Ez is a Városházán történt

Mégis cégfúzió és újra Menza Kft.

2018.03.12 08:41    |    V.I.  

Bár kétségkívül a február 22-i képviselő-testületi ülést a dr. Angeli Gabriella körüli események uralták (mint megírtuk, a grémium teljes egyetértésben szavazta ki bizottsági tagságaiból, illetve civil munkahelyéről a képviselőnőt), van még miről beszámolni a tanácskozáson történteket illetően. Nem mellesleg hivatalosan is lett 2018-as költségvetése a városnak, eldördült a startpisztoly egy régen rebesgetett cégfúzió elindítására, és ismét a felszínre került a Kalocsa Menza Kft. kérdésköre. Minderről részletesen olvashat cikkünk folytatásában!

Újra napirenden a gigacég-ötlet. De mi lesz a dolgozókkal?

A két legnagyobb, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, a Parkgondozó és a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-k fúziója ismét napirendre került. Erről a koncepcióról anno évekkel ezelőtt hallhattunk, amikor a Vagyonhasznosítási cég élére is megbízta a város Loibl Lászlót ügyvezetőnek, amely posztról később lemondott. Azóta most először merül fel, hogy egy fej alá rendezzék a társaságokat, mivel a költségvetés és a társaságok helyzete egyaránt arra enged következtetni, hogy a kft.-k jövőjét úgy lehet biztosítani, hogy összeolvasztják azokat. Így elkerülhető a veszteség – hangzott dr. Bálint József polgármesteri okfejtése, utalva arra, hogy ez Loibl László menedzser korábbi anyagából származik, amely a fúzió lehetőségét vizsgálta.

 

testuleti2_450
 

 

Azt már dr. Angeli Gabriella képviselő vetette fel, hogy a polgármester által hivatkozott anyagot 2016-ban készítette el Loibl László. Mivel ez idővel fiókba került, mindkét cég személyi állománya változott az elmúlt években. Megtakarítást persze hozhat az összeolvasztás, folytatja Angeli, de ez egyben azzal is jár, hogy embereket kell elküldeni a jelenlegi munkahelyéről. Véleménye szerint a folyamatot indító startgomb megnyomása előtt is kellett volna erről a kérdéskörről vitáznia a testületnek. Bálint nem vitte túlzásba a magyarázkodást. Elmondta, hogy eddig a háttérben folytak az egyeztetések, mostanra érett meg a dolog annyira, hogy a testület elé lehetett hozni. Hozzátette, hogy az anyag tartalmazza, hogy a személyi kérdéseket is rendezni kell.

A Pénzügyi Bizottság elnöke, Katus Attila arról biztosított, hogy a szervezet támogatja az összevonást, az ekkor még Angeli által elnökölt Jogi Bizottság ugyanakkor két igen és három tartózkodás ellenében nem állt a javaslat mellé. A képviselőnő indoklása szerint felmerült az is, amikor tárgyalták az ügyet, hogy a társaságok egyesítése vajon nem annak az „előszobája”, hogy intézménnyé alakuljon az első lépésben összeolvasztott két cég? Bálint kategorikusan kiállt korábbi kijelentése mellett, mondván, nem lesz intézmény a két kft.-ből – ebben az önkormányzati ciklusban biztosan nem! Állítását azzal igazolta, hogy a Kalocsa Szíve program fenntartása miatt nem is lehetne ezt meglépni.

 

testuleti1_450
 

 

Végszóként elhangzott továbbá, hogy Pécsi Tiborné, a Vagyonhasznosító ügyvezetője és Loibl László, a Parkgondozó vezetője május 31-ig kell, hogy előkészítse az összevonás indításához szükséges anyagot. A testület egyetlen tartózkodó voks ellenében, szinte teljes egyetértéssel hagyta jóvá, hogy a folyamat elinduljon.


Második nekifutásra meglett a költségvetés

A 2018-as költségvetési rendelet megalkotása napirend másodszor került a képviselők asztalára. Mint emlékezetes, első körön nem lett meg az elfogadáshoz szükséges többség, most is éppen hogy. Az anyag tartalmáról korábban beszámoltunk, ehhez a mostani ülésen a polgármester annyit tett hozzá, hogy a záró összegek nem változtak, de módosításokat hajtottak végre az első beterjesztett javaslathoz képest. Itt ejtette el, hogy a 65 év feletti lakosok számára karácsony-tájt esedékes 2000 forintos pénzosztáshoz szükséges összeg tartalékkeretbe került. Ez nem jelenti azt, hogy elmaradna a kifizetés, tette rögtön hozzá Bálint József, nyugtázva, hogy a húsvéti 2000 forintok folyósítása is rövidesen kezdődik. Hasonlóképp tartalékkeretbe lett helyezve a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár dolgozóinak városi rendezvényeken végzendő feladatainak túlóra-kifizetése.

Végül az 5 milliárd 88 millió fontos főösszeggel megalkotott büdzsét hét igennel és öt tartózkodó szavazat ellenében elfogadta a testületi többség.


Már csak a kormányban bízhatnak a Menza-beszállítók

testuleti4_250Ismét napirendre került a Kalocsa Menza Kft., amelynek korrigált végelszámolási nyitóegyenlegét kellett elfogadnia a testületnek, valamint kimondani a végszót beszállítói tartozás-rendezési szándék, pótbefizetés ügyében.

A végelszámolást végző Hartkontir Kft. képviseletében Frits Mártonné szóban tájékoztatta a városatyákat arról, hogy egy korábban elnyert beruházási pályázat miatt több mint egymillió forintos pénz-visszafizetési kötelezettség is terheli a céget. A 2014-ben megvalósult fejlesztést követően ugyanis nem teljesült az ezt segítő pályázatban vállalt ötéves fenntartás cégen belül, így időarányosan az adott összeget ki kell fizetni. Ez a legjelentősebb korrekciós tényező, folytatta a szakember, majd jelentette, hogy az eszközleltárnál selejteztek, és felmerültek kisebb hiányzó tételek, valamint olyanokra is bukkantak, ami nem szerepelt a Menza könyveiben. Ami azonban kristálytisztán látszik, az, hogy a Menza Kft. vagyona nem elegendő a hitelezői állomány kifizetésére.

 

testuleti3_450

Első felszólalóként Simon Zoltán jelezte, hogy az eléjük került végelszámolói jelentését elfogadta és korrektnek tartja, viszont a javaslat 2. pontjáról továbbra is az a véleménye (ami a tartozás-kifizetésre irányul), hogy a Menza Kft. kintlevőségeit pótbefizetés formájában rendeznie kellene a városnak a beszállítók felé. Ismét megjegyezte, hogy valamennyi képviselőnek írtak a több mint 60 millió forintos összegű tartozásban érintett cégek, akik akár részletfizetést is elfogadnának, de nehezményezik, hogy a testület kategorikusan elálljon a tartozás rendezéséről. Javasolta, hogy indítson tárgyalást velük a városvezetés a helyzet rendezésére.

A polgármester – mint az borítékolható volt, a korábbi üléseken elhangzottak és történtek ismeretében – kategorikusan újra kijelentette, hogy erre nincsen pénze a városnak. Emlékeztetett, hogy soron kívül a Miniszterelnökséghez fordultak rendkívüli támogatási kérelemmel, amelyből kiegyenlítenék a számlákat – erre a kérésre egy hónapon belül kell reagálnia a Lázár János miniszter vezette kabinetnek, ami március harmadik harmadában esedékes. Addig tehát a beszállítók utolsó utáni reménye a kormány mentőöve, a városvezetés ugyanis önszántából és önerejéből nem fogja, illetve nem tudja kinullázni a cég adósságait.

Bálint álláspontját egyébként a Pénzügyi Bizottság is osztotta, majd ismét Fritsné lépett a mikrofonhoz. Ha a tulajdonos, vagyis az önkormányzat úgy dönt, jegyezte meg, hogy ezt nem fizeti ki, át kell adni a felszámolónak az ügyet. Ha mégis fizetnének, azt 30 napon belül kell rendezni, egyébiránt kötelessége felszámolónak továbbítani az ügyet, hangzott a kiegészítés.

 

testuleti5_450
 

 

Végül a mérleget tizenkét igennel elfogadta a testület, a 65 milliós pótbefizetésre azonban öt igen, öt nem, és két tartózkodás ellenében nem sikerült megnyerni a többséget. Magyarán, ha nem jön a „gyorssegély” a kormánytól, megint egy lépéssel távolabb kerülnek a hitelezők a lehetőségtől, hogy viszontlátják pénzüket.


50 millió felosztása

Ugyancsak fontos határozathozatal volt a Központi Nukleáris Alapból 2018-ra Kalocsának jutó támogatás elosztásának megvitatása és elfogadása. Összességében egy több mint 50 millió forintos nagyságrendű tételről beszélünk, amelynek körülbelül kétharmadát, azaz 30 milliót költhet működésre az önkormányzat, a fennmaradó 20 és félmillió forintot felhalmozási célra, azaz például fejlesztésre vagy beruházásra különítheti el.

Mivel utóbbi esetében pontosan meg kellett nevezni, hogy milyen projektekre fordítódna az összeg, a testület kimondta, hogy egy részéből a Városi Sportcsarnokba tervezett vizesblokk-bővítés és felújítás önköltségét mérsékelnék, ami egyébként TAO-beruházásként valósulhat meg. A fennmaradó pénzből a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz benyújtott városfejlesztési pályázataik önerejének terheit mérsékelné Kalocsa. Utóbbinak persze előfeltétele, hogy a projektek pozitív bírálatban részesüljenek, amelyről egyelőre még nem tájékoztatott a röviden JETA-ként ismert szervezet.



Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás