Ünnepi gondolatok

Bábel érsek: szerezzük vissza a karácsony igazi jelentőségét!

2017.01.14 17:51    |    -s-n  

A szeretet ünnepének közeledtével dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke osztja meg velünk karácsonyi gondolatait. Örömhírről, elsikkadt mélységről és egy olyan történetről mesél, amely bebizonyítja: a karácsony belső megélése a legsötétebb helyekre és pillanatokban is elhozza a fényt.

babel_ersek_300A leggyakoribb kérdés: mi az üzenet?

„Nagy események alkalmával a riporterek teszik fel azt a kérdést, hogy mi az üzenete annak az ünnepnek, amely előtt állunk.

Karácsony ünnepén Lukács evangélista tanúsága szerint maga az angyal mondja el a pásztoroknak, hogy nagy örömet hirdet, megszületett a Megváltó, Jézus Krisztus Dávid városában. Ez az üzenet immár 2016 éve megszólítja az embereket és kimeríthetetlen mélységekbe visz, nem csak gondolkodásában, hanem emberi méltóságában is. Hiszen Isten emberi testet öltött, hogy megváltó élete nyomán mi magunk is Isten gyermekei lehessünk. Az ünneplésen túl tehát, még feladatot is kaptunk, hogy ehhez a kiváltsághoz felnőhessünk és abban a szellemben éljünk. Szeressük Istent és szeressük embertársainkat!”


Többrétegű ünnep az évszázadok tükrében

„Karácsony ünnepe többrétegű ünnep. A fő mondanivalója János evangéliumában fogalmazódik meg, hogy az Ige testté lett. Az Isten örök szava megtestesült és kilépett isteni életéből. Ez a legmélyebb gondolat, ami a karácsonyhoz kötődik.

A második réteg az kifejezetten a történetiséghez kapcsolódik, ami Lukács evangéliumában egész pontos megjelöléssel áll, hogy Augusztus császár idejében összeírás volt, ki volt a fejedelem, amelyek összessége azt mutatja, hogy nem mítosz, hanem valóság, hogy beleállt a mi emberi történelmünkbe Jézus Krisztus. Ezáltal a történelem egy szentebb valóságot, üdvtörténetet kapott. Ezt a szintet már a gyerekek is meg tudják érteni, hiszen megjelenítődik a Betlehemben, a különböző karácsonyi szokásokban. Évszázadokon át a karácsony ünneplése is fejlődött, a középkorban állítják fel Szent Ferencék a Betlehemet, elkezdődnek a pásztorjátékok, és most a reformáció éve alkalmas arra, hogy felelevenítsük, hogyan is gondolkodtak a karácsonyról a hitújítók. Nyilván ünnepelték Jézus Krisztus születését, de azon külsőségek nélkül, ami már a katolikus egyházban megvolt. Viszont Luther fontosnak tartotta, hogy karácsonyfát állítson. Az adventi koszorú jóval később került a liturgikus szokások közé. Aztán a legvilágiasabb vonulata az ünnepnek, hogy egymásnak korábban képeslapot, most SMS-t küldünk és a kereskedelem mindenáron vásárlásra ösztönöz bennünket október végétől novemberen át, ami teljesen elfeledteti az ünnep lényegét, csak költsük a pénzt.”


Beteljesedett karácsony… a börtönben

„Az igazi karácsony ünneplése a szívben történik, a csendességben, az imádságban, egy kis meditációban, vagy a szerető családi körben. Természetesen az istentiszteletek teszik ezt teljessé, legyen az protestáns, vagy katolikus szentmise. Arra kell törekednünk, hogy visszaszerezzük újra a karácsonynak igazi jelentőségét és mélységét!

Ez az esztendő az 1956-os forradalomra, aztán az ezt követő megtorlásokra, bebörtönzésekre való visszaemlékezéssel telt el. Leginkább a börtönökben mutatkozott meg, hogy a külső díszletek nélkül is mélységben meg lehetett élni az ünnepet, ha valaki odagondolt a szentmisére, felidézte Jézus születésének a történetét. Regőczy János atya mesélte, mivel ő is börtönben volt karácsony alkalmával, hogy a rabtársaival szerették volna valami módon ünnepélyesebbé tenni a szentestét, és kitalálták, hogy gyűjtenek szalmaszálakat, amit lehet, hogy a szalmazsákokból tudtak megszerezni, valamint, hogy kenyérből meggyúrt Jézust tesznek a szálak közé. Nagydolog volt, hogy ők lemondtak a kenyerükről, mert farkaséhesek voltak, de ez megtörtént, összejöttek csendben a barakkba és imádkoztak, amikor belöktek közéjük egy olyan rabot, aki már vagy három napja nem evett. Mit volt mit tenni, odaadták neki a kenyérből készült Jézust, de abban a pillanatban nem is gondolták, hogy milyen mélységesen odakapcsolható ez a tett a karácsonyhoz, hiszen a Betlehem szó annyit tesz: „kenyér háza”. Jézus azért jött el közénk, hogy testét adja az oltári szentségben eledelül nekünk, és ezáltal teljesedett ki a karácsony ünneplése még ott, ínséges körülmények között is.”


Rajtunk múlik, szakítsunk időt!

„Hogy kinek milyen a karácsonya, az rajtunk is múlik. Hogy teremtünk-e lehetőséget arra, hogy magunkba szálljunk, imádkozzunk, vagy megpróbáljuk függetleníteni magunkat csupán a tárgyaknak a karácsonyától, és lelki módon szeretnénk ünnepelni. Én azt kívánom, hogy szakítsanak ki karácsony ünnepi napján, vagy már a szentestén is olyan néhány percet, amikor csendben vannak magukban, aztán együtt a családdal, s úgy mennek el a templomba a szentmisére.

Idén azzal a megtetézett örömmel is hirdetem karácsony jóhírét, hogy immáron a felújított Főszékesegyházban tarthatjuk az éjféli misét. Szeretettel hívom és várom, hogy vegyen részt rajta! A karácsony öröme járja át szívüket, családjukat és magát a várost, hogy ez az öröm jobbá tegyen bennünket és úgy nézzünk a jövő esztendő felé!”
Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás