Egy hozzájárulási kérelem margójára

Három lépésben bővítik „sportkaptárukat” a Méhecskék

2017.03.30 10:23    |    V.I.  

Míg az szinte borítékolható volt, hogy az ingatlaneladások (pláne négy, ahogy másik írásukban tárgyaljuk) megdobják a 24 napirendi pontos kalocsai képviselő-testületi ülés idejét, az, hogy egy tulajdonosi hozzájárulásból is hosszas szópárbaj kerekedjen, talán az előterjesztő sem számított. Minden jó, ha jó a vége, a többség leokézta a Méhecskék Sportegyesület kérvényét arra, hogy egy társasági adóból (TAO) finanszírozandó beruházást véghezvigyenek a Hunyadi pályán, jócskán akadtak tisztázandó kérdések.

Csak hozzájárulást kértek, de…


farago_200Az előterjesztés tartalmát néhány gondolattal kiegészítette dr. Kiss Csaba jegyző, a karbantartási kérdésnél azonban leakadt a gépezet. Mint elhangzott az ülésen: az ingatlan karbantartásáról a határozati javaslat értelmében a Méhecskék Sportegyesületnek kellett volna gondoskodnia, ha
TAO-fejlesztést hajt végre. Ez a feladat elvileg jelenleg a Vagyonhasznosító Kft.-hez tartozik, és a Méhecskék egyesület jelezte is, hogy csak akkor tudja vállalni az általuk használt, de városi tulajdont képező vagyonelem, nevezetesen a Hunyadi pálya fejlesztését, hogyha a Vagyonhasznosító karbantartásra kapott költségeit az egyesület javára fordítja a testület. A jegyző azonban kimondta, hogy célzottan a Hunyadi pálya karbantartására nincsen tétel, amelyet megkapna a száz százalékban önkormányzati tulajdonú kft., ezután szólalt meg az ülésen jelen lévő Faragó László, a Méhecskék egyesületi elnöke. „A TAO támogatásból városi vagyont fog bővíteni a Méhecskék, amit csak akkor tehet meg ezen pályázati rendszer szerint, ha felvállalja, hogy ezt karban is tartja tizenöt évig. Nyilván ezt nem tudjuk vállalni, hiszen erre költségvetési forrásuk nincsen, amellett, hogy jelenleg nem hivatalosan is mi tartjuk karban a pályát, amelyért tavaly több mint másfél millió forintot fizettünk”, hangzottak Faragó szavai.


A háttérfolyamatokról a kezdetektől a Városházáig

Mivel ezen a ponton látszott, hogy a grémium több tagja pontosító kérdéseket tett fel és több szálon kezdtek futni a tárgyalások, felkerestük a Sport bizottság elnökét, hogy az ülésen történtek lényegét foglalja dióhéjba. Szabó Balázs készséggel állt rendelkezésre.

„Általában április 30-ig kell a TAO-pályázatokat elvégezni, amelynek két része van. Az egyik a működési pályázat, ahol is az egyesületek a működésükhöz szükséges forrásokat szerzik meg (utazásra, sportszerekre, stb.). A másik elem a beruházásokra vonatkozik. E tekintetben a sportegyesület tevékenységével összefüggő beruházásra pályázhat. A Méhecskék esetében a napirendi pont kapcsán ez utóbbiról beszélünk. Az egyesület jelezte tavaly, hogy szeretne ilyen fejlesztésre TAO-pályázatot benyújtani három ütemben, minden évben. Tavaly benyújtották a Hunyadi pályán lévő futballkomplexumra az első ütemű pályázatot, amelynek lényege, hogy a pálya mellett, a papírforma szerint játszótérként, parkként funkcionáló területből egy kisebb szeletet a Hunyadi pályához csatolhassanak. Szeretnék továbbá a csapadékvíz-elvezetést, illetve hosszabb távon egy műfüves-pálya létesítését véghezvinni az ehhez szükséges világítástechnika kiépítésével”, így Szabó Balázs.

„Érdekesség, hogy jellemzően a TAO-beruházások 70 százalékban támogatottak és 30 százalék önerőt kell a pályázónak biztosítani. Eddig ez mindig így is történt Kalocsán, amikor is a város támogatta a pályázók önerejét. Ebben az esetben Faragó László úgy kereste meg az önkormányzatot, hogy nem kér ilyen forrást, úgy próbálja megoldani a fejlesztést, hogy ez a városvezetésnek ne kerüljön pénzbe, ami rendkívül üdvözlendő. Mivel viszont műszaki beruházásról van szó, felmerültek a felek között olyan területek, amelyeket nem sikerült a testületi ülésig száz százalékosan tisztázni”, magyarázza Szabó. „Ha egy új beruházási elem valósul meg TAO-pénzből, arra tizenöt évig fenntartási kötelezettség van, ami azt jelenti, hogy jelen esetben ez az elvárás a Méhecskékre hullana, viszont az üzemeltetés és a karbantartás két külön dolog, így Szabó. Az üzemeltetést vállalná a város, ami kimerül a rezsiköltségek finanszírozásában, a karbantartás viszont más dolog (beleértve a zöldfelület-kezelést, talajrendezést, különböző speciális eljárásokat)”, folytatja.

„A sokat vitatott „C” pont azért zavaró, mert az kimondja, hogy a teljes ingatlan karbantartásáért a Méhecskék felelnek. Érdemes összevetni a KSE sportpálya helyzetét a Hunyadi pályáéval e ponton, hiszen az előbbi létesítmény karbantartását is a Vagyonhasznosítási Kft. végzi, holott más sportegyesületek, illetve sportközösségek is használják azt. Ezt kellene áttárgyalni a Méhecskék Sportegyesülettel, amíg ismételten visszakerül a kérdéskör a testület elé. A lényeg, hogy a város is örül ennek a beruházásnak, így a két tisztázandó pont kivételével a képviselő-testület elfogadta az anyagot, ami elnyert pályázatról szól, még annak is megvan az esélye, hogy június 30-ig az első fejlesztési ütem megvalósuljon” – ért a történet végére a Sport bizottság elnöke.


Tizenkét igen, kivéve…

A testületi ülésen – hogy folytassuk a félbeszakadt gondolatmenetet – a bérleti díj körüli kérdések tisztázása vitte mellékvágányra a napirendi pont tárgyalását. Elhangzott továbbá, hogy a Méhecskék és a város TAO-s egyesület lévén eddig jó szimbiózisban működött. Most ők önkormányzati vagyont gyarapítnak, de 15 évre nem tudják vállalni saját költségre az általuk használt ingatlan karbantartását. Zárszóként abban maradt a testület, hogy a fenntartási kérdéskörre, amely a határozati javaslat „C” és „E” pontját érinti, majd visszatérnek további pontosításokat követően, viszont, hogy a Méhecskék beruházása ne akadjon el, a támogató nyilatkozatot megadja a fejlesztéshez (a jelzett pontokat kivéve a javaslatból).Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás