A 80 éves Buda Ferencet köszöntöttük

„Isten szalmaszálán szappanbuborék”

2017.01.05 08:45    |    Gábor Erika  

A 80 éves Buda Ferenc költőt ünnepeltük a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtárban. Buda Ferenc saját bevallása szerint csaknem hazajár Kalocsára, gyakran és szívesen jön városunkba. Ezen az estén a fiával, Buda Ádám énekmondóval érkezett, aki természetesen édesapja megzenésített verseivel járult hozzá az életút-idéző, közvetlen beszélgetéshez.

Nemigen kerülhetett szóba olyan téma, amelyre ne született volna már vers Buda Ferenc tollából, így hát prózában többnyire csak Tamás László könyvtárvezető beszélt. Kérdésre rím volt a válasz, még ha az került is szóba, milyennek érzi mostani világunkat, a
„Rigmusok a századra, a századvégre” című verse, főleg annak keserű refrénje elég világosan elmondta: „S ha gyalázat? Hát gyalázat! Mire nincs itt magyarázat? Ez a század ilyen század – mint egy nyúlbogyót, lerázhat.”

Elhangzott olyan költemény is, amelyet „ötvenen túl, hatvanon innen” kezdett el írni, aztán hetvenen túl, nyolcvanon innen fejezte be (címe: Ha csak estig), ez is egyfajta összegzése a megélteknek.

 

buda1_450
 

 

A születésnapos költőt illendően felköszöntötték a könyvtár dolgozói, a torta sem maradt el, és az ajándékcsomagba kalocsai bor is került, „Tomori vére”. És amíg Buda Ádám dallal idézte meg apja verseit, újabb is született a hangulatból:

 

buda2_400
 

 

Napod bár olykor sötétre fordul/tekints a szőlőfa tövére/torkodon át szívedig csordul/ Tomori vére”

Kívánom mindenkinek azt a méltóságot, bölcs nyugalmat, fanyar humort és szellemi frissességet, amellyel a költő szemlélődik maga körül, s varr vers-gombot minden „valóság-kabátra”!

A kérdésemre, hogy milyennek látja ma a szellemi vezetésre hivatottak szerepét életünkben, így válaszolt:

buda3_300– Hátrébb sorolódott az értékrendben, de egészen a hátsó padba a társadalomban a felelősségvállalás. Ma nem az értéket keresik, hanem a hasznot. Megértem én, abból senki nem él meg, hogy felelősséget vállal, mégis, nem így kellene lennie! Kérdés, hogy szánnak-e arra időt és energiát az emberek, hogy ezt végig gondolják. Futunk, rohanunk, ha megállunk, nyomogatunk valamit, hogy kikapcsolódjunk, de mikor érünk rá feldolgozni, ami nap mint nap ránk rakódik? Én nagyon nem érzem magam otthon ebben a közegben, és látom, vannak sokan, nálam fiatalabbak is, akik így vannak ezzel. Féltem a fiatalokat, gyerekeinket, unokáinkat, mi lesz velük, milyen lesz a jövőjük? Aggodalommal tölt el, amit látok. Úgy harminc éve abban bíztam, hogy persze, kilendült a világ, de helyre fog állni, és nem tér vissza az a kontraszelekció, ami a társadalomban volt (kontraszelekció: az a rendszer, melyben inkább a tehetségtelenek érvényesülhetnek, a tehetséges embereket nem engedik kiemelkedni – a szerző). Sajnos, nem így lett. Megint itt van. Szerettem volna szebb dolgokat mondani, de ezt érzem.


Buda Ferenc 1936. november 3-án született Debrecenben, ma Tiszakécskén él. Még nem volt húszéves, amikor első versei megjelentek. Több helyen is tanított, volt a Bács-Kiskun Megyei Levéltár és a Forrás című irodalmi folyóirat munkatársa. 19 önálló kötete jelent meg és hat műfordítása, ezek kirgiz és kazah nyelvből fordított versek, népmesék, elbeszélések. Munkásságát 1973 és 2015 között 23 rangos díjjal ismerték el, a teljesség igénye nélkül: József Attila- és Radnóti-díj, Kossuth Díj, Príma-díj, a Nemzet Művésze Cím és Magyar Örökség Díj.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás