A teljesség felé

2015.07.16 11:07    |    -sch-  

Kalocsán, a Hotel Kalocsa különtermében július 8-án, szerdán este 6-tól a 2014-2020-as Európai Uniós források pályázatainak megnyitásáról, azok ütemezéséről tartunk tájékoztatót vállalkozók számára. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokról Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a vállalkozásokat érintő direkt pályázatokról pedig Schultz Gábor, a Széchenyi Programiroda vezetője, és dr. Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda Dél-Alföldi regionális igazgatója tart tájékoztatást.

Ezt a meghívót kapta számos megyei vállalkozó Font Sándor országgyűlési képviselőnktől, újdonsült Bács-Kiskun megyei fejlesztési miniszteri biztosunktól, s mintegy ötvenen el is mentek közülük, hogy megtudják, milyen támogatásokra pályázhatnak a jövőben.

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad!”

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, úgy is, mint aki az Európai Uniós támogatások fölött diszponál, a hatékonyabb munka érdekében a közelmúltban minden megyében fejlesztési miniszteri biztosokat nevezett ki. A Bács megyei biztos Font Sándor országgyűlési képviselő lett, aki a sajtónak adott nyilatkozatok után bemutatta a két szakavatott előadót – a meghívóban beígért programiroda vezető, Schultz Gábor hiányzott.

A 2020-ig tartó időszakban mintegy 1300 milliárd forintos európai uniós pályázati keret nyílik meg. Az új támogatási rendszer fő alapelve az előző, 2007-2013-as fejlesztési ciklussal szemben a teljességre törekvés, azaz a teljes keret lehívása és a lehető legjobb felhasználási arány elérése. Nem szabad hagyni, hogy „beszoruljanak pénzek” – tudtuk meg Font Sándor bevezetőjéből. Nagyobb hangsúlyt fektetnek ezúttal a foglalkoztatás támogatására is, és főleg a mikro-, kis- és középvállalkozók számíthatnak segítségre.

Kalocsai Néplap

„Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél!”

Az első előadó Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki maga is gazdálkodó, elmondta, hogy Európában Magyarország második az egy főre eső fejlesztési összegek tekintetében, ám az EU gazdagabb tagállamai az uniós forrásokat több állami pénzzel tudják kiegészíteni. Ezúttal a teljes keret 60 százaléka a kis- és középvállalkozásokhoz kerülhet, különös hangsúllyal a vállalkozásfejlesztésre és munkahelyteremtésre. De támogatásra pályázhatnak falu- és vidékfejlesztési céllal önkormányzatok, sőt az egyházak is. A kiemelt célok között az agrárkörnyezet-gazdálkodás, a biotermelés, kisebb feldolgozó cégek támogatása szerepel. Elsősorban a munkaerőigényes ágazatokra, mint a zöldségtermesztés, feldolgozóipar számítanak, de a borászatok, biogazdálkodók is pályázhatnak. Ebben a ciklusban nem lesznek ugyanakkor nagy volumenű gépbeszerzések.

Elhangzottak a keretszámok is: ökogazdálkodásra 250 millió, gabonatárolók létesítésére 20 milliárd, erdészetre 100 milliárd, a borászatokra és a kertészetekre egyenként 70-70 milliárd forintos keretet szánnak, öntözésfejlesztésre 60 milliárd forintnyi támogatás áll majd rendelkezésre. A kisebb állattenyésztők százmilliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak. A minimum szint 6000 eurós standard termelési érték, ezzel a mérőszámmal a vállalkozás gazdasági erejét jelzik: ehhez a limithez kötve a kisebb gazdálkodók ezúttal átalánytámogatásban is részesülhetnek.

A pályázati támogatás intenzitása 50 százalék, illetve elmaradottabb térségekben ez felkúszhat 60 százalékra is, tehát a források felével mifelénk a pályázónak rendelkeznie kell.

Az elbírálás objektív pontozással történik, az eljárásrendet is megváltoztatták, a pályázatok megnyitásuktól kezdve az eddigi gyakorlattól eltérően már nem csak 24 hónapon át élnek, az elbírálások érkezési sorrendben történnek, azaz „amíg a készlet tart”.

A kormány mindehhez szolgáltatja az apparátust, mivel a kisebb vállalkozásokat mentesíteni szeretnék az adminisztratív terhek alól. Aki akar, saját pályázatíróval is dolgoztathat, de a Széchenyi Programirodák országszerte ingyenesen kínálják szolgáltatásaikat.

„Ha vágyaidat megszelidíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.”

Vannak könnyűzenei előadók, akik ugyanazzal a repertoárral turnéznak, dr. Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda Dél-Alföldi regionális igazgatója kicsit őrájuk emlékeztetett, hiszen mondanivalójának egy részéről már az április 24-i számunkban beszámoltunk, amikor is a kalocsai programiroda átadásáról tájékoztattunk. (Ezen a címen olvasható: kalocsaineplap.hu/hu/content/szechenyiiroda )

„A várható igények infrastrukturális kielégítésére hoztuk létre a szolgáltató állam szellemében a programiroda-hálózatot” című slágerén túl az új albumról is hallhattunk néhány számot: megtudtuk, hogy a sikeres pályázók 3 éves fenntartási idővel kell számoljanak, és a támogatás elnyerése után évi 5 százalékos árbevétel-növekedést kell elérniük.

Végül, de nem utolsósorban dr. Bakos Tamás három konkrét pályázatot is ismertetett.

Az elsőt termelésikapacitás-bővítésre, másodlagos termék előállítására irányuló élelmiszerfeldolgozás területén írták ki, itt a hangsúly a „másodlagos” jelzőre került: elsődleges élelmiszerfeldolgozásra nem vonatkozik. Két keret van, egy 5-50 millió, valamint egy 50-500 millió forintos, eszközbeszerzésre, 50 százalékos támogatási intenzitással. Induló vállalkozás is pályázhat, mégpedig épp az előadás másnapjától, július 9-től.

A második kiírás a piacra jutást kívánja segíteni, térnyerést a külföldi piacokon, ennek eszközeire, idegen nyelvű honlapra, kiállításokra jutáshoz lehet igényelni támogatást. Bővebb információval erről azonban ezúttal még nem tudott az igazgató szolgálni.

A harmadik pályázat telephely-fejlesztésre, -vásárlásra, energetikai-fejlesztésre, napelemes rendszerek fejlesztésére lesz kiírva, itt is egyelőre csak a támogatás iránya ismert.

„Menj a fényhez, de ne kérdezz tőle semmit. Akinek nincs szüksége arra, hogy kérdezzen: közös a felelettel.”

A rendezvény végén Font Sándor, mint moderátor a hallgatóságot megelőzve az előadásokból kimaradt olyan fontos dolgokra kérdezett rá, mint például, hogy hol érhetőek el a pályázatok, hiszen nem várható el, hogy minden reggelt a közlöny-böngészéssel kezdjenek a gazdálkodók. Így tudtuk meg, hogy praktikus a pályázatokat a www.palyazat.gov honlapon nyomon követni.

A 2007-2013-as támogatási rendszertől való különbözőségek kihangsúlyozásakor felmerült a hallgatóságban néhány kérdés, ezeket végül fel is tehették. Az új támogatásokkal kapcsolatban annyit tudhattunk még, hogy lehet, hogy a szolgáltatóipar is be lesz vonva a támogatottak körébe, falusi turizmus, vendéglátás vagy honlapkészítés tárgykörben, de elsősorban az előző ciklus problémáira vonatkozóan hallhattuk a tiborcok panaszait. Természetesen a jelen lévő szakemberek nem voltak kompetensek a felmerült ügyekben, de megígérték, hogy ezentúl másként lesz minden.

„Napóleon szenvedélyes játékos és akár nyer, akár veszít, mindenképpen tékozol.”

Van egy mondás, miszerint kétszer ad, ki gyorsan ad. Elhangzott, hogy majd idén augusztus végén lesz elfogadva ez a támogatási program és igyekeznek a 2015-ös év végéig megjelentetni valamennyi pályázatot. Másfél év telt el 2014 óta, s egyelőre itt tartunk. Lapunk az elmúlt hetekben már kíváncsiskodott a kalocsai Széchenyi Programirodánál, ahol azt nyilatkozták, hogy nem nyilatkozhatnak. De ahogy a csillagászok a fény görbületéből ki tudják számolni, hogy ott kell valami objektumnak lennie, úgy a figyelmes olvasó is ki tudja következtetni a magyarázatok görbületéből, hogy ott egy ténynek is kell még lapulnia.

Most megtudhattuk a késlekedés okát: „a miniszterelnök úr kiválóan képviseli érdekeinket Brüsszelben”, ennyi ideig harcolt, mire elfogadtatta az unióval a kormány saját fejlesztési értékrendjét, így aztán míg az előző időszakban a források 50 százaléka a pályázók 1 százalékánál koncentrálódott, most majd a nagyobb gazdaságok nem vihetik el a pénzt a kisebbek elől. Úgy legyen.

(Az idézetek Weöres Sándor „A teljesség felé” című művéből valók, többnyire az első fejezetből, melynek címe: „A forrás”)


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás