Kalocsán ilyet még nem látott!

Decemberben megnyílik az ASTRICEUM

2017.01.04 12:43    |    V.I.  

Tavaly tavasszal még utópiának tűnt, de talán még az idei év elején is, amikor elhangzott a bejelentés: 2016. a Főszékesegyház és az ASTRICEUM Érseki Múzeum megnyitásának az éve lesz. Ezzel szemben júniusban több év szünet után ismét papszentelést tartottak a megújult barokk térrel pompázó Főszékesegyházban, néhány napon belül pedig az egykori kanonok ház is szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt egy olyan látványt és élményt ígérő interaktív kiállítással, amelyhez foghatót az utóbbi időben biztosan nem (de talán korábban sem) láthatott Kalocsán!

A megnyitó

A Főszékesegyházzal szemben lévő, Szentháromság tér 2-3. cím alatt található ASTRICEUM Érseki Múzeum „Eltaposott virágok” címmel rendez be kiállítást, amelyet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület mutat be december 16-án, 17 órakor.

A megjelent érdeklődőket, akik minden bizonnyal szép számmal keresik majd fel Kalocsa legújabb ékszerdobozát és majdani turisztikai attrakcióját, dr. Bábel Balázs érsek fogja köszönteni, a kiállítás anyagát dr. Ravasz István alezredes-hadtörténész fogja méltatni, részletes bemutatót pedig Szebenyi István, az említett egyesület elnöke ígér.

Vele a napokban volt szerencsénk néhány szót váltani kalocsai látogatása alkalmával. Ekkor mesélte el, hogy 2008-ban alakult egyesületük rendkívül megtisztelőnek tartotta, hogy felkérték ezen tárlat megrendezésére. Tevékenységi körükbe tartozik továbbá, hogy hadisírokat kutatnak és gondoznak, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek, illetve az I. és a II. világháborút kutatják.

astriceum1_450
 


56-ról: egy tragikusan rövid életen át

– A vérbe fojtott forradalmat mutatja be a vándorkiállítás, amelynek az első állomása Kalocsa, innen indul majd az országos útjára az anyag, amely terveink szerint Salgótarjánban fejeződik be. Itt ért véget ugyanis annak a fiatal költőnek, Ravasz Istvánnak is az élete, aki tizennyolc évesen vált a forradalom vértanújává. Az ő életútján keresztül fogjuk bemutatni az ’56-os eseményeket komoly enteriőrrel, tárgyanyaggal, fel fogunk építeni egy komplett utcarészletet, amelyet életre keltünk egy interaktív kiállítótérben. Ez a szegmens a tárlat statikus anyagából nyílik majd – mutatta be előzetesen az „Eltaposott virágok” kiállítás koncepcióját Szebenyi István, megjegyezvén, hogy egy éve dolgoznak már azon, hogy az 1956-os történéseket sajátos formában tárják az érdeklődők elé.

– Egy barátom mutatta meg Ravasz István „Európa népeihez” című költeményét, így indult a folyamat. A sortűz vétlen áldozatává vált költő rövid életútja során több mint kétszáz verset ír, amelyből harminc-negyven ’56-os témát dolgoz fel – emlékezett vissza az egyesületvezető a Kalocsán bemutatkozó kiállítás ötletének megszületésére, hangsúlyozva, hogy öröm és megtiszteltetés számukra, hogy ezt az ASTRICEUM épületében állíthatják fel először. Mint fogalmazott, ígéri, hogy csodálatos kiállítást láthatnak december 16-tól az Érseki Múzeumba érkezők.

astriceum2_450
 


Erősíti Kalocsa nevének veretességét

Vörös Márta, a rövidesen nyíló épületet tervező, és annak kivitelezését koordináló főegyházmegyei építészmérnök maga is izgatottan várja, hogy élet töltse meg a még befejezés előtti állapotában is tekintélyparancsoló, és impozáns látványt nyújtó épület helyiségeit. Úgy fogalmaz, ez az épület most teljesíti be a sorsát, és ez a kiállítás, méltó történelmi időutazásnak ígérkezik.

– A múzeum kortárs szárnnyal kiegészülve szeretne egy nettó 2000 négyzetméteres kiállítótérré válni. Olyan épületről beszélünk, amely egy nagyobb városban is megállná a helyét, és minden bizonnyal hozzájárul Kalocsa nevességének erősítéséhez – így a mérnökasszony. – A kortárs szárnyba berendezett kiállítást két szinten, lépcsőn, valamint panorámaliftben is meg lehet majd közelíteni, a megnyitóról pedig annyit elárulhatok, hogy szavalat és impresszív táncbemutató is segíti majd az érdeklődőket a bemutatott anyagra hangolódni – ígéri.

Vörös Mártától azt is megtudtuk, hogy az ASTRICEUM Érseki Múzeum alapjául szolgáló kanonok ház, vagyis az 1779-ben épült épület maga is őrizte az ’56-os események nyomait. Beszélgetésünkkor éppen egy kilőtt golyót tartott a kezében, amelyet a történeti épületrészben jelenleg is tüsténkedő festő-restaurátorok szedtek ki az emeleti kályhafülkéből.

– Tudjuk jól, hogy a nagyszeminárium és több egyházi épület mellett ez az épület is orosz kézre került. A falba talált golyók valószínűleg nem véres küzdelemből, hanem belső lövöldözésből kerültek oda, ahol megtalálták őket, és talán szórakozásból lövöldözhettek – világít rá az építész, hozzátéve, hogy az eredeti épület a rekonstrukció nyomán visszanyeri eredeti, XVIII. századbéli barokk állapotát, azonban ezt az egységet egyelőre nem tárják a látogatók elé – rövidesen annak is eljön az ideje.

astriceum3_450
 


Kívül is érdemes lesz nézelődni

A kalocsai érsekség beruházásait koordináló főépítész az ASTRICEUM közelgő nyitása kapcsán azt is megsúgta, hogy nem csak a kortárs-modern épületszárny belső tereiben lehet majd nézelődni. Reményei szerint az előttünk álló hetekben sikerül olyan állapotba hozni annak környezetét is, hogy a múzeumudvarba tervezett romkertbe is „belekóstolhassanak” a látogatók. – Többek között itt szeretnénk bemutatni Szent Péter és Szent Pál eredeti szobrait, amelyek egykoron a Főszékesegyház épületét ékesítették, valamint a régi, jelenleg újrafaragás alatt álló Szentháromság oszlop elemei is ebben a kertben kapnak helyet, terveim szerint már a megnyitó napján – tekintett bizakodva a jövőbe Vörös Márta, megerősítve, hogy az új Szentháromság oszlopot (amely a régi tökéletes mása lesz), jelenleg az Érseki Kastély belső kertjében faragják.

Ossza meg emlékeit az érsekséggel!

A kalocsai Főszékesegyház, a Kanonokházak, az Érseki kastély és a Szentháromság tér átfogó felújításai során feltáruló múlt felidézésre törekszünk. Egy, a városi eseményekre is kitérő, korabeli képet szeretnénk rajzolni Kalocsa történelméről. Most kiemelten az I. világháború és a rendszerváltozást követő idők, 1995-ig bezáruló időszakának átfogó történelmi áttekintését készítjük, amelyhez dokumentumokat, fotókat, tárgyakat, személyes élményeket, tanúságot keresünk. Kiemelten a I. és II. világháborús, az azt követő „békés” idők, az 1956–57-es események, a rendszerváltás, 1984–91-et átölelő időszak, a kalocsai szovjet hősi emlékmű és sírkert sorsa, változásai.  Kérjük, akinek birtokában van a felsoroltakhoz használt információk, tárgyi emlék, vagy el tudja mondani, mi történt egy adott időszakban, jelentkezzen az alábbi címeken – előre is köszönjük:

Vörös Márta – Érseki Hivatal

Telefon: +36/30-957-3896;
e-mail: Voros.Marta@asztrik.hu
voros.marta@rom.axelero.net


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás