A legrosszabbkor…

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

2018.09.20 11:11    |    V.I.  

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk töredékét használják ki, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága szintén lecsökken. Az ünnepek előtt kérdeztük az egyik, beutaztatással foglalkozó kalocsai iroda vezetőjét a kialakult helyzetről – nem festett biztató képet.

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke katasztrofálisnak nevezte a Duna mostani vízszintjét a vízi áruszállítással foglalkozó vállalkozások számára, Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője pedig azt közölte, hogy az extrém alacsony vízállás miatt kénytelenek voltak a hajóforgalmat korlátozni. Az általunk megkérdezett Csapai Tamás, a Kalocsa Gold Tours utazási iroda vezetője egyhangúan nyugtázta és erősítette meg, hogy a bőrükön érzik a városban a szállodahajókkal érkező, külföldi vendégeknek programokat szervező irodák az aggasztó helyzetet.

duna_alacsony1_450
 

– Teljes káosz van a menetrendben. A hajók nem tudnak közlekedni a mostani helyzet szerint Mohácstól felfelé és Komárom-Visegrádtól lefelé vízzár van érvényben, így a vendégeinket mindenféle Duna-menti programra visszük a kikötőkből. Kalocsán a beszélgetésünk pillanatában egy darab hajó vesztegel, hiszen egyik irányban sem tud elindulni, úgyhogy ő pár napig még biztosan itt fog maradni – vázolta az augusztus 20. előtti napokban a helyzetet Csapai Tamás, ami az időjárás-előrejelzést nézve a jövő tekintetében sem tűnik fényesebbnek. Bár tíz-tizenöt centis vízszint-emelkedés lehetséges, az extrém alacsony vízállás által kialakult helyzeten ez érdemben nem sokat változtat. Annál is inkább, hiszen egyelőre nem helyezték kilátásba, hogy a Duna vízgyűjtő területén jelentősebb mennyiségű eső esne.

duna_alacsony3_450
 

– Ilyenkor újratervezzük a programokat, hiszen a vendégek számára, akik már a hajón vannak, nem szakíthatjuk meg a programfolyamot. Alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez, át kell ütemezni, át kell szervezni egyes elemeket, eseményeket, hogy ebből a kellemetlenségből a lehető legkevesebbet érzékeljenek – így az irodavezető, kérdésünkre kifejte, hogy a mostani „víz-helyzet” hozadéka, hogy bizony Kalocsára sem az előzetes tervek szerint érkeznek (ha érkeznek) vendégek.

duna_alacsony2_450
 

– A Dunakanyarból nem biztos, hogy Kalocsára hozzuk a vendégeket, hiába szerepelt kalocsai program a kínálatukban. Igyekszünk azon a környéken találni számukra B-tervet, ahol vesztegelni kényszerült a hajójuk. Sajnos 200 kilométer távolságból egyszerűen nem tud beleférni az időnkbe, hogy lehozzuk őket Kalocsára, aztán vissza is vigyük – hangzik a (teljesen logikus) okfejtés, kérdésünkre megválaszolva, hogy délről Mohácsról, északról pedig az Esztergom-Visegrádról vállalják, hogy elhozzák a vendégeket az érseki városba.

– Mindenki megpróbál a lehető legrugalmasabb lenni, annál is inkább, mivel nyilván mi is megpróbálunk gazdaságosan üzemelni, és előfordulhat, hogy budapesti buszokkal kell lehozatnunk a vendégeket. Ilyen esetben például a praktikum amellett szól, hogy a kalocsai helyett is budapesti idegenvezetővel dolgozzunk. Ezt a helyzetet mindenki vis maiorként kezeli, hiszen a vízállásra a lehető legkevesebb ráhatásunk van, tehát igyekszik mindenki konstruktívan közreműködni abban, hogy a vendégeket a lehető legrugalmasabban sikerüljön mozgatnunk – mondja Csapai Tamás, kiemelve, hogy ilyenkor a hasonló profillal működő kalocsai irodák is igyekeznek egymást segítve dolgozni, és hátukat egymásnak támasztva próbálják megoldani a helyzetből adódó problémákat.

– Elvileg érkezik majd víz a Dunába, de az augusztus 20-i rendezvények miatt nem oldható fel a vízzár Budapesten. Ez szintén megnehezíti a hajóközlekedést, ami ezután kezdhet majd szépen lassan visszarázódni. Ilyenkor nem egyik napról a másikra érkeznek majd a hajók, hanem amint utol tudják érni magukat – tekint a jövőbe a Kalocsai Gold Tours szakembere, megjegyezve, hogy rosszabbkor nem is alakulhattak volna így a dolgok. Az augusztus közepe ugyanis a csúcsidőszak a hajózásban.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás