CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

2018.05.24 11:11    |    -r-a  

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi utcai sporttelep. A működtető ezúttal a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) – kalocsai szervezetein keresztül –, akik a Váltó-sáv Alapítvánnyal közösen nyertek pályázati támogatást hátrányos helyzetű lakossági csoportok megsegítésére.

Az említett EFOP pályázat címe: A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével, és 2017-ben hirdették meg. (EFOP: emberi erőforrás fejlesztési operatív program).

A Petőfi utcai sporttelepen lázas tevékenységbe botlottam. Sántha Csilla és Gerencsér-Szegezdi Gabriella egyszerre raktak rendet egy előző napi program után, látták el eszközökkel az ÉNO (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona) kézműves foglalkozásra érkezett csoportját, és adtak felvilágosítást a munkájukról. Közben örömmel mutatták meg, hogy mi mindennel szerelték már fel a házat.

csoka1_450
 

– Létrehoztunk egy közösségi teret, amely elsősorban a Malomszög – Rokkanttelep városrész lakosait tekinti célcsoportjának, de folyamatosan bővítjük azok körét, akiknek az életéhez segítséget szeretnénk nyújtani – kezdte az elején Sántha Csilla, a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat munkatársa, aki korábbi munkahelyén a családgondozás terén rengeteg tapasztalatot szerzett. – Gondolunk itt a fogyatékossággal élőkre, az idősekre, de több programot fogunk szervezni, amelyek nagyon sok embert érdekelhetnek.

Milyen szolgáltatásokat talál, aki betér ide?

– Először is van folyamatos nyitva tartásunk, hétköznap 10-18 óra között bárki bejöhet hozzánk. Kicsiknek játszósarok; felnőtteknek információ, segítségnyújtás szociális ügyek intézéséhez, rendszeres jogi tanácsadás; rászorulóknak ruha, vagy élelmiszer adomány. Emellett működtetünk tanulókört általános és középiskolásoknak, családoknak háztartási-gazdasági ismeretekkel segítünk a mindennapi életben; van baba-mama klub, mintakép program sikeres roma értelmiségiek, alkotók közreműködésével, misszionáriusokat fogadunk itthonról és külföldről; valamint sportprogramokat, koncerteket, kulturális rendezvényeket is tervezünk.

csoka2_450
 

– Szeretnénk közösségeket összehozni egy-egy téma, vagy problémakörre – egészítette ki Gerencsér-Szegezdi Gabriella a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat munkatársa –, tegnap főzőklub volt, egy jellegzetes roma ételt főztünk, nagy örömmel fogadták. A szülőnavigátor programunk a családoknak ad tanácsokat problémamegoldáshoz, gyermekneveléshez. Része munkánknak a roma pasztoráció: Bálint Miklós lelkipásztor saját munkája mellett több missziós csapatot hívott már ide, akik igehirdetés, beszélgetés, adományozás útján próbálnak erőt, hitet adni a romáknak, akiknek ez a szeretetteljes odafordulás nagyon sokat jelent. – Volt olyan vendégünk, aki drogfogyasztóként élt korábban, életéről, tapasztalatairól, a megtalált Jézusról és ennek köszönhetően megváltozott életéről beszélt nagyon hitelesen a fiataloknak – fűzte hozzá Sántha Csilla.

csoka3_450
 

A program két munkatársa felváltva sorolta az elsődleges célcsoport, a környékbeli roma lakosság anyagi, szociális, tanulási-képzési szempontból rendkívül elmaradott helyzetét, amelyen az itt élők megismerésével, lépésről-lépésre felépített tudatos programokkal próbálnak segíteni, és hangsúlyozták: hosszú, összetett, és nehéz folyamatról van szó, amelynek nehézségeit a kívülállók el sem tudják képzelni. Szerencsére körvonalazódik az együttműködés a város intézményeivel, szervezeteivel – Máltai Szeretetszolgálat, Roma Önkormányzat, rendőrség, Gerillakertészek, Origo Családvédelmi Központ –, így valóban komplexen tudják kezelni a felmerült gondokat.

– Nagyon sok információt kapunk tőlük és róluk, sokkal többet, mint amennyit hivatali, hatósági munkakörben dolgozva sikerült megszerezni – nyomatékosította Csilla és Gabriella. – Tanulunk is a hozzánk betérőktől, és látjuk, hogy a jelenlétünk olyan közvetlen kapcsolatot eredményez, amire alapozva a pályázat két éve alatt komoly utat tehetünk meg. Természetesen tudjuk, hogy ez csak a kezdet. Reméljük, lesz lehetőség a folytatásra, mert több évtized alatt kialakult hátrányokat, a szegénység miatti jövőkép nélküliséget, máról holnapra élést nem lehet ennyi idő alatt megszüntetni, csak teremteni egy közösséget, olyan légkört, ami a bizalomra és egyenjogúságra épül, erőt ad, és új mintákat a további élethez.

– Talán szélmalomharcnak tűnik, de mi tudunk minden kis eredménynek örülni, és bízunk abban, hogy el tudunk indítani végre egy változást ennél a rettentően lemaradt lakossági rétegnél – összegezte Gerencsér-Szegezdi Gabriella.

A pályázatban dolgozók várnak és szívesen fogadnak mindenkit, aki önkéntes munkával, adománnyal tudja segíteni a hátrányos helyzetű családok életét.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás