Az Angeli-ügy

„Ellehetetlenítés” kontra „megtakarítás”

2018.03.08 10:50    |    -s-n  

Arról múlt heti számunkban írtunk, hogy dr. Angeli Gabriella kalocsai önkormányzati képviselő, illetve az MSZP-Párbeszéd közös térségi parlamenti képviselő-jelöltje sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Elios Zrt. által végzett közvilágítás-beruházások körülményeit vizsgáló OLAF-jelentés Kalocsát érintő részleteiről. Ugyanezen a napon, délután küldték ki a kalocsai testület február 22-i ülésének napirendi pontjait, amelyek között szerepelt, hogy a képviselő civil munkahelyi státusát az Ökopont Irodában megszüntetésre javasolják, és mint utóbb kiderült, valamennyi önkormányzati bizottságból is kitessékelnék Angelit. Az őt támogató pártszövetség válaszul tüntetést szervezett az ülést megelőző órákban.

Villámszervezés, villámdemonstráció, villámként lesújtó szavak

„Ne hagyjuk, hogy az országgyűlési képviselő-jelöltünket minden önkormányzati funkciójától megfosszák és munkahelyéről is eltávolítsák”, olvashattuk a Facebookon a testületi ülés előestéjén feltűnt, MSZP-Párbeszéd logójával fémjelzett meghívón, ami a másnapra, a kalocsai Városháza elé hirdetett szimpátiatüntetésre invitált dr. Angeli Gabriella oldalán. A szemmértékkel körülbelül félszáz szimpatizáns és főképp a helyi média képviselőinek jelenlétében zajlott a demonstráció, amelyen az előre meghirdetettek szerint a kialakult helyzetről osztotta meg véleményét a megjelentekkel Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, valamint Angeli is a mikrofon mögé lépett – megköszönve a megjelenteknek, hogy eljöttek.

tuntetes_angeli1_450
 

– Nagyon megható számomra, hogy ezt a tüntetést megszervezték, bevallom, nem tudtam róla. A testületi ülés anyagában több pont foglalkozik arról, hogy engem ellehetetlenítsenek. A Jogi és a Közbeszerzési Bizottsági tagságaim megszüntetését tartom súlyosabbnak – nyilatkozta a demonstráció végén Angeli. – Bár, mint képviselő, bármelyik ülésre bemehetek és be is fogok ezután is, de szavazni nem szavazhatok. Azért tartom jogtalannak a leváltásom a Jogi Bizottság éléről, mert egyetlen szabálytalanságot sem követtem el, ami ezt indokolná. Az valóban előfordult, hogy a testületi üléseken a bizottság nem azt az álláspontot képviselte, amint a polgármester úr szeretett volna, de ennek több oka van. Az egyik, hogy az előterjesztéseknek csak egy része jól előkészített. Mindenképpen a város érdekét képviseltük, függetlenül a párttagságtól és attól, mit szeretne polgármester úr. Ha már az elnöki posztról leváltanak és mást tesznek a helyemre, rendben van, de azt továbbra sem értem, hogy miért fosztanak meg a tagságoktól is – folytatja.

tuntetes_angeli3_450
 

– A Közbeszerzési Bizottságról már most tudom, mit fog mondani polgármester úr, nevezetesen, hogy a többi bizottság elnöke képezi ezen bizottság tagságát a jövőben [ez így is történt – a szerk.]. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy olyan elnököt kívánnak kinevezni ennek az élére, akinek semmi köze a jogi kérdésekhez [ez is így történt – az elnök személyéről alább tájékozódhat]. Ha megszavazzák ezeket a pontokat, és el kell mennem a munkahelyemről, nincsen különösebb problémám, hiszen ötéves, határozott idejű szerződésem van az Ökopontban, ami azt jelenti, hogy egy évig úgy kapom a fizetésem, hogy nem kell bemennem a munkahelyemre. A városvezetés tehát semmit nem spórol azon, ha elmegyek az Ökopont Irodából – zárta mondandóját Angeli Gabriella, utalván az előterjesztésre, ami valóban költséghatékonyságra hivatkozott. Ugyanakkor a felmondási körülményeket ismerve ez valóban disszonánsan hat.


Gőgös: kiállunk Gabriella mellett, ami történik, elfogadhatatlan!

– Itt egy olyan esemény történt, ami teljesen elfogadhatatlan – deklarálta az esemény végén a politikus, majd ki is fejtette, mit ért ez alatt. – Van egy országos, sőt, nemzetközi ügy, amiből kiderül, hogy a miniszterelnöknek a veje, a „nemzet veje” egy bűnszervezetet hozott létre, hogy uniós támogatások milliárdjait tudja lenyúlni. Ezt nem mi mondjuk, hanem az OLAF vizsgálat. Ennek kapcsán Kalocsán is zajlott egy tender, amit képviselő-jelöltünk, Gabriella nyilvánosságra hozott, majd ugyanezen a napon előkerültek az előterjesztések, miszerint őt az önkormányzati funkcióiból, illetve az állásából is elmozdítanák. Nem tudjuk elvonatkoztatni a két dolgot egymástól, és nagyon határozottan visszautasítjuk az ilyen típusú eljárást, amiben az igazságkeresőt büntetik – hangzik Gőgös Zoltán álláspontja. – Ez azért fájó különösen nekünk, mert az itteni testületnek a többsége a mi támogatásunkkal került a város élére a polgármester úrral együtt. Az még szomorúbb, hogy van két olyan párttagunk, pontosabban most már csak egy, mert időközben a másik kilépett a pártból [vélhetően Kati Lászlóra utalva – a szerk.], aki szintén meg akarja szavazni az előterjesztést [gondolva itt valószínűleg Lakatos János helyi pártelnökre – a szerk.], amelyben immáron hivatalosan is az országgyűlési képviselő-jelöltünkkel szemben akarnak eljárni. Ez a mi szabályrendszerünkben a tagság automatikus megszűnésével jár, hiszen kampányidőszakban a hivatalosan megválasztott jelölttel szemben semmilyen cselekményt nem engedhetünk meg magunknak – vetítette elő a voksolás következményeit Gőgös. – Abban bízom, hogy ennek a demonstrációnak a hatására, meg látva, hogy a Gabriellát egy nap alatt több mint ezer ember képviselőnek ajánlotta aláírásával, többen meggondolják magukat. Érdekes, hogy a polgármester úr ebben a kérdésben még a Jobbikot is megpróbálja megszervezni. Nem tudom, Vona Gábor mit szól majd ahhoz, hogy egy OLAF ügy kapcsán a Jobbik a Fidesz mellé áll, hiszen büntetést akar megszavazni annak, aki ezeket az adatokat nyilvánosságra hozta. Kíváncsian várjuk, mi lesz a végeredmény – mondta a politikus, aki ezután az érdeklődők soraiban személyesen is megjelent a képviselő-testület másfél órával később kezdődő ülésén.


Ritkán látott egység Angeli posztjának megszüntetésében

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár átszervezésének apropóján került a testület elé az Ökopontban lévő, egy szervezői státus megszüntetéséről szóló anyag, amelyet köztudottan Angeli képviselő töltött be főállásban. – Megtakarítási módosításokra tettek javaslatot a képviselők, ami érintette az intézményt is, úgy átszervezéssel, mind pénzügyi módosításokkal. Utóbbi bekerült a költségvetés-tervezetbe, ennek végrehajtásához készült a kapcsolódó előterjesztés – hangzott dr. Bálint József rövid polgármesteri felvezetője, majd Angeli kért szót, aki elöljáróban azon igényét fogalmazta meg képviselőtársai felé, hogy ha őt el is mozdítják a posztról, a szervezői státust ne szüntessék meg az Ökopontban, ahol egyre pezsgőbb az élet, ő maga intézményvezetői kérésre feláll és távozik onnan, mondta. Erre a polgármester annyit válaszolt, hogy nem kell félteni az Ökopontot, a megszűnő státushoz rendelt feladatokat az anyaintézmény három munkatársának fogják részfeladatként kiadni. Személyi kérdéssel ő nem foglalkozik, nem ő a munkáltató.

testuleti_angeli3_gogos_450
 

Ezután Simon Zoltán kért szót, hangulatkeltésnek nevezve az ülés előtt, a Városházánál tartott szimpátiatüntetést, ahol „Gőgös Zoltán hazugságot állított”.

– Kapott a polgármester bárkitől utasítást arra, hogy ezt az álláshelyet megszüntesse – fordult Bálinthoz. – Ilyen javaslattétel nem történt, semmilyen szervezet, sem párt részéről – jött a válasz. Simon szégyenteljesnek és szánalmasnak nevezte, hogy az MSZP „oda süllyed, hogy hazugságból kreál kampánytémát”. – Ezért kár Kalocsára jönnie – célozta a hallgatóság soraiban ülő Gőgös Zoltánnak. – Azért, hogy feszültséget keltsen és hazugságra építve próbál kampányt csinálni a helyi MSZP belső konfliktusából, ne csináljon kampányt – így Simon, aki szerint indokolt a takarékossági lépés, hiszen egy Ökopont Irodának egy olyan munkatársa kellene, hogy legyen, aki ért az ott ellátandó feladatokhoz. Feltételezi, hogy Angelinek nincsen ilyen irányú végzettsége, és megkérdőjelezte, hogy egyáltalán neki kellett volna adni eddig is ezt a feladatot. – Ez eleve egy támadható dolog volt, most pedig egyet értenek azzal, hogy megfelelő munkatárs lássa el ezt a feladatot. Hazugságokból pedig ne kreáljon az MSZP kampányt – zárta felszólalását.

A megszólított Gőgös Zoltán is szót kapott, aki visszautasította Simon állításait, felszólítva, hogy idézze fel a képviselő, hogy mit mondott ő korábbam, ami hazugság, egyébként ne vádolja! – Nem beszéltem semmi olyanról, amivel vádol. Idézze vissza, mit mondtam a sajtótájékoztatón – így Gőgös, majd a polgármester megkérdezte Simont, kíván-e reagálni, aki nem élt a lehetőséggel, de korábbi állításait sem vonta vissza. Ezután Angeli kért szót.

testuleti_angeli1_300– Képviselőtársam nem vádolhat hazugsággal! Egyetlen párt nevét sem mondtam ki semmilyen korábbi nyilatkozatban. Elfogadom, hogy kerüljön az Ökopontba egy szakember, de ehhez hagyjuk meg ott a szervezői státust, azt majd az intézményvezető eldönti, kivel töltetné be azt – mondta Angeli.

Az utolsó előtti szó jogán a Pénzügyi Bizottság elnöke, Katus Attila jelezte, hogy az általa vezetett szerv egyetért az előterjesztésben foglaltakkal, majd Angeli ismertette a Jogi, Ügyrendi és EU Kapcsolatok Bizottságának álláspontját, ami négy tartózkodás, egy nem mellett nem támogatja ezt.

A testületi szavazás ugyanakkor mást mutatott. Ritkán látott egységben, a 12 voksolásra jogosultból 11 nyomott igent az Ökopontban lévő státus megszüntetésére, egyetlen nem világított a táblán dr. Angeli Gabriella neve mellett.


Papírforma a bizottsági tagságokról szóló szavazáson

Azon bizottsági tagságok megszüntetéséről és új bizottsági tagok választásáról zárt ajtók mögött döntött a grémium. Bár Angeli javasolta, hogy a személyét érintő tagcserét nyilvános ülésen tárgyalják, annak másik személyes érintettje, Kati László képviselő ehhez nem járult hozzá. Így a részletek ismeretének hiányában a végkifejletről tudunk beszámolni, amelyről dr. Bálint József tájékoztatott az ülés nyilvános folytatásában.

testuleti_angeli2_450

E szerint a Közbeszerzési Bizottság 5 fős tagságát a többi bizottság elnökei adják majd, amelynek feladatellátásáért külön díjazás nem jár. Így dr. Angeli Gabriella, Tihanyi Tiborné, Kati László és Simon Zoltán tagságát március 1-jével megszüntetik, helyettük Bolvári Ferdinánd és Lakatos János tagságának megtartása mellett tagi státust kap dr. Filvig Géza, Katus Attila és Szabó Balázs, Katus Attila elnöklésével. A korábban Angeli által vezetett Jogi Bizottságban a képviselőnő helyét Kati László kapja meg, a szervezet elnöke pedig dr. Filvig Géza lesz. A szavazati arányok az Ökopontos voksolás szerint oszlottak meg ezen kérdésekben is.

testuleti_angeli4_450
 


Utolsó utáni szó Angeli Facebook-oldalán

Az utolsó utáni szó jogán, azon hangokra reagálva, miszerint Angelinek azért kellett a szőnyeg szélére állnia, mert a korábbi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőivel együtt nem szavazta meg a város 2018-as költségvetési rendelet-tervezetét, az alábbit írta közösségi oldalán a politikus. Azért tartózkodott a szavazáskor, mert a 2018-as költségvetésben „nincs benne a nyugdíjasoknak szánt Karácsonyi 2.000 Ft (tartalék-keretbe került), nincs benne a Kulturális Központ és Könyvtár dolgozóinak túlóra kifizetése (tartalékkeretbe került), nem áll helyt önkormányzatunk a Menza Kft. beszállítói tartozásaiért (a vállalkozókat ki kellene fizetni)”. Erről, kiváltképp a Menza Kft. ügyében elhangzottakról külön írásban értekezünk, a jövő heti számunkban!Kalocsai hírek

Meddig elég egy tonna?

Vagyis majdnem annyi, éspedig kutyatápból, amit az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány...

Sváb paletta

Ezzel a címmel nyílt meg Umenhoffer Pál hajósi naiv festő kiállítása a Fazekasházban, azaz Kovács...

Sok kicsi sokra ment: fejlesztik az artroszkópos gépet

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a KORONAfm100 rádió reggeli műsorában Farkas Éva...

Az Érsekkertben elültették a Férfi Felelősség Fáját

Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy...

Töretlen az ANDA kalocsai egységének fejlődése

Szeptember 8-án, szombaton szélesre tárt kapuk, messziről terjengő lángosillat, a hatalmas udvar...

Kalocsa, a katonaváros

A 170 éves magyar honvédség és a 35 éve megalakult és 1991-ig működő „MN Gépesített Lövész,...

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze Kalocsán

A cím kicsit sem túlzó, valóban egy olyan gép került a közelmúltban a kalocsai Baksa Optikába, ami...

Országos versenyen debütáltak a kalocsai sárkányhajósok

A kalocsai Sárkányhajó Kupának már hagyománya van, hiszen a 2010-ben útjára indított rendezvény mára...

Visszatérő gondok a roma önkormányzat lakossági fórumán

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 6-án lakossági fórumot rendezett a szervezet...

Rejtett dimenziók

Rejtett dimenziók címmel nyílt meg szeptember 7-én a Schöffer Gyűjteményben Turcsán Miklós...

Tárlatmegnyitó és időutazás

Nem is hinné az ember, hogy egy kiállítás ünnepélyes megnyitója váratlan meglepetéssel is tud...

Nem „vízálló” a sportcsarnokunk

Néhány éve újították fel a sportcsarnok tetőszerkezetét. A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

A Tarr Kft. kapta idén a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat

Augusztus 20-án, a délutáni ünnepségen a kenyérszentelés előtt került sor a Kalocsai Kultúra...

Kalocsai motorosok főzték a birkát Kúlán

Hétvégén tartotta a kúlai magyar Népkör nagyrendezvényét, a Hagyományőrző Napokat, ennek keretében a...

„Ha nincs Mohács, nincs Trianon”

A mohácsi csata 492. évfordulóján tartott koszorúzást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a...

Kevés minőségi búza termett

Javában folynak az őszeleji mezőgazdasági munkálatok, amelyek – mint megtudtuk – voltak...

Nagytakarítás a nagymedencében

Augusztus 28-tól szeptember 12-ig nélkülözni kényszerülünk Kalocsán a „felfrissülés...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Második Családi Csajda-nap

A Kalocsai Gerillakertészek (hivatalos nevükön Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és...

Partneri kapcsolatok fejlesztésére 65 millió

Kalocsa és testvérvárosa, Kúla pályázatot nyújtott be az Interreg-IPA, határmenti együttműködés...

Bokrétás néptáncosok ókori harci díszben

Augusztus 17-én a vártnál is különlegesebb előadással tért vissza Kalocsára a Nemzeti Lovas Színház....

Sikert aratott a magyar gulyás Altinoban

Tavaly kötött testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino. Azóta rendszeresek a...

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és...

Vendégünk volt a Magyar Állami Népi Együttes

Augusztus 24-én este az érsekkerti szabadtéri színpadon csodálhattuk meg a Magyar Állami Népi...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

Átkoztak, majd haraptak, karmoltak, táblákat dobáltak – Lezárult a nyomozás

A Kalocsai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát, négy személyt gyanúsítanak garázdasággal,...

Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták...

Kalocsa és Kúla közös pályázatot nyert

Szép mozzanata volt az idei városi augusztus 20-i ünnepségnek a kenyérszentelés előtt az...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

A kereszténység mellett tett hitvallás

Kúlai testvértelepülésünk delegációja, egyházi és állami vezetők, pártok és civil szervezetek...

Katusné: nagyon jól képzett a csapatom

Az önkormányzati képviselők, valamint a nevelőtestület legalább háromnegyedének támogatását elérve...

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-án, a Városházán reggel fél 9-kor kezdődött ünnepi képviselő-testületi ülés keretében...

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a...

Táncos fesztiválnyár olasz és görög állomásokkal

Arról már olvashatott a Néplap hasábjain, hogy a kalocsai néptáncosok számára görögországi...

Bicikliút-javítás és ovis sportpark átadása folyamatban

A nyári kánikulában és a „mindenki szabadságon van” hetek kellős közepén kerestük fel a...

Kalocsai alkotótábor volt, van, és már biztos, hogy lesz is!

Vasárnap délelőtt hatalmas élményben lehetett része annak, aki előbb érkezett az eredetileg fél...

Fokozódó veszély az utak mentén

A július vége-augusztus eleje az év azon időszaka, amikor a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon...

VB-ezüstérmes a Martin Gábor vezette horgászválogatott

Fantasztikus hajrával lett ezüstérmes az olaszországi Modena mellett megrendezett ifjúsági horgász...

Legyen körültekintő, mielőtt külföldön vállalna munkát!

Ebben segítséget nyújthat az EURES. Tájékoztatást adnak a biztonságos külföldi munkavállalással...

Kint felejtett ételt, allergiát és hőséget nyögünk, nyöghetünk

Alig néhány héttel az ősz érkezte előtt csak beköszöntött a klasszikus, forró napokat hozó nyár, és...

Beruházással ösztönöz a foglalkoztatási osztály

Fiatal vállalkozások is pályázhatnak az országosan többmilliárdos keretre – elsősorban olyan...

Kalocsa tényleg vár!

Kalocsa Téged vár! Ezzel a címmel jelentetett meg a hetekben átfogó turisztikai kiadványt a város...

Másodszor is családi nap a Csajdán!

Tavaly nyáron kezdődött. A Kalocsai Szabadidő, Vízi-sport és Környezetvédő Egyesület (KAGESZ)...

Megszólalt az égi sípszó

Július 26-án, délelőtt érkezett a fájdalmas hír. Kalocsán, a kórházban méltósággal viselt...

Több személynek, több alkalommal

A kalocsai rendőrök őrizetbe vettek egy 56 éves helyi férfit.

Kiépítik a fénysorompót a Paksi közi vasúti átjárónál

Egy sok ember által kért és több tárgyaláson át húzódó ügy végére kerülhet pont hamarosan. A Paksi...

Az iparkamara is CSAK pontot nyitott

Korábban a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárban nyílt Családi és KarrierPONT (CSAK), majd múlt...

Ismét megünnepelték a roma kultúrát

Augusztus 3-án rendezte meg a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) a IV. Kalocsai Roma...

Istvánosok Finnországban

A finnországi Kalajoki városába repült két hétre a Kalocsai Szent István Gimnázium két diákja,...

Emlékezés a porajmosra

Augusztus 2-án, csütörtök este emlékeztek meg a roma holokauszt áldozataira és elszenvedőire a...

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról...

Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló...

Töretlen az érdeklődés a Paks II. utazó kiállítás iránt

Továbbra is jelentős érdeklődés övezi a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionját. Most véget ért...

Állami támogatásként jár a tüzelő

A nyáron megszületett a vonatkozó kormányhatározat, azóta pedig már igényelhető a 12 ezer forintos...

Százezreket hozott a Tesco versenye fúvószenekarunknak

Júniusban zárult a Tesco immár negyedik alkalommal útjára indított, helyi kezdeményezéseket támogató...

2020 utánra készülnek

A kalocsai városháza dísztermében múlt szerdán tartották a térségből meghívott szervezetek,...

Gripenekkel kísért szúnyoggyérítés

Szokatlanul nagy légiforgalom volt múlt héten csütörtökön Dunapataj, Ordas térségében. Először...

A Városházáról jelentjük

Pluszforrás a csónakházra, pótbefizetés tőkepótlásra, Utazás 2018. kiállítás, intézményvezetői...

Kovács Kitti a Miss Balaton döntőjében

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, a kalocsai szőkeség júniusban feltűnt a Miss Balaton...

Hazahozzák Erdélyt

Az idén nyáron különleges lehetősége adódott a kalocsai Dunatáj Fotókörnek. Abásfalván, Erdélyben...

Család- és KarrierPONT várja a minden eddiginél fényesebb augusztustól

Bár az első híradások arról szóltak, hogy Családbarát Nő-köz-pont néven nyílik szolgáltató egység...

Elkezdődött táncosaink nemzetközi „feszitválszezonja”

Tengerparti üdülőfaluban kezdődött a nyári külföldi fellépéssorozat a kalocsai néptáncosok számára....

A nyár az orvos szemével

Valószínűleg a múltkori fagyasztott zöldség pánik hozta felszínre bennem a kíváncsiságot: vajon...

A legutóbbi testületi ülésen történt

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

I. Máltai piknik Hartán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportjának szervezésében június 7-én első alkalommal...

Az egekbe szöktek a kalocsai lakásárak, és van még feljebb!

Míg egy évvel ezelőtt a kalocsai netes lakáspiacot böngészve a külvárosi parasztháztól a bürgerkerti...

Visszaélés az Összefogás Az Állatokért névvel?

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi zajlik a háttérben, csak a végkifejletek kézzel foghatók. A...

Romsics Imre a szülőföld szolgálatában

Július elején rendezte meg Győrött a Honismereti Szövetség negyvenhatodik egyhetes seregszemléjét,...

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek...

Az esetek száma nőtt, de biztonságban vagyunk

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

Tízmilliós viharkár, csak a paprikaüzemben

Annak ellenére, hogy Kalocsán komoly károkat okozott a közterületi faállományban a két hete történt...

Keressük a megoldást!

Kalocsa érseki város tele szebbnél szebb látnivalóval. Csalogatjuk a turistákat, a magyar és...

Alapítványi támogatás hat diáknak

Tavaly alapítottak díjat azoknak a tanulóknak, akik teljesítményükkel, sport- és tanulmányi...

Művész-katonák, katona-művészek

Ezzel a címmel nyílt meg a Városi Galéria legújabb tárlata, amely a Honvédelmi Minisztérium...

Új technikák a nyári alkotótáborban

Idén még kifejezetten csak a fazekasságra koncentráltak Kovács Lászlóék a Fazekas Alkotóházban múlt...

Gombolyag főszereplő a filmfesztiválon

A Szakmár melletti kis szállás elválaszthatatlanul összefonódott egy nemzetközi rendezvénnyel,...

Őstermelői igazolványról, termesztésről, ellenőrzésről szólt a fáma

Július 4-én, szerdán 10 órától a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskemét Járási Hivatal...

Zöldséges dili-dominó

Akár barkochbázhatnánk is – ennivaló, de lehet, hogy mégsem; halomra dől, de nem dominó, mi...

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a...

Istvánosok kalandjai a Szigetközben

A Kalocsai Szent István Gimnázium az idén is megszervezte a már évtizedes hagyományoknak örvendő...

A kárelhárító működött, de tehetetlen volt

Országos és helyi híradásokban is visszaköszönt, hogy a június elején jött, déli szomszédjainál...

Elismerések a Magyar Egészségügy Napján

Idén 200 éve született Semmelweis Ignác, a 2018-as esztendőt nemzetközi Semmelweis emlékévvé is...

Máltai segítséggel kirándult az ÉNO

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai Csoportja június 12-én Bikalon járt az Értelmi...

Egy lélegzetvétel a menhelyeseknek

A kalocsai kutyamenhelyet működtető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány újra gyűjtést...

Ünnepi állománygyűlés Kalocsán

Ünnepélyes keretek között iktatták be a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság új parancsnokát, és...

Aszály után esőt nyöghetnek a gazdák

Több mint 20 ezer hektáron folytnak, folytak, illetve fognak majd elkezdődni a betakarítási...

Végigsöpört a vihar a városon

Orkán erejű szél volt az előhírnök, majd hamarosan megérkezett az özönvíz-szerű eső is múlt pénteken...

Állandó kiállítás nyílt Prokop Péter festményeiből Kalocsán

Prokop Péter pap, festőművész képeiből nyílt állandó kiállítás június 29-én Kalocsán az Astriceum...

Sallainé Kővágó Rózsával Vernétől Hawkinsig

Az idén hetedik alkalommal csatlakozott Kalocsa, azon belül is a Tomori Pál Városi Könyvtár az...

Kalocsa és környéke közép- és általános iskoláinak kitűnő és jeles tanulói a 2017-2018-as tanévben

Középiskolák: Kalocsai Szent István Gimnázium Kitűnő tanulók: 9.B Bán István Bence, Kenyeres...

Kincsek az enyészet határáról

Ki tudja, mi lett volna az egykori jezsuita rendfőnököt ábrázoló hatalmas festménnyel, ha negyed...

Kalocsai Gerillakertészek a könyvtárban

A VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét nyitónapja június 5-ére, a Környezetvédelmi világnapra esett, ez...

Antunovity János emléknap Kalocsán

Kerek jubileum jegyében ünnepelt ebben az esztendőben Kalocsán a Bács megyében élő horvát kisebbség....

Megszűnik a szolgáltató állatorvosi ügyelet

Lapunk közérdekű rovatában két évtizede megszokhatták olvasóink, hogy sok más közérdekű információ,...

Kiváló tanulók és felkészítő tanáraik jutalmazása

A Szent István Gimnázium zsúfolásig telt dísztermében június 14-én, csütörtökön délután került sor a...

A tárlat nem repült el a Kék Madárral!

A XXVI. Kék Madár Fesztivál – mint mindig – egy kiállítással kezdődött. A Somogyi Ferenc...

Alámosta a víz a forgalmas kereszteződést

Amint azt múlt héten megírtuk: emberemlékezet óta nem szenvedett csőtörés miatt akkora veszteséget a...

A Google is a kamara vendége volt

A múlt hét második felében és e héten zajlott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara...

Könyvbemutató Kiss Gy. Csabával

Június 11-én, hétfőn 17 órától zajlott a VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét zárórendezvénye a Kalocsai...

Együtt ünnepelték a pedagógusokat

Az oktatás az utóbbi években több részterületre és fenntartóra osztódott, így a korábbi, városi...

Személyi változások és nyári üzemmód óvodákban, bölcsődében

Az idén Kunszt-díjassá vált Benke Mónikával, a Kunszt utcai Tagóvoda vezetőjével készült...

Szeliden, az ILCO-val

Kevesen vannak, akik nem tudják – többé-kevésbé érintetten –, mekkora rémület egy súlyos...

Eperföldi jótékonysági bál

2018. április 21-én immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Kalocsai Eperföldi...

Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla...

Kerékpárost gázoltak a Mátyás király utcán

A Tóth Mike utca és a Simonyi Jenő utca találkozásánál, az ott húzódó kerékpárútnál történt a...

Jubilált a művészklub!

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban június 8-án a századik előadó estre várták az érdeklődőket...

Multifunkciós rendezvénycsarnokot terveztetnek

Bár az elkövetkező jó néhány hónapban – talán évben is – még biztosan a mostani helyén...

Színes programokkal várták az érdeklődőket

Idén június 5-11. között rendezték a Kalocsai Ünnepi Könyvhetet, immár hetedik alkalommal. A...

150 köbméter víz tűnt el óránként

A Kalocsa alatti vízvezeték-hálózat híresen rossz állapotban van, de akkora veszteséget már régen,...

Bűzzel és vízhiánnyal átszőtt mindennapjaink

Most bosszulja meg magát a sokévig elodázott vízdíj-áremelés, amiből fejleszteni lehetett volna, és...

Sárkányhajóztak az iskolások

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a VIII. Sárkányhajó Kupa, melyet a Bajai Vízisport Klub...

Atomtemetőben is jártak

Rendkívüli üléssel rendezte sorait a TEIT, májusban: új szerződéseket kötött és részt vett egy...

Éjszakai vircsaft, szemét-ügy és TÖOSZ-hírek

Bár külön írásokban értekeztünk a kalocsai képviselő-testület májusvégi ülésének fontosabb...

A rendőrszövetség a Dózsa udvarát lakta be

Az idén pont hatvanéves International Police Association (a továbbiakban: IPA) kalocsai szervezete...

Kalocsán ennyi volt a főiskola?

Soha olyan nyílt kommunikáció nem zajlott – pedig volt már párszor a város döntéshozói előtt...

Motoron gördült a milliós adomány

A német Eurobiker Charity motoros egyesület neve a helyi híradások követőinek talán nem cseng...

Ez az emberi kapcsolatokról szól

Talán ez volt a legfontosabb mondat, amelyet Lakatos Györgytől hallottam a XXVI. Kék Madár Fesztivál...

Dolgozó diákok

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre,...

Alakul a majdani Kalocsai Képtár anyaga

Hagyományteremtő kezdeményezést indított útjára az önkormányzattal karöltve a Viski Károly Múzeum....

Sportolt a hivatal

Idén már 16. alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun megyei Közszolgálati Dolgozók Szabadidősport...

Erdélyi származású pedagógus tanított emlékezni

A trianoni békeszerződés 98. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, az Asztrik téren mondott...

A korábbi ár másfélszereséért hirdeti ingatlanját a város

Mint emlékezetes, 2016 év elején szóltak arról a híradások, hogy a Gelato Italiano cég telket...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás