Valós probléma, amiről beszélni kell!

Dizájnerdrogok hálójában

2016.03.22 09:22    |    -vis-  

A kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) legutóbbi összejövetelén a tagság szakpszichológus közreműködésével tájékozódhatott a helyi fiatalság drogfogyasztási szokásait illetően. „Az én családomban ilyen úgysem történhet”, mondhatnánk, hamis illúzióba ringatva magunkat – a jelenség ugyanis sajnos sokkal elterjedtebb, mint gondolná. Minderről többet a KEF előadója, Szabadi Róbert árult el lapunknak.

A dizájner drog vagy új pszichoaktív szer (UPSZ) kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért ellenőrzés alá vonásáig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális. A legálisság abszolút nem jelent biztonságosságot – olvasható az elkövetkező sorok „főszereplőjének” rövid ismertetése a designerdrog.hu portálon. Arról, hogy mennyire nem biztonságos ezen szerekkel élni, Szabadi Róbert szakpszichológussal készült beszélgetésünk alapján készítettünk összefoglalót. Kalocsai Néplap

Az első számú veszélyforrás

A legveszélyeztetettebb korosztály esetleges szenvedélybetegségek iránti „bevonódásba” a 14-18 év közötti fiatalok csoportja. Mint kiderült, már régen nem attól kell tartania a szülőnek, hogy gyermeke egy házibuliban elszívja-e az első cigarettáját, netán a kelleténél jobban felönt a garatra! Az utóbbi évek egyik legfőbb veszélyforrásává a dizájner drogok rohamos térhódítása lett. Az iskoláskorú fiatalok számára ezek a szerek általában könnyen hozzáférhetőek, a pszichére gyakorolt hatása hasonló a „klasszikus” tudatmódosítókéhoz, azonban a „házilag kotyvasztott” anyagok mellékhatásai akár életre szóló károsodást is okozhatnak – annak ellenére, hogy hivatalosan lehet, hogy nem szerepelnek tiltólistán. Ezért válik halmozottan fontossá a családi és az iskolai környezet, ahol megfelelő tájékoztatást kaphatnak a gyerekek róla, hogy akár életük hátralévő részét is megkeseríthetik egyetlen pirulával, vagy „csoda-szerrel” kevert spanglival. A szakember szavaival élve, akár 1-2 milligrammos túladagolásnak is súlyos következményei lehetnek.

Eseti és rendszeres fogyasztók

Az eseti fogyasztók jó része, bár nem minden nap „repíti magát a Holdra”, komoly kockázatot vállal, hiszen mindezen szerek felszínre hozhatnak olyan betegséget, amelyekről addig talán maga sem tudta, hogy rendelkezik ilyennel – gondolhatunk itt például az epilepsziára.

A rendszeres fogyasztók számára idővel nem csak fizikális, hanem komoly pszichés függőséget is kiváltanak, amelynek az a vége, hogy a klasszikus drogokról történő leálláshoz hasonló elvonási tüneteket produkál a fogyasztó. Ezek között szerepel az idegesség, agresszió és felfokozott étvágy.

Mindezek ellenére talán el sem hinné, mennyire sokan próbálták ki, illetve élnek rendszeresen mindezen tudatmódosítókkal Kalocsán és környékén! Sajnos az esetek többségére már csak akkor derül fény, amikor a szer olyan rosszullétet okoz, ami miatt mentőt kell hívni ahhoz, aki beszedte.

A droglista élén

Amikor arról kérdeztük Szabadi Róbertet, hogy a drogpalettát tekintve a legkevésbé károstól a legpusztítóbbig terjedő skálán hová lőné be a dizájner drogokat, meglepő választ kaptunk. Álláspontja szerint ezek a „legális anyagokból kotyvasztott” szerek a legveszélyesebb kategóriát erősítik. A „füves cigi” alapjául szolgáló cannabis által okozott kár szinte össze sem mérhető azzal a rombolással, amelyet ezen új drogtípusok képesek előidézni. Az ördög a részletekben rejlik, hiszen nehéz megállapítani és behatárolni, hogy mi, milyen összetételben és mennyiségben van ezekben az anyagokban. Pont ezért rendkívül kockázatos hozzájuk nyúlni.

A veszélyt fokozza, hogy a többségük olcsón beszerezhető, és tulajdonképpen hetente változtatják a legkelendőbb fajták összetételét, ami végső soron behatárolhatatlanná teszi, hogy pontosan milyen típusú szerrel lehetne bővíteni az illegális anyagok listáját.

Árulkodó jelek?

Adja magát a kérdés, hogy hogyan szúrható ki, ha valami „nem stimmel” a gyerekkel? Milyen árulkodó jelek utalhatnak arra, hogy bajba került, esetleg olyan tudatmódosítók rabságába esett, amiből önerejéből képtelen kimászni? Szabadi Róbert megerősítette, hogy a szóban forgó szerek java erőteljes agressziót vált ki, de előfordulhat az is, hogy ennek éppen az ellenkezője valósul meg, azaz a teljes befelé fordulás. Sajnos jellemzően az előbbi esetek vannak túlsúlyban. Saját tapasztalatból merítve hozzátette azt is, hogy a szerhasználók többsége fiú (ami persze nem zárja ki, hogy lányok is kipróbálják ezeket az anyagokat – erre is volt példa, de lényegesen elenyészőbb arányban).

A legfontosabb: megelőzés

A szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy egyetlen módja van annak, hogy elejét vegyük a bajnak, ez pedig a sokszor emlegetett prevenció, magyarul a megelőzés. Fontos, hogy a „potenciális szerhasználók” környezetében legyen olyan ember, aki beszélget velük. A gyerekek sokszor magányosak, a szülőkkel ápolandó mély kapcsolat és az óvó odafigyelés helyett gyakran felszínesek a kapcsolatok, holott a megfelelő kommunikáció akár egy életre eltántoríthatna még a kipróbálás puszta gondolatától is. Ha viszont egyértelmű jeleit látjuk annak, hogy valami megváltozott a gyermek körül, a legfontosabb, hogy ne dugjuk a homokba a fejüket, és ne féljünk a megfelelő helyről segítséget kérni. Mindez azonban jó eséllyel kivédhető, ha sok és tartalmas időt tudunk tölteni a gyermekünkkel!Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás