Valós probléma, amiről beszélni kell!

Dizájnerdrogok hálójában

2016.03.22 09:22    |    -vis-  

A kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) legutóbbi összejövetelén a tagság szakpszichológus közreműködésével tájékozódhatott a helyi fiatalság drogfogyasztási szokásait illetően. „Az én családomban ilyen úgysem történhet”, mondhatnánk, hamis illúzióba ringatva magunkat – a jelenség ugyanis sajnos sokkal elterjedtebb, mint gondolná. Minderről többet a KEF előadója, Szabadi Róbert árult el lapunknak.

A dizájner drog vagy új pszichoaktív szer (UPSZ) kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért ellenőrzés alá vonásáig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális. A legálisság abszolút nem jelent biztonságosságot – olvasható az elkövetkező sorok „főszereplőjének” rövid ismertetése a designerdrog.hu portálon. Arról, hogy mennyire nem biztonságos ezen szerekkel élni, Szabadi Róbert szakpszichológussal készült beszélgetésünk alapján készítettünk összefoglalót. Kalocsai Néplap

Az első számú veszélyforrás

A legveszélyeztetettebb korosztály esetleges szenvedélybetegségek iránti „bevonódásba” a 14-18 év közötti fiatalok csoportja. Mint kiderült, már régen nem attól kell tartania a szülőnek, hogy gyermeke egy házibuliban elszívja-e az első cigarettáját, netán a kelleténél jobban felönt a garatra! Az utóbbi évek egyik legfőbb veszélyforrásává a dizájner drogok rohamos térhódítása lett. Az iskoláskorú fiatalok számára ezek a szerek általában könnyen hozzáférhetőek, a pszichére gyakorolt hatása hasonló a „klasszikus” tudatmódosítókéhoz, azonban a „házilag kotyvasztott” anyagok mellékhatásai akár életre szóló károsodást is okozhatnak – annak ellenére, hogy hivatalosan lehet, hogy nem szerepelnek tiltólistán. Ezért válik halmozottan fontossá a családi és az iskolai környezet, ahol megfelelő tájékoztatást kaphatnak a gyerekek róla, hogy akár életük hátralévő részét is megkeseríthetik egyetlen pirulával, vagy „csoda-szerrel” kevert spanglival. A szakember szavaival élve, akár 1-2 milligrammos túladagolásnak is súlyos következményei lehetnek.

Eseti és rendszeres fogyasztók

Az eseti fogyasztók jó része, bár nem minden nap „repíti magát a Holdra”, komoly kockázatot vállal, hiszen mindezen szerek felszínre hozhatnak olyan betegséget, amelyekről addig talán maga sem tudta, hogy rendelkezik ilyennel – gondolhatunk itt például az epilepsziára.

A rendszeres fogyasztók számára idővel nem csak fizikális, hanem komoly pszichés függőséget is kiváltanak, amelynek az a vége, hogy a klasszikus drogokról történő leálláshoz hasonló elvonási tüneteket produkál a fogyasztó. Ezek között szerepel az idegesség, agresszió és felfokozott étvágy.

Mindezek ellenére talán el sem hinné, mennyire sokan próbálták ki, illetve élnek rendszeresen mindezen tudatmódosítókkal Kalocsán és környékén! Sajnos az esetek többségére már csak akkor derül fény, amikor a szer olyan rosszullétet okoz, ami miatt mentőt kell hívni ahhoz, aki beszedte.

A droglista élén

Amikor arról kérdeztük Szabadi Róbertet, hogy a drogpalettát tekintve a legkevésbé károstól a legpusztítóbbig terjedő skálán hová lőné be a dizájner drogokat, meglepő választ kaptunk. Álláspontja szerint ezek a „legális anyagokból kotyvasztott” szerek a legveszélyesebb kategóriát erősítik. A „füves cigi” alapjául szolgáló cannabis által okozott kár szinte össze sem mérhető azzal a rombolással, amelyet ezen új drogtípusok képesek előidézni. Az ördög a részletekben rejlik, hiszen nehéz megállapítani és behatárolni, hogy mi, milyen összetételben és mennyiségben van ezekben az anyagokban. Pont ezért rendkívül kockázatos hozzájuk nyúlni.

A veszélyt fokozza, hogy a többségük olcsón beszerezhető, és tulajdonképpen hetente változtatják a legkelendőbb fajták összetételét, ami végső soron behatárolhatatlanná teszi, hogy pontosan milyen típusú szerrel lehetne bővíteni az illegális anyagok listáját.

Árulkodó jelek?

Adja magát a kérdés, hogy hogyan szúrható ki, ha valami „nem stimmel” a gyerekkel? Milyen árulkodó jelek utalhatnak arra, hogy bajba került, esetleg olyan tudatmódosítók rabságába esett, amiből önerejéből képtelen kimászni? Szabadi Róbert megerősítette, hogy a szóban forgó szerek java erőteljes agressziót vált ki, de előfordulhat az is, hogy ennek éppen az ellenkezője valósul meg, azaz a teljes befelé fordulás. Sajnos jellemzően az előbbi esetek vannak túlsúlyban. Saját tapasztalatból merítve hozzátette azt is, hogy a szerhasználók többsége fiú (ami persze nem zárja ki, hogy lányok is kipróbálják ezeket az anyagokat – erre is volt példa, de lényegesen elenyészőbb arányban).

A legfontosabb: megelőzés

A szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy egyetlen módja van annak, hogy elejét vegyük a bajnak, ez pedig a sokszor emlegetett prevenció, magyarul a megelőzés. Fontos, hogy a „potenciális szerhasználók” környezetében legyen olyan ember, aki beszélget velük. A gyerekek sokszor magányosak, a szülőkkel ápolandó mély kapcsolat és az óvó odafigyelés helyett gyakran felszínesek a kapcsolatok, holott a megfelelő kommunikáció akár egy életre eltántoríthatna még a kipróbálás puszta gondolatától is. Ha viszont egyértelmű jeleit látjuk annak, hogy valami megváltozott a gyermek körül, a legfontosabb, hogy ne dugjuk a homokba a fejüket, és ne féljünk a megfelelő helyről segítséget kérni. Mindez azonban jó eséllyel kivédhető, ha sok és tartalmas időt tudunk tölteni a gyermekünkkel!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás