Két és félmilliós közadomány kórházunknak

Sok kicsi sokra ment: fejlesztik az artroszkópos gépet

2018.09.24 16:54    |    V.I.  

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a KORONAfm100 rádió reggeli műsorában Farkas Éva bejelentette, hogy egy jótékonysági gyűjtést indít Kalocsán, amit igény esetén szívesen kiterjesztene a térségre is, véget ért az akció. A Szent Kereszt Tagkórházban akkor még hiánycikknek számító, precízebb és fájdalommentesebb ízületi gyógyítást biztosító artroszkópos műszer vásárlásáért indult az akció, ami időközben, az új kórházi főbejárat és szárny megnyitásával idekerült, az összegyűlt forintoknak azonban így is lett helye. A tavaly szeptember 22-én indult gyűjtés a múlt hét végére zárult le, amikor is az összejött két 2 és félmillió forintot a sebészeti műszer fejlesztésére költhették – jelentette boldogan a kezdeményezés mozgatórugója, akivel eredményekről, hullámhegyekről és völgyekről beszélgettünk a jó hír kapcsán.

Annyit mondtál előzetesen, hogy mostanra hivatalosan is véget ért a gyűjtés. Ez konkrétan mit jelent?

– Azt, hogy csütörtökön jelezte felém a kórház alapítványa, hogy megérkeztek a műszerek a sebészet artroszkópos gépének a fejlesztésére, amire 2 és félmillió forintot gyűjtöttünk össze. Ezt az összeget nyár elején utaltuk át az alapítvány számlájára, hogy intézhessék a szükséges beszerzéseket.

Az „Összefogás az ízületek gyógyításáért” mottóval hirdetett, neveddel fémjelzett gyűjtésről anno rengeteget hallhattunk, olvashattunk a helyi médiában. Hogyan tekintesz vissza a mögötted álló szűk egy évre?

– Számomra hihetetlen volt látni és tapasztalni, milyen elképesztő intenzitással mozgósította a várost és a környéket a gyűjtés, ami eredetileg a teljes gép árára irányult volna. Ilyen ugyanis akkor még nem volt itt Kalocsán. Aztán időközben hoztak egy ilyen berendezést, amivel viszont csak nagyon alapvető beavatkozásokat lehetett elvégezni, így a gyűjtési célt annyiban módosítottuk, hogy a befolyó forintokat a szóban forgó gép korszerűsítésére, modernizálására fogjuk felajánlani, amelynek részleteit dr. Shawfar Adel sebész-traumatológus dolgozta ki. Ez alapján is rendelték meg a műszer-kiegészítőket, amelyek bízunk benne, hogy a jövőben valóban a gyorsabb, precízebb, sokoldalúbb beavatkozási lehetőséget biztosítanak az orvosoknak, és fájdalommentesebb, gyorsabb gyógyulást a pácienseknek.

eva_posztobanyi_zoli_350Emlékszel rá, hogyan kezdődött ez a mozgalom? Kik voltak az első támogatóid, segítőid?

– Az első pár, aki mellém állt, futó nagykövetünk, Posztobányi Zoli (képünkön Évával) és felesége, Andi voltak. Velük közösen gyártottuk le a gyűjtőurnákat, amiket elkezdtünk szétszórni a városban. A folyamat végére ötven darab gyűjtőgömbünk volt a környéken, ami hihetetlen számomra! Rengeteg biztató szót is kaptam, sokan állítottak meg a boltban, a piacon, a kávézóban mondván, hogy jó ez a dolog, már bedobták a magukét! Nagyon sok ember állt az ügy mellé, amiért kimondhatatlanul büszke vagyok Kalocsára és a térségre. Emellett persze írtam levelet vállalkozóknak, polgármestereknek, és akik tudtak, utaltak is. Nem hittem a szememnek, amikor érkezett egy 500 ezer forintos felajánlás. Aztán a Kalocsai Thália Társulat felajánlott egy színházi előadást, aminek a teljes bevételét megkaptunk, majd a Gerillakertész Egyesület szervezett egy bált, fantasztikus összeggel gazdagítva az akciót. A mai napig beleborzongok ezekbe a történetekbe, mert mind-mind azt igazolják, hogy fantasztikus emberek élnek közöttünk.

Amikor az ember ilyen dolgot felvállal, nyilván elkerülhetetlenül hall szkeptikus hangokat is. Gondolom, esetben sem volt ez másképp?

– Persze, hogy nem. Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ebből semmi nem lesz, ez a történet tele van buktatókkal, hagyjuk inkább a fenébe! Ezek ideig-óráig letörték a szarvaimat, aztán másnap ismét nekiduráltam magam, vittem tovább a kezdeményezést, ami valóban nem lett 5 millió, amit megcéloztunk, de ezzel a 2 és félmillió forinttal sem gondolnám, hogy okunk lenne szégyenkezni!

De nem ám! Ha jól sejtem, nem maradt más hátra, mint egy utolsó nagy „köszönöm”!

– Így van! Bár személy szerint lehetetlen lenne mindenkit felsorolni, tényleg szívből hálás vagyok minden egyes felajánlónak, támogatónak. Nagyon köszönöm azoknak is a munkáját, akik vigyáztak ránk, kiváltképp a Protektor Bt-t, Vassné Katival az élen! Ő volt, aki minden lépésünket ellenőrizte, hogy minden szabályszerűen folyjék. és nehogy bármilyen könyvelési galiba adódjon, ami miatt elmenne a pénz! Nagyon köszönöm neki, a barátaimnak, a KORO-NAfm100 rádiónak, ahol rengeteget beszélgettünk az aktuális infókról, ami nagyon fontos volt ahhoz, hogy minél többekhez eljusson a gyűjtés híre. Ugyanezért köszönetet mondanék a Kalocsa tévének is.

Mi pedig a magunk részéről köszönjük, hogy a tőled ismert elszántsággal képviselted ez az ügyet. Ismerve Téged, ha most pihensz is egyet, minden bizonnyal hallunk még felőled hasonló akció kapcsán…

– Megmondom őszintén, hogy voltak pillanataim, amikor azt mondtam, hogy soha többet nem kezdek ilyenbe! De ismerem magam, és biztos vagyok benne, hogy lesz olyan ügy, amihez kellek majd, és mellé állok. Örökmozgó vagyok, és egy kis szusszanás után szinte bizonyos, hogy fognak hallani felőlem. A pincémben már ott van az ötven gyűjtőedény, amibe szándékosan nem főztem be és nem raktam el semmit az idén, azok odalenn várakoznak, hogy bevessük őket a következő akción!
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás