Nyit a nőközpont, pontosabban…

Család- és KarrierPONT várja a minden eddiginél fényesebb augusztustól

2018.09.11 19:57    |    V.I.  

Bár az első híradások arról szóltak, hogy Családbarát Nő-köz-pont néven nyílik szolgáltató egység pályázati forrás felhasználásával a volt Klub Étterem helyiségeiben, időközben a név Család- és KarrierPONT-ra módosult. Mindez a lényegen nem változtat – magyarán rengeteg ingyenes képzést és tanácsadást tartanak majd ott, árulta el a pályázatot benyújtó Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi, akit, ha már beszéltünk, a közelgő augusztus 20-i eseményekről is faggattuk egy kicsit. Érdemes volt!

A kék közösségi hálón tudatták a jó hírt

„Nem volt egyszerű, de sikerült! Az ország 71 Család és KarrierPONT-jából harmincadikként auditálták a kalocsait. Augusztus 1-jétől fogadjuk az ügyfeleket. A jövő héten megjelenik a kínálatunk is, amelyre jelentkezhetnek. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere.” Ezekkel a sorokkal tudatta a pályázatgazda intézmény hivatalos közösségi oldalán, hogy a jövő hét közepétől „élesben” is fogadja majd azokat, akiknek adott területeken tanácsadásra lenne szüksége, vagy részt venne különféle képzéseken, esetleg gyermekfelügyeletre lenne szükséges, amíg hivatalos dolgokat intéz a városban – mindezt teljesen ingyen! Az ígéret szerint az említett Facebook-oldalon fel is pörgött az élet, egymás után invitál kenyérsütéstől német társalgón át angoltanfolyamig rengeteg programra a központ, amelynek tevékenységeiről dr. Magóné Tóth Gyöngyi tájékoztat részletesen.

magone1_450
 

Amit a Család- és KarrierPONT kínál!

– Akinek munkával, foglalkoztatással, elhelyezkedéssel kapcsolatosan vannak gondjai, családpi problémái vannak, meg szeretne tanulni önéletrajzot írni, azt várjuk szeretettel. Minden felvetésre nyilván nem tudunk megoldást találni, de fogadóórákat fog itt tartani például a Foglalkoztatási Osztály, vagy éppen a Szociális Központ vezetője, akik minden bizonnyal széles spektrumú problémahalmazra tudnak megoldási alternatívákat javasolni – így Magóné, summázva, hogy bármilyen segítségre szorulót várnak tehát augusztus 1-jétől induló, tízórás nyitva tartási idejükben a volt Tiszti Klubban (Klub Étteremben).

– Képzéseket is kínálunk. Hogy csak párat említsek, szeptember 1-jétől lehet angol és német nyelveket tanulni, jógára jönni, baba-mama tornát is hirdetünk és tervezünk intim tornát a hölgyeknek, de „Főzni jó” mottóval egészséges ételek készítésére fókuszáló tanfolyamot is, ami lehet, hogy az eszközbeszerzések miatt kicsit csúszni fog, már ami az indulást illeti – hangzik a tartalmas felsorolás, majd rátér egy igen fontos lehetőségre, amit a vázoltak mellett párhuzamosan kínálnak. – Ha valaki azért nem jönne el egy nyelvi tanfolyamra, vagy egy tornára, mert kisgyermeke van és nem tudja kire bízni ez idő alatt, erre is megoldást kínálunk. A szolgáltatásaink része ugyanis, hogy az említett hölgyek számára két óvónő közreműködésével gyermekfelügyeletet tartunk, amelynek ideje alatt fejlesztő, játékos foglalkozásokkal kötik le a kicsiket – mondja Magóné, hozzátéve, hogy várhatóan szerdánként egésznapos, ingyenes gyermekfelügyeleti szolgáltatást hirdetnek, hogy az anyukák biztonságba tudhassák a kicsiket, míg elmennek bevásárolni, ügyet intézni, esetleg orvoshoz. Még mindig mindenről, amit írunk úgy beszélünk, hogy ezekért nem kell fizetni. Az igazgatónő ugyanakkor kérdésünkre megjegyezte, hogy az egyes szolgáltatások igénybe vétele előtt érdemes náluk – akár telefonon is – egyeztetni, hiszen az emberi erőforrás kapacitása természetesen véges.

magone2_450
 

Közös kenyérsütéssel köszönnek be

Az egyik programpont, amire jelentkezni lehet, az egy olyan lehetőség, amelynek alkalmával a jelentkezők megtanulhatnak hagyományos módon kenyeret készíteni. Tessék elfelejteni a korszerű sütőgépeket – mi most a tradicionálisan készült, kovászolt parasztkenyérről beszélünk, amelyeket felszentelnek majd a város augusztus 20-i ünnepségén és ezeket kínálják majd fogyasztásra. Arról pedig, hogy mi mindenben lesz más az ünnepkörre épülő Szent István napok programja az idén, mindjárt több, de előtte még a jelentkezések feltételeiről. – Mivel a projekt már nem nőközpontként, hanem család- és karrierpontként fut, az egyes lehetőségekre férfiak is jelentkezhetnek. A kalo-kultura@kalocsa.hu e-mail címre várjuk a kérdéseket, jelentkezéseket, valamint augusztus 1-jén 10 órától minden nap nyitva vagyunk, itt és ekkor már lehet személyesen is jelentkezni – mondja az intézményvezető.

Fényárban úszik majd a jubiláló Szent István napok

Augusztus 19-én és 20-án rendezik meg államalapítónk ünnepét. Az első napon az Érsekkertre koncentrálnak az események, amikor is népi játszótér és habparti, valamint gyermekkoncert várja majd a legkisebbeket, de hagyományőrző lovasok és íjászok is megjelennek. A tavalyi sikerén felbuzdulva ismét készülnek az alkalomhoz dukáló, látványos lézershow-val a szervezők, majd a napot a Veracruz Együttes koncertje fogja zári a Platán Rendezvényközpontban.

Másnap, a jól ismert menetrend szerint ünnepi képviselő-testületi ülés lesz, amelyen a Kalocsáért díjakat adják át, majd dr. Bábel Balázs celebrál érseki szentmisét és koszorúznak, valamint ezzel az alkalommal nyílik majd az a közös program, amire Kalocsa szerbiai testvértelepülésével, Kúlával együtt nyert 200 ezer euró pályázati támogatást. Így a programból a kúlaiak is kiveszik a részüket kulturális küldöttség és kórus közreműködésével – utóbbiak a Kalocsa Kamarakórussal karöltve énekelnek majd.

– A fáklyás vízi felvonulást sokkal látványosabbra és fényesebbre és látványosabbra tervezzük, mint korábban. Örömmel jelentem azt is, hogy sikerült egy vízi színpadot vásárolni, ami egy modern, elemekből felépíthető létesítmény. Az augusztusi ünnepségre már ez is állni fog a Vajason és többek között tűzzsonglőrök lesznek rajta, de Kovács Nóri koncertet is tervezünk. Nem fog elmaradni a Kubikus parkban a tűzijáték sem – meséli az intézményvezető, előrevetítve, hogy izgalmas nyárbúcsúztató hosszúhétvége előtt állunk.


Archív fotók (Művelődési Központ - Facebook) csatolva


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás