Évzáró, évindító gondolatok

Bábel érsek Asztrik-kultuszról, építkezésről, mintáról

2018.02.28 12:38    |    V.I.  

Már az év elején nagyszabású, ünnepi szentmisére várta a híveket a Főszékesegyház, amelynek padsorai zsúfolásig meg is teltek a tavaly indított Asztrik-évet záró szertartás alkalmával. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni dr. Bábel Balázzsal, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekével, aztán, ahogy lenni szokott, az óév vívmányait értékelve, az újtól vártakra tekintve sok minden szóba került: építkezések, átvett iskolák és az a bizonyos „kalocsai minta is”, ezúttal nem a méltán hungarikumok sorába emelt népművészeti motívumainkra gondolva.

Asztrik útján

A főpásztor visszaemlékezett arra, hogy 2016-ban jelölték ki az Asztrik év 2017-es kezdetét, amelyet 2018 januárjának első szombatján le is zártak. Mint mondja mosolyogva, Magyarországon nem lehet semmit január 1-jére időzíteni, mert a szilveszteri bódulat után még templomba se indulnak, csak estefelé az emberek. Egyébként büszkeséggel tekintett vissza rá, hogy mi minden történt a koronahozó érseknek szentelt esztendő során. Hétről hétre, tíz alkalommal zarándokoltak Kalocsára az egyházmegye esperesi kerületeiből, és volt olyan vasárnap, amikor 5-600 ember vett részt a szentmisén, nézte meg az Asztrik-filmet, vagy az aktuális kiállítást az Astriceum Érseki Múzeumban. Aztán, folytatja, az iskolás gyermekeknek is szerveztek programokat, de úgy értékeli, hogy az év fénypontja az a november 12-i alkalom volt, amikor a püspöki kar jelentős része és Áder János köztársasági elnök is megjelent. Ekkor tarthatta meg első olyan hitéleti alkalmát Kalocsa, amelyen már szentként tisztelhette az altemplomban nyugvó első érsekét, amelynek szertartását Várszegi Asztrik pannonhalmi apát celebrálta, hiszen ott ez „emberemlékezet óta így van”, fogalmazott Bábel érsek, nyomatékosítva, hogy „ennek lehetőségét ő járta ki számunkra Rómában”. Követve a koronahozó érsek életútját, aki Pannonhalmáról Pécsváradra ment és ott alapított bencés apátságot, a 2018. január 6-i évzáró mise megtartására stílusosan az ottani apát-plébánost, Antal Gézát kérte fel dr. Bábel Balázs.

 

ersek1_450
 

 

Megjegyezte, attól, hogy az Asztrik-év hivatalosan lezárult, „nem felejtődik el”, hiszen tisztelete és kultusza megmarad, sírjához továbbra is lehet zarándokolni, és tervezik még ezzel kapcsolatos kiadványok megjelentetését is. Továbbra is missziója, hogy Szent Asztrik kultuszát felfejlessze, bár úgy gondolja, hogy aki érdeklődik a katolikus egyházat érintő hírek után, ahhoz már bizonyosan eljutott ennek üzenete. Többször is büszkén idézte a Vatikáni Rádióban Varga Lajos püspök nyilatkozatát, aki a hivatkozott interjúban kiemelt elismeréssel szólt a Kalocsán megvalósult, megvalósulóban lévő múzeumrendszerről, illetve ami azokban történik. A jövő egyik kiemelt célja pedig a gyerekek megszólítása, életükbe értékek csepegtetése – mondja Bábel érsek.


Iskolaátvételről, körüljárásról

Arról, hogy az idén tervez-e intézményeket, iskolákat átvenni a főegyházmegye, Bábel érsek egyelőre csak terv szinten nyilatkozott. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nagyon vigyázniuk kell az új létesítmények átvételével, hiszen nincs elegendő emberünk, sem elegendő anyagi fedezetük arra, hogy ezeket meggondolatlanul szaporítsák! Felmerült egy Kalocsával szomszédos kistelepülés, illetve a kunadacsi iskolának az átvétele, de csak kellő körüljárás és tájékozottság esetén – nyomatékosította. Fel kell ugyanis mérni, hogy ezt a lépést üdvözölnék-e a szülők, a tanárok, és maguk a gyerekek is. Mi értelme átvenni egy iskolát, ha utána elégedetlenkednek, mert misére kell menni, vagy hittanra járni – teszi fel a költői kérdést.

Felmerült az is, hogy nem csak oktatási, szociális intézmények is egyházi fennhatóság alá kerülnek, példaként Felsőszentivánt említve, valamint elejtve, hogy a bajai alpolgármester is nemrég jelezte, hogy szükség lenne egy egyházi fenntartásban lévő szociális otthonra.

 

ersek2_450
 

 


Folyamatban lévő építkezésekről, és Drágszélről

Amikor a Szentháromság téren folyó építkezésekre terelődött a szó, a Drágszélre tervezett Rózsafüzér Királynéja templom építése iránt érdeklődtünk, amelyről évek óta nem esett szó a nyilvánosság előtt. Az érsek egyértelműsítette szándékukat, miszerint be fogják fejezni a megkezdett munkálatokat, azonban a mai állapotokhoz vezető út egy-egy mozzanatára is fontosnak vélte rávilágítani. Mint mondta, a majdani templom helyén egykoron egy olyan romos épület állt, amit „elmehetett volna betlehemi istállónak”, aztán megfogalmazódott a templomépítés igénye, amikor is megtette ígéretét, hogy minden összegyűjtött forinthoz kettőt ad hozzá. El is kezdték a munkálatokat, addigra viszont újabb igényként merült fel, hogy a templom alatt temetkezési helyeket, kolumbáriumot, illetve kriptát alakítsanak ki, ami már gyakorlat más temetők esetében is. Ennek neki is láttak, voltak ígéretek, tízmilliós felajánlások, amivel hozzájárulnak a munkaköltségekhez, amelyek szépen lassan elmaradoztak, de a templom fel fog épülni, jelentette ki újra. „Az érsekség gyakorlati vonatkozásban egy szakma. Úgy értem, kormányozni kell, és a mostani eszemmel már azt mondanám, hogy felmérem, hogy néz ki a falu helyzete, mennyivel tudnak hozzájárulni egy ilyen beruházáshoz, és ha hasonló a helyzet, mint Drágszélen, veszünk egy házat amit átalakítunk”, elmélkedett, majd harmadszor is megerősítette, hogy a korábban bemutatott tervek alapján fogják felépíteni a leendő templomot.

Ezen gondolatmenethez kapcsolódva beszélt arról, hogy a Szentháromság téren folyó munkálatok menetét is sorozatosan előre nem várt tényezők alakították, illetve alakítják ma is.

Arról, hogy a beruházás-sorozat mikor fejeződik be, nem akart állást foglalni, példaként hozva a Parlament épületét, amelynek valamely területén folyamatosan dolgoznak. Azt a lélektani pillanatot emelte ki, amikor a Katona István-ház és a Huber-ház is elkészül, konkrétan a Szentháromság térre vonatkozóan azt mondta, hogy véleménye szerint már az idei év végén, de jövőre biztosan befejeződnek a felújítási munkálatok.

 

ersek4_450
 

 


Távlati tervekről, a mintáról

Míg a korábbi években 4500-5000 látogatót regisztráltak egy-egy szezonban, addig 2017-ben 55000 vendéget tartottak számon, akiket az érsekség attrakciói vonzottak Kalocsára, mondta. Ismét utalt a Vatikáni Rádióban elhangzott beszélgetésre, amelyben a váci helyettes püspök országos viszonylatban is kiemelkedőnek minősítette az itt lévő múzeumrendszert, mintaként állítva e tekintetben Kalocsát. „Ha mindennel végezni fogunk, az országos jelentőségű lesz, arról nem is beszélve, hogy mindeközben a harmadik kiállításunkra készülünk. Tehát nem olyan múzeumokról beszélünk, ahol egyszer berendezünk egy tárlatot, ami azután bent porosodik az idők végezetéig, hanem folyamatosan változunk”, így Bábel érsek. A hosszú távú terv pedig az, hogy a Katona István-ház egy egyszerű szálló hely lesz, ahol például az érsekségi értékekért messzebbről Kalocsára látogató osztálykirándulókat tudnak szerény, de kulturált és XXI. századi körülmények között elhelyezni. Ezen szolgáltatáskört teljesítené ki a Huber-ház (volt Korona Étterem) épületében majdan nyíló vendéglő, amely nem a meglévők konkurenciájaként működne érsekségi fenntartással. A fő cél azok ellátásának biztosítása lenne, akik „kifejezetten hozzájuk jönnek”, zárta mondandóját a főpásztor.Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás