A Népszava volt főszerkesztője a kormányváltás útját mérlegelte

Németh szerint szükségszerű az összefogás

2018.03.24 20:34    |    géjé  

A hódmezővásárhelyi, ellenzéki győzelmet mintaszerű közös munkának és a kormányváltó hangulat megteremtőjének tartja Németh Péter. A Népszava egykori vezetőjét dr. Angeli Gabriella, az MSZP-Párbeszéd-DK által támogatott helyi jelölt hívta meg Kalocsára. Egyetértésben beszélgetett az újságíróval az összefogásról, az aktuálpolitikát elemző, múlt keddi lakossági fórumon.

– Azt kell mondanom, hogy nincs más út. Olyan nyomás van most már a pártokon és ezt látjuk a közvélemény-kutatásokból is, hogy a szavazók egyszerűen kikényszerítik, vagy ki akarják kényszeríteni a pártokból az összefogást – összegezte kérdésünkre Németh. – A pártok megtanítják az embereket arra, hogy kétféle szavazatuk van: az egyik a párté, „a saját szívük szerint”, a másik pedig a praktikumé, hogy hogyan lehet legyőzni a Fideszt – mutatott rá.

 

mszpforum3_450
 

 

A volt lapvezető a hódmezővásárhelyi önkormányzati választás példájából kiindulva vezette le a tanulságokat, amelyeket szerinte a baloldali pártoknak mindenképpen le kell szűrniük. Úgy véli, bebizonyosodott: azoknak a közvélemény-kutató cégeknek volt igazuk, akik kimutatták „az országban lévő kormányváltó akaratot”. Mint fogalmazott, az akarat önmagában kevés lett volna az ellenzéki sikerhez, már a csongrádi városban is. Megteremtették viszont a helyi közéleti személyiségek azt a hangulatot, ami növelte a szavazói kedvet, és olyanok is az urnákhoz járultak, akik nem akartak voksolni, vagy együttműködés nélkül nem találtak volna arra érdemes polgármester-jelöltet.

 

mszpforum1_450
 

 

A politikai elemző szerint Hódmezővásárhely talán országosan is „elhozta a kormányváltás hangulatát”. Egy, a fórumon felvetett kérdésre mérlegelte annak lehetőségét is, hogy vajon létezik-e ellenzéki összefogás visszaléptetések nélkül, amire nagyobb számban várhatóan nem lesznek hajlandóak a pártok. Úgy véli, meg lehet egyezni a helyi kampányok eltérő intenzitásában, tehát egy ellenzéki párt úgy is támogathat egy másikat, hogy alacsonyabb fordulatszámon hirdeti az adott körzetben lévő jelöltjét.

– Többször felmerült már az a kérdés, hogy lesz-e összefogás, milyen úton-módon tudunk együtt dolgozni más pártok képviselőivel. Én nagyon kíváncsi vagyok az országos helyzetre is, hogy hogyan áll az együtt dolgozás a képviselők közt – fogalmazott a nekünk adott helyszíni interjúban dr. Angeli Gabriella, a demokratikus baloldal pártjai által támogatott jelölt. – A mi választókerületünkben úgy gondolom, hogy ideális a helyzet: eddig is együtt dolgoztunk, soha semmilyen bajunk nem volt. Én ráadásul független vagyok, nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja, így könnyebben koordinálhatjuk az együttműködést – vázolta.

A Kalocsa központú Bács-Kiskun megyei választókerület parlamenti mandátumáért induló, jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozó jelölt elárulta: folyamatosan érdeklődik más ellenzéki pártok munkája és a rendezvényeiken megjelenő emberek véleménye iránt. Mint fogalmazott, tisztában akar lenni a szavazók igényeivel, akikért győzelme esetén az országgyűlésben dolgozna. Emlékeztetett: elment az LMP és a Momentum Mozgalom fórumaira, ahol sokat beszélgetett a képviselő-jelöltekkel, illetve az adott pártok szimpatizánsaival. A rendezvényeken hallottak meggyőzték arról, hogy
„tudnak együtt dolgozni”. Leszögezte, hogy a maga részéről osztja a pódiumbeszélgetésre meghívott Németh Péter meglátását az összefogásról: rendkívül fontosnak érzi.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás