A magas színvonalú helyismereti munkát díjazták

Romsics Imre a szülőföld szolgálatában

2018.09.11 19:23    |    STVN  

Július elején rendezte meg Győrött a Honismereti Szövetség negyvenhatodik egyhetes seregszemléjét, az éves Honismereti Akadémiát. A programnak, amelyen Áder János köztársasági elnök is közreműködött, kiemelt pillanata volt a szövetség által adományozott elismerések és díjak átadása, amelyek sorában a legrangosabb, Bél Mátyás polihisztor nevét viselőt hárman vehették át, köztük Romsics Imrével, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójával.

belmatyas3_250– Két-három ilyen díjat adnak át évente, az idén három talált gazdára – mondja a kitüntetett, amikor az őt ért elismerés felől érdeklődtünk. – Az, hogy a jutalmazottak között lehetek, minden bizonnyal jórészt a tudományos kutatásaimnak köszönhető, hiszen tizenhárom önálló kötetem és több mint kétszáz publikációm jelent meg. Anno a mozgalomban is sokat tevékenykedtem, ami szintén az okok között lehet – folytatja. – A rendszerváltás előtt én hoztam létre a Bács-Kiskun megyei Honismereti Egyesületet. A mozgalom maga az ’50-es, ’60-as években indult, de akkoriban még a Hazafias Népfront társadalmi szervezeten belül működött. Amikor elkezdtek a civil szervezetek megalakulni, megszerveztem a megyei egyesületet, amelyet civil egységként, komoly pénzügyi háttérrel adtam át az utódomnak – tekint vissza régre nyúló kapcsolatának gyökereire a múzeumigazgató. – Egyúttal alapító tagja voltam az országos Honismereti Szövetségnek is, amelyben hét évig dolgoztam. 1997-ben viszont lemondtam erről a tisztségemről. Ekkortájt neveztek ki a kalocsai múzeum igazgatójának, megnősültem, építkeztem, gyermekeim születtek, magyarán egy mozgalmas szakaszba ért az életem. Az is a megyei szervezet vezetésének átengedése mellett szólt, hogy beláttam, hogy egy ekkora egységet Kecskemétről lehet irányítani, Kalocsáról nem. Gondolom, ezek együttesen vezettek ahhoz, hogy jelöltek a díjra, és akkor még nem beszéltem a múzeumban folyó munkáról, amely rengeteg ponton kapcsolható a honismereti mozgalomhoz, a múzeumpedagógiai foglalkozásoktól a kulturális és kutatómunkáig.

belmatyas2_300Magához, az adományozó szervezethez és annak törekvéseihez is ezer szállal kapcsolódott tehát élete munkájával Romsics Imre. Mint kérdésünkre kifejtette, nem is tudna egy-egy mérföldkövet, vagy fontosabb momentumot kiemelni szakmai pályafutásából, amelyek a rangos elismeréshez segíthették. Úgy véli, egész életében a szövetség által fontosnak vélt értékek szem előtt tartása jellemezte és jellemzi ma is tevékenységét.

– Létrehoztam a dunaszentbenedeki és a homokmégyi tájházakat. Ezek már önmagában elegek lennének ahhoz, erre a díjra jelöljenek, de hasonló munka a múzeumszervezés is. A honismereti mozgalmak legnagyobb feladata a helyi értékek és hagyományok megőrzése a helyi közösség által. Ahol van ilyen célt szolgáló múzeum, vagy tájház, ott szerencsések a települések, de a túlnyomó részükön nincsen. Kalocsa környékén is sokan vannak, akik ezt az értékmentő munkát egy személyben viszik a hátukon. Gondoljunk csak Bátyán Fehér Zoltánra, Foktőn Kuczy Károlyra, Besenczi Sándorra Ordason, Nagy Endrére Fajszon, vagy Schön Máriára Hajóson. Minden közösség érték egy nemzet számára, de ha ezeket az értékeket nem gyűjtjük össze, félő, hogy idővel elfelejtődnek, kikopnak – tér rá az értékmentő misszió jelentőségére Romsics, aki életműdíjként is tekint kitüntetésére.

– Harminc éve már annak, hogy a múzeum alkalmazottja vagyok. A mozgalomban még régebb óta veszek részt, és az idén kezdtem meg a 26. évemet igazgatóként. Köszönni kell a sorsnak, hogy van, ahol az ezzel járó munkát észreveszik, az pedig egy áldás, ha ezt jutalmazásra érdemesnek gondolják – így az intézményvezető-néprajzkutató, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy ha hatáskörében állnak ajánlani jelölteket a Bél Mátyás-díjra a környékből, akkor a korábban említett Schön Máriát, vagy Fehér Zoltán terjesztené fel.

belmatyas1_300De mit jelent a honismeret, és mit kellene, hogy jelentsen a felnövekvő generáció számára?

– Ha egy szóval lehet fogalmazni, akkor a szülőföldet, a haza szeretetét. A mai, kinyílt világban jellemzően nem kötődnek olyan erősen a fiatalok ahhoz a földhöz, ahol felnőttek, mint mi anno. A szülőföld szeretet feltételezi a szülőföld ismeretét is. A mi gyerekkorunkban még csatangoltunk nyaranta a faluban, és egy hét-nyolc éves gyereknek azért el lehet képzelni, mennyire nagy és izgalmas feladat volt biciklin, földesúton nekiindulni az ismeretlennek a saját faluból a másik határáig, hogy felfedezzük, mi van tőlünk hét-nyolc kilométerre. Egyébként a mai napig, ha egy idősebb, világot látott embert kérdeznek az életéről, az első, ami szóba kerül az a szülőföldje, és ez nem véletlen! Ez tehát a honismereti mozgalomnak is a fő feladata, hogy a szülőfalut, a szülőföld szépségeit mutassa meg a helyi közösségnek – fogalmaz Romsics Imre, akinek ezúton gratulálunk az őt ért elismeréshez.


A Bél Mátyás-díj névadójáról

Bél Mátyás (1684–1749) magyar-szlovák származású evangélikus lelkész, történelem- és földrajztudós, író, a XVIII. századi magyar tudomány kiemelkedő alakja, a korra jellemző polihisztor iskolának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Foglalkozott nyelvészettel, történelemmel, földrajzzal és mezőgazdasággal. Leghíresebb munkája az öt kötetben megjelent „Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése”. Már száz évvel Széchenyi István felajánlása előtt felvetette egy tudós társaság alapításának gondolatát – olvasható a szabad netes enciklopédián.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás