Ez is a Városházán történt

Mégis cégfúzió és újra Menza Kft.

2018.03.12 08:41    |    V.I.  

Bár kétségkívül a február 22-i képviselő-testületi ülést a dr. Angeli Gabriella körüli események uralták (mint megírtuk, a grémium teljes egyetértésben szavazta ki bizottsági tagságaiból, illetve civil munkahelyéről a képviselőnőt), van még miről beszámolni a tanácskozáson történteket illetően. Nem mellesleg hivatalosan is lett 2018-as költségvetése a városnak, eldördült a startpisztoly egy régen rebesgetett cégfúzió elindítására, és ismét a felszínre került a Kalocsa Menza Kft. kérdésköre. Minderről részletesen olvashat cikkünk folytatásában!

Újra napirenden a gigacég-ötlet. De mi lesz a dolgozókkal?

A két legnagyobb, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, a Parkgondozó és a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-k fúziója ismét napirendre került. Erről a koncepcióról anno évekkel ezelőtt hallhattunk, amikor a Vagyonhasznosítási cég élére is megbízta a város Loibl Lászlót ügyvezetőnek, amely posztról később lemondott. Azóta most először merül fel, hogy egy fej alá rendezzék a társaságokat, mivel a költségvetés és a társaságok helyzete egyaránt arra enged következtetni, hogy a kft.-k jövőjét úgy lehet biztosítani, hogy összeolvasztják azokat. Így elkerülhető a veszteség – hangzott dr. Bálint József polgármesteri okfejtése, utalva arra, hogy ez Loibl László menedzser korábbi anyagából származik, amely a fúzió lehetőségét vizsgálta.

 

testuleti2_450
 

 

Azt már dr. Angeli Gabriella képviselő vetette fel, hogy a polgármester által hivatkozott anyagot 2016-ban készítette el Loibl László. Mivel ez idővel fiókba került, mindkét cég személyi állománya változott az elmúlt években. Megtakarítást persze hozhat az összeolvasztás, folytatja Angeli, de ez egyben azzal is jár, hogy embereket kell elküldeni a jelenlegi munkahelyéről. Véleménye szerint a folyamatot indító startgomb megnyomása előtt is kellett volna erről a kérdéskörről vitáznia a testületnek. Bálint nem vitte túlzásba a magyarázkodást. Elmondta, hogy eddig a háttérben folytak az egyeztetések, mostanra érett meg a dolog annyira, hogy a testület elé lehetett hozni. Hozzátette, hogy az anyag tartalmazza, hogy a személyi kérdéseket is rendezni kell.

A Pénzügyi Bizottság elnöke, Katus Attila arról biztosított, hogy a szervezet támogatja az összevonást, az ekkor még Angeli által elnökölt Jogi Bizottság ugyanakkor két igen és három tartózkodás ellenében nem állt a javaslat mellé. A képviselőnő indoklása szerint felmerült az is, amikor tárgyalták az ügyet, hogy a társaságok egyesítése vajon nem annak az „előszobája”, hogy intézménnyé alakuljon az első lépésben összeolvasztott két cég? Bálint kategorikusan kiállt korábbi kijelentése mellett, mondván, nem lesz intézmény a két kft.-ből – ebben az önkormányzati ciklusban biztosan nem! Állítását azzal igazolta, hogy a Kalocsa Szíve program fenntartása miatt nem is lehetne ezt meglépni.

 

testuleti1_450
 

 

Végszóként elhangzott továbbá, hogy Pécsi Tiborné, a Vagyonhasznosító ügyvezetője és Loibl László, a Parkgondozó vezetője május 31-ig kell, hogy előkészítse az összevonás indításához szükséges anyagot. A testület egyetlen tartózkodó voks ellenében, szinte teljes egyetértéssel hagyta jóvá, hogy a folyamat elinduljon.


Második nekifutásra meglett a költségvetés

A 2018-as költségvetési rendelet megalkotása napirend másodszor került a képviselők asztalára. Mint emlékezetes, első körön nem lett meg az elfogadáshoz szükséges többség, most is éppen hogy. Az anyag tartalmáról korábban beszámoltunk, ehhez a mostani ülésen a polgármester annyit tett hozzá, hogy a záró összegek nem változtak, de módosításokat hajtottak végre az első beterjesztett javaslathoz képest. Itt ejtette el, hogy a 65 év feletti lakosok számára karácsony-tájt esedékes 2000 forintos pénzosztáshoz szükséges összeg tartalékkeretbe került. Ez nem jelenti azt, hogy elmaradna a kifizetés, tette rögtön hozzá Bálint József, nyugtázva, hogy a húsvéti 2000 forintok folyósítása is rövidesen kezdődik. Hasonlóképp tartalékkeretbe lett helyezve a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár dolgozóinak városi rendezvényeken végzendő feladatainak túlóra-kifizetése.

Végül az 5 milliárd 88 millió fontos főösszeggel megalkotott büdzsét hét igennel és öt tartózkodó szavazat ellenében elfogadta a testületi többség.


Már csak a kormányban bízhatnak a Menza-beszállítók

testuleti4_250Ismét napirendre került a Kalocsa Menza Kft., amelynek korrigált végelszámolási nyitóegyenlegét kellett elfogadnia a testületnek, valamint kimondani a végszót beszállítói tartozás-rendezési szándék, pótbefizetés ügyében.

A végelszámolást végző Hartkontir Kft. képviseletében Frits Mártonné szóban tájékoztatta a városatyákat arról, hogy egy korábban elnyert beruházási pályázat miatt több mint egymillió forintos pénz-visszafizetési kötelezettség is terheli a céget. A 2014-ben megvalósult fejlesztést követően ugyanis nem teljesült az ezt segítő pályázatban vállalt ötéves fenntartás cégen belül, így időarányosan az adott összeget ki kell fizetni. Ez a legjelentősebb korrekciós tényező, folytatta a szakember, majd jelentette, hogy az eszközleltárnál selejteztek, és felmerültek kisebb hiányzó tételek, valamint olyanokra is bukkantak, ami nem szerepelt a Menza könyveiben. Ami azonban kristálytisztán látszik, az, hogy a Menza Kft. vagyona nem elegendő a hitelezői állomány kifizetésére.

 

testuleti3_450

Első felszólalóként Simon Zoltán jelezte, hogy az eléjük került végelszámolói jelentését elfogadta és korrektnek tartja, viszont a javaslat 2. pontjáról továbbra is az a véleménye (ami a tartozás-kifizetésre irányul), hogy a Menza Kft. kintlevőségeit pótbefizetés formájában rendeznie kellene a városnak a beszállítók felé. Ismét megjegyezte, hogy valamennyi képviselőnek írtak a több mint 60 millió forintos összegű tartozásban érintett cégek, akik akár részletfizetést is elfogadnának, de nehezményezik, hogy a testület kategorikusan elálljon a tartozás rendezéséről. Javasolta, hogy indítson tárgyalást velük a városvezetés a helyzet rendezésére.

A polgármester – mint az borítékolható volt, a korábbi üléseken elhangzottak és történtek ismeretében – kategorikusan újra kijelentette, hogy erre nincsen pénze a városnak. Emlékeztetett, hogy soron kívül a Miniszterelnökséghez fordultak rendkívüli támogatási kérelemmel, amelyből kiegyenlítenék a számlákat – erre a kérésre egy hónapon belül kell reagálnia a Lázár János miniszter vezette kabinetnek, ami március harmadik harmadában esedékes. Addig tehát a beszállítók utolsó utáni reménye a kormány mentőöve, a városvezetés ugyanis önszántából és önerejéből nem fogja, illetve nem tudja kinullázni a cég adósságait.

Bálint álláspontját egyébként a Pénzügyi Bizottság is osztotta, majd ismét Fritsné lépett a mikrofonhoz. Ha a tulajdonos, vagyis az önkormányzat úgy dönt, jegyezte meg, hogy ezt nem fizeti ki, át kell adni a felszámolónak az ügyet. Ha mégis fizetnének, azt 30 napon belül kell rendezni, egyébiránt kötelessége felszámolónak továbbítani az ügyet, hangzott a kiegészítés.

 

testuleti5_450
 

 

Végül a mérleget tizenkét igennel elfogadta a testület, a 65 milliós pótbefizetésre azonban öt igen, öt nem, és két tartózkodás ellenében nem sikerült megnyerni a többséget. Magyarán, ha nem jön a „gyorssegély” a kormánytól, megint egy lépéssel távolabb kerülnek a hitelezők a lehetőségtől, hogy viszontlátják pénzüket.


50 millió felosztása

Ugyancsak fontos határozathozatal volt a Központi Nukleáris Alapból 2018-ra Kalocsának jutó támogatás elosztásának megvitatása és elfogadása. Összességében egy több mint 50 millió forintos nagyságrendű tételről beszélünk, amelynek körülbelül kétharmadát, azaz 30 milliót költhet működésre az önkormányzat, a fennmaradó 20 és félmillió forintot felhalmozási célra, azaz például fejlesztésre vagy beruházásra különítheti el.

Mivel utóbbi esetében pontosan meg kellett nevezni, hogy milyen projektekre fordítódna az összeg, a testület kimondta, hogy egy részéből a Városi Sportcsarnokba tervezett vizesblokk-bővítés és felújítás önköltségét mérsékelnék, ami egyébként TAO-beruházásként valósulhat meg. A fennmaradó pénzből a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz benyújtott városfejlesztési pályázataik önerejének terheit mérsékelné Kalocsa. Utóbbinak persze előfeltétele, hogy a projektek pozitív bírálatban részesüljenek, amelyről egyelőre még nem tájékoztatott a röviden JETA-ként ismert szervezet.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás