Évzáró, évindító gondolatok

Bábel érsek Asztrik-kultuszról, építkezésről, mintáról

2018.02.28 12:38    |    V.I.  

Már az év elején nagyszabású, ünnepi szentmisére várta a híveket a Főszékesegyház, amelynek padsorai zsúfolásig meg is teltek a tavaly indított Asztrik-évet záró szertartás alkalmával. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni dr. Bábel Balázzsal, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekével, aztán, ahogy lenni szokott, az óév vívmányait értékelve, az újtól vártakra tekintve sok minden szóba került: építkezések, átvett iskolák és az a bizonyos „kalocsai minta is”, ezúttal nem a méltán hungarikumok sorába emelt népművészeti motívumainkra gondolva.

Asztrik útján

A főpásztor visszaemlékezett arra, hogy 2016-ban jelölték ki az Asztrik év 2017-es kezdetét, amelyet 2018 januárjának első szombatján le is zártak. Mint mondja mosolyogva, Magyarországon nem lehet semmit január 1-jére időzíteni, mert a szilveszteri bódulat után még templomba se indulnak, csak estefelé az emberek. Egyébként büszkeséggel tekintett vissza rá, hogy mi minden történt a koronahozó érseknek szentelt esztendő során. Hétről hétre, tíz alkalommal zarándokoltak Kalocsára az egyházmegye esperesi kerületeiből, és volt olyan vasárnap, amikor 5-600 ember vett részt a szentmisén, nézte meg az Asztrik-filmet, vagy az aktuális kiállítást az Astriceum Érseki Múzeumban. Aztán, folytatja, az iskolás gyermekeknek is szerveztek programokat, de úgy értékeli, hogy az év fénypontja az a november 12-i alkalom volt, amikor a püspöki kar jelentős része és Áder János köztársasági elnök is megjelent. Ekkor tarthatta meg első olyan hitéleti alkalmát Kalocsa, amelyen már szentként tisztelhette az altemplomban nyugvó első érsekét, amelynek szertartását Várszegi Asztrik pannonhalmi apát celebrálta, hiszen ott ez „emberemlékezet óta így van”, fogalmazott Bábel érsek, nyomatékosítva, hogy „ennek lehetőségét ő járta ki számunkra Rómában”. Követve a koronahozó érsek életútját, aki Pannonhalmáról Pécsváradra ment és ott alapított bencés apátságot, a 2018. január 6-i évzáró mise megtartására stílusosan az ottani apát-plébánost, Antal Gézát kérte fel dr. Bábel Balázs.

 

ersek1_450
 

 

Megjegyezte, attól, hogy az Asztrik-év hivatalosan lezárult, „nem felejtődik el”, hiszen tisztelete és kultusza megmarad, sírjához továbbra is lehet zarándokolni, és tervezik még ezzel kapcsolatos kiadványok megjelentetését is. Továbbra is missziója, hogy Szent Asztrik kultuszát felfejlessze, bár úgy gondolja, hogy aki érdeklődik a katolikus egyházat érintő hírek után, ahhoz már bizonyosan eljutott ennek üzenete. Többször is büszkén idézte a Vatikáni Rádióban Varga Lajos püspök nyilatkozatát, aki a hivatkozott interjúban kiemelt elismeréssel szólt a Kalocsán megvalósult, megvalósulóban lévő múzeumrendszerről, illetve ami azokban történik. A jövő egyik kiemelt célja pedig a gyerekek megszólítása, életükbe értékek csepegtetése – mondja Bábel érsek.


Iskolaátvételről, körüljárásról

Arról, hogy az idén tervez-e intézményeket, iskolákat átvenni a főegyházmegye, Bábel érsek egyelőre csak terv szinten nyilatkozott. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nagyon vigyázniuk kell az új létesítmények átvételével, hiszen nincs elegendő emberünk, sem elegendő anyagi fedezetük arra, hogy ezeket meggondolatlanul szaporítsák! Felmerült egy Kalocsával szomszédos kistelepülés, illetve a kunadacsi iskolának az átvétele, de csak kellő körüljárás és tájékozottság esetén – nyomatékosította. Fel kell ugyanis mérni, hogy ezt a lépést üdvözölnék-e a szülők, a tanárok, és maguk a gyerekek is. Mi értelme átvenni egy iskolát, ha utána elégedetlenkednek, mert misére kell menni, vagy hittanra járni – teszi fel a költői kérdést.

Felmerült az is, hogy nem csak oktatási, szociális intézmények is egyházi fennhatóság alá kerülnek, példaként Felsőszentivánt említve, valamint elejtve, hogy a bajai alpolgármester is nemrég jelezte, hogy szükség lenne egy egyházi fenntartásban lévő szociális otthonra.

 

ersek2_450
 

 


Folyamatban lévő építkezésekről, és Drágszélről

Amikor a Szentháromság téren folyó építkezésekre terelődött a szó, a Drágszélre tervezett Rózsafüzér Királynéja templom építése iránt érdeklődtünk, amelyről évek óta nem esett szó a nyilvánosság előtt. Az érsek egyértelműsítette szándékukat, miszerint be fogják fejezni a megkezdett munkálatokat, azonban a mai állapotokhoz vezető út egy-egy mozzanatára is fontosnak vélte rávilágítani. Mint mondta, a majdani templom helyén egykoron egy olyan romos épület állt, amit „elmehetett volna betlehemi istállónak”, aztán megfogalmazódott a templomépítés igénye, amikor is megtette ígéretét, hogy minden összegyűjtött forinthoz kettőt ad hozzá. El is kezdték a munkálatokat, addigra viszont újabb igényként merült fel, hogy a templom alatt temetkezési helyeket, kolumbáriumot, illetve kriptát alakítsanak ki, ami már gyakorlat más temetők esetében is. Ennek neki is láttak, voltak ígéretek, tízmilliós felajánlások, amivel hozzájárulnak a munkaköltségekhez, amelyek szépen lassan elmaradoztak, de a templom fel fog épülni, jelentette ki újra. „Az érsekség gyakorlati vonatkozásban egy szakma. Úgy értem, kormányozni kell, és a mostani eszemmel már azt mondanám, hogy felmérem, hogy néz ki a falu helyzete, mennyivel tudnak hozzájárulni egy ilyen beruházáshoz, és ha hasonló a helyzet, mint Drágszélen, veszünk egy házat amit átalakítunk”, elmélkedett, majd harmadszor is megerősítette, hogy a korábban bemutatott tervek alapján fogják felépíteni a leendő templomot.

Ezen gondolatmenethez kapcsolódva beszélt arról, hogy a Szentháromság téren folyó munkálatok menetét is sorozatosan előre nem várt tényezők alakították, illetve alakítják ma is.

Arról, hogy a beruházás-sorozat mikor fejeződik be, nem akart állást foglalni, példaként hozva a Parlament épületét, amelynek valamely területén folyamatosan dolgoznak. Azt a lélektani pillanatot emelte ki, amikor a Katona István-ház és a Huber-ház is elkészül, konkrétan a Szentháromság térre vonatkozóan azt mondta, hogy véleménye szerint már az idei év végén, de jövőre biztosan befejeződnek a felújítási munkálatok.

 

ersek4_450
 

 


Távlati tervekről, a mintáról

Míg a korábbi években 4500-5000 látogatót regisztráltak egy-egy szezonban, addig 2017-ben 55000 vendéget tartottak számon, akiket az érsekség attrakciói vonzottak Kalocsára, mondta. Ismét utalt a Vatikáni Rádióban elhangzott beszélgetésre, amelyben a váci helyettes püspök országos viszonylatban is kiemelkedőnek minősítette az itt lévő múzeumrendszert, mintaként állítva e tekintetben Kalocsát. „Ha mindennel végezni fogunk, az országos jelentőségű lesz, arról nem is beszélve, hogy mindeközben a harmadik kiállításunkra készülünk. Tehát nem olyan múzeumokról beszélünk, ahol egyszer berendezünk egy tárlatot, ami azután bent porosodik az idők végezetéig, hanem folyamatosan változunk”, így Bábel érsek. A hosszú távú terv pedig az, hogy a Katona István-ház egy egyszerű szálló hely lesz, ahol például az érsekségi értékekért messzebbről Kalocsára látogató osztálykirándulókat tudnak szerény, de kulturált és XXI. századi körülmények között elhelyezni. Ezen szolgáltatáskört teljesítené ki a Huber-ház (volt Korona Étterem) épületében majdan nyíló vendéglő, amely nem a meglévők konkurenciájaként működne érsekségi fenntartással. A fő cél azok ellátásának biztosítása lenne, akik „kifejezetten hozzájuk jönnek”, zárta mondandóját a főpásztor.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás