Kalocsán ilyet még nem látott!

Decemberben megnyílik az ASTRICEUM

2017.01.04 12:43    |    V.I.  

Tavaly tavasszal még utópiának tűnt, de talán még az idei év elején is, amikor elhangzott a bejelentés: 2016. a Főszékesegyház és az ASTRICEUM Érseki Múzeum megnyitásának az éve lesz. Ezzel szemben júniusban több év szünet után ismét papszentelést tartottak a megújult barokk térrel pompázó Főszékesegyházban, néhány napon belül pedig az egykori kanonok ház is szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt egy olyan látványt és élményt ígérő interaktív kiállítással, amelyhez foghatót az utóbbi időben biztosan nem (de talán korábban sem) láthatott Kalocsán!

A megnyitó

A Főszékesegyházzal szemben lévő, Szentháromság tér 2-3. cím alatt található ASTRICEUM Érseki Múzeum „Eltaposott virágok” címmel rendez be kiállítást, amelyet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület mutat be december 16-án, 17 órakor.

A megjelent érdeklődőket, akik minden bizonnyal szép számmal keresik majd fel Kalocsa legújabb ékszerdobozát és majdani turisztikai attrakcióját, dr. Bábel Balázs érsek fogja köszönteni, a kiállítás anyagát dr. Ravasz István alezredes-hadtörténész fogja méltatni, részletes bemutatót pedig Szebenyi István, az említett egyesület elnöke ígér.

Vele a napokban volt szerencsénk néhány szót váltani kalocsai látogatása alkalmával. Ekkor mesélte el, hogy 2008-ban alakult egyesületük rendkívül megtisztelőnek tartotta, hogy felkérték ezen tárlat megrendezésére. Tevékenységi körükbe tartozik továbbá, hogy hadisírokat kutatnak és gondoznak, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek, illetve az I. és a II. világháborút kutatják.

astriceum1_450
 


56-ról: egy tragikusan rövid életen át

– A vérbe fojtott forradalmat mutatja be a vándorkiállítás, amelynek az első állomása Kalocsa, innen indul majd az országos útjára az anyag, amely terveink szerint Salgótarjánban fejeződik be. Itt ért véget ugyanis annak a fiatal költőnek, Ravasz Istvánnak is az élete, aki tizennyolc évesen vált a forradalom vértanújává. Az ő életútján keresztül fogjuk bemutatni az ’56-os eseményeket komoly enteriőrrel, tárgyanyaggal, fel fogunk építeni egy komplett utcarészletet, amelyet életre keltünk egy interaktív kiállítótérben. Ez a szegmens a tárlat statikus anyagából nyílik majd – mutatta be előzetesen az „Eltaposott virágok” kiállítás koncepcióját Szebenyi István, megjegyezvén, hogy egy éve dolgoznak már azon, hogy az 1956-os történéseket sajátos formában tárják az érdeklődők elé.

– Egy barátom mutatta meg Ravasz István „Európa népeihez” című költeményét, így indult a folyamat. A sortűz vétlen áldozatává vált költő rövid életútja során több mint kétszáz verset ír, amelyből harminc-negyven ’56-os témát dolgoz fel – emlékezett vissza az egyesületvezető a Kalocsán bemutatkozó kiállítás ötletének megszületésére, hangsúlyozva, hogy öröm és megtiszteltetés számukra, hogy ezt az ASTRICEUM épületében állíthatják fel először. Mint fogalmazott, ígéri, hogy csodálatos kiállítást láthatnak december 16-tól az Érseki Múzeumba érkezők.

astriceum2_450
 


Erősíti Kalocsa nevének veretességét

Vörös Márta, a rövidesen nyíló épületet tervező, és annak kivitelezését koordináló főegyházmegyei építészmérnök maga is izgatottan várja, hogy élet töltse meg a még befejezés előtti állapotában is tekintélyparancsoló, és impozáns látványt nyújtó épület helyiségeit. Úgy fogalmaz, ez az épület most teljesíti be a sorsát, és ez a kiállítás, méltó történelmi időutazásnak ígérkezik.

– A múzeum kortárs szárnnyal kiegészülve szeretne egy nettó 2000 négyzetméteres kiállítótérré válni. Olyan épületről beszélünk, amely egy nagyobb városban is megállná a helyét, és minden bizonnyal hozzájárul Kalocsa nevességének erősítéséhez – így a mérnökasszony. – A kortárs szárnyba berendezett kiállítást két szinten, lépcsőn, valamint panorámaliftben is meg lehet majd közelíteni, a megnyitóról pedig annyit elárulhatok, hogy szavalat és impresszív táncbemutató is segíti majd az érdeklődőket a bemutatott anyagra hangolódni – ígéri.

Vörös Mártától azt is megtudtuk, hogy az ASTRICEUM Érseki Múzeum alapjául szolgáló kanonok ház, vagyis az 1779-ben épült épület maga is őrizte az ’56-os események nyomait. Beszélgetésünkkor éppen egy kilőtt golyót tartott a kezében, amelyet a történeti épületrészben jelenleg is tüsténkedő festő-restaurátorok szedtek ki az emeleti kályhafülkéből.

– Tudjuk jól, hogy a nagyszeminárium és több egyházi épület mellett ez az épület is orosz kézre került. A falba talált golyók valószínűleg nem véres küzdelemből, hanem belső lövöldözésből kerültek oda, ahol megtalálták őket, és talán szórakozásból lövöldözhettek – világít rá az építész, hozzátéve, hogy az eredeti épület a rekonstrukció nyomán visszanyeri eredeti, XVIII. századbéli barokk állapotát, azonban ezt az egységet egyelőre nem tárják a látogatók elé – rövidesen annak is eljön az ideje.

astriceum3_450
 


Kívül is érdemes lesz nézelődni

A kalocsai érsekség beruházásait koordináló főépítész az ASTRICEUM közelgő nyitása kapcsán azt is megsúgta, hogy nem csak a kortárs-modern épületszárny belső tereiben lehet majd nézelődni. Reményei szerint az előttünk álló hetekben sikerül olyan állapotba hozni annak környezetét is, hogy a múzeumudvarba tervezett romkertbe is „belekóstolhassanak” a látogatók. – Többek között itt szeretnénk bemutatni Szent Péter és Szent Pál eredeti szobrait, amelyek egykoron a Főszékesegyház épületét ékesítették, valamint a régi, jelenleg újrafaragás alatt álló Szentháromság oszlop elemei is ebben a kertben kapnak helyet, terveim szerint már a megnyitó napján – tekintett bizakodva a jövőbe Vörös Márta, megerősítve, hogy az új Szentháromság oszlopot (amely a régi tökéletes mása lesz), jelenleg az Érseki Kastély belső kertjében faragják.

Ossza meg emlékeit az érsekséggel!

A kalocsai Főszékesegyház, a Kanonokházak, az Érseki kastély és a Szentháromság tér átfogó felújításai során feltáruló múlt felidézésre törekszünk. Egy, a városi eseményekre is kitérő, korabeli képet szeretnénk rajzolni Kalocsa történelméről. Most kiemelten az I. világháború és a rendszerváltozást követő idők, 1995-ig bezáruló időszakának átfogó történelmi áttekintését készítjük, amelyhez dokumentumokat, fotókat, tárgyakat, személyes élményeket, tanúságot keresünk. Kiemelten a I. és II. világháborús, az azt követő „békés” idők, az 1956–57-es események, a rendszerváltás, 1984–91-et átölelő időszak, a kalocsai szovjet hősi emlékmű és sírkert sorsa, változásai.  Kérjük, akinek birtokában van a felsoroltakhoz használt információk, tárgyi emlék, vagy el tudja mondani, mi történt egy adott időszakban, jelentkezzen az alábbi címeken – előre is köszönjük:

Vörös Márta – Érseki Hivatal

Telefon: +36/30-957-3896;
e-mail: Voros.Marta@asztrik.hu
voros.marta@rom.axelero.net


Kalocsai hírek

Megalakult a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. létrejöttének alapvető célja, hogy városunk az előtte...

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás