Az őszi „baleseti-szezon” kellős közepén

Ideje változtatni a magatartáson!

2015.10.22 11:16    |    -vis-  

Az elmúlt héten villantott egy utolsót az őszi „indiánnyár”, a hét végére pedig minden szépet, ami a nyárra emlékeztetett feledtetett velünk az időjárás. Hiába, október közepe van. Egyre gyakoribbak a ködös reggelek, a szűrt fényes, szürke nappalok és esőből is kijut bőven. A szottyos idő nem csak közérzetünkre, hanem közlekedési stílusunkra és magatartásunkra is rányomja a bélyegét, amelynek sokszor fatális következménye lehet. Éppen ezért szánjon néhány percet az elkövetkező sorok végigolvasására, megéri!

Legfőképp múlt vasárnap, de azóta többször is bizonyára volt már olyan érzése, mint Micimackónak a Százholdas Pagonyban, amikor is csak „esett és esett”, órákon, vagy éppen egész napon át az eső. Persze ősz van, nincs ebben különösebb szenzáció – mondhatná teljes joggal. Az sem csodaszámba menő dolog, hogy ősszel egyre gyakrabban ködösek a reggelek, párás a levegő, hullik a falevél, korábban sötétedik és csúsznak az utak. De akkor mégis miért, hogy az év ezen szakaszában kimutathatóan megugrik a balesetek száma – ahogy az utóbbi hetek híradásait követve elmondható, hogy Kalocsa környékén is megtörtént? Erre kerestük a választ a helyi rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjével, Tóth Zoltánnal.

Kalocsai Néplap

Halálos hármas: csúszós út, köd, vakító napfény

„Október-novemberben rendre megugrik a balesetek száma. Ez nyilvánvalóan abból fakad, hogy nem minden közlekedő, beszéljünk gépjárművezetőről, kerékpárosról vagy gyalogosról, készül fel az évszakváltással járó megváltozott út- és látási viszonyokra. Hogy csak néhányat említsek, ilyenkor megváltozik az útburkolat tapadóképessége, ebből következően a féktávolság is hosszabb. Ehhez jönnek a romló látási viszonyok, amelyek együttese más járművezetői magatartást követelnek meg. Ősszel ritkábban és rövidebb ideig süt a nap, mint tavasszal, vagy nyáron. Ami pedig talán nem annyira köztudott, hogy a napsugarak hegyesebb szögben érkeznek a Földre, ami azt eredményezi, hogy a felkelő, vagy a lenyugvó nap fénye jobban vakítja a közlekedőket. Ez utóbbi a kalocsai kapitányság területén is évről évre okoz balesetet. Ha pedig fény, akkor az autók fényszórójának tisztán tartásáról is fontos szólni, hiszen nem is gondolnánk, de a szennyezett fényszórók gyakran jobban vakítják a szembejövőt, mint a letisztított lámpák.”

Vigyázat: lassabb megállás, türelmetlen autósok

„Ősszel ugyancsak gyakori az utoléréses, illetőleg a koccanásos balesetek száma. A ködös reggeleken számolni kell arra, hogy nehezebb az észlelhetőség, ami lassabb és körültekintőbb közlekedési magatartást követel. Fokozott figyelmet kell ilyenkor fordítani még a zebrák mellett is a gyalogosokra, valamint az úton haladó biciklisekre. Fontos szem előtt tartani, hogy a megváltozott látási viszonyok közepette nehezebben tudnak lefékezni az autók. Ugyancsak az ősz hozadéka az iskolakezdés! Szeretném megjegyezni, hogy a kalocsai iskolák környékén rengeteg türelmetlen autóssal találkozunk, akik nem mindig veszik figyelembe azt, hogy reggelente ezeken a területeken megnövekszik a forgalom és a kijelölt gyalogosátkelőknél kötelessége a járművezetőnek elsőbbséget biztosítani a zebránál várakozóknak. Figyelembe kell venni, hogy az esős, szeles, kellemetlen időben a gyalogosok is figyelmetlenebbek, akik igyekeznek minél gyorsabban célba érni, akár annak árán is, hogy könnyelműen lépnek az útra. Ezért kérem az autóvezetőket, hogy tartsák ezt szem előtt, amikor a volán mögé ülnek.”

Már most lásson és látsszon!

Bár hivatalosan még nem jelentette be a rendőrség az év ezen szakaszában több esztendeje meghirdetett, heteken át tartó „Látni és látszani” kampányt, annak célkitűzéseit már most szem előtt tartják az egyenruhások a balesetek számának minimálisra szorítása érdekében – tudtuk meg Tóth Zoltántól.

„Még mindig sokszor tapasztaljuk, hogy az ellenőrzés alá vont kerékpáros a táskájában és nem a kerékpárjára szerelve hordja és használja a világító berendezéseket. Ezek nem azért kellenek, hogy a rendőr ne büntesse meg őket, hanem azért, hogy a mögöttük, vagy velük szemből érkező autósok időben észrevegyék, hogy nem egyedül vannak az úton. A láthatósági, fényvisszaverő mellény használata kapcsán szeretném elmondani, hogy gyalogosoknak és kerékpárosoknak lakott területen kívüli úttesten haladva egyaránt kötelező annak viselete. Aki közlekedett már gépkocsival ilyen mellényt viselő gyalogos, vagy kerékpáros mögött, az tudhatja, hogy már nyolcszáz, illetve ezer méteres távolságból is látni lehet, hogy valami van előttünk az úton. Bár az előírás szerint a városon vagy falun belül nem feltétlen kell felhúzni a mellényt, én azt mondom, hogy Kalocsán és a környező településeken is vannak olyan, kevésbé jól kivilágított részek, ahol hasznos lehet a mellény viselete.”

Törés: láthatatlanság okozta balesetek

„Évekre visszamenőleg elmondhattuk azt, hogy nem történ olyan baleset az illetékességi területünkön, amikor a láthatóság hiánya miatt ütöttek el kerékpárost, vagy gyalogost. Ez a trend sajnos már a 2014-es év végén megtört és az idei év elején is történt hasonló eset a téli időszakban. Előbbi esetben a sérült gyalogos a helyszínen életét vesztette. Ebből fakadóan szeretném felhívni a figyelmet, hogy a láthatósági eszközök ellenőrzése a kapitányságunk területén az egész évben folyamatosan történik. Nyilvánvalóan a rövidebb nappalok és a hosszabb korlátozott látási viszonyok közötti időszakok beköszöntével még nagyobb gondot fordítunk majd az ilyen akciókra.”

Ezek lennének tehát a kalocsai rendőrség közlekedésrendészeti osztályvezetőjének főbb intelmei – köszönjük Tóth Zoltánnak, hogy mindezt elmondta, remélve, hogy sikerült átadnunk, miért fontos megszívlelni gondolatait. Ne feledje, Önt is hazavárják, búcsúzott az osztályvezető, balesetmentes közlekedést kívánva az őszi hónapokra is!


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás