Németh József vezérigazgatót kérdeztük

Bővít a Fűszerpaprika, befektetőre vár a Margit Malom

2017.04.06 14:27    |    V.I.  

Az elmúlt héten vállalkozói reggelin találkozott a legnagyobb adófizetőként számon tartott kalocsai cég képviseletével a városvezetés és a kamara. A kevésbé hivatalos hangvételű eseményen valamennyi résztvevő beszámolhatott az általa képviselt vállalattal kapcsolatos aktualitásokról. Itt hangzott el először Németh Józseftől, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatójától, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. tulajdonosától, illetve a Szegedi Paprika Zrt. igazgatósági elnökétől, hogy mind a kalocsai, mind a szegedi paprikaüzem több százmillió forintos fejlesztést hajthat végre az elkövetkező hónapokban. A találkozó végén lapunkkal is megosztotta a részleteket, és kérdésünkre az ugyancsak fennhatósága alatt lévő Margit Malom épületének jövőjéről is nyilatkozott.

270 milliót költhetnek a kalocsai üzemre

A sajtóban „paprika-királyként” is emlegetett ágazati szaktekintély a beruházás kapcsán rávilágított, hogy muszáj alternatívákat keresnie a cégeknek, hiszen a paprikafogyasztás évről évre a termőterületekkel arányosan csökken, vagy (jobb esetben) stagnál, és az exportlehetőségek is korlátozottak. Ezért kell feltárni olyan lehetőségeket, amelyek biztosítják, hogy a paprika mellett más termékeket is jövedelmezően, hatékonyan tudjanak előállítani.

nemeth2_200– A profilunkba vág egyes mezőgazdasági termékek feldolgozása, amelyeket összetevőként az élelmiszeriparban működő nagy multinacionális cégek is használnak. Említhetem a szárított spenótot, a szárított kaprot, vagy a petrezselyemzöldet. Ezeket kívánjuk úgy előállítani, hogy a szárítóberendezés fogadó részét kiegészítjük egy olyan egységgel, amely ezek feldolgozására és adagolására alkalmas, valamint a berendezés végét egy másik technológiával, amely a termékeket száradtan szétosztályozza, szétszórja. Ezen beruházáshoz társul egy ötszáz négyzetméteres építménybővítés is, amely a szárítóhoz csatlakozik, pontosabban azon épület megtoldásaként készül el – írta le az előttünk álló hónapokban megvalósuló projekt lényegét Németh József.

Azt is elmondta, hogy speciális beadvány útján hajthatnak végre Kalocsán 270 milliós, Szegeden 340 millió forintos fejlesztést, amelynek ötven százalékát támogatja a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumtól elnyert pályázatunk. – Mivel nagyvállalatnak számítunk, nem vagyunk jogosultak a KKV-szektor számára elérhető jelentősebb pályázatokra, ezért fordultunk a minisztériumhoz. Mindkét projektnek a kezdeti lépései és a megvalósítása van folyamatban. Szoros a határidő, mert május 15-ig be kell fejezni a kivitelezést, ha pedig ezzel megvagyunk, június végére kifizetik a támogatást – hangzanak a részletek, elejtve, hogy némi csúszás „beleférhet”. Ha ugyanis legalább 80-90 százalékos készültségi fokon tart az említett határidőre a beruházás és van „valós indok” némi határidő-megtoldásra, azt vélhetően elfogadhatónak fogja tartani a pályázat kiírója.

Németh József azt sem titkolja, hogy sikerül a termelési hatékonyságot új távlatok megnyitásával növelni, úgy a kalocsai, mint a szegedi vállalatban. A vezető által korábban felsorolt termékeket ugyanis gazdaságosan elő tudják állítani és eladni, cégünknek pedig megvannak ehhez a piacai is, úgy itthon, mint a tengerentúlon. Erre épülve szeretnék a meglévő piacokat fejleszteni és átkonvertálni Kalocsára – így a vezérigazgató. Arról pedig, hogy a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. dolgozói állományát hogyan érinti majd a várhatóan nyár elejére átadott beruházás, ugyancsak joggal kérdeztük a vállalatirányítót.

 

nemeth1_450
 

 


Hatéves fenntartás, hat új munkahely

– Már a pályázatelnyerésnek is a feltétele volt, hogy az átadást követő hat évig szinten kell tartanunk a beruházást, plusz munkaerő megtartást- és növekedést kellett vállalni, ami Kalocsa esetében hat főt jelent. Ennyivel bővül tehát a jelenleg körülbelül 150 fős állományunk – jött a válasz.

De mindezek ismeretében adja magát a kérdés, milyen évet zárt maga a fűszerpaprika-ágazat. A cégvezetőtől megtudtuk, hogy a 2016-os évjárat minőségileg átlagon felüli volt, mennyiségileg viszont már kevésbé örömteli a kép, hiszen Kalocsán és Szegeden összesen ötszáz vagon paprikát dolgozott fel a Kalocsai és a Házi Piros együtt, ami egyértelműen kevés ahhoz, hogy fedezze a két cég szükségleteit.


Importmentes „kalocsai”, új kihívás a napszámos-hiány

– Nyilvánvaló módon importra is szorulunk, és azzal egészítjük ki a paprika-ügyeinket, de hangsúlyozom, hogy ami „Kalocsai” felirattal ellátott termékünk, az mind tisztán, itt termett paprikából készül, importált hozzáadása nélkül. Viszont ha bemegyünk egy bevásárlóközpontban, és szétnézünk a fűszerrészleg polcai között, láthatjuk, hogy többek közt Szlovákiában csomagolt paprikát árulnak, aminek nyilván nem sok köze van Magyarországhoz, a tartalmát tekintve sem, nekünk pedig ilyen termékekkel, ezen a piacon is lépést kell tartanunk a versennyel – magyarázza Németh, hozzátéve, hogy egy tavaly begyűrűzött jelenség további aggasztó tényezőként lengi be az ágazatot. – Sosem panaszkodtak a termesztők annyira, mint tavaly arra, hogy nincsen napszámos. A paprika kézi szedése tehát szinte megoldhatatlan, holott már 10 ezer forintos napidíjat is fizettek volna, ha jött volna elegendő dolgozó. Öt-hat éve ennél kevesebbért is szép számmal akadtak jelentkezők. Valamit tehát lépni kell e területen is, például fejleszteni a korábbiakban precízebb, gépi szedésre használható berendezéseket, amelyek színérzékelés alapján szortírozzák a zöld és a piros színű csöveket – tekint a hervasztó jövőbe a vezérigazgató, „e téren sem számíthatunk sok jóra” sóhajtással fennhagyva a hangsúlyt a mondat végén.


A Margit Malomról is kérdeztünk – vannak érdeklődők

Ha pedig úgy hozta az élet, hogy volt lehetőségünk kicsit hosszabban beszélgetni Németh Józseffel, feltettünk pár kérdést a két éve ugyancsak általa irányított társaság érdekeltségébe került Margit Malom jövőjével kapcsolatban. A városban ugyanis időről időre szárnyra kélnek lebontással, továbbadással, átalakítással kapcsolatos szóbeszédek, az épület viszont ott áll érintetlenül és rendületlenül, akár az a bizonyos ólomkatona (reméljük, a mesénél pozitívabb végkifejlettel). Mint megtudtuk, a város ikonikus épületével kapcsolatos legfrissebb hír az, hogy a piactér felől nézve a jobboldali saroképületére és az utcafrontra néző kirakatos épületrészére van két, egymástól független potenciális vevő. A saroképület iránt érdeklődő bútor nagykereskedéssel foglalkozik, a kirakatos rész iránt érdeklődő pedig jogászember, aki állítása szerint megtartaná azt az egységet, amelyből akár többlakásos ingatlant is ki lehetne alakítani, mondja Németh József, akinek egészen konkrét elképzelései vannak az egykori mezőgazdasági létesítmény további egységeiben rejlő lehetőségeket illetően is.


Sosem merült fel a lebontás, sőt!

– A benti két raktárrészt a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. egyelőre meg kívánja tartani, ami pedig a malomépületet illeti, ott ki lehetne alakítani úgy egy panziót, mint egy éttermet, ha erre lenne jelentkező befektető, aki üzletet lát benne. Ha a paksi bővítés elindul és az új híd is megépül, minden kétséget kizáróan van ebben ráció, bár az is igaz, hogy sok százmillió forintos fejlesztést igényelne az épület. A beruházást viszont a bajai malom mintájára el tudnám képzeli – így a vállalatigazgató, aki egyben cáfolta, hogy részéről bárhol, bármikor is elhangzott volna, hogy szóba kerülhet a malom lebontása. Mint mondja, a véletlen műve volt az is, hogy egyáltalán megvette, de szívből reméli, hogy ebből a városban élők is profitálni fognak.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás