„Az én számomra többet Démász-ügy nem létezik!”

2015.11.13 10:34    |    -sch-  

Az ünnepek előtt postázott ÖN-ÉRT önkormányzati értesítő aktivizálta az előző városvezetés alpolgármestereit, s az elmúlt héten (mint azt lapunk egyéb helyein olvashatják) úgy a képviselő-testületi ülésen, mint külön meghirdetett sajtótájékoztatón, igazi ellenzékként több ponton felelősségre vonta a polgármestert a Fidesz-KDNP kalocsai képviselő-csoportja. A vitát lezárandó, az elhangzott vádakat cáfolandó tartott hétfőn sajtótájékoztatót dr. Bálint József a DÉMÁSZ-üggyel kapcsolatban.

„Tájékoztatom a lakosságot, hogy Kalocsa városa ma kifizette az EDF-Démász felé még fennálló közvilágítási tartozás kötelezettségét 116.205.118 Ft összegben. A kifizetés alapja a 238/2015-ös önkormányzati határozat” – ez a november 2-án elhangzott polgármesteri bejelentés az újabb, remélhetőleg tényleg utolsó epizódja egy hosszúra nyúlt szappanoperának.

Kalocsai Néplap

A polgármester ezzel a mondatával a több mint kétórás testületi ülésen elkezdődött „a DÉMÁSZ-szerződés előnyös vagy előnytelen” vitát próbálta lezárni a magával hozott dokumentumokra hivatkozva. Mint eddig valamennyi ezzel kapcsolatos megszólalásában, ezúttal is hangsúlyozta, hogy mindez nem jöhetett volna létre a jelenlegi kormányzat segítsége, a célzott, vissza nem térítendő támogatása nélkül, s köszönetét sem felejtette el kinyilvánítani. „Innentől kezdve csak a szolgáltatásért kell fizetni. Egy nagy, a legnagyobb adósságától szabadult meg a város. Az én számomra többet DÉMÁSZ-ügy nem létezik! Testületi-ülésen sem adok szót ezután annak, aki ez ügyben kíván szólni.” – fejezte be érdemi mondanivalóját, nem minden indulattól mentesen a polgármester.

„Meggyőződésem, hogy jó szerződést kötött annak idején a város” – ennek bizonyítására be is mutatott jónéhány dokumentumot a sajtó képviselőinek. Az eredeti szerződés alapján, amely 2016. november 30-án jár le, a lámpatestek és tartozékai felett a tulajdonjogot nem szerezte volna meg az önkormányzat, ha nem rendezi futamidő végéig tartozását.

– Mindenféleképpen meg kellett valahogy egyezni a szolgáltatóval, tekintve, hogy közben modernebb technológiára kellett energiatakarékossági okokból váltani – mondta Bálint József. – A DÉMÁSZ mindösszesen 4.488.388 Ft közvilágítási üzemeltetési számlatartozás elengedéséről határozott. Az előző vezetés azt állítja, ők 68 milliós egyezségről tárgyaltak, de a két polgármester közötti átadás-átvételkor erről szó sem volt – ezeket a szintén bemutatott dokumentumokkal, a DÉMÁSZ tavaly október 7-én érkezett levelével, valamint az arra hivatkozó átadás-átvételi jegyzőkönyvvel bizonyította, amely 9-es pontjában tájékoztatott a folyamatban lévő tárgyalásokról.

Kalocsai Néplap

A polgármester figyelmeztetett, a szerződéseket a keletkezésekor kell vizsgálni, nem tizenévvel utána, megváltozott körülmények között: anno akkoriban szűkítették az önkormányzatok hitellehetőségeit, a fejlesztést csak ilyen lízingszerződéssel lehetett tető alá hozni. De mivel a lízing is hitelnek minősül, azt már az előző vezetés is megtehette volna, hogy az állammal kötött adósságkonszolidációs szerződésbe beleveszik ezt a tartozást is, s akkor nem maradt volna koloncként tovább a város nyakán. Most végül is, ha más módon is, de az állam rendezte azt – foglalhatjuk össze a polgármester mondanivalóját.

Azért, hogy a közvélemény a LED-lámpák árnyékában is világosan láthasson, jó lenne, ha dokumentumokat a város honlapján elérhetővé tennék. A mindenkori ellenzék úgyis csak addig aggódik a közpénzek sorsáért, amíg más diszponál felette.

Ez történt eddig:

A Török Ferenc vezette testület még 2012-ben írt levelet a DÉMÁSZ-nak, jelezve, a lámpatestek cseréjéről szóló szerződés egy részét nem fogadja el, és így nem fizeti a számlákat sem. Egyben ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek, mely ügyben eljárás indult, s 2013-ban bűncselekmény hiányában le is záródott. Az önkormányzat 2013-2015. február 28-ig állította le a kifizetéseket az áramszolgáltató felé, majd időközben nyert nagyjából 566 millió forint, végül száz százalékos, vissza nem térítendő támogatást, a LED lámpás közvilágítási rendszer kiépítésére. Az Európai Uniós KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) pályázat, majd a 15 százalékos önrészre kapott támogatás (az EU Önerő Alaptól) végül jó darabig pihent: kb. egy évig zajlott a közbeszerzési eljárás, majd jött a DÉMÁSZ meglepetése, a projekt indításának megtorpedózása, múlt ősszel. Végül is a beruházás tavasszal elindult és be is fejeződött. Az előző városvezetés mintegy 240 milliós tartozását sikerült idén 175 millióra lealkudni, a szolgáltató elengedte a kamatokat és a kötbért. Ezt a csökkentett összeget három év alatt, három részletben kellett volna megtéríteni. A Ka-locsaKom árából az első részletet, 58.129.000 forintot már teljesített a város. Majd állami működési hiány hitelpályázaton a DÉMÁSZ felé felhalmozott tartozás rendezésére 174.418.047 forint összeget nyert az önkormányzat. 2015. november másodikán a teljes tartozást rendezte a város.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás