Évzáró, évindító gondolatok

Bábel érsek Asztrik-kultuszról, építkezésről, mintáról

2018.02.28 12:38    |    V.I.  

Már az év elején nagyszabású, ünnepi szentmisére várta a híveket a Főszékesegyház, amelynek padsorai zsúfolásig meg is teltek a tavaly indított Asztrik-évet záró szertartás alkalmával. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni dr. Bábel Balázzsal, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekével, aztán, ahogy lenni szokott, az óév vívmányait értékelve, az újtól vártakra tekintve sok minden szóba került: építkezések, átvett iskolák és az a bizonyos „kalocsai minta is”, ezúttal nem a méltán hungarikumok sorába emelt népművészeti motívumainkra gondolva.

Asztrik útján

A főpásztor visszaemlékezett arra, hogy 2016-ban jelölték ki az Asztrik év 2017-es kezdetét, amelyet 2018 januárjának első szombatján le is zártak. Mint mondja mosolyogva, Magyarországon nem lehet semmit január 1-jére időzíteni, mert a szilveszteri bódulat után még templomba se indulnak, csak estefelé az emberek. Egyébként büszkeséggel tekintett vissza rá, hogy mi minden történt a koronahozó érseknek szentelt esztendő során. Hétről hétre, tíz alkalommal zarándokoltak Kalocsára az egyházmegye esperesi kerületeiből, és volt olyan vasárnap, amikor 5-600 ember vett részt a szentmisén, nézte meg az Asztrik-filmet, vagy az aktuális kiállítást az Astriceum Érseki Múzeumban. Aztán, folytatja, az iskolás gyermekeknek is szerveztek programokat, de úgy értékeli, hogy az év fénypontja az a november 12-i alkalom volt, amikor a püspöki kar jelentős része és Áder János köztársasági elnök is megjelent. Ekkor tarthatta meg első olyan hitéleti alkalmát Kalocsa, amelyen már szentként tisztelhette az altemplomban nyugvó első érsekét, amelynek szertartását Várszegi Asztrik pannonhalmi apát celebrálta, hiszen ott ez „emberemlékezet óta így van”, fogalmazott Bábel érsek, nyomatékosítva, hogy „ennek lehetőségét ő járta ki számunkra Rómában”. Követve a koronahozó érsek életútját, aki Pannonhalmáról Pécsváradra ment és ott alapított bencés apátságot, a 2018. január 6-i évzáró mise megtartására stílusosan az ottani apát-plébánost, Antal Gézát kérte fel dr. Bábel Balázs.

 

ersek1_450
 

 

Megjegyezte, attól, hogy az Asztrik-év hivatalosan lezárult, „nem felejtődik el”, hiszen tisztelete és kultusza megmarad, sírjához továbbra is lehet zarándokolni, és tervezik még ezzel kapcsolatos kiadványok megjelentetését is. Továbbra is missziója, hogy Szent Asztrik kultuszát felfejlessze, bár úgy gondolja, hogy aki érdeklődik a katolikus egyházat érintő hírek után, ahhoz már bizonyosan eljutott ennek üzenete. Többször is büszkén idézte a Vatikáni Rádióban Varga Lajos püspök nyilatkozatát, aki a hivatkozott interjúban kiemelt elismeréssel szólt a Kalocsán megvalósult, megvalósulóban lévő múzeumrendszerről, illetve ami azokban történik. A jövő egyik kiemelt célja pedig a gyerekek megszólítása, életükbe értékek csepegtetése – mondja Bábel érsek.


Iskolaátvételről, körüljárásról

Arról, hogy az idén tervez-e intézményeket, iskolákat átvenni a főegyházmegye, Bábel érsek egyelőre csak terv szinten nyilatkozott. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nagyon vigyázniuk kell az új létesítmények átvételével, hiszen nincs elegendő emberünk, sem elegendő anyagi fedezetük arra, hogy ezeket meggondolatlanul szaporítsák! Felmerült egy Kalocsával szomszédos kistelepülés, illetve a kunadacsi iskolának az átvétele, de csak kellő körüljárás és tájékozottság esetén – nyomatékosította. Fel kell ugyanis mérni, hogy ezt a lépést üdvözölnék-e a szülők, a tanárok, és maguk a gyerekek is. Mi értelme átvenni egy iskolát, ha utána elégedetlenkednek, mert misére kell menni, vagy hittanra járni – teszi fel a költői kérdést.

Felmerült az is, hogy nem csak oktatási, szociális intézmények is egyházi fennhatóság alá kerülnek, példaként Felsőszentivánt említve, valamint elejtve, hogy a bajai alpolgármester is nemrég jelezte, hogy szükség lenne egy egyházi fenntartásban lévő szociális otthonra.

 

ersek2_450
 

 


Folyamatban lévő építkezésekről, és Drágszélről

Amikor a Szentháromság téren folyó építkezésekre terelődött a szó, a Drágszélre tervezett Rózsafüzér Királynéja templom építése iránt érdeklődtünk, amelyről évek óta nem esett szó a nyilvánosság előtt. Az érsek egyértelműsítette szándékukat, miszerint be fogják fejezni a megkezdett munkálatokat, azonban a mai állapotokhoz vezető út egy-egy mozzanatára is fontosnak vélte rávilágítani. Mint mondta, a majdani templom helyén egykoron egy olyan romos épület állt, amit „elmehetett volna betlehemi istállónak”, aztán megfogalmazódott a templomépítés igénye, amikor is megtette ígéretét, hogy minden összegyűjtött forinthoz kettőt ad hozzá. El is kezdték a munkálatokat, addigra viszont újabb igényként merült fel, hogy a templom alatt temetkezési helyeket, kolumbáriumot, illetve kriptát alakítsanak ki, ami már gyakorlat más temetők esetében is. Ennek neki is láttak, voltak ígéretek, tízmilliós felajánlások, amivel hozzájárulnak a munkaköltségekhez, amelyek szépen lassan elmaradoztak, de a templom fel fog épülni, jelentette ki újra. „Az érsekség gyakorlati vonatkozásban egy szakma. Úgy értem, kormányozni kell, és a mostani eszemmel már azt mondanám, hogy felmérem, hogy néz ki a falu helyzete, mennyivel tudnak hozzájárulni egy ilyen beruházáshoz, és ha hasonló a helyzet, mint Drágszélen, veszünk egy házat amit átalakítunk”, elmélkedett, majd harmadszor is megerősítette, hogy a korábban bemutatott tervek alapján fogják felépíteni a leendő templomot.

Ezen gondolatmenethez kapcsolódva beszélt arról, hogy a Szentháromság téren folyó munkálatok menetét is sorozatosan előre nem várt tényezők alakították, illetve alakítják ma is.

Arról, hogy a beruházás-sorozat mikor fejeződik be, nem akart állást foglalni, példaként hozva a Parlament épületét, amelynek valamely területén folyamatosan dolgoznak. Azt a lélektani pillanatot emelte ki, amikor a Katona István-ház és a Huber-ház is elkészül, konkrétan a Szentháromság térre vonatkozóan azt mondta, hogy véleménye szerint már az idei év végén, de jövőre biztosan befejeződnek a felújítási munkálatok.

 

ersek4_450
 

 


Távlati tervekről, a mintáról

Míg a korábbi években 4500-5000 látogatót regisztráltak egy-egy szezonban, addig 2017-ben 55000 vendéget tartottak számon, akiket az érsekség attrakciói vonzottak Kalocsára, mondta. Ismét utalt a Vatikáni Rádióban elhangzott beszélgetésre, amelyben a váci helyettes püspök országos viszonylatban is kiemelkedőnek minősítette az itt lévő múzeumrendszert, mintaként állítva e tekintetben Kalocsát. „Ha mindennel végezni fogunk, az országos jelentőségű lesz, arról nem is beszélve, hogy mindeközben a harmadik kiállításunkra készülünk. Tehát nem olyan múzeumokról beszélünk, ahol egyszer berendezünk egy tárlatot, ami azután bent porosodik az idők végezetéig, hanem folyamatosan változunk”, így Bábel érsek. A hosszú távú terv pedig az, hogy a Katona István-ház egy egyszerű szálló hely lesz, ahol például az érsekségi értékekért messzebbről Kalocsára látogató osztálykirándulókat tudnak szerény, de kulturált és XXI. századi körülmények között elhelyezni. Ezen szolgáltatáskört teljesítené ki a Huber-ház (volt Korona Étterem) épületében majdan nyíló vendéglő, amely nem a meglévők konkurenciájaként működne érsekségi fenntartással. A fő cél azok ellátásának biztosítása lenne, akik „kifejezetten hozzájuk jönnek”, zárta mondandóját a főpásztor.Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás