Kalocsán A KÖNYVESBOLT

Szeretet és szakértelem

2017.06.04 14:09    |    Gábor Erika  

A Balaton Könyvesboltban (Kalocsa, Szent István király út 31.) az üzletet vezető Balaton Józsefnével és munkatársával, Boda Zsuzsannával beszélgettünk arról, szerintük mi a legfontosabb napjaink könyvesboltjában. Ők a választék biztosítása mellett a címben szereplő két fogalmat emelték ki.

– Nyolcezer kötet, nyolcezer cím – mutat körbe a polcokra Zsuzsa, majd Balatonné Manyi elkezdi sorolni, hány témakörben keresgélhetünk a készletből:

konyvesbolt3_450
 

– Természetesen szépirodalom, különböző szakkönyvek, szótárak, idegen nyelvű könyvek, krimik, történelem, oktatáshoz kapcsolódó anyagok és persze gyerekkönyv, apróktól a kamaszokig – mondja a boltvezető egy szuszra, ám gyorsan kiderül, ez még nem minden. A polcokon kották, CD és DVD lemezek, a falakon festmények, kalocsai és környékbeli alkotók munkái, amelyek szintén vevőre várnak. Az üzletben megtalálhatóak a helyben kiadott művek is: irodalmi alkotások, tanulmányok és az érsekség kiadványai.

konyvesbolt1_450
 

– A választékban a teljességre törekszünk – hangsúlyozza Zsuzsa –, de az belátható, hogy készletet egy-egy kötetből nem tudunk felhalmozni. Ám, ha valaki nem találja meg, amit keres, több évtizedes kapcsolatrendszerünk révén egy nap alatt meghozatjuk számára, és értesítjük, ha megérkezett a könyv.

– Az is megesik, hogy valaki úgy tér be hozzánk, hogy nincs, vagy csak halvány elképzelése van arról, mit szeretne vásárolni. Ilyenkor beszédbe elegyedünk vele, és biztosan megtaláljuk a számára megfelelő könyvet – egészíti ki Balatonné az elhangzottakat.

konyvesbolt2_450
 

Szeretet és szakértelem. Mit jelent ez a bolt vonatkozásában?

– Nagyon szeretjük, amit csinálunk – szögezik le szinte egyszerre – és nagyon szeretünk a vevőkkel foglalkozni. Úgy érezzük, hogy tapasztalt könyvkereskedőként az emberek számára komplex szolgáltatást tudunk nyújtani. Itt minden arról szól, hogy aki bejön, érezze otthonosan magát, sietség nélkül, nyugodtan tudjon válogatni, és soha ne távozzon senki tőlünk üres kézzel.

Vannak törzsvevőik?

– Hogyne, több éve, vagy akár több évtizede hozzánk járó vásárlóink is vannak, és ami nagy öröm számunkra, minden korosztályból. Előfordul, hogy amikor megkapjuk az új könyvek listáját, már eleve úgy rendelünk róla, hogy személyre szabottan tudjuk, ki az, aki biztosan bejön, és azt keresi majd. A fiatalok is megtalálják nálunk a divatos újdonságokat éppúgy, mint a tanulmányaikhoz szükséges szakkönyveket, atlaszokat, szótárakat. Tudunk ajánlani ajándékozáshoz, ünnepre, alkalomra – anyák napja, gyereknap, ballagás, stb. – megjelent könyveket, és aki végképp nem tud dönteni, az vásárolhat nálunk könyvutalványt is, ami korlátlan ideig beváltható.

Az új könyvek mellett antikvár példányokat is keresgélhetünk itt, ugye?

– Hogyne, nagyon sok értékes kiadványt hoztak/hoznak be hozzánk, amelyek a ritkaságértékük mellett azért is kapósak lehetnek, mert az új könyvek árához képest nagyon olcsón juthat hozzájuk a vásárló.

Nézem a bolt belső terét, valahogy otthonos, meleg az egész. Akinek az is számít, hogy egy belátható térben keresgélhet, ahol nem hagyják magára, hanem keresik a kedvét, megértem, ha vissza-visszajár. Meg – ahogyan egy kedves ismerősöm mondogatja – a valódi könyvet az illatáért is lehet szeretni, megfogni, fellapozni, és elveszni benne. Mert a könyvek világa beszippantja az olvasni szeretőket.

És még azt is gondolom, hogy az írás és az olvasás a meditáció legtartalmasabb formája. Még senki sem talált fel ennél is tartalmasabbat. Ha a világtörténelem legérdekesebb elméinek műveit olvassuk, nemcsak a saját elménkkel töprengünk, de az övékével is. És ez számomra maga a csoda.” (Vonnegut)Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás