Dr. Molnár Gábor: bízom a jövőben!

Interjú a szülészeti osztály vezetőjével

2015.06.08 12:49    |    V.I.  

Legutóbb több mint két évvel ezelőtt beszélgettünk dr. Molnár Gáborral, a kalocsai Szent Kereszt tagkórház szülészeti osztályának vezető főorvosával. Országos híradásokban időről időre felkapott téma, hogy egyre kevesebben vállalnak gyermeket, megcsappant a születések száma. Kíváncsiak voltunk arra, hogy ebből mi érzékelhető kórházunkban.

– Amikor utoljára találkoztunk, 2012 szeptemberében arról számolt be, hogy abban az évben körülbelül ugyanannyi baba született az osztályon, mint 2011-ben. Most mi a helyzet?

– Visszamehetünk két évvel ezelőttre, sőt, talán messzebbre is, de az elmúlt két évben éppen hogy emelkedett a szülések száma, nemcsak nálunk, országosan is. Ez a mutató általában 270 és 300 között mozog. Tavaly nálunk 293 szülést vezettünk le, ami némileg elmarad a felső határtól, de hozzá kell tennem, hogy ebből háromszor ikreket segítettünk napvilágra, így összesen 296 gyermek született az osztályon.

– Véleménye szerint mi minden befolyásolhatja ezeknek a számoknak az alakulását?

– Elsősorban talán a gazdasági környezet. Nálunk speciális helyzet áll elő, ha 2004-ig visszatekintünk. Ekkor történt a kórház nagyszabású fejlesztése. Építkezés volt, nem volt elég helyünk, ami a szülésszámban is megmutatkozott – az volt a mélypont. 2008-ra, négy év alatt 212-ről 361-re ugrott ez a szám, aminek nagyon örültünk, aztán jött a gazdasági válság, amelynek hatására 2011-ig folyamatosan csökkentek a mutatók. Jó hír, hogy mostanra, mint említettem szinte 300-ig sikerült feltornászni a szülésszámot. Meggyőződésem, hogy ehhez hozzájárult a gyermekosztály 2013-as újranyitása is.

– Úgy tűnik, hogy ez a trend tartja is magát?

– Úgy gondolom, hogy igen. Nagyon optimista vagyok a tekintetben, hogy stabilizálódik a helyzetünk az osztály és a kórház jövőjét tekintve egyaránt. Földrajzi elhelyezkedés szempontjából is égető szükség van arra, hogy működjön, és jól működjön itt egy szülészet, pláne egy ilyen jól felszerelt osztály, ahol őszintén mondhatom, hogy minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy megfelelő minőségű ellátást kapjanak a kismamák.

– Kijelenthető tehát, hogy van létjogosultsága a kalocsai szülészetnek! Bár morbidnak tűnik, de ha elméletben „elját-szunk” a gondolattal, hogy mégis űr keletkezne ezen ellátási forma tekintetében, az hogyan érintené a városban, vagy a kórház ellátási körzetében élőket?

– Ezt nem lehet szigorúan területre vonatkoztatva vizsgálni. A mi felvevő területünk, ha csak a kalocsai járásra koncentráljuk, akkor mondhatnánk, hogy elég kicsi. Viszont sokan jönnek hozzánk Kiskőrösről, Soltvadkertről, Kecel-ről, Kiskunhalasról, Akasztóról, ami arra enged következtetni, hogy kibővült a betegkörünk. Merészebben fogalmazva mondhatnám azt is, hogy egyre népszerűbbek vagyunk, amely nyilván adódik az osztályunk szépségéből és felszereltségéből, de remélem, mindenekelőtt abból, hogy jól végezzük a munkánkat.

– Ezt annak idején egy közvélemény-kutatás is alátámasztotta, amelyet még 2011-ben hirdetett meg a Kismama című magazin…

– Így van, akkor a betegek véleménye alapján elnyertük a megye legjobb szülészete elismerést, pontosabban mi végeztünk a lista élén, amire nagyon büszkék vagyunk.

– Persze nyilván az itt folyó munka minőségét véletlenül sem az ilyen elismerések motiválják, mintsem a hivatástudat. De ha már azt mondta, hogy erre nagyon büszkék, és okkal azok, osztályvezetőként ez az eredmény adott-e pluszlökést, vagy fokozta-e a vágyat, hogy ezért a nagyfokú bizalomért folyamatosan tenni kell, vagy egyre többet kell tenni?

– Igen, természetesen nagyon igyekszünk. Persze azt is el kell mondanom, hogy mint a világ, vagy az ország bármely pontjáról elmondható, hogy van egy bizonyos réteg, aki a helyben lévő szülészettel nem elégedett és más kórház, esetleg orvos mellett teszi le a voksát. Mint arról már szó esett, ez számunkra azért nem égető probléma, mert máshonnan is sokan járnak át hozzánk, így az „elvándorlók” és a „mesz-szebbről érkezők” közel kiegyenlítik egymást. Ezt tudomásul kell venni, annál is inkább, hiszen a szülészet-nőgyógyászat, véleményem szerint, az egyik legintimebb szakma, amelyben az orvos és a beteg közötti kötődés talán a legerősebb.

– Néhány hónapja olvastam egy internetes fórumon, ahol ezek szerint kissé tévesen, de nagyjából ezt a jelenséget vázolták – mondván, a kalocsaiak Szekszárdra mennek szülni, a bajaiak jönnek Kalocsára és így tovább… tehát van ennek némi valóságmagja, de ilyen kategorikusan ezt túlzás kijelenteni?

– Persze, persze. Ha számokban kellene kifejeznem a jelenséget, körülbelül 25 százalékos lehet Kalocsáról az „elvándorlás”, de mint mondtam, ettől lényegesen többen választanak más területről bennünket. Jöttek már hozzánk például Dunaújvárosból, sőt, Budapestről is szülni.

– Problémák, nehézségek mennyire jellemzőek az osztályon?

– Minden évben kell egy éves jelentést készítenem. Elmondhatom, hogy a koraszülések számát is sikerült lényegesen csökkentenünk, és hála a Jóistennek, egyre kevesebb a problémás eset, ami pedig felmerült, mert nyilván vannak olyan esetek, amelyre a legalaposabb és leglelkiismeretesebb orvosnál is előfordulhatnak, azokat sikerült megoldanunk. Azt is fel kell ismernie egy orvosnak, főképp egy osztályvezetőnek, hogy mit tudunk itt helyben vállalni, és mikor van szükség arra, hogy például Kecskemétre irányítsuk a kismamákat.

– Jellemzően visszatérnek azok a kismamák, akiknek itt született az első gyermeke?

– Általában igen. Sőt, volt olyan is, akit máshová kellett irányítanunk és hiába látták el tisztességesen, jöttek vissza és jelezték, hogy ha az állapotuk engedi, akkor a következő gyermeknek itt szeretnének életet adni.

– Lehet, hogy éppen egy gyermekvállalást tervező leendő anyuka olvassa ezt az interjút, aki még nem döntött arról, hogy Kalocsán szeretné-e megszülni a gyermekét, vagy esetleg „elvándorlóvá” válik. Mit üzenne neki, hogyan ismerkedhet meg az osztályon folyó élettel az eddig elmondottaknál is mélyebben?

– Van egy nagyon sikeres akciónk, amelynek lényege, hogy negyedévente szélesre tárja a kapuit az osztály és nyílt napot tartunk. Ide azokat a leendő anyukákat, párokat, sőt, a nagymamákat is várjuk, akik egy jó órás, másfél órás körbevezetés útján megismerkedhetnek velünk. Talán ennek is köszönhető az, hogy messzire jutott a jó hírünk.

– Mikor lesz legközelebb ilyen alkalom?

– Most júniusban, még a nyári szünet előtt fogunk tartani egy nyílt napot. Amellett, hogy interneten hirdetjük a különböző vizsgálatokon és a védőnői szolgálaton keresztül is igyekszünk eljuttatni ennek a lehetőségnek a hírét az érdeklődőknek.

– Ehhez minél több látogatót, a továbbiakhoz pedig hasonlóan szép mutatókat és eredményeket kívánok! Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én is köszönöm!


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás