Kell ez nekünk?

Elektromos autó töltőállomást szeretne Kalocsa

2016.12.10 16:49    |    V.I.  

Visszatérő napirendi pontként tárgyalták legutóbbi ülésükön a kalocsai képviselők, hogy nyújtson-e be a város pályázatot az elektromos autók töltőállomásának államilag támogatott kialakítására. A kérdés koránt sem bizonyult annyira egyszerűnek és magától értetődőnek, mint az gondolná – kell-e ez nekünk, megéri-e, nem válik-e elavulttá, mire annyi ilyen jármű lesz, hogy kihasználnák? Csak néhány a tárgyaláskor felmerült aggályok közül, amelyek félig-meddig jogosnak is bizonyultak.

Mielőtt vitára és szavazásra bocsátotta volna Bálint József polgármester, hogy nyújtson-e be pályázatot a város a felvezetésben említett beruházásra, szóbeli kiegészítésében tisztázta, hogy a töltőpont a Bátyai útra, az 51-es út mentén lévő Opel szalon melletti parkoló környékére lenne telepítve. Két variáció merült fel, folytatta, végül a Bátyai úti terület bizonyult nyerőnek.

 

toltoallomas_450
 

 

Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője elmondta, hogy előzetes piackutatás alapján határozták meg a projekt érdemességét, illetve felmérték annak támogatási intenzitását. Ennek a kérdésnek nem egyszerű a megközelítése, hiszen pénzügyi oldalról, a 2x22 kilowattos töltőállomás létesítése tűnik jó megoldásnak, ez kerül ugyanis a legkevesebbe az önkormányzatnak. Műszakilag viszont az 50 kilowattos gyorstöltő felé billen a mérleg nyelve, amely ugyanakkor kilencmillió forintos önerő-kiegészítést igényel az önkormányzat részéről. Mint mondta, Kecskemét három töltőállomást létesítene a város különböző pontjain, ők is 2x22 kilowattos teljesítményűt választották – jelezte. „Ezen logika mentén haladva megfontolandó Kalocsának is ebben a berendezésben gondolkodni, a racionalitás is emellett szól, és a magam részéről is ezt szorgalmaznám”, foglalt állást az osztályvezető.

Török Ferenc kérdése nyomán merült fel a dolog szépséghibája, hogy a szükséges önerőre nem lehet további pályázatot benyújtani, szemben a korábbi EU-s gyakorlattal, amikor ezen tételt is mérsékelhették ily’ módon az önkormányzatok.

Milyen lakossági igény lenne erre helyben? – dobta fel a labdát dr. Filvig Géza. Ilyen autó jelenleg nincs Kalocsán, mondta Bálint, majd visszautalt rá, hogy a tavalyi közmeghallgatáson is elhangzott az ez irányú fejlesztésre vonatkozó felvetés, hozzátéve, hogy az ilyen állomások meggyőződése szerint főképp az átutazókat fogják kiszolgálni, amint elterjedtebbek lesznek az elektromos autók hazánkban. Filvig, bár sokallta a ráköltendő pénzt, elismerte, hogy a zöldítésért és a környezettudatosságért áldozni kell. Talán a korábbi városvezetés által elnyert, megtakarítást hozó projektekből megmaradt pénz némi kompenzáció lehet ennek pluszterheire – fogalmazott.

Török Ferenc és dr. Angeli Gabriella is megemlítette, hogy talán, ha már úgyis költ rá a város, érdemesebb lenne a drágább, de gyorsabb feltöltést ígérő eszközre pályázni – előbbi megjegyezte, hogy egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen a költségvonzatot nem biztos, hogy bírná Kalocsa, az viszont tény, hogy a világ ezen technológia felé halad.

Válaszában Boromisza rávilágított, hogy a gyorstöltőnek nem csak a telepítése, a fenntartása és üzemeltetése is havi több tízezer forinttal drágább, mint a korábban szorgalmazott berendezésé, valamint Szabó Balázs felvetése nyomán tisztázódott, hogy gyorsabb eszközre azért sem érdemes ennyivel többet fordítani, mert a technológia fejlődésével gyorsabban is válik elavulttá.

A téma kapcsán a testület kikérte az érdeklődők soraiban helyet foglaló Kanyó Péter, a város volt energetikusának is véleményét. A szakember elmondta, hogy osztja azon álláspontot, miszerint nem elterjedtek az elektromos autók Magyarországon, ezért is lenne túlzás egy gyorstöltőbe beruházni, hozzátéve, hogy annak helyszínét is érdemes lenne újragondolni. Megemlítette, hogy a napelemes pályázatok nyomán a kalocsai eszközparkokhoz mérőórák lettek építve, és érdemes lenne azok környékére kiépíteni a töltőállomást. A KSE sport- és szabadidős komplexum mellett, a napelem-parkoknál van két buszöböl, ahol ezt műszakilag is meg lehetne valósítani, vezette le, mondván, két betáplálási pontja van a KSE pálya napelem-mezőjének. Ezek közül az egyikre van rákötve a buborékcsarnok, a másik befogadhatná a töltőállomást, ezzel spórolhatna a város – így Kanyó.

Az utána szót kérő Katus Attila életszerűtlennek minősítette, hogy bárki is órákig várakozna a lassabb töltőnél, hogy autója muníciót kapjon, így érvelve a gyorsabb berendezés igénylése, illetőleg azon álláspont mellett, hogy belátható időn belül nemigen lesz kihasználva az eszköz Kalocsán – korai erről dönteni. A meglévő napelemek is az elfogyasztott mennyiség hatvan százalékát termelik ki, idézte Loibl László korábbi nyilatkozatát a KSE területén lévő táblák hatékonyságára vonatkozóan Szabó Balázs.

Végül a 8 millió forintos saját erőt és működési fenntartást igénylő „gyors-töltős” pályázati konstrukciót a testületi többség elvetette és a 22 kilowattos eszköz kialakítása mellett tette le a voksát. Ez sikeres pályázati elbírálás esetén másfélmillió forint saját erő befektetését igényli, és marad az eredetileg tervezett, Bátyai úti helyszínen. Nyolc igen és négy tartózkodás mellett adtak zöld utat az igény benyújtásának városunk döntéshozói.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás