A Városi Balesetmegelőzési Biztosság rovata

Emlékezzünk, ne bosszankodjunk!

2018.01.24 14:14    |    RG & VI  

Az október végi Mindenszentek és Halottak napjának közeledtével – már megszokhattuk – hogy az egyébként csendes Alkony utcai sírkertek környékén megváltoztatott forgalmi renddel kell gondoskodni arról, hogy egyáltalán járható legyen a temető körüli szakasz ezeken a napokon. Erről értelezik néhány gondolatban heti írásunkban a Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályáról Rideg Gábor.

Emlékezzünk, ne bosszankodjunk – ezen mottóval ajánlja figyelmébe az alábbi sorokat bizottságunk és a városi kapitányság képviseletében e sorok írója.

Mindenszentek és Halottak napján valamennyien felkeressük a temetőket, hogy ott nyugvó szeretteinknél lerójuk kegyeletünket, főt hajtsunk sírjuknál, egy szál virággal, koszorúval, gyertyával emlékezzünk rájuk. A temetők környéke, amely az év többi napján jellemzően csendes, ezeken a napokon megélénkült jármű- és gyalogos fogalommal telik meg.

A temetőknél lévő parkolók ebben az időszakban pillanatok alatt megtelnek, így az odaérkezők nehezen találnak megálló helyet, annak ellenére, hogy évről évre jelölnek ki ideiglenes parkolót a sírkertek mellett. Bevett gyakorlat, hogy sokan nemes egyszerűséggel leállnak a számukra legmegfelelőbb helyen, leszűkítve ezzel az amúgy sem túl széles utcákat, elállva a járdákat, esetleges átkelőket.

A parkolások, kapkodás, türelmetlen manőverek gyakran fulladnak kisebb anyagi káros balesetekbe, amelyek a járművekkel történő megállás, elindulás, vagy az ajtók nyitása során következnek be.

Ebben az időszakban sokan elutaznak távolabbi településekre felkeresni az ottani temetőket, így kevesebb helyismerettel rendelkező járművezetőkre is számítunk kell – annál is inkább fontos tehát, hogy ha mindenképpen autóval megyünk a temetőbe, akkor legyünk a szokásosnál is higgadtabb, türelmesebb, segítőkészebb vezetők!

Sokan gyalogosan közelítik meg a temetőt, vagy a zsúfolt parkoló-zónáktól messzebb állnak meg járművükkel – figyeljünk rájuk is, mivel szinte mindenki sötét ruhában van, az évszak sajátosságából fakadóan is egyre hamarabb sötétedik, így a szokásosnál is nehezebb őket észrevenni.

Ugyan nem közlekedésbiztonsági kérdés, de a rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy értékeinket ne hagyjuk szem előtt, vagy látható helyen őrizetlenül a hátrahagyott autóinkban, mert nem mindenki emlékezni jön ilyenkor a sírkertek környékére.

Emlékeztetőül: a kalocsai temetők környékén gyakran számíthatunk forgalomkorlátozásokra, forgalmi rend-változásokra! E napokon a látogatók biztonságát, a közlekedés és a megemlékezés zavartalanságát a rendőrség a polgárőrséggel karöltve végzi.

Mindezek tudatában kíván balesetmentes közlekedést, és az „emlékezés vámszedőitől mentes” ünnepeket a Városi Baleset-megelőzési Bizottság!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás