Tanyáról jöttem

2018.03.22 13:20    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban rendszeressé váltak a különböző témájú előadások, melyeket oldott, jó hangulatú beszélgetések követnek. Kiss István, a közösség „szellemi atyja” bevezetőül elmondta, a március 9-i alkalom a 93. összejövetelük a klub 2015. januári indulása óta. A vendég ezúttal egy újságíró volt: Dulai Sándor, a Szabad Föld című lap szerkesztője.

A cím persze, nem véletlen, hiszen Dulai Sándor élete első tizennégy, máig meghatározó évét egy tanyán töltötte, és erre az életformára meleg szeretettel, nosztalgikus érzésekkel emlékezik. Ám nem éri be ennyivel, makacsul hisz abban, hogy a tanyáknak, a családi méretekben történő gazdálkodásnak igenis van jövője. És erről nemcsak álmodik, hanem… De lássuk, ki is volt hát a vendég:

Dulai Sándor 1952-ben született, a Dunatetétlenhez tartozó Hetényipusztán, és a fentebb említett életformának köszönhetően még osztatlan iskolában végezte el a nyolc általánost. A „köszönhetően” ezúttal nem szóvirág, valóban olyan indítást kapott ott felelősségből, fegyelemből, önálló tanulni tudásból, ami életre szóló útravaló volt számára.

 

klub_dulaikiss1_450
 

 

Ezt egyébként a hallgatóságból többen megerősítették azok, akik hasonló típusú intézményben tanultak, vagy tanítottak. A gyerekek gyakran több kilométert tettek meg – naponta kétszer –, hogy az iskolába eljussanak, és a nagy tiszteletnek örvendő tanító komoly szervezőmunkával érte el, hogy mindenki egyenlő mértékben ihasson a tudás kútjából.

 

klub_dulaikiss2_450
 

 

A kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági és Közgazdasági Technikumba járt, és a nevezetes Szvétek kollégiumban lakott. Egyenes út vezetett a gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol már dolgozott az iskolai lapnak, és további pályáját ez a két tevékenység fémjelezte: az agrárium, mint oktatót, és az újságírás – utóbbi mindvégig a Szabad Földnél. Nem kis részben neki köszönhetően a tanyakutatás tantárgy lett Gödöllőn, és az ma is. Visszautalt arra az időre – a múlt század negyvenes éveire – amikor még egymillió ember élt tanyákon az országban. A szocializmus elején a népi írók még a „Kertmagyarország” gondolatát éltették, de azután jött a Rákosi rendszer, és a vas és acél országa lettünk…

Dulai Sándor több ízben saját írásaival villantotta fel annak a tiszta, természet-, föld- és emberközeli életformának a szépségeit, amely egy életre meghatározta a sorsát. Munkatársaival ma is azon dolgoznak, hogy a megfordulni látszó tendenciát – újra emelkedik a tanyákon élők száma – a ma elvárásaihoz igazítva feltámasszák azt az időt, amikor a családok apraja-nagyja megélt abból, amit a „háztájiban” megtermelt, és még a piacra is jutott.

Az idő kerekét nem lehet visszafordítani – hangzott el többször is a vendég előadását követő, élénk beszélgetésben. Azt nem, ismerte el Dulai, de több ország példája alapján beigazolódott, hogy a kisgazdaságoknak helye van a modern életben is.

Gondolatébresztő, értékes este volt. Különösen az a mondat csengett még vissza bennem sokáig, amit Dulai Sándor mondott saját maga példája alapján:

– Az embernek úgy lehet megtalálni a helyét, ha oda ragaszkodik, ahol úgy érzi, megtalálta a teljességet. Én ezt a tanyákon, a kistelepüléseken éltem meg, azokhoz kötődöm, mert istenkereső, embereket szerető gondolkodásom nehezen talál magának helyet másutt.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás