visszautasítjuk az ilyen típusú eljárást, amiben az igazságkeresőt büntetik – hangzik Gőgös Zoltán álláspontja. – Ez azért fájó különösen nekünk, mert az itteni testületnek a többsége a mi támogatásunkkal került a város élére a polgármester úrral együtt. Az még szomorúbb, hogy van két olyan párttagunk, pontosabban most már csak egy, mert időközben a másik kilépett a pártból [vélhetően Kati Lászlóra utalva – a szerk.], aki szintén meg akarja szavazni az előterjesztést [gondolva itt valószínűleg Lakatos János helyi pártelnökre – a szerk.], amelyben immáron hivatalosan is az országgyűlési képviselő-jelöltünkkel szemben akarnak eljárni. Ez a mi szabályrendszerünkben a tagság automatikus megszűnésével jár, hiszen kampányidőszakban a hivatalosan megválasztott jelölttel szemben semmilyen cselekményt nem engedhetünk meg magunknak – vetítette elő a voksolás következményeit Gőgös. – Abban bízom, hogy ennek a demonstrációnak a hatására, meg látva, hogy a Gabriellát egy nap alatt több mint ezer ember képviselőnek ajánlotta aláírásával, többen meggondolják magukat. Érdekes, hogy a polgármester úr ebben a kérdésben még a Jobbikot is megpróbálja megszervezni. Nem tudom, Vona Gábor mit szól majd ahhoz, hogy egy OLAF ügy kapcsán a Jobbik a Fidesz mellé áll, hiszen büntetést akar megszavazni annak, aki ezeket az adatokat nyilvánosságra hozta. Kíváncsian várjuk, mi lesz a végeredmény – mondta a politikus, aki ezután az érdeklődők soraiban személyesen is megjelent a képviselő-testület másfél órával később kezdődő ülésén.


Ritkán látott egység Angeli posztjának megszüntetésében

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár átszervezésének apropóján került a testület elé az Ökopontban lévő, egy szervezői státus megszüntetéséről szóló anyag, amelyet köztudottan Angeli képviselő töltött be főállásban. – Megtakarítási módosításokra tettek javaslatot a képviselők, ami érintette az intézményt is, úgy átszervezéssel, mind pénzügyi módosításokkal. Utóbbi bekerült a költségvetés-tervezetbe, ennek végrehajtásához készült a kapcsolódó előterjesztés – hangzott dr. Bálint József rövid polgármesteri felvezetője, majd Angeli kért szót, aki elöljáróban azon igényét fogalmazta meg képviselőtársai felé, hogy ha őt el is mozdítják a posztról, a szervezői státust ne szüntessék meg az Ökopontban, ahol egyre pezsgőbb az élet, ő maga intézményvezetői kérésre feláll és távozik onnan, mondta. Erre a polgármester annyit válaszolt, hogy nem kell félteni az Ökopontot, a megszűnő státushoz rendelt feladatokat az anyaintézmény három munkatársának fogják részfeladatként kiadni. Személyi kérdéssel ő nem foglalkozik, nem ő a munkáltató.

testuleti_angeli3_gogos_450
 

Ezután Simon Zoltán kért szót, hangulatkeltésnek nevezve az ülés előtt, a Városházánál tartott szimpátiatüntetést, ahol „Gőgös Zoltán hazugságot állított”.

– Kapott a polgármester bárkitől utasítást arra, hogy ezt az álláshelyet megszüntesse – fordult Bálinthoz. – Ilyen javaslattétel nem történt, semmilyen szervezet, sem párt részéről – jött a válasz. Simon szégyenteljesnek és szánalmasnak nevezte, hogy az MSZP „oda süllyed, hogy hazugságból kreál kampánytémát”. – Ezért kár Kalocsára jönnie – célozta a hallgatóság soraiban ülő Gőgös Zoltánnak. – Azért, hogy feszültséget keltsen és hazugságra építve próbál kampányt csinálni a helyi MSZP belső konfliktusából, ne csináljon kampányt – így Simon, aki szerint indokolt a takarékossági lépés, hiszen egy Ökopont Irodának egy olyan munkatársa kellene, hogy legyen, aki ért az ott ellátandó feladatokhoz. Feltételezi, hogy Angelinek nincsen ilyen irányú végzettsége, és megkérdőjelezte, hogy egyáltalán neki kellett volna adni eddig is ezt a feladatot. – Ez eleve egy támadható dolog volt, most pedig egyet értenek azzal, hogy megfelelő munkatárs lássa el ezt a feladatot. Hazugságokból pedig ne kreáljon az MSZP kampányt – zárta felszólalását.

A megszólított Gőgös Zoltán is szót kapott, aki visszautasította Simon állításait, felszólítva, hogy idézze fel a képviselő, hogy mit mondott ő korábbam, ami hazugság, egyébként ne vádolja! – Nem beszéltem semmi olyanról, amivel vádol. Idézze vissza, mit mondtam a sajtótájékoztatón – így Gőgös, majd a polgármester megkérdezte Simont, kíván-e reagálni, aki nem élt a lehetőséggel, de korábbi állításait sem vonta vissza. Ezután Angeli kért szót.

testuleti_angeli1_300– Képviselőtársam nem vádolhat hazugsággal! Egyetlen párt nevét sem mondtam ki semmilyen korábbi nyilatkozatban. Elfogadom, hogy kerüljön az Ökopontba egy szakember, de ehhez hagyjuk meg ott a szervezői státust, azt majd az intézményvezető eldönti, kivel töltetné be azt – mondta Angeli.

Az utolsó előtti szó jogán a Pénzügyi Bizottság elnöke, Katus Attila jelezte, hogy az általa vezetett szerv egyetért az előterjesztésben foglaltakkal, majd Angeli ismertette a Jogi, Ügyrendi és EU Kapcsolatok Bizottságának álláspontját, ami négy tartózkodás, egy nem mellett nem támogatja ezt.

A testületi szavazás ugyanakkor mást mutatott. Ritkán látott egységben, a 12 voksolásra jogosultból 11 nyomott igent az Ökopontban lévő státus megszüntetésére, egyetlen nem világított a táblán dr. Angeli Gabriella neve mellett.


Papírforma a bizottsági tagságokról szóló szavazáson

Azon bizottsági tagságok megszüntetéséről és új bizottsági tagok választásáról zárt ajtók mögött döntött a grémium. Bár Angeli javasolta, hogy a személyét érintő tagcserét nyilvános ülésen tárgyalják, annak másik személyes érintettje, Kati László képviselő ehhez nem járult hozzá. Így a részletek ismeretének hiányában a végkifejletről tudunk beszámolni, amelyről dr. Bálint József tájékoztatott az ülés nyilvános folytatásában.

testuleti_angeli2_450

E szerint a Közbeszerzési Bizottság 5 fős tagságát a többi bizottság elnökei adják majd, amelynek feladatellátásáért külön díjazás nem jár. Így dr. Angeli Gabriella, Tihanyi Tiborné, Kati László és Simon Zoltán tagságát március 1-jével megszüntetik, helyettük Bolvári Ferdinánd és Lakatos János tagságának megtartása mellett tagi státust kap dr. Filvig Géza, Katus Attila és Szabó Balázs, Katus Attila elnöklésével. A korábban Angeli által vezetett Jogi Bizottságban a képviselőnő helyét Kati László kapja meg, a szervezet elnöke pedig dr. Filvig Géza lesz. A szavazati arányok az Ökopontos voksolás szerint oszlottak meg ezen kérdésekben is.

testuleti_angeli4_450
 


Utolsó utáni szó Angeli Facebook-oldalán

Az utolsó utáni szó jogán, azon hangokra reagálva, miszerint Angelinek azért kellett a szőnyeg szélére állnia, mert a korábbi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőivel együtt nem szavazta meg a város 2018-as költségvetési rendelet-tervezetét, az alábbit írta közösségi oldalán a politikus. Azért tartózkodott a szavazáskor, mert a 2018-as költségvetésben „nincs benne a nyugdíjasoknak szánt Karácsonyi 2.000 Ft (tartalék-keretbe került), nincs benne a Kulturális Központ és Könyvtár dolgozóinak túlóra kifizetése (tartalékkeretbe került), nem áll helyt önkormányzatunk a Menza Kft. beszállítói tartozásaiért (a vállalkozókat ki kellene fizetni)”. Erről, kiváltképp a Menza Kft. ügyében elhangzottakról külön írásban értekezünk, a jövő heti számunkban!Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás