Nyit a nőközpont, pontosabban…

Család- és KarrierPONT várja a minden eddiginél fényesebb augusztustól

2018.09.11 19:57    |    V.I.  

Bár az első híradások arról szóltak, hogy Családbarát Nő-köz-pont néven nyílik szolgáltató egység pályázati forrás felhasználásával a volt Klub Étterem helyiségeiben, időközben a név Család- és KarrierPONT-ra módosult. Mindez a lényegen nem változtat – magyarán rengeteg ingyenes képzést és tanácsadást tartanak majd ott, árulta el a pályázatot benyújtó Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi, akit, ha már beszéltünk, a közelgő augusztus 20-i eseményekről is faggattuk egy kicsit. Érdemes volt!

A kék közösségi hálón tudatták a jó hírt

„Nem volt egyszerű, de sikerült! Az ország 71 Család és KarrierPONT-jából harmincadikként auditálták a kalocsait. Augusztus 1-jétől fogadjuk az ügyfeleket. A jövő héten megjelenik a kínálatunk is, amelyre jelentkezhetnek. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere.” Ezekkel a sorokkal tudatta a pályázatgazda intézmény hivatalos közösségi oldalán, hogy a jövő hét közepétől „élesben” is fogadja majd azokat, akiknek adott területeken tanácsadásra lenne szüksége, vagy részt venne különféle képzéseken, esetleg gyermekfelügyeletre lenne szükséges, amíg hivatalos dolgokat intéz a városban – mindezt teljesen ingyen! Az ígéret szerint az említett Facebook-oldalon fel is pörgött az élet, egymás után invitál kenyérsütéstől német társalgón át angoltanfolyamig rengeteg programra a központ, amelynek tevékenységeiről dr. Magóné Tóth Gyöngyi tájékoztat részletesen.

magone1_450
 

Amit a Család- és KarrierPONT kínál!

– Akinek munkával, foglalkoztatással, elhelyezkedéssel kapcsolatosan vannak gondjai, családpi problémái vannak, meg szeretne tanulni önéletrajzot írni, azt várjuk szeretettel. Minden felvetésre nyilván nem tudunk megoldást találni, de fogadóórákat fog itt tartani például a Foglalkoztatási Osztály, vagy éppen a Szociális Központ vezetője, akik minden bizonnyal széles spektrumú problémahalmazra tudnak megoldási alternatívákat javasolni – így Magóné, summázva, hogy bármilyen segítségre szorulót várnak tehát augusztus 1-jétől induló, tízórás nyitva tartási idejükben a volt Tiszti Klubban (Klub Étteremben).

– Képzéseket is kínálunk. Hogy csak párat említsek, szeptember 1-jétől lehet angol és német nyelveket tanulni, jógára jönni, baba-mama tornát is hirdetünk és tervezünk intim tornát a hölgyeknek, de „Főzni jó” mottóval egészséges ételek készítésére fókuszáló tanfolyamot is, ami lehet, hogy az eszközbeszerzések miatt kicsit csúszni fog, már ami az indulást illeti – hangzik a tartalmas felsorolás, majd rátér egy igen fontos lehetőségre, amit a vázoltak mellett párhuzamosan kínálnak. – Ha valaki azért nem jönne el egy nyelvi tanfolyamra, vagy egy tornára, mert kisgyermeke van és nem tudja kire bízni ez idő alatt, erre is megoldást kínálunk. A szolgáltatásaink része ugyanis, hogy az említett hölgyek számára két óvónő közreműködésével gyermekfelügyeletet tartunk, amelynek ideje alatt fejlesztő, játékos foglalkozásokkal kötik le a kicsiket – mondja Magóné, hozzátéve, hogy várhatóan szerdánként egésznapos, ingyenes gyermekfelügyeleti szolgáltatást hirdetnek, hogy az anyukák biztonságba tudhassák a kicsiket, míg elmennek bevásárolni, ügyet intézni, esetleg orvoshoz. Még mindig mindenről, amit írunk úgy beszélünk, hogy ezekért nem kell fizetni. Az igazgatónő ugyanakkor kérdésünkre megjegyezte, hogy az egyes szolgáltatások igénybe vétele előtt érdemes náluk – akár telefonon is – egyeztetni, hiszen az emberi erőforrás kapacitása természetesen véges.

magone2_450
 

Közös kenyérsütéssel köszönnek be

Az egyik programpont, amire jelentkezni lehet, az egy olyan lehetőség, amelynek alkalmával a jelentkezők megtanulhatnak hagyományos módon kenyeret készíteni. Tessék elfelejteni a korszerű sütőgépeket – mi most a tradicionálisan készült, kovászolt parasztkenyérről beszélünk, amelyeket felszentelnek majd a város augusztus 20-i ünnepségén és ezeket kínálják majd fogyasztásra. Arról pedig, hogy mi mindenben lesz más az ünnepkörre épülő Szent István napok programja az idén, mindjárt több, de előtte még a jelentkezések feltételeiről. – Mivel a projekt már nem nőközpontként, hanem család- és karrierpontként fut, az egyes lehetőségekre férfiak is jelentkezhetnek. A kalo-kultura@kalocsa.hu e-mail címre várjuk a kérdéseket, jelentkezéseket, valamint augusztus 1-jén 10 órától minden nap nyitva vagyunk, itt és ekkor már lehet személyesen is jelentkezni – mondja az intézményvezető.

Fényárban úszik majd a jubiláló Szent István napok

Augusztus 19-én és 20-án rendezik meg államalapítónk ünnepét. Az első napon az Érsekkertre koncentrálnak az események, amikor is népi játszótér és habparti, valamint gyermekkoncert várja majd a legkisebbeket, de hagyományőrző lovasok és íjászok is megjelennek. A tavalyi sikerén felbuzdulva ismét készülnek az alkalomhoz dukáló, látványos lézershow-val a szervezők, majd a napot a Veracruz Együttes koncertje fogja zári a Platán Rendezvényközpontban.

Másnap, a jól ismert menetrend szerint ünnepi képviselő-testületi ülés lesz, amelyen a Kalocsáért díjakat adják át, majd dr. Bábel Balázs celebrál érseki szentmisét és koszorúznak, valamint ezzel az alkalommal nyílik majd az a közös program, amire Kalocsa szerbiai testvértelepülésével, Kúlával együtt nyert 200 ezer euró pályázati támogatást. Így a programból a kúlaiak is kiveszik a részüket kulturális küldöttség és kórus közreműködésével – utóbbiak a Kalocsa Kamarakórussal karöltve énekelnek majd.

– A fáklyás vízi felvonulást sokkal látványosabbra és fényesebbre és látványosabbra tervezzük, mint korábban. Örömmel jelentem azt is, hogy sikerült egy vízi színpadot vásárolni, ami egy modern, elemekből felépíthető létesítmény. Az augusztusi ünnepségre már ez is állni fog a Vajason és többek között tűzzsonglőrök lesznek rajta, de Kovács Nóri koncertet is tervezünk. Nem fog elmaradni a Kubikus parkban a tűzijáték sem – meséli az intézményvezető, előrevetítve, hogy izgalmas nyárbúcsúztató hosszúhétvége előtt állunk.


Archív fotók (Művelődési Központ - Facebook) csatolva


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás