Elvitték a művelődési központ szobrait

2018.01.25 19:27    |    Gábor Erika  

Meglehetősen váratlanul érte az embereket a hír, ami – hol másutt, mint a netes közösségi oldalon – jött szembe november 16-án: leszedték és elvitték a művelődési központ Szent István király út 2-4. szám alatti épületének folyosóiról a gipsz szobormásolatokat – az ott tartózkodók szerint eléggé vandál módon. Megindult a találgatás, és eléggé fölhorgadtak az indulatok. A helyzetről másnap dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója adott tájékoztatást:

szobrok1_250– A 18 darab gipsz szobormásolat a Szépművészeti Múzeum tulajdonát képezi, amely intézmény 1977. november 25-én kötött szerződést a Városi Tanáccsal arról, hogy ezeket kiállítás céljára letétbe helyezi a kalocsai Művelődés Központban. Ebben a szerződésben nem határozták meg, hogy ez a letét mennyi ideig tart. A Szépművészeti Múzeum részéről hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy két, 2013-ban hozott kormánydöntés értelmében begyűjtik a vidéki művelődési házakban elhelyezett műalkotás-másolatokat, amelyeket másutt állítanak ki.

(A két hivatkozott döntés: 1031. sz. Kormányhatározat – A Kormány 1031/2013. (I. 30.) Korm. határozata az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről és a megvalósítás előkészítéséhez szükséges intézkedésekről; és az 1397/2013 döntés – A Kormány 1397/2013. (VII. 2.) Korm. határozata az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról.)

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi elmondta még, hogy az átadáskor született egy jegyzőkönyv, amelyben a Szépművészeti Múzeum vállalja a szobrok eltávolításakor keletkezett kár megtérítését. Tárgyalást kezdett Farkas Tibor szobrásszal és a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubbal, és megpróbálják helyi alkotók műveivel betölteni a megüresedett felületeket.

szobrok2_300A fentiek ellenére többen gondolják úgy, hogy ennek azért nem ez lett volna az elintézési módja. A kalocsaiak közül sokan érzik úgy, szegényebb lett az épület a szobrok eltávolításával, és annak tudatában, hogy ezek gipszmásolatok, nem is értik, miért van rájuk másutt olyan nagy szükség, hogy elvegyék négy évtized után?

Nemcsak a Művelődési Központból vittek el műtárgyakat, a Chili Trade Kft. által működtetett Látogató Központban is hasonló stílusban, előzetes bejelentés nélkül nekiestek az ottani szobormásolatoknak, és romokat maguk után hagyva, távoztak a szállítók. Megjegyezve, hogy ők szintén háborogtak, mert mindkét helyen kaptak hideget-meleget, holott csak a munkájukat végezték.

Bolvári Ferdinánd, az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke elmondta, hogy előzetesen semmit nem tudtak erről az ügyről, és nagyon fel van háborodva ezen az elintézési módon. Véleménye szerint mindenképpen tárgyalni kellett volna a visszaszállításról, és más megoldást is lehetett volna találni. Ha időben tudomást szereznek róla, egészen biztos, hogy megtalálták volna a módját, hogy itt maradhassanak a szobrok.

Dr. Angeli Gabriella, az önkormányzat Jogi, Ügyrendi és EU Kapcsolatok Bizottságának elnöke szintén erősen nehezményezte, hogy a képviselőket nem tájékoztatták arról, hogy a Szépművészeti Múzeum visszakéri a másolatokat, amely kívánságot nem tartja jogszerűnek.

– 1977. november 25-én a Szépművészeti Múzeum és a Kalocsai Városi Tanács között létrejött letéti szerződés szerint 12 pontba foglalva 18 alkotást adtak át városunknak tartós letétbe. A „Re-neszánsz szobrok gipszmásolatait” a Művelődési és Ifjúsági Házban helyezték el, azzal a feltétellel, hogy az alkotások megtekintését biztosítani kell. A műveket csak akkor kellett volna visszaszolgáltatni, ha megszűnik a rendeltetésszerű bemutatás. Ilyen esetben csak közös megegyezéssel lehet „gyorsan” visszavenni és elszállítani a műveket. A „gyorsan” azért idézőjeles, mert valójában 2017 januárja óta húzódik a művek körüli huzavona. Az igazán jó kérdés, hogy január óta miért nem tájékoztatta senki nemcsak a kalocsai lakosokat, de a képviselő-testület tagjait sem.

Hogyhogy január óta? Mivel kezdődött ez a história?

– A Szépművészeti Múzeum Jogi Osztálya hivatalos levélben megkereste dr. Bálint József polgármester urat a Művelődési Központban letétbe helyezett gipszmásolatok Budapestre szállításával kapcsolatban. A műtárgyakat a Városliget Projekt égisze alatt megvalósuló, Komáromban található Csillag Erődbe tervezett kiállításra kívánták elszállítani. A szobrokat az 1977-ben aláírt, hatályban lévő szerződéssel helyezték letétbe, melyet az alkotások elvitele előtt meg kellett szüntetni. Dr. Bálint József polgármester – hatáskörének megfelelően – meg is szüntette a letéti szerződést, mégpedig közös megegyezéssel. A megszüntető szerződés szerint 18 darab, a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteményébe tartozó gipszmásolatot Kalocsa Város Önkormányzata visszaszolgáltat a múzeumnak. Szóval, a megszüntető szerződés alapján, mely a műtárgyak visszaszállításának napján vált hatályossá, a Szépművészeti Múzeum jogosan vette vissza az alkotásokat.

– Az már egy más kérdés – egészítette ki a fentieket dr. Angeli Gabriella –, hogy lehetett volna-e valamit tenni annak érdekében, hogy a Szépművészeti Múzeum ne vigye el az alkotásokat. Határozott véleményem szerint igen, meg lehetett volna akadályozni. Sőt, elég lett volna időben egyeztetni, kompromisszumos megoldást keresni. Jogilag az 1977-es letéti szerződés Kalocsa pozícióját erősítette.

Ami még emellett elszomorító, hogy történt mindez alig több mint egy héttel a Művelődési Központ fennállásának 40. évfordulójára szervezett megemlékezés előtt.


Tájékoztató Kalocsa város lakosságának


Kalocsa Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a lakosságot a Kalocsa Szent István király út 2-4. sz. alatti Művelődési Központban elhelyezett gipsz szobormásolatokkal kapcsolatban.

A Kalocsai Városi Tanács 1977. november 25-én átvett, és elhelyezett a Művelődési Központ folyosóin a Szépművészeti Múzeumtól letétbe kapott 18 db gipszmásolatot. Ezek 40 éve díszítik az épületet. Soha nem voltak a város tulajdonában, ideiglenesen kaptuk őket.

Hozzánk nőttek, megszerettük őket, ékesítették az 1977-ben, majd 2008-ban felújított épületet. Sokan nem is tudták, hogy ezek a művek nincsenek a város tulajdonában.

Magyarország kormánya a 1031/2013, valamint az 1397/2013 sz. kormányhatározataival a Liget Budapest Projekt keretében elrendelte a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének bemutatását a komáromi Csillag Erődben megvalósítandó kiállításon.

Ehhez szükség van a Magyar Állam tulajdonában és a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében levő 18 db, Kalocsán elhelyezett gipszmásolatra is, így ezeket kötelességünk volt visszaszolgáltatni.

A város vezetőjeként megpróbáltam a döntést módosíttatni, de megváltoztatni nem sikerült.

A szobrokat 2017. november 16-án a Szépművészeti Múzeum munkatársai elvitték, megakadályozni nem lehetett, hiszen az övék.

Néhány elemet a falból kellett kivésni, amely némi rombolással járt. Erről jegyzőkönyvet vettünk fel, a javítást a múzeum finanszírozza.

Az épület folyosóin a továbbiakban kalocsai és Kalocsa környéki alkotók kiállításának kívánunk helyet biztosítani.

Dr. Bálint József polgármester


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás