Egy korty kultúra – egy héten át

2016.02.05 12:26    |    Cserenkó Gábor  

Január 22-én kezdődött és lapzártánkkor még javában tart a II. Kalocsai Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. Az „Egy korty kultúra”-ként reklámozott színvonalas programok külön-külön is eseményszámba mennek, hát még így együtt! Az alábbiakban ezekről a kortyokról lesz szó.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük. Azért január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. Városunkban pedig második alkalommal rendezte meg a Kalocsai Magyar Kultúra Hetét a Tomori Pál Városi Könyvtár.

A nyitónap rendezvénye – a könyvtár Kossuth utcai épületében – szavalattal kezdődött. Miután a duruzsoló közönség elhalkult és minden szem az előadókra tapadt – konferálás nélkül –, elhangzott a Himnusz, amit a könyvtár két munkatársa, Pécsi Vivien és Kállai Sándor adott elő. Tamás László könyvtárigazgató köszöntője után, dr. Bábel Balázs kalocsa-kecske-méti érsek mondott beszédet a kultúráról. Ezután Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

Kalocsai Néplap

Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész előadása, az „Édes hazám, fogadj szívedbe” következett. A pedagógus és művelődéstörténész hazafias költészetünkről szóló bemutatójában Kölcsey és Vörösmarty költészetén kívül többek között Ady, Radnóti és József Attila poétikájáról is szó esett. Az egyórás előadást megzenésített versekkel színesítették.

A második programot a Gyerekkönyvtárban (Szent István király út) rendezték meg, ahol a meséé és a kicsiké volt a főszerep. Szombat délelőtt Katus Györgyné vezető óvónő egy rövid köszöntő erejéig beszélt a piciknek arról, hogy mennyire fontos is a művelődés. Ezután pedig kezdetét vette „Egyszer volt, hol nem volt...” címen egy másik óvópedagógus, Fábián Éva mesemondó műsora. A székely származású előadó ízesen, sok humorral mesélt, amit a jelen lévő gyerekek – a szüleikkel együtt – szájtátva hallgattak. Tilinkójátékával, énekléssel tarkította és rengeteg improvizációval szőtte a meséjét. A mesének a kicsik is részesei lehettek, hiszen Fábián Éva őket is bevonta a mesélésbe, tőlük kért segítséget, vagy éppen választ a kérdéseire.

A Kamarateremben helyet foglaló publikumot Fehérvári István, a Liszt Ferenc AMI igazgatója köszöntötte a harmadik napon. A vasárnap délutáni műsor Lakatos 3X –ként lett beharangozva, de tulajdonképpen kaphatta volna a Lakatos 9X címet is, hiszen Lakatos György fagottművész, Lakatos Ágnes jazzénekes és Lakatos Péter zongoraművész – trióján kívül, a művészek gyermekei is felléptek a színpadra. Lakatos Sára (cselló), Lakatos Dorka (hegedű), Lakatos Johanna (zon-gora), Lakatos Kristóf Jónás (ütőhangszerek) és Csuhaj-Barna Rebeka (fuvola) egyaránt gyönyörű hangokat szólaltattak meg a hangszereiken. Szerepelt még Péter felesége, Lakatos Vera is, aki szintén fuvolán játszott. Műsorukon Händel, Sosz-takovics, Mozart, Bach, Dohnányi, Rachmanyi-nov, Billie Holiday művei csendültek fel. A teltházas Kamaraterem közönsége így felhőtlen kikapcsolódást, igazi koncertélményt kapott.

Kalocsai Néplap

Hétfőn rendezték a „Szép magyar beszéd” Kazinczy-versenyt. Két kategóriában indulhattak a versenyzők: 5-6. osztály és 7-8. osztály. Az iskolások és a felkészítő tanáraik a városból, valamint több vidéki intézményből érkeztek. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetőjének köszöntő beszéde után a tanulók egy kötelező és egy szabadon választott szöveg felolvasásával indulhattak. A tanulók teljesítményét szakértő zsűri bírálta. Dobogós helyezést értek el: Szabó Áron Timóteus, 5. o., (Bel-városi Tagiskola, Kalocsa, felkészítő tanár: Filvig Ágnes), Duda Dániel, 5. o., (Dunavecse, felkészítő tanár: Pallás Enikő), Katczenbach Kitti, 6. o., (Hajós, felkészítő tanár: Hirthné Ummenhoffer Katalin), Varga Soma, 7. o. (Fényi Gyula Ált. Isk., Kalocsa, felkészítő tanár: Kovácsné Bényi Ilona), Kapitány Petra, 7. o. (Belvárosi Tagiskola, Kalocsa, felkészítő tanár: Kocsisné Somogyi Gyöngyi), Schőn Réka (Hajós, felkészítő tanár: Hirthné Ummen-hoffer Katalin).

Kedden, előbb Csikósné Vörös Marianna, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény igazgatóhelyettese beszélt az olvasásra nevelési szokásokról, majd a 112 éve született Tóth Menyhért festőművész életéről tartott előadást Tamás László könyvtárigazgató.

Kalocsai Néplap

Tóth Menyhért Szeged-Mórahalmon született 1904-ben. A család, a festő gyermekkorában Miskén telepedett meg, mivel a szülők eredetileg odavalósiak voltak. Tóth Menyhért 1930-tól a Képzőművészeti Főiskola növendéke lett. Tanulmányai befejezése után visszaköltözött szülőfalujába, és 1945-1958 között mezőgazdasági munkákból, szobafestésből élt. Első, 1941-es egyéni kiállítását huszonhét évig nem követte önálló tárlat. Magányosan, elszigetelten élt és alkotott annak ellenére, hogy törzstagja volt a tokaji művésztelepnek, a bajai festők csoportjának és egyik alapítója a hajósi alkotótábornak. 1964-től szerepeltek képei egyéni és csoportos kiállításokon. 1976-ban érdemes művész kitüntetésben részesült. Budapesten érte a halál, 1980-ban. Miskén helyezték örök nyugalomra. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazták életművét. Műemlékké nyilvánították lakóházát, iskolát és utcát neveztek el róla, szobrot emeltek tiszteletére.

Ez eddig öt program, ami azonban nem jöhetett volna így létre a könyvtár dolgozóinak áldozatos munkája nélkül.

Köszönjük nekik!


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás