Elvitték a művelődési központ szobrait

2018.01.25 19:27    |    Gábor Erika  

Meglehetősen váratlanul érte az embereket a hír, ami – hol másutt, mint a netes közösségi oldalon – jött szembe november 16-án: leszedték és elvitték a művelődési központ Szent István király út 2-4. szám alatti épületének folyosóiról a gipsz szobormásolatokat – az ott tartózkodók szerint eléggé vandál módon. Megindult a találgatás, és eléggé fölhorgadtak az indulatok. A helyzetről másnap dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója adott tájékoztatást:

szobrok1_250– A 18 darab gipsz szobormásolat a Szépművészeti Múzeum tulajdonát képezi, amely intézmény 1977. november 25-én kötött szerződést a Városi Tanáccsal arról, hogy ezeket kiállítás céljára letétbe helyezi a kalocsai Művelődés Központban. Ebben a szerződésben nem határozták meg, hogy ez a letét mennyi ideig tart. A Szépművészeti Múzeum részéről hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy két, 2013-ban hozott kormánydöntés értelmében begyűjtik a vidéki művelődési házakban elhelyezett műalkotás-másolatokat, amelyeket másutt állítanak ki.

(A két hivatkozott döntés: 1031. sz. Kormányhatározat – A Kormány 1031/2013. (I. 30.) Korm. határozata az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről és a megvalósítás előkészítéséhez szükséges intézkedésekről; és az 1397/2013 döntés – A Kormány 1397/2013. (VII. 2.) Korm. határozata az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról.)

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi elmondta még, hogy az átadáskor született egy jegyzőkönyv, amelyben a Szépművészeti Múzeum vállalja a szobrok eltávolításakor keletkezett kár megtérítését. Tárgyalást kezdett Farkas Tibor szobrásszal és a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubbal, és megpróbálják helyi alkotók műveivel betölteni a megüresedett felületeket.

szobrok2_300A fentiek ellenére többen gondolják úgy, hogy ennek azért nem ez lett volna az elintézési módja. A kalocsaiak közül sokan érzik úgy, szegényebb lett az épület a szobrok eltávolításával, és annak tudatában, hogy ezek gipszmásolatok, nem is értik, miért van rájuk másutt olyan nagy szükség, hogy elvegyék négy évtized után?

Nemcsak a Művelődési Központból vittek el műtárgyakat, a Chili Trade Kft. által működtetett Látogató Központban is hasonló stílusban, előzetes bejelentés nélkül nekiestek az ottani szobormásolatoknak, és romokat maguk után hagyva, távoztak a szállítók. Megjegyezve, hogy ők szintén háborogtak, mert mindkét helyen kaptak hideget-meleget, holott csak a munkájukat végezték.

Bolvári Ferdinánd, az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke elmondta, hogy előzetesen semmit nem tudtak erről az ügyről, és nagyon fel van háborodva ezen az elintézési módon. Véleménye szerint mindenképpen tárgyalni kellett volna a visszaszállításról, és más megoldást is lehetett volna találni. Ha időben tudomást szereznek róla, egészen biztos, hogy megtalálták volna a módját, hogy itt maradhassanak a szobrok.

Dr. Angeli Gabriella, az önkormányzat Jogi, Ügyrendi és EU Kapcsolatok Bizottságának elnöke szintén erősen nehezményezte, hogy a képviselőket nem tájékoztatták arról, hogy a Szépművészeti Múzeum visszakéri a másolatokat, amely kívánságot nem tartja jogszerűnek.

– 1977. november 25-én a Szépművészeti Múzeum és a Kalocsai Városi Tanács között létrejött letéti szerződés szerint 12 pontba foglalva 18 alkotást adtak át városunknak tartós letétbe. A „Re-neszánsz szobrok gipszmásolatait” a Művelődési és Ifjúsági Házban helyezték el, azzal a feltétellel, hogy az alkotások megtekintését biztosítani kell. A műveket csak akkor kellett volna visszaszolgáltatni, ha megszűnik a rendeltetésszerű bemutatás. Ilyen esetben csak közös megegyezéssel lehet „gyorsan” visszavenni és elszállítani a műveket. A „gyorsan” azért idézőjeles, mert valójában 2017 januárja óta húzódik a művek körüli huzavona. Az igazán jó kérdés, hogy január óta miért nem tájékoztatta senki nemcsak a kalocsai lakosokat, de a képviselő-testület tagjait sem.

Hogyhogy január óta? Mivel kezdődött ez a história?

– A Szépművészeti Múzeum Jogi Osztálya hivatalos levélben megkereste dr. Bálint József polgármester urat a Művelődési Központban letétbe helyezett gipszmásolatok Budapestre szállításával kapcsolatban. A műtárgyakat a Városliget Projekt égisze alatt megvalósuló, Komáromban található Csillag Erődbe tervezett kiállításra kívánták elszállítani. A szobrokat az 1977-ben aláírt, hatályban lévő szerződéssel helyezték letétbe, melyet az alkotások elvitele előtt meg kellett szüntetni. Dr. Bálint József polgármester – hatáskörének megfelelően – meg is szüntette a letéti szerződést, mégpedig közös megegyezéssel. A megszüntető szerződés szerint 18 darab, a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteményébe tartozó gipszmásolatot Kalocsa Város Önkormányzata visszaszolgáltat a múzeumnak. Szóval, a megszüntető szerződés alapján, mely a műtárgyak visszaszállításának napján vált hatályossá, a Szépművészeti Múzeum jogosan vette vissza az alkotásokat.

– Az már egy más kérdés – egészítette ki a fentieket dr. Angeli Gabriella –, hogy lehetett volna-e valamit tenni annak érdekében, hogy a Szépművészeti Múzeum ne vigye el az alkotásokat. Határozott véleményem szerint igen, meg lehetett volna akadályozni. Sőt, elég lett volna időben egyeztetni, kompromisszumos megoldást keresni. Jogilag az 1977-es letéti szerződés Kalocsa pozícióját erősítette.

Ami még emellett elszomorító, hogy történt mindez alig több mint egy héttel a Művelődési Központ fennállásának 40. évfordulójára szervezett megemlékezés előtt.


Tájékoztató Kalocsa város lakosságának


Kalocsa Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a lakosságot a Kalocsa Szent István király út 2-4. sz. alatti Művelődési Központban elhelyezett gipsz szobormásolatokkal kapcsolatban.

A Kalocsai Városi Tanács 1977. november 25-én átvett, és elhelyezett a Művelődési Központ folyosóin a Szépművészeti Múzeumtól letétbe kapott 18 db gipszmásolatot. Ezek 40 éve díszítik az épületet. Soha nem voltak a város tulajdonában, ideiglenesen kaptuk őket.

Hozzánk nőttek, megszerettük őket, ékesítették az 1977-ben, majd 2008-ban felújított épületet. Sokan nem is tudták, hogy ezek a művek nincsenek a város tulajdonában.

Magyarország kormánya a 1031/2013, valamint az 1397/2013 sz. kormányhatározataival a Liget Budapest Projekt keretében elrendelte a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének bemutatását a komáromi Csillag Erődben megvalósítandó kiállításon.

Ehhez szükség van a Magyar Állam tulajdonában és a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében levő 18 db, Kalocsán elhelyezett gipszmásolatra is, így ezeket kötelességünk volt visszaszolgáltatni.

A város vezetőjeként megpróbáltam a döntést módosíttatni, de megváltoztatni nem sikerült.

A szobrokat 2017. november 16-án a Szépművészeti Múzeum munkatársai elvitték, megakadályozni nem lehetett, hiszen az övék.

Néhány elemet a falból kellett kivésni, amely némi rombolással járt. Erről jegyzőkönyvet vettünk fel, a javítást a múzeum finanszírozza.

Az épület folyosóin a továbbiakban kalocsai és Kalocsa környéki alkotók kiállításának kívánunk helyet biztosítani.

Dr. Bálint József polgármester


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás