Az akkreditált Tomori Pál Főiskoláról

Dr. Meszlényi Rózsa: Remélem, visszatérnek a boldog idők Kalocsán!

2016.01.04 10:20    |    V. I.  

2015. november 24. fontos dátum a kalocsai székhelyű Tomori Pál Főiskola életében. Nem csak azért, mert ekkor rendezték meg a náluk hagyományos, Tudomány Napja alkalmából tartott konferenciát, hanem azért is, mert ekkor jelentették be hivatalosan az örömhírt, miszerint 2020. december 31-ig akkreditálta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az intézményt. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban és hogyan segíti az iskolát távlati céljainak elérésében, arról dr. Meszlényi Rózsa rektort kérdeztük.

– Miért fontos mérföldkő a MAB döntése az intézményük számára?

– Azért, mert az eljárás során az év első felében megtörtént mindhárom képzési helyünkön, tehát a kalocsai székhelyen, illetőleg a kecskeméti és a budapesti telephelyen a személyi és a tárgyi feltételeknek, valamint a minőségi oktatásnak az ellenőrzése.

Kalocsai Néplap

– Leírná ezt a folyamatot?

– Egyrészt minősítették magát a felsőoktatási intézményt. Másrészt, minősítették a közgazdaságtudomány területén a gazdálkodás és menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás, illetőleg a pénzügy és számvitel szakokat. Ezek végeredményeként mind a három helyen 2020. december 31-ig megvan a főiskola akkreditációja. Magyarul az iskolánk az akkreditált felsőfokú oktatási intézmények sorába lépett. A szakok akkreditációja még folyamatban van, de ígéretünk van arra, hogy heteken belül megkapjuk a nyers példányt, ami januárban már a plénum elé is kerülhet. Remélem, hogy minden rendben megy majd, hiszen az akkre-ditációs bizottság úgy hagyta el a főiskolát, hogy gratulált nekünk, és annak elnöke, aki egyébként egy neves professzor volt, ígéretet tett arra, hogy ő maga is vinni fogja a jó hírünket az országban. Ezért is bízom abban, hogy a szakok akkreditációjával sem lesz probléma.

– Az, hogy a bizottságtól ilyen pozitív visszajelzéseket kaptak, meghatározza az intézményvezetés jövőképét, pontosabban az arra irányuló elképzeléseket?

– Mi a kezdetektől arra törekedtünk, hogy minőségi oktatás folyjék a főiskolánkon, amihez most is ragaszkodunk. Beadtuk két mesterszakra is az akkreditációs kérelmünket. Az egyik a számvitel, a másik pedig a művészettörténet mesterszak. Véleményem szerint ezeknek is egy-másfél hónapon belül kiderül a minősítése, és azt gondolom, hogy minden feltételt teljesítünk ahhoz, hogy a következőkben az alkalmazott tudományok egyeteme tudjunk lenni. Véleményem szerint Kalocsa városának is hatalmas eredmény lenne, ha ezt elérnénk.

– Apropó, Kalocsa! Korábbi nyilatkozataiban beszélt arról, hogy itt is szeretnének úgynevezett duális képzést indítani!

– Így van. Örömmel mondhatom, hogy mostantól Kalocsán is hirdetünk a gazdálkodás és menedzsment, valamint a pénzügy-számvitel szakokon belül duális képzést. Ez azt jelenti, hogy az ebben részt vevő hallgatók minden hónapban fizetést kapnak. Egy év negyvennyolc hétből áll, amelyből huszonhatot a főiskolán töltenek majd, huszonkettőt pedig cégeknél. A közelben Kecskeméten is van olyan cég, amely fogadja mindkét említett szakról a hallgatóinkat. Ez azt jelenti, hogy bár magánintézményként költségtérítést fizetnek a hallgatóink, de ennek az összege jóval alacsonyabb, mint az a fizetés, amit a félév folyamán megkapnak, hiszen a minimálbér havonta jár nekik. Úgy gondolom, hogy ezzel ismét sikerül előrébb lépnünk Kalocsán azon célkitűzésünk érvényesítésében, hogy továbbtanulási lehetőséget teremtsünk helyben a tehetséges, de nem tehetős családok gyermekeinek, akiket eddig a költségtérítés ténye tartott távol a főiskolától.

– Várható-e, hogy indul államilag támogatott képzési forma a főiskolán, vagy ebben a pillanatban ez elképzelhetetlen?

– Nagyon bízom abban, hogy megkapjuk a korábban említett mesterszakokra az akkreditációt. Akkor és ott ugyanis államilag támogatott képzés fog folyni. Egyúttal remélem, hogy ha ez megtörténik, akkor visszatérnek majd azok a boldog idők Kalocsán, amikor nagyon sok hallgatója volt helyben is az iskolánknak.

– E tekintetben hogyan lehetne célt érni itt, helyben?

– Azt gondolom, hogy a környékbeli vállalkozókat is meg kell győzni arról, hogy lássák meg a fantáziát abban, hogy olcsó munkaerőként foglalkoztatható, de képzett hallgatók segíthetnék a cégeik előremenetelét, ha nyitottak a duális képzés nyújtotta lehetőségekre. Amennyiben használni tudják ezeket az embereket, akkor olyan potenciális munkatársakat kaphatnak a képzési idő végeztével, akiket már nem kell
„betanítani”, pontosan tisztában lesznek az egyes vállalkozások adottságaival és az ottani elvárásokkal, magyarul, ismerni fogják a leendő munkahelyüket, hiszen ott tanulták ki a szakmát. Mi erre most kiemelt hangsúlyt fektetünk. Budapesten elmondhatom, hogy gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatóink tíz cégnél dolgozhatnak, de Szegeden és Kecskeméten is vannak cégeink. Abban bízom, hogy Kalocsát is sikerült megcéloznunk, sőt, ha megépül a majdani Duna-híd, akár a túloldal felé is nyithatunk.

– Legyen így! Köszönöm a beszélgetés!

– Én is köszönöm!


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás