Az Angeli-ügy

„Ellehetetlenítés” kontra „megtakarítás”

2018.03.08 10:50    |    -s-n  

Arról múlt heti számunkban írtunk, hogy dr. Angeli Gabriella kalocsai önkormányzati képviselő, illetve az MSZP-Párbeszéd közös térségi parlamenti képviselő-jelöltje sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Elios Zrt. által végzett közvilágítás-beruházások körülményeit vizsgáló OLAF-jelentés Kalocsát érintő részleteiről. Ugyanezen a napon, délután küldték ki a kalocsai testület február 22-i ülésének napirendi pontjait, amelyek között szerepelt, hogy a képviselő civil munkahelyi státusát az Ökopont Irodában megszüntetésre javasolják, és mint utóbb kiderült, valamennyi önkormányzati bizottságból is kitessékelnék Angelit. Az őt támogató pártszövetség válaszul tüntetést szervezett az ülést megelőző órákban.

Villámszervezés, villámdemonstráció, villámként lesújtó szavak

„Ne hagyjuk, hogy az országgyűlési képviselő-jelöltünket minden önkormányzati funkciójától megfosszák és munkahelyéről is eltávolítsák”, olvashattuk a Facebookon a testületi ülés előestéjén feltűnt, MSZP-Párbeszéd logójával fémjelzett meghívón, ami a másnapra, a kalocsai Városháza elé hirdetett szimpátiatüntetésre invitált dr. Angeli Gabriella oldalán. A szemmértékkel körülbelül félszáz szimpatizáns és főképp a helyi média képviselőinek jelenlétében zajlott a demonstráció, amelyen az előre meghirdetettek szerint a kialakult helyzetről osztotta meg véleményét a megjelentekkel Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, valamint Angeli is a mikrofon mögé lépett – megköszönve a megjelenteknek, hogy eljöttek.

tuntetes_angeli1_450
 

– Nagyon megható számomra, hogy ezt a tüntetést megszervezték, bevallom, nem tudtam róla. A testületi ülés anyagában több pont foglalkozik arról, hogy engem ellehetetlenítsenek. A Jogi és a Közbeszerzési Bizottsági tagságaim megszüntetését tartom súlyosabbnak – nyilatkozta a demonstráció végén Angeli. – Bár, mint képviselő, bármelyik ülésre bemehetek és be is fogok ezután is, de szavazni nem szavazhatok. Azért tartom jogtalannak a leváltásom a Jogi Bizottság éléről, mert egyetlen szabálytalanságot sem követtem el, ami ezt indokolná. Az valóban előfordult, hogy a testületi üléseken a bizottság nem azt az álláspontot képviselte, amint a polgármester úr szeretett volna, de ennek több oka van. Az egyik, hogy az előterjesztéseknek csak egy része jól előkészített. Mindenképpen a város érdekét képviseltük, függetlenül a párttagságtól és attól, mit szeretne polgármester úr. Ha már az elnöki posztról leváltanak és mást tesznek a helyemre, rendben van, de azt továbbra sem értem, hogy miért fosztanak meg a tagságoktól is – folytatja.

tuntetes_angeli3_450
 

– A Közbeszerzési Bizottságról már most tudom, mit fog mondani polgármester úr, nevezetesen, hogy a többi bizottság elnöke képezi ezen bizottság tagságát a jövőben [ez így is történt – a szerk.]. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy olyan elnököt kívánnak kinevezni ennek az élére, akinek semmi köze a jogi kérdésekhez [ez is így történt – az elnök személyéről alább tájékozódhat]. Ha megszavazzák ezeket a pontokat, és el kell mennem a munkahelyemről, nincsen különösebb problémám, hiszen ötéves, határozott idejű szerződésem van az Ökopontban, ami azt jelenti, hogy egy évig úgy kapom a fizetésem, hogy nem kell bemennem a munkahelyemre. A városvezetés tehát semmit nem spórol azon, ha elmegyek az Ökopont Irodából – zárta mondandóját Angeli Gabriella, utalván az előterjesztésre, ami valóban költséghatékonyságra hivatkozott. Ugyanakkor a felmondási körülményeket ismerve ez valóban disszonánsan hat.


Gőgös: kiállunk Gabriella mellett, ami történik, elfogadhatatlan!

– Itt egy olyan esemény történt, ami teljesen elfogadhatatlan – deklarálta az esemény végén a politikus, majd ki is fejtette, mit ért ez alatt. – Van egy országos, sőt, nemzetközi ügy, amiből kiderül, hogy a miniszterelnöknek a veje, a „nemzet veje” egy bűnszervezetet hozott létre, hogy uniós támogatások milliárdjait tudja lenyúlni. Ezt nem mi mondjuk, hanem az OLAF vizsgálat. Ennek kapcsán Kalocsán is zajlott egy tender, amit képviselő-jelöltünk, Gabriella nyilvánosságra hozott, majd ugyanezen a napon előkerültek az előterjesztések, miszerint őt az önkormányzati funkcióiból, illetve az állásából is elmozdítanák. Nem tudjuk elvonatkoztatni a két dolgot egymástól, és nagyon határozottan visszautasítjuk az ilyen típusú eljárást, amiben az igazságkeresőt büntetik – hangzik Gőgös Zoltán álláspontja. – Ez azért fájó különösen nekünk, mert az itteni testületnek a többsége a mi támogatásunkkal került a város élére a polgármester úrral együtt. Az még szomorúbb, hogy van két olyan párttagunk, pontosabban most már csak egy, mert időközben a másik kilépett a pártból [vélhetően Kati Lászlóra utalva – a szerk.], aki szintén meg akarja szavazni az előterjesztést [gondolva itt valószínűleg Lakatos János helyi pártelnökre – a szerk.], amelyben immáron hivatalosan is az országgyűlési képviselő-jelöltünkkel szemben akarnak eljárni. Ez a mi szabályrendszerünkben a tagság automatikus megszűnésével jár, hiszen kampányidőszakban a hivatalosan megválasztott jelölttel szemben semmilyen cselekményt nem engedhetünk meg magunknak – vetítette elő a voksolás következményeit Gőgös. – Abban bízom, hogy ennek a demonstrációnak a hatására, meg látva, hogy a Gabriellát egy nap alatt több mint ezer ember képviselőnek ajánlotta aláírásával, többen meggondolják magukat. Érdekes, hogy a polgármester úr ebben a kérdésben még a Jobbikot is megpróbálja megszervezni. Nem tudom, Vona Gábor mit szól majd ahhoz, hogy egy OLAF ügy kapcsán a Jobbik a Fidesz mellé áll, hiszen büntetést akar megszavazni annak, aki ezeket az adatokat nyilvánosságra hozta. Kíváncsian várjuk, mi lesz a végeredmény – mondta a politikus, aki ezután az érdeklődők soraiban személyesen is megjelent a képviselő-testület másfél órával később kezdődő ülésén.


Ritkán látott egység Angeli posztjának megszüntetésében

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár átszervezésének apropóján került a testület elé az Ökopontban lévő, egy szervezői státus megszüntetéséről szóló anyag, amelyet köztudottan Angeli képviselő töltött be főállásban. – Megtakarítási módosításokra tettek javaslatot a képviselők, ami érintette az intézményt is, úgy átszervezéssel, mind pénzügyi módosításokkal. Utóbbi bekerült a költségvetés-tervezetbe, ennek végrehajtásához készült a kapcsolódó előterjesztés – hangzott dr. Bálint József rövid polgármesteri felvezetője, majd Angeli kért szót, aki elöljáróban azon igényét fogalmazta meg képviselőtársai felé, hogy ha őt el is mozdítják a posztról, a szervezői státust ne szüntessék meg az Ökopontban, ahol egyre pezsgőbb az élet, ő maga intézményvezetői kérésre feláll és távozik onnan, mondta. Erre a polgármester annyit válaszolt, hogy nem kell félteni az Ökopontot, a megszűnő státushoz rendelt feladatokat az anyaintézmény három munkatársának fogják részfeladatként kiadni. Személyi kérdéssel ő nem foglalkozik, nem ő a munkáltató.

testuleti_angeli3_gogos_450
 

Ezután Simon Zoltán kért szót, hangulatkeltésnek nevezve az ülés előtt, a Városházánál tartott szimpátiatüntetést, ahol „Gőgös Zoltán hazugságot állított”.

– Kapott a polgármester bárkitől utasítást arra, hogy ezt az álláshelyet megszüntesse – fordult Bálinthoz. – Ilyen javaslattétel nem történt, semmilyen szervezet, sem párt részéről – jött a válasz. Simon szégyenteljesnek és szánalmasnak nevezte, hogy az MSZP „oda süllyed, hogy hazugságból kreál kampánytémát”. – Ezért kár Kalocsára jönnie – célozta a hallgatóság soraiban ülő Gőgös Zoltánnak. – Azért, hogy feszültséget keltsen és hazugságra építve próbál kampányt csinálni a helyi MSZP belső konfliktusából, ne csináljon kampányt – így Simon, aki szerint indokolt a takarékossági lépés, hiszen egy Ökopont Irodának egy olyan munkatársa kellene, hogy legyen, aki ért az ott ellátandó feladatokhoz. Feltételezi, hogy Angelinek nincsen ilyen irányú végzettsége, és megkérdőjelezte, hogy egyáltalán neki kellett volna adni eddig is ezt a feladatot. – Ez eleve egy támadható dolog volt, most pedig egyet értenek azzal, hogy megfelelő munkatárs lássa el ezt a feladatot. Hazugságokból pedig ne kreáljon az MSZP kampányt – zárta felszólalását.

A megszólított Gőgös Zoltán is szót kapott, aki visszautasította Simon állításait, felszólítva, hogy idézze fel a képviselő, hogy mit mondott ő korábbam, ami hazugság, egyébként ne vádolja! – Nem beszéltem semmi olyanról, amivel vádol. Idézze vissza, mit mondtam a sajtótájékoztatón – így Gőgös, majd a polgármester megkérdezte Simont, kíván-e reagálni, aki nem élt a lehetőséggel, de korábbi állításait sem vonta vissza. Ezután Angeli kért szót.

testuleti_angeli1_300– Képviselőtársam nem vádolhat hazugsággal! Egyetlen párt nevét sem mondtam ki semmilyen korábbi nyilatkozatban. Elfogadom, hogy kerüljön az Ökopontba egy szakember, de ehhez hagyjuk meg ott a szervezői státust, azt majd az intézményvezető eldönti, kivel töltetné be azt – mondta Angeli.

Az utolsó előtti szó jogán a Pénzügyi Bizottság elnöke, Katus Attila jelezte, hogy az általa vezetett szerv egyetért az előterjesztésben foglaltakkal, majd Angeli ismertette a Jogi, Ügyrendi és EU Kapcsolatok Bizottságának álláspontját, ami négy tartózkodás, egy nem mellett nem támogatja ezt.

A testületi szavazás ugyanakkor mást mutatott. Ritkán látott egységben, a 12 voksolásra jogosultból 11 nyomott igent az Ökopontban lévő státus megszüntetésére, egyetlen nem világított a táblán dr. Angeli Gabriella neve mellett.


Papírforma a bizottsági tagságokról szóló szavazáson

Azon bizottsági tagságok megszüntetéséről és új bizottsági tagok választásáról zárt ajtók mögött döntött a grémium. Bár Angeli javasolta, hogy a személyét érintő tagcserét nyilvános ülésen tárgyalják, annak másik személyes érintettje, Kati László képviselő ehhez nem járult hozzá. Így a részletek ismeretének hiányában a végkifejletről tudunk beszámolni, amelyről dr. Bálint József tájékoztatott az ülés nyilvános folytatásában.

testuleti_angeli2_450

E szerint a Közbeszerzési Bizottság 5 fős tagságát a többi bizottság elnökei adják majd, amelynek feladatellátásáért külön díjazás nem jár. Így dr. Angeli Gabriella, Tihanyi Tiborné, Kati László és Simon Zoltán tagságát március 1-jével megszüntetik, helyettük Bolvári Ferdinánd és Lakatos János tagságának megtartása mellett tagi státust kap dr. Filvig Géza, Katus Attila és Szabó Balázs, Katus Attila elnöklésével. A korábban Angeli által vezetett Jogi Bizottságban a képviselőnő helyét Kati László kapja meg, a szervezet elnöke pedig dr. Filvig Géza lesz. A szavazati arányok az Ökopontos voksolás szerint oszlottak meg ezen kérdésekben is.

testuleti_angeli4_450
 


Utolsó utáni szó Angeli Facebook-oldalán

Az utolsó utáni szó jogán, azon hangokra reagálva, miszerint Angelinek azért kellett a szőnyeg szélére állnia, mert a korábbi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőivel együtt nem szavazta meg a város 2018-as költségvetési rendelet-tervezetét, az alábbit írta közösségi oldalán a politikus. Azért tartózkodott a szavazáskor, mert a 2018-as költségvetésben „nincs benne a nyugdíjasoknak szánt Karácsonyi 2.000 Ft (tartalék-keretbe került), nincs benne a Kulturális Központ és Könyvtár dolgozóinak túlóra kifizetése (tartalékkeretbe került), nem áll helyt önkormányzatunk a Menza Kft. beszállítói tartozásaiért (a vállalkozókat ki kellene fizetni)”. Erről, kiváltképp a Menza Kft. ügyében elhangzottakról külön írásban értekezünk, a jövő heti számunkban!Kalocsai hírek

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

Karácsonyi családi nap a Viskiben

Nagymamáink karácsonya, avagy „Bezzeg az én időmben” címmel hirdette meg az idei év...

Nem kötelező azonnal készpénzzel fizetni!

Az utóbbi hetekben többek tapasztalhatták, hogy látszólag civil emberek csengetnek be hozzájuk arra...

Nyílt nap a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hagyományteremtő...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Vadkamera buktatta le az ültetvényt

Három helyszín, három gyanúsított. A kalocsai nyomozók őrizetbe vették azt a három férfit, akik a...

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás