Cseppektől a „tengerig”

Egy csőtörés, és ami mögötte van

2016.02.05 11:58    |    STVN  

Még mindig láthatóak a kalocsai Rákóczi utcában annak a január 18-i csőtörésnek a nyomai, amely a múlt héten keserítette meg néhány belvárosi lakó mindennapjait. Ezúttal nem voltak olyan sokan, mint amikor lakótelepi tömbházak sora marad víz nélkül, például a Zöldfa utcában – de az esetnek így is vannak tanulságai. A körülmények után kérdezősködve több, az egyszeri csőtörésen túlmutató problémára is fény derült.

Ez történt a Rákóczi utcában

Lássuk először is, hogy pontosan miért kellett nélkülözni a vizet a Rákóczi utcában! – Egy bekötővezeték tört el. A karmantyút nyomta le a vezetékről a víznyomás – ismertette két mondatban a történteket Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója. – Sajnos ez elég gyakori meghibásodás Kalocsán – folytatta. – A bekötővezetékeink teljesen el vannak öregedve, amelyek pedig még a nyolcvanas évekkel készültek, azokon műanyag karmantyúk vannak. Anno azért volt ez előszeretettel használt alkatrész, mert a bennük lévő gumigyűrűk ellenállnak a korrodálódásnak, viszont idővel elfáradtak, ezt pedig a csőben áramló víz könnyen el tudja mozdítani a helyéről. Ez történt a Rákóczi utcában is, ahol az sem könnyítette a dolgunkat, hogy a csapadékvíz-csatorna alatt fut a vízvezeték, így az utat is fel kellett bontanunk, amelynek gödrét már lezártuk, de az útburkolat helyreállítására két hetet várni kell, ugyanis megvárjuk, amíg a víz elszivárog a talajból, hogy újra teherbíró legyen. Ha ugyanis az átázott talajra betonoznánk, az két hónapon belül megsüllyedne – mutatta be az eljárást a szakember.

Kalocsai Néplap

Előbb-utóbb eljár felettük az idő

Bár Szigeti Attila elmondta, hogy a szóban forgó Rákóczi utca vízhálózata nem tartozik a legöregebb és legrosszabb állapotban lévő egységek közé, „az idő eljár afölött is”. – Hiába vannak a bekötő-vezetékek kicserélve, a hálózat javát régi azbesztcement-vezetékek alkotják. Így hiába cseréltük le korábban – amikor az utca burkolatának a felújítása történt – a bekötéseket, ez a bizonyos karmantyú elfárad. Egyébként a korábban csőtörés-gócpontként számon tartott helyszíneken, mint a Huszár, Táncsics, Tomori utcában mára normalizálódott a helyzet. A nemrég befejeződött ivóvízminőség-javító program részeként itt ugyanis kicseréltük a vezetékeket. Ezek az utcák tehát mondhatom, hogy mára panaszmentesek, de mindig jön új.

„Katasztrofális év vár a társaságokra”

– Vízdíjat nem emelhetünk, de az árak folyamatosan mennek felfelé. A vezetékrendszerünk öregszik, amelyre egyre többet kellene költeni, nekünk pedig egyre kevesebb pénzünk van – világít rá Szigeti Attila arra a jelenségre amelyről a hetekben a Világgazdaság Online is terjedelmesebben tárgyalt írásában.
„Katasztrofális év vár a hazai víziközmű-társa-ságokra: sokuk már 2014-ben is veszteséges volt, többségük eredménye tavaly tovább romlott, a szabályozás pedig az idén még lejjebb nyomja őket” – olvasható az írásban. A szerző emlékeztet, hogy a közműadó miatt az Európai Bizottság tavaly júniusban eljárást is indított Magyarország ellen, valamint rávilágít, hogy az ágazat forráshiányos voltát mutatja, hogy miközben a szektor állami kézben lévő, öt nagy társasága már kénytelen volt elvégeztetni vagyona költséges felmérését, és az öt állami társaságból kettő már 2014-ben veszteséges volt. Megírták, hogy a Dunántúli Regionális Vízműveket tavaly ősszel már csak állami beavatkozással lehetett megmenteni, a szintén állami Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. ellen pedig felszámolási kérelmet nyújtottak be.

-–Mi nagyon szerencsések voltunk, hiszen az ivóvízminőség-javító program keretén belül tavaly olyan munkát tudtunk végezni, amelyből pénzt kerestünk. Így nem jutottunk például a hivatkozott cikkben is említett Tisza-menti Regionális Vízművek sorsára, amely ellen már felszámolást indított az egyik beszállító – így a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató műszaki igazgatója.

Mit rejt a jövő? Fogalmuk sincs!

A volt Kalocsavíz Kft. ügyvezetője, jelenlegi Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató műszaki vezetője nem vázolt rózsás jövőképet, amikor arról kérdeztük, hogy mit várnak 2016-tól?

– Nem tudjuk, hogy mit rejt számunkra a jövő. A vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés az cégszinten mondhatom, hogy veszteséges. Ennek egyik oka a vezetékadó, amely komoly csapást mér ránk. Nagy, regionális rendszert üzemeltetünk, amelynek méteréért fizetnünk kell a 125 forintot, árat ugyanakkor nem emelhetünk. Hogy meddig fagyasz-tották be az áremelést, arról semmilyen információnk nincsen – vázolta a helyzetet a vezető. Ugyanakkor biztos abban, hogy a bedőléstől messze van a társaság, de nem minden
„pályatárs ilyen szerencsés”. – Nem mondom, hogy nem találunk idővel megoldást a helyzetünkre, de ezt ebben a pillanatban még nem látjuk. Viszont, ha minden változatlan marad, akkor feléljük a tartalékainkat. Hogy mit tehetünk? Megvárjuk, amíg valamelyik, nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő víziközmű bedől, és az ezen helyzet megoldásából fakadó lépés lesz a fennmaradtak számára az életmentő megoldás – zárta gondolatait Szigeti Attila.

Solt kontra Kalocsa: negyedannyi csőtörés

Solton, ahol korábban lépésről lépésre emelték a vízdíjat, ma negyedannyi csőtörés jut egy lakosra vetítve, mint Kalocsán. Erről ugyancsak Szigeti Attila beszélt egy 2015-ös interjújában. Igaz, ott 280 forint a víz köbmétere, nálunk pedig 154 – tette hozzá. Ezen addig lehetett volna változtatni folyamatos emeléssel, amíg erről az önkormányzat dönthetett, mert önkormányzati tulajdonban állt a szolgáltató – emlékezetet. Most viszont, hogy az állam 2011-ben központilag be-fagyasztotta a (potenciális fejlesztésre is fordítható) árakat, erre már esély sincsen. Magyarul nem tudni, mikor lesz annyi plusz forrása a szolgáltatónak, hogy a karbantartáson és az „azonnali vízhelyzet-oltási” költségeken kívül pénzt fordítson az elöregedő, így egyre gyakrabban meghibásodó kalocsai hálózat rehabilitációjára.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás